El Consell Comarcal del Berguedà aprova la pujada del rebut d'escombraries de 113,90 euros a 121

Llum verda a l'increment del 6% amb els vots favorables de l’equip de govern i l'abstenció d'ERC i la CUP | Berga repartirà bujols de resta per substituir les actuals bosses amb xip

28 d'octubre del 2020
Actualitzat el 29 d'octubre a les 0:31h
Bujols i bosses grogues d'envasos a Berga (arxiu).
Bujols i bosses grogues d'envasos a Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres l'augment de la taxa d'escombraries un 6%. Aquest increment suposarà uns 7 euros més en un rebut d'un habitatge normal, que passarà de 113,90 a 121 euros. El president de l'ens comarcal, Josep Lara, ha argumentat que aquesta taxa feia sis anys que s'havia modificat i hi ha afegit que la taxa pujarà el 2021 per poder assumir l'augment de l'IPC que sí que s'ha anat reflectint en la facturació del servei. 

Aquesta taxa s'ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern i amb l'abstenció d'ERC i la CUP.

El sistema porta a porta és deficitari i cal actualitzar la taxa després de sis anys sense tocar-la, així es desprèn d'una anàlisi de l'empresa Spora que, segons Lara, demanava un increment superior de la taxa d'escombraries. "Hem volgut procedir amb cautela i hem apujat la taxa només per assumir l'IPC", ha explicat Lara.

ERC ha estimat en 1 milió d'euros el dèficit del porta a porta des de la seva implantació. 

Des del Consell s'espera que l'augment de padrons i la nova licitació de la recollida de tota la comarca, que s'ha de treure a concurs els propers mesos, equilibri la balança econòmica. Lara ha afegit que "hi ha una sèrie d'amortitzacions que es van assumir amb el porta a porta, com la referent a l'adquisició de vehicles, que acaben l'any que ve".

L'ens confia, a més a més, en el compromís de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) de finançar totalment el tancament de l'abocador comarcal quan aquest arribi al final de la seva capacitat, per tal de disposar del romanent estalviat i acabar de fer front al dèficit del servei. El Consell espera rebre pròximament també ajudes de l'Agència de Residus de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.



"Estem parlant que el Consell Comarcal del Berguedà ha fet una inversió de 2 milions d'euros per la implantació del porta a porta. És lògic que hi hagi desajustos perquè és un canvi molt gran i la inversió no es paga d'un any per un altre", ha afirmat el president comarcal. "Qualsevol entendrà que un xalet de 200 milions no es paga en un any, necessites uns anys d'equilibri i és el que estem fent: equilibrant costos", ha exemplificat. 

Implantació "de pressa i corrents"

El president del Berguedà i el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, han reconegut que arran del consens polític pel porta a porta que va aconseguir-se l'any 2017, "a les portes de les municipals", es va córrer a fer un estudi per aplicar-lo. "L'estudi va tenir diferents errors o mancances, per exemple, en algun municipi es van descuidar algun barri o sector, s'han hagut d'ajustar alguns horaris i no es va comptar d'inici amb l'entrada al sistema de recollida de Sant Julià de Cerdanyola perquè no tenia els habitants suficients", ha dit Lara. "Es va fer de pressa i corrents, i això ha encarit el servei", ha coincidit Linares.

ERC ha volgut posar de manifest la seva posició d'abstenció a l'increment de la taxa perquè tenir "dèficit en una gestió com aquesta és bastant peculiar, sobretot quan s'estan complint els objectius de reciclatge que s'havien marcat". "Com molt bé heu dit, es va fer de pressa i corrents, però potser no s'hauria d'haver fet d'aquesta manera, encara que estem d'acord que era una necessitat i una obligació", ha afirmat el portaveu Eduard Coronado. "Parleu de les amortitzacions però aquestes haurien d'haver-se previst", ha opinat. 

"No entenem per què des del 2016 no s'ha apujat aquesta taxa i ara només es fa d'acord amb la part proporcional de l'IPC: si un servei té un cost s'ha d'informar a la població i aquell cost s'ha d'assumir", ha apuntat Coronado. "Em va sobtar que al Consell d'Alcaldes es digués que un dels motius pels quals no s'ha actualitzat abans és que hi havia eleccions. Entenc que un dels deures del servidor públic és compartir informació veraç amb els ciutadans", ha dit. 

"L'estudi inicial d'Spora demanava actualitzar la taxa d'escombraries d'acord amb l'IPC, però també considerava que no hi hauria dèficit. I la realitat és que tenim un dèficit que esparvera", ha avisat. Eduard Coronado ha recordat que, al contrari del que es preveia d'entrada, encara no s'ha implantat el nou sistema de recollida selectiva amb illetes als 19 municipis que no fan porta a porta.  

El portaveu de la CUP, Ivan Sànchez, ha anunciat la seva abstenció per les mancances i incompliments del servei de recollida de residus a Berga, però ha defensat contundentment la "valentia" del govern comarcal que va apostar per dur a terme el porta a porta i va implantar-lo. "Reiteradament s'ha dit que es va fer a correcuita i s'ha parlat de dèficit, faig un prec perquè entre tots plegats donem valor als beneficis ambientals del sistema i tinguem una mica de respecte per tota aquella gent que ens ha precedit", ha demanat.

Ivan Sànchez ha elogiat "la valentia" de l'aleshores president comarcal David Font, i del conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, per apostar per aquest sistema de recollida que ha situat l'índex de recollida selectiva de la comarca al 69%. 

Incompliments del servei a Berga 

Els cupaires no han votat a favor d'apujar la taxa perquè consideren que a Berga el servei pateix incompliments sobre els quals el Consell ha d'actuar: el servei de recollida a demanda de voluminosos, no disposar encara de la deixalleria mòbil i els informadors de carrer que s'havia acordat que anirien als punts conflictius i no hi són. Així mateix, Sànchez ha demanat "un control més ferm" de "certes empreses grans d'aquesta comarca, sobretot alguns càmpings, que no sabem si estan duent a terme el porta a porta tal com toca". Linares ha avançat que "el consell comarcal es farà càrrec de la factura de la recollida de voluminosos", donat que la concessió del servei a Containers del Berguedà finalitza en breu. 

La CUP és partidària que s'acordi el pagament de la taxa per generació de residus, com a mínim, de cara l'any 2022, i s'ha interessat per conèixer l'estat del projecte per la planta de triatge de residus. 

Berga tindrà cubells per la resta en comptes de les bosses amb xip

Tal com informava dimarts NacióBerguedà, el Consell Comarcal del Berguedà s'ha proposat distribuir cubells de resta a Berga, en comptes de les actuals bosses amb xip. Vicenç Linares ha afirmat que l'acció s'ha plantejat d'acord amb diferents reunions amb el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia. De moment, no es preveuen cubells d'envasos i paper i cartró, perquè  "a Berga hi ha molts edificis verticals i entrades de pisos que no tenen capacitat per a tants cubells".

ERC ha presentat una moció al plenari per elaborar un informe sobre el cost de les bosses amb xip i una comparativa entre el model de bosses de xip a Berga i la distribució de cubells. La qüestió s'ha aprovat per unanimitat, ja que el govern comarcal, ha dit Linares, treballa en aquest sentit.