El risc de rebrot, disparat a Puig-reig: tanquen d'urgència parcs infantils i equipaments municipals

L'índex de contagi segueix creixent sense parar i arriba als 13.418,93 punts, més del doble que fa 24 hores i un dels més alts de Catalunya

26 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:44h
Imatge del centre de Puig-reig (arxiu).
Imatge del centre de Puig-reig (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El risc de contagi a Puig-reig segueix disparat i arriba als 13.418,93 punts, més del doble que fa 24 hores quan era de 5.8881,15. Puig-reig té un dels índex més alts de Catalunya. Segons les dades de Salut en els darrers set dies s'han diagnosticat 156 casos. La taxa de reproducció de la Covid-19 se situa en 3,06, és a dir que cada persona infectada n'està contagiant a 3 més. 

Les xifres són molt preocupants. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Puig-reig ha començat a aplicar mesures d'urgència que van un pas més enllà que les de la Generalitat. L'executiu local ha tancat equipaments municipals com el camp de futbol i els dos pavellons i no permet fer servir fins a nou avís els parcs infantils. També s'han suspès preventivament i fins a nou avís totes les activitats públiques organitzades per l'Ajuntament de Puig-reig o bé en equipaments municipals, com la Fira de Sant Martí o les jornades de comunicació del Fòrum 10. 

Un dels factors per l'increment dels números són els cribratges massius que els darrers dies s'han dut a terme a les dues residències del poble, tant la Sant Josep com la Mont Martí.
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba ha fet una crida a la responsabilitat personal dels ciutadans perquè facin cas de les recomanacions. El batlle ha demanat reduir la mobilitat i les interaccions socials al màxim, dur mascareta i rentar-se les mans. "Donada la situació, havíem de prendre mesures més dràstiques que les que ha definit la Generalitat. El creixement és exponencial i com més ràpid ens avancem, més fàcil serà aturar tot el que ens està venint", ha dit Altarriba. Per això, ha explicat que "hem decretat tancaments als parcs infantils, instal·lacions esportives i tots els equipaments municipals on no es fan activitats essencials d'atenció a grups vulnerables, mantenint el servei socioeducatiu itinerant del Berguedà o l'atenció a nouvinguts". 

L'alcalde atribueix l'elevadíssim risc de contagi, en gran part, a factors circumstancials: "La situació és gravíssima. Potser hi ha mesures que s'havien de prendre que la població no ha pres correctament, però també hem tingut mala sort, ens ha tocat i no podem dir-hi res més, la velocitat d'aquest contagi d'aquest virus ha sorprès a tothom". Altarriba ha dit també que el fet que les dues residències que hi ha al municipi hagin detectat un nombre elevat de casos, fa que "la ràtio augmenti molt". "Però no podem oblidar que la incidència comunitària també és molt elevada", ha afegit.

L'Ajuntament de Puig-reig ha pres totes les mesures possibles per les quals té competències, i es manté en contacte directe amb la delegació del Govern a la Catalunya Central. "Només cal dir que la regidora Alba Camps és la delegada de l'executiu català. Per tant, s'està en contacte permanent i s'han començat a prendre mesures excepcionals com per exemple actuacions de contingència a les residències d'avis", ha afirmat Altarriba.  

"Hi ha mesures que les ha de prendre l'organisme que hi té competències, per exemple, nosaltres no podem tancar escoles", ha recordat l'alcalde. 

Crida urgent de personal a les residències d'avis

A les dues residències, amb usuaris i personal afectat, s'estan aplicant els plans de contingència per evitar la propagació del virus, que inclouen aïllar les persones que són positives. Tampoc es descarta traslladar residents a d'altres espais. Des de l'Ajuntament ja s'han fet crides reiterades i urgents per demanar personal.

Fer complir el toc de queda

Josep Maria Altarriba confia que el toc de queda que s'ha imposat en l'àmbit català ajudi també a reduir aquesta corba al municipi. L'alcalde reclama ajuda als Mossos d'Esquadra per tal que facin vigilància nocturna al municipi i controlar així que es compleixi el toc de queda. El poble no té policia local i només disposa de dos guàrdies municipals, que treballen al matí per controlar els accessos als centres escolars. "No tenim manera de controlar-ho si no ens ajuden", subratlla.

Mesures excepcionals en l'àmbit municipal

Segons les mesures excepcionals que ha decretat l'Ajuntament, es tanquen d'urgència els parcs infantils i els equipaments municipals i instal·lacions esportives. A partir d'aquest dilluns, la biblioteca pública oferirà únicament serveis mínims i ajornarà totes les activitats col·lectives. Així mateix, la sala polivalent només s'hi podran seguir fent les sessions del CDIAP i la sala Doctor Llaverias anul·la totes les activitats. També han tancat l'espai museïtzat de l'Església de Cal Pons, l'Espai Jove de la Plaça de la Creu, l'Espai d'Assaig de Grups Musicals a Cal Pons, el teatre, biblioteca i Espai Queda't de l'Ametlla de Merola i el Centre Cívic de Cal Riera. Les classes de l'escola municipal de música es mantindran de manera telemàtica.

Amb tot plegat, el servei de vacunació antigripal programat a l'espai del pavelló continuarà en marxa. 

En un comunicat, l'Ajuntament de Puig-reig ha recomanat suspendre "totes les activitats organitzades tant en espais tancats com en l'aire lliure per entitats privades i que es puguin ajornar" i insta a la població a seguir les instruccions del Govern de la Generalitat."Amb la responsabilitat dels veïns i les autoritats esperem superar com més aviat millor aquest nou episodi que ens toca viure en aquest moment", ha expressat Altarriba. 

Arxivat a