La CUP aprova l'increment del 10,8% d'IBI amb el suport d'ERC i el vot en contra de Junts per Berga i el PSC

JxB i els socialistes han criticat frontalment la pujada de l'impost per la situació de crisi de la Covid-19 i han carregat contra la gestió de l'executiu

22 d'octubre del 2020
Actualitzat el 27 d'octubre a les 12:11h
Els portaveus dels grups han participat a la sessió telemàtica des de la sala de plens, amb l'excepció de Ramon Camps.
Els portaveus dels grups han participat a la sessió telemàtica des de la sala de plens, amb l'excepció de Ramon Camps. | Aj. Berga
L'Ajuntament de Berga ha aprovat un increment de l'Impost de Béns Immobles (IBI) d'un 10,8% a Berga per al 2021 amb els vots a favor de la CUP i ERC - que han oficialitzat aquest dijous la voluntat de governar plegats - i els vots en contra de Junts per Berga i el PSC.

Es passa d'un impost del 0,65% al 0,72%, quelcom que permetrà un 8,83% més d'ingressos a final d'any, i es recaptaran 380.000 euros més. L'IBI aportarà a les arques municipals uns 4,8 milions d'euros, en comptes dels 4,4 milions del 2020. 

El regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha assegurat que "no ens agrada haver d'apujar impostos", però s'ha mostrat convençut que "és una necessitat per afrontar les despeses ordinàries". "Governés qui governés tocava pujar impostos aquest any, perquè sinó no es podien quadrar els pressupostos del 2021", ha indicat. Miró ha mantingut que l'IBI havia quedat molt desactualitzat, perquè "fa sis anys" que no s'apujava.

Segons el regidor d'Hisenda, la pujada mitjana serà d'uns 25 euros anuals per rebut, 2 euros al mes. L'increment afecta unes 7.400 persones i 15.000 propietats cadastrals. 

També s'ha aprovat un increment del 50% de l'IBI als propietaris de pisos buits a Berga, per poder disposar d'un major parc d'habitatges, així com l'augment fins el 50% de la bonificacio pels propietaris que apostin per l'energia solar als seus immobles. Quan es va crear l'any passat aquesta bonificació era del 20%. 

El portaveu d'ERC, Ramon Camps, ha fet costat a la CUP, el seu futur soci de govern. "No és la millor solució, però davant de totes les urgències que tenim, no n'hi cap altra", ha opinat.
Camps ha considerat que, arribats a aquest punt, l'increment és necessari "per afrontar el manteniment de la ciutat, les mancances del barri vell i els recursos per la situació pandèmica". "No estem contents per haver de signar pràcticament un 11% més d'IBI, però és el que hi ha", ha argumentat. Segons Ramon Camps, "hi ha mancances greus i caldrà prioritzar on van a parar aquests diners".

Per al portaveu republicà, si les dificultats a les arques municipals són estructurals, "s'ha de resoldre amb ingressos estructurals com l'IBI, no amb subvencions". 

JxB i PSC s'oposen a la pujada en un any de pandèmia i critiquen la gestió

Junts per Berga (JxB) ha estat molt crític i s'ha oposat frontalment a l'increment de l'IBI. El principal grup de l'oposició ha presentat una esmena per mantenir el gravamen impositiu al 0,65, però aquesta ha quedat desestimada pel front comú de la CUP i Esquerra. El regidor Ferran Aymerich (JxB) ha negat rotundament que abans de dijous passat la CUP hagués arribat a un acord amb ells per apujar l'impost, tal com havia indicat Marià Miró. "No digueu que heu de pujar l'IBI a correcuita perquè Junts per Berga ha trencat un acord, no n'hi havia cap. Vam fer dues propostes i no vam arribar a veure la de la CUP per escrit", ha reblat Aymerich. 

En un ple molt tens, Ferran Aymerich ha fet èmfasi que no toca "corresponsabilitzar els veïns i veïnes de Berga" de les dificultats en les finances municipals, perquè aquest "no és un impost progressiu, afecta tant aquelles persones amb rendes altes com a les que s'han quedat a l'atur per la crisi de la Covid-19".

Aymerich també ha recordat que "l'Ajuntament de Berga ha deixat de pagar 1 milió d'euros als bancs el 2020 i un altre el 2021" per la carència dels crèdits ICO. "Això són molts diners per invertir a la ciutat i la ciutadania no els està percebent, ni amb una ciutat més neta, ni amb més serveis", ha dit. Aymerich ha demanat diverses vegades on s'han invertit aquests diners el 2020. I el regidor d'Hisenda li ha respost que "se n'han beneficiat totes les àrees de l'Ajuntament".



Per a Junts per Berga és "poc coherent" aprovar el juny un pla de xoc amb un paquet de 50.000 euros "per a la reactivació del consum" i, al cap d'uns pocs mesos, apujar l'impost de l'IBI. "Vostès en el seu programa electoral descartaven explícitament l'augment d'impostos, realment ha canviat tant la situació del consistori en un any?", ha qüestionat Ferran Aymerich. Aymerich ha insistit que "amb una de les crisis més greus en molt de temps, no és el moment per aquest increment de l'impost de béns immobles". 

El regidor del PSC, Abel García, ha retret a la CUP que no el truquessin més per arribar a un acord sobre les ordenances fiscals, un cop que ja s'havien pactat els vots necessaris per a un acord de majories amb Esquerra Republicana. "Això diu poc d'un regidor i diu poc d'un equip de govern a l'hora de buscar de consensos", li ha dit García a Miró.

"Com a partits d'esquerres hem d'aplicar unes polítiques progressives i que no afectin a tothom per igual, i l'IBI és un impost que afecta ciutadans amb diferents rendes, no pot dir que la pujada mitjana és de 2 euros al mes, perquè això no és igual per a tothom", ha remarcat el regidor socialista en la seva intervenció.

"Podria arribar a comprar la necessitat d'apujar l'impost per obtenir ingressos, però jo no apujaria l'IBI gairebé un 11% amb la crisi que està caient, ni a canvi de la cadira de l'alcaldessa Venturós", ha reiterat Abel García. Per a García, Esquerra Berga ha fet "un ultimàtum" a la CUP, aprovant les ordenances fiscals a canvi d'un pacte de mandat.

"S'està generant molta despesa i la ciutadania no la percep en el manteniment i la millora de la ciutat", ha criticat al govern local. 

Abel García també s'ha mostrat preocupat per la fórmula amb què el govern vol refinançar el deute amb els crèdits ICO més enllà del 2025; i ha advertit al govern de la CUP que, si les obres de modernització del polígon acaben després del termini establert, es podrien deixar d'ingressar justament uns 400.000 que ja estaven garantits amb la subvenció de la Diputació de Barcelona. 

Arxivat a