Avià lliga passat i present amb una exposició de fotografies al carrer que homenatja la gent gran

Grans és la nova aposta del Konvent de Cal Rosal i l'Ajuntament d'Avià per embellir l'espai públic i omplir el poble de cultura

27 de juliol del 2020
Actualitzat el 28 de juliol a les 0:37h
Una de les sessions fotogràfiques del projecte Grans.
Una de les sessions fotogràfiques del projecte Grans. | Séverine Sajous / Instagram

Rosa Cerarols, Séverine Sajous, Patrocini Canal i Xavier Gual, d'esquerra a dreta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Avià homenatjarà la gent gran del poble amb fotografies de gran format a murs i façanes de l'espai públic. Grans és la nova aposta del Konvent de Cal Rosal i l'Ajuntament d'Avià per embellir el poble i omplir de cultura els seus carrers. Un projecte que neix d'un taller de fotografia participativa realitzat durant el mes de juliol amb veïns i veïnes de la població a partir de 60 anys. El taller ha estat conduït per l'artista visual Séverine Sajous i comissariat per Rosa Cerarols del Konvent. Els seus resultats, 13 muntatges fotogràfics, s'exposaran a murs i façanes a partir de l'1 d'agost. L'acte d'inauguració serà a les 6 de la tarda. 

Sajous i Cerarols han presentat la iniciativa aquest dilluns en roda de premsa, acompanyades de l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, i el periodista Xavier Gual.  

Séverine Sajous és una fotògrafa i artista visual francesa resident a Barcelona que treballa a partir de metodologies participatives i amb projectes internacionals d'impacte social. Fundadora del projecte de fotografia participativa Jungleye l'any 2015, treballa sobre relats d’història de vides en trànsit i sovint fotografia persones refugiades i en processos migratoris. "Jungleye i Grans són experiències que treuen allò positiu de moments complicats", ha recalcat Sajous. 
 

Un dels muntatges fotogràfics que incorpora el projecte Grans. Foto: Konvent


Segons ha explicat la fotògrafa, el projecte d'Avià ha permès destriar un conjunt de fotografies del passat del poble, i replicar-les en el present, "creant noves imatges i recuperant-ne la memòria històrica viva". S'han reproduït de nou fotografies del passat, tornant-les a fer al mateix indret i amb la participació dels seus protagonistes quaranta o cinquanta anys després. D'aquesta manera, s’ha tret la pols als records sovint arraconats; i la gent gran i les seves vides seran protagonistes als carrers d’Avià durant tot l'estiu.

Les persones que hi han participat son Joan Gabarró, Josep Burniol Creu, Ramon Burniol Creu, Ramon Burniol Pagerols, Jesús Burniol Pagerols, Josep Bascompte Tarres, Joan Lluís Sabata, Caterina Pujol, Pol Gimeno, Lluís Mas Pagerols, David Coma Salvans, Maria Teresa Calderer, Ludi Arguelles, Ramon Solà, Montserrat Pagerols, Antoni Tarres, Natàlia Canudas, Joan Canudas, Anna Canudas, entre altres que, malgrat no sortir a les imatges que s'exposaran, van proporcionar molta informació de les localitzacions.
 

Taller conduït per Séverine Sajous per triar les fotografies i preparar el projecte. Foto: Konvent


La comissària de l'exposició Rosa Cerarols ha exposat que "es va demanar a la gent gran del municipi que portessin al taller fotografies del seu passat que consideressin importants" per donar vida al projecte. "Hem dotat de significació fotografies d'arxius particulars. Tornant a fer la fotografia al lloc on es va fer originalment fa dècades i captant-hi la mateixa persona", ha indicat Cerarols.

"Sabíem que volíem seguir treballant l'art a l'espai públic, teníem molt clar que volíem treballar amb la fotògrafa Séverine Sajous, i que volíem tractar el poble d'Avià i la seva quotidianitat, fent èmfasi en la gent gran", ha remarcat Rosa Cerarols. 

Un dels objectius ha estat homenatjar un dels col·lectius que ho està passant pitjor durant la pandèmia de la Covid-19: la gent gran. L'alcaldessa Patrocini Canal ha apuntat que "hi havia persones a les quals encara els feia por assistir al taller pel risc de la pandèmia, i almenys un dels veïns que hi ha participat era la primera vegada que sortia de casa des del mes de març".

"De moment no s’ha obert el casal d’avis, això ja diu molt de com ho està passant la gent gran, hi ha un cert temor i els ho hem respectat", ha remarcat Canal. 

Els records que formen la identitat d'un poble 

Patrocini Canal ha subratllat que "els records de la gent donen forma a la identitat d’un poble, i recuperant-los avui prenen nous significats i es revaloritzen". Traient pols als àlbums de fotografies analògiques s'han anat recopilant fotografies quotidianes significatives que tothom reconeix i on s'hi reconeix: l'escola, comunions i casaments, caramelles, el futbol, les festes tradicionals i alguns espais que s'han anat transformant profundament al llarg dels anys.  

El dia de la inauguració els protagonistes explicaran les fotografies i, després, es farà un recorregut pel poble per endinsar el públic en les petites grans històries que s'amaguen darrere de cadascuna de les 26 imatges, dues per cada muntatge fotogràfic, el passat i el present. Es farà un petit reconeixement a Joan Gabarró, un antic retratista del poble d'Avià. Un bon gruix de fotografies van recuperar-se gràcies a ell, ja que durant anys moltes famílies del poble es van posar davant la seva càmera i té un extens arxiu. 

El projecte té un cost total d'uns 7.000 euros, un 70% el paga la Diputació de Barcelona i el 30% restant l'assumeix l'Ajuntament d'Avià. Grans dona continuïtat als diferents festivals d'art urbà que des de fa cinc anys se celebren a Avià amb la participació del Konvent. L'any passat es va acollir amb èxit una mostra inèdita del fotògraf Samuel Aranda. El barri vell va acollir als seus carrers i places fins a 54 siluetes de persones que el fotoperiodista havia retratat tant a diversos llocs del món com al municipi.
 

Una de les sessions fotogràfiques del projecte Grans. Foto: Séverine Sajous/Instagram

 

Fotografies del passat d'Avià que s'han fet servir per preparar el projecte. Foto: Konvent