La Generalitat assumeix la gestió de l'Hospital Sant Bernabé de Berga

La nova empresa pública Salut Catalunya Central es va crear el febrer però havia de superar abans un període d'exposició pública que es va retardar per la pandèmia i va finalitzar el 9 de juny

04 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:46h
Hospital Sant Bernabé de Berga.
Hospital Sant Bernabé de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El llarg procés per a traspassar la gestió de l’Hospital Sant Bernabé de Berga ha arribat a la seva fi aquest estiu, tres anys després de negociacions. El Departament de Salut ha assumit el comandament de l'hospital comarcal, i ja s'ha posat en marxa una comissió de transició per a completar el traspàs. La nova empresa pública Salut Catalunya Central es va crear el febrer, però havia de superar abans un període d'exposició pública que es va retardar per la pandèmia i va finalitzar el 9 de juny. Així ho ha confirmat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a NacióBerguedà aquest dimarts.

La comissió de transició treballarà els propers mesos per acompanyar l'aterratge de la nova direcció al centre. La nova gerent Anna Forcada, que ja està treballant al centre, liderarà aquest procés. 

"Com que ja s'ha acabat tota la part d'exposició pública que havia quedat encallada per la Covid-19, l'empresa Salut Catalunya Central ja ha començat a caminar, i ara ja s'ha constituït el comitè de transició que ha d'anar filant prim en la separació dels dos actius actuals. Per una banda, l'hospital que passa a gestionar el CatSalut i, per l'altra, la residència Sant Bernabé que es manté com un organisme autònom municipal", ha afirmat Venturós. Es posarà ordre en tot allò que fa referència a l'organigrama i l'estructura interna, com contractacions i pagament de nòmines per fer efectiu el traspàs i poder-s'hi adaptar. "S'han de passar tots els actius i tots els passius i s'ha de fer tota aquesta feina interna de posar a lloc aquesta empresa", ha afegit l'alcaldessa. 

Ara mateix, s'està pendent d'una trobada bilateral entre l'Ajuntament de Berga i el CatSalut per plantejar com es produirà la transició. El procés fins a la seva consecució s'allargaria uns quatre mesos en condicions normals, "però ara mateix ho està marcant tot la pandèmia", ha recordat Venturós. Per aquest motiu, no hi ha posat dates. "Hem de veure com evolució en el transcurs dels darrers mesos", ha explicitat l'alcaldessa. 

Una de les inversions urgents és el trasllat del laboratori dins de l'hospital, com s'està fent en altres centres sanitaris del país. "La pandèmia obliga que el laboratori estigui en un lloc net completament net i s'ha de separar molt bé d'altres zones de l'hospital, perquè les proves i els PCR es fa tot allà. Per això, actualment el laboratori que estava a la planta 1 on hi ha les consultes externes, es trasllada a la part nova", ha explicat Venturós. 

Actualment, el centre hospitalari gestiona les analítiques urgents però la resta les envia fora. Precisament, una "lluita" que l'alcaldessa defensa que s'ha de dur a terme en el futur pròxim des del consell d'administració de l'hospital, és la de recuperar les anàlisis del servei d'atenció primària que l'Institut Català de la Salut (ICS) encarrega actualment a Althaia. 

Queixes al patronat perquè el CatSalut no els va informar del nomenament de la gerent

Les persones que integren el Patronat municipal de l'Hospital Sant Bernabé de Berga, que es van reunir dimecres passat de manera extraordinària, van expressar malestar perquè la Generalitat no va informar del nomenament de la nova gerent. L'alcaldessa ha comentat que ella tampoc va ser informada prèviament pel departament de Salut.

Al patronat es va acordar demanar un informe jurídic per conèixer la situació concreta dels membres del patronat en aquesta etapa. 
Arxivat a