Berga aprova agrupar els crèdits ICO amb una carència de dos anys, tal com hi obligarà l'Estat

Els ajuntaments no hauran d'acabar de pagar els prèstecs l'any 2023 com estava previst, sinó el 2025, per facilitar-los que facin front al pagament de proveïdors

04 d'octubre del 2019
Actualitzat el 05 d'octubre a les 0:16h
L'alcaldessa Montse Venturós durant el ple.
L'alcaldessa Montse Venturós durant el ple. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple municipal de Berga ha aprovat per unanimitat una proposta per agrupar els préstecs del Fons pel Finançament dels Pagaments a Proveïdors, els crèdits ICO, en una sola operació. El regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha explicat al ple que l'ajuntament ha de prendre aquesta mesura per complir amb la nova legislació que vol facilitar que els consistoris facin front al pagament de proveïdors. "Ens hi obliguen", ha dit Miró. L'Ajuntament de Berga tenia fins ara 13 crèdits ICO que passaran a ser un del mateix import, 2,4 milions d'euros, amb una carència de dos anys. 

Els ajuntaments no hauran d'acabar de pagar els crèdits l'any 2023 com estava previst, sinó el 2025. Els diners que l'Ajuntament de Berga destina actualment al pagament dels préstecs, 300.000 euros trimestrals (1,2 milions euros l'any), podrà dedicar-los íntegrament al pagament de proveïdors durant els propers dos anys. La proposta ha rebut els vots favorables de tots els grups, CUP, Junts per Berga, ERC i PSC. 

Marià Miró confia que el consistori es pugui posar el dia amb els proveïdors, és a dir que els pagui a 30 dies, en el termini d'un any, ja que actualment aquest és "d'entre 1,2 i 1,5 milions d'euros". D'aquesta manera, els diners que no es destinin a pagar aquests crèdits es podran destinar a inversions. La intenció de la CUP llavors és "amortitzar voluntàriament" el nou crèdit agrupat. El ministeri d'Hisenda es troba encara pendent d'aprovar la nova legislació als quals els ajuntaments afectats, com el de Berga, s'han d'adaptar.

L'Ajuntament de Berga s'havia marcat fins ara la data de liquidació dels crèdits ICO el 2023 per donar per eixugat el seu endeutament, un dels grans cavalls de batalla del govern local. 
Arxivat a