Primera nit de recollida porta a porta a Berga: satisfacció i alguns desajustos

Responsables polítics i tècnics asseguren que la participació ha estat alta malgrat que encara hi ha qui ha tirat la brossa on no tocava | Alguns veïns s'han queixat que no s'han recollit totes les bosses, si bé Spora diu que l'engranatge del nou sistema es polirà amb el pas dels dies

05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:39h
Bujols i bosses grogues d'envasos ahir al vespre al passeig de la Indústria.
Bujols i bosses grogues d'envasos ahir al vespre al passeig de la Indústria. | Pilar Màrquez Ambròs
La recollida de residus porta a porta ha començat a Berga amb bona nota. Ho ha valorat el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, a NacióBerguedà. "Les persones que van treure al carrer les dues fraccions que tocaven, l'orgànica i els envasos, així com el tèxtil sanitari, van fer-ho bé, hem de felicitar-los", ha explicat Francàs. Encara sense xifres definitives, el conseller estima que la participació en la primera nit de porta a porta va ser força alta i confia que, a partir d'aquí, l'evolució serà ascendent. "Hem de tenir en compte que en ser festiu, encara no hem pogut sumar-hi bona part dels grans productors", ha dit Francàs. La nota negativa van tornar a ser aquelles persones que van decidir deixar bosses al costat de papereres i també als punts on fins ara hi havia contenidors. "En alguns punts, hi ha matalassos i mobles", ha assenyalat Francàs, que ha assegurat que si més endavant aquest tipus d'accions es repeteix, es plantejaran sancions. 

Alguns veïns també s'han queixat aquest matí que no s'han recollit totes les bosses, malgrat complir pas a pas amb les instruccions que van donar-se en les reunions sobre la implantació del nou sistema. Aquest dilluns al matí encara podien veure's bosses en punts molt concrets. La cap de projectes de l'empresa Spora, Laia Valenzuela, ha recordat que els primers dies cal polir l'engranatge de tot plegat, la qual cosa forma part del procés habitual d'implantació del nou sistema porta a porta. Berga s'ha convertit en la ciutat més gran de Catalunya que fa el porta a porta. Laia Valenzuela ha assegurat que la primera nit s'ha executat amb satisfacció. "Estem bastant contents", ha explicat. "El simple gest de col·locar un adhesiu als contenidors, informant de quan es retirarien, ha evitat imatges com les que es van registrar a Bagà ara fa quinze dies [de grans muntanyes de bosses al costat dels contenidors de vidre]", ha comentat Valenzuela.
 

El camió de recollida al seu pas per la Valldan. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La cap de projectes d'Spora, empresa que s'ha encarregat del desplegament del nou sistema, ha apuntat que en alguns carrers sí que hi ha hagut "una gran acumulació de residus" als punts on abans hi havia els contenidors, però també ha recordat que "la figura del ciutadà que es resisteix a adaptar-se al canvi i a participar" és recurrent en els municipis on s'implanta el nou sistema. "Sé que s'ha retirat un lavabo i tot", ha lamentat en aquest sentit. Si bé ha posat l'accent en l'esforç de molta gent en fer bé la recollida selectiva des de bon principi. "La participació ha estat prou alta, tant en l'orgànica com en els envasos, que són les dues fraccions que més es generen, la imatge dels bujols i les bosses grogues era d'ordre, tothom qui s'ha sumat al porta a porta ha fet una bona feina, ha estat molt endreçat", ha anticipat Valenzuela. Hi ha hagut pocs casos en què s'hagi hagut de deixar la bossa amb l'enganxina vermella, que indica que no s'ha fet com toca. 

Quatre rutes que recorren la ciutat

Laia Valenzuela ha detallat que s'han fet quatre rutes amb dos camions cadascuna, ja que primer es recull una fracció i després l'altra. Els itineraris s'han dividit de manera que uns treballadors fan el barri de Santa Eulàlia i la zona del Vall, una altra passa pels Pedregals i la zona nord, una tercera comença a la Valldan i després es dirigeix a la Font del Ros i l'entorn més pròxim, i una quarta amb un vehicle més petit puja al barri vell i ressegueix el centre històric. La recollida d'anit va començar puntual a les 10 del vespre i va allargar-se fins més enllà de quarts de 2 de la matinada. Però els horaris i el ritme també s'aniran ajustant a mesura que passin els dies. 
 
NacióBerguedà va seguir les primeres passes de la recollida porta a porta a la Valldan on els treballadors de l'empresa concessionària, alguns dels quals també s'estrenaven ahir amb aquest sistema, encara rebien les últimes indicacions. 


 
Grans productors i illetes d'emergència

Una majoria de botigues, oficines, bars i restaurants han rebut les últimes dues setmanes els cubells per realitzar la recollida selectiva. Es tracta dels grans productors, una qüestió que ha portat algunes complicacions. "Si encara hi ha algú que no hagi rebut el material, demanem que contacti amb nosaltres, el repartiment de cubells i bosses s'ha fet majoritàriament, si bé en alguns casos s'ha hagut de passar més d'una vegada per un comerç determinat, perquè ha calgut retocar el material que s'havia assignat", ha afegit Francàs. Hi ha cubells més grans o més petits depenent de la necessitat de cada empresa. 

Les illes d'emergència de la ciutat, al Memfis, a la zona de l'antiga caserna i al polígon Industrial de la Valldan, encara no estan enllestides i, per tant, tampoc s'han tancat. Es deixarà un temps prudencial per facilitar l'adaptació dels veïns.

Berga ha situat de forma provisional el punt d'oficina del porta a porta a la recepció de l'Ajuntament. Mentrestant, l'entrega dels kits i la reposició del material es portarà a terme al Mercat Municipal fins al 8 de novembre, d'11 del matí a 2 del migdia i de 5 a 8 de la tarda. 
 

Contenidors a la zona del Memfis aquest dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a