El berguedà Tomàs Sayes declara davant la policia francesa pel tall a la Jonquera

El jove de la Pobla de Lillet admet que va participar en la protesta però diu que no formava part de l'organització

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
18 de novembre del 2019
Actualitzat a les 22:11h
Mobilització de suport a Tomàs Sayes a Perpinyà aquest migdia.
Mobilització de suport a Tomàs Sayes a Perpinyà aquest migdia. | ANC
El berguedà Tomàs Sayes (la Pobla de Lillet, 1985), membre del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha declarat aquest dilluns a les dependències de la Policia de Fronteres de Perpinyà pel tall de la Jonquera. 

El jove de 34 anys ha admès davant dels agents que va participar en la mobilització convocada pel Tsunami Democràtic de la setmana passada però ha insistit que era una convocatòria pública i que no va tenir res a veure amb l'organització de l'acció.

Sayes va ser un dels 18 detinguts per la policia francesa acusat de pertorbar la circulació en el marc de la mobilització que va promoure Tsunami Democràtic a la frontera. Segons fonts consultades d'Alerta Solidària, alguns dels retinguts en aquell moment, ja van declarar després que els detinguessin i d'altres es van acollir al seu dret a no fer-ho perquè no tenien advocat. A més de Tomàs Sayes que ha declarat avui, està previst que demà i dimecres ho facin dos joves catalans més a les dependències de la Policia de Fronteres. 

Aquest diumenge, l'ANC Berga havia fet una crida a les xarxes socials perquè tothom qui pogués se solidaritzés amb el jove berguedà i l'acompanyés a declarar. Finalment, hi ha assistit una trentena de persones, també convocades pel CDR de la Cerdanya, comarca on Tomàs Sayes resideix actualment. 

Dificultat per accedir a un lletrat d'ofici 

L'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous, ha explicat a l'ACN que almenys 11 dels 18 detinguts per la policia francesa es van posar en contacte amb ells per tenir informació sobre el procés en què es troben o per rebre assistència jurídica. Entre ells, el jove berguedà. Pous ha detallat que han demanat un advocat d'ofici perquè consideren que la "complexitat de la normativa" requeria de l'assessorament de juristes de la Catalunya del Nord.

La petició ha endarrerit la declaració, que estava prevista inicialment a les dues del migdia però que no s'ha produït fins a quarts de quatre de la tarda. A la sortida, Sayes ha assegurat que ha declarat que sí que era a la mobilització però que hi va acudir perquè era una convocatòria "pública" i que, en cap cas, tenia res a veure amb l'organització.

Segons Pous, la policia posarà ara en mans del procurador –l'equivalent al ministeri fiscal a França- els fets i, "a partir d'aquí, s'haurà de decidir si són constitutius d'un delicte o d'una infracció".

L'advocada d'Alerta Solidària també ha criticat les dificultats que han tingut per accedir a un lletrat d'ofici i que molts dels detinguts que van declarar en el moment de l'arrest ho van fer, "en molts casos, sense saber-ho perquè no se'ls ho va comunicar". "A alguns els van dir que així seria més ràpid i que si no col·laboraven els entregarien a la policia espanyola", ha detallat.

La mobilització del Tsunami Democràtic va reunir fa una setmana centenars de persones a l'AP-7, a la frontera de la Jonquera, tant al costat espanyol com francès. Dimarts al mati, una operació conjunta entre la Gendarmeria i els Mossos d'Esquadra va aconseguir desallotjar el tall del Pertús, a la Catalunya Nord, amb diversos detinguts i desenes d'identificats. La policia va utilitzar també gas pebre per fer retrocedir els manifestants.

Tomàs Sayes és un conegut activista. Va ser detingut el mes de febrer passat en no haver-se presentat a declarar al jutjat de Puigcerdà fins a dues vegades per un suposat delicte de manifestació il·legal en unes protestes contra el jutge Llarena. En aquell moment, l'investigaven com a membre del CDR de la Cerdanya per una caminada reivindicativa entre Alp i Das. 

Així mateix, l'any 2009 va fer 31 dies de vaga de fam en defensa de l'ensenyament públic.