Viladés, la Farsa i la Melanzana Ensemble reben els Premis de Cultura en una tarda d'elogi al dinamisme berguedà

David Font destaca la primera edició dels guardons comarcals com una aposta perquè l'àmbit cultural guanyi pes i un reconeixement al patrimoni que suposen les persones i entitats

Pilar Màrquez Ambròs
17 de març del 2018
Actualitzat el 22 de febrer del 2019 a la 13:40h
Assistents i premiats en els primers Premis de la Cultura del Berguedà.
Assistents i premiats en els primers Premis de la Cultura del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Els primers Premis de Cultura del Berguedà s'han entregat aquest dissabte en l'atmosfera única del monestir de Sant Llorenç, antic refugi benedictí i joia arquitectònica recuperada del tot fa tan sols una dècada.  Els premiats han estat Ramon Viladés, l'Agrupació Teatral la Farsa i la Melanzana Ensemble.

El nom de mossén Viladés com a Premi d'Honor a la Cultura Berguedana va conéixer-se ja aquesta setmana. Però faltava saber qui s'enduria el Premi a la Difusió Cultural i a la Innovació Artística i la incògnita no ha trigat en revelar-se. El Premi a la Difusió Cultural ha estat per a l'Agrupació Teatral la Farsa, amb una llarga trajectòria al món del teatre i que enguany celebra el seu 60è aniversari, i el de la Innovació Artística se l'ha endut la Melanzana Ensemble, formació musical integrada per joves berguedans i també d'altres procedències.  L'acte ha posat l'accent en el dinamisme cultural de la comarca des de la lectura breu en l'inici de fragments de Guillem de Berguedà, Ramon Vinyes, Aurora Bertrana o el contemporani Jordi Cussà, fins a les actuacions de la coral les Veus de Gironella, la companyia la Closca o de l'actriu i cantant Xuel Díaz, entre d'altres interpretacions musicals, teatrals i de poesia.   
 
El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, que ha tancat l'acte, ha destacat que aquests premis són la primera pedra per una aposta comarcal de difusió, promoció i acció en l’àmbit cultural. "Tenim entitats, tenim persones molt vinculades a la cultura i sobretot tenim un patrimoni cultural i amb un alt valor patrimonial on la cultura hi ha de començar a tenir un pes cada cop més important. D’aquí que vinculem història i cultura, cultura i patrimoni. Ho entenem com un conjunt i, com a territori, en serem impulsors i defensors", ha posat en valor Font. 
 
En primera fila, Queralt Aymerich de la Melanzana Ensemble, Ramon Viladés i Josep Maria Salat i Angelina Vilella de la Farsa. | Pilar Màrquez
 
L'acte al Monestir de Sant Llorenç ha estat conduït pels actors berguedans Ivan Otaola i Francesc Marginet que hi han posat un toc desenfadat. L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha donat la benvinguda als assistents i, seguidament, des de Brusel·les, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya cessat pel Govern espanyol, Lluís Puig, també ha fet arribar unes paraules sobre la importància dels premis, mitjançant un vídeo. Puig ha animat a persistir i a continuar treballant des de la comarca "per visibilitzar allò que fa tanta gent" per la cultura. 
 
El jurat ha estat format per la consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra, el director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Gironella, Lluís Vall, l’activista cultural i professor Toni Puig i l’artista polifacètica Angelina Vilella. En aquesta primera edició dels Premis de Cultura del Berguedà s'hi han presentat un total de 15 candidatures, malgrat que una va quedar descartada per un defecte de forma. 
 
Francesc Marginet i Ivan Otaola amb la companyia la Closca Tallers. | Pilar Màrquez
 
Els guardonats
Els joves de la Melanzana Ensemble han estat els primers en recollir el seu guardó, a la Innovació Cultural. Ho ha fet Queralt Aymerich en nom del seus companys de formació i li ha fet entrega del guardó l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara. D’aquest premi, segons ha explicat l'actor Ivan Otaola, el jurat n'ha valorat "la qualitat tècnica de la proposta", "el nivell d’interès cultural", "la projecció" i "el seu impacte al territori". N'han destacat, sobretot, la qualitat artística i el valor que té pel Berguedà "que joves que treballen el seu talent fora de Catalunya en facin un retorn perquè en puguem gaudir. A més, treballant de manera fresca, actual i vibrant un repertori de segles enrere". 
 
Del Premi a la Difusió Cultural per a l'Agrupació Teatral la Farsa, el jurat n’ha valorat la trajectòria dels impulsors i del projecte presentat, a part de l’impacte al territori, el seu interès i qualitat, el valor cultural i la seva vinculació amb la societat. "La candidatura premiada posseeix  totes aquestes característiques, sent un autèntic motor cultural i teixint una xarxa social que permet realitzar projectes tant innovadors com tradicionals", ha valorat el jurat. L'encarregada d'entregar-lo ha estat la consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra. L'Agrupació Teatral la Farsa celebra enguany el 60è aniversari amb membres d'extensa trajectòria i també amb un grup potent de joves. Per això, en la recollida del premi, Josep Maria Salat, ha destacat que qui havia recollit el guardó de les mans de Serra era la seva actriu més jove, que interpretarà Anna Frank en la seva propera obra.  
 
Els membres de l'Agrupació Teatral La Farsa en el moment de recollir el guardó. | Pilar Màrquez
 
Finalment, el Premi d'Honor de la Cultura Berguedana ha estat per a Ramon Viladés (Sant Mateu de Bages, 1940). Ha fet entrega del premi el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font. L'arxiver Xavier Pedrals en una extensa glossa n'ha destacat  "tota una vida dedicada a una ingent tasca a favor de la preservació i divulgació de la cultura de la comarca". El setembre de 2017, Ramon Viladés va acomiadar-se de la seva tasca de capellà durant 52 anys al Berguedà, els darrers 19 a Avià. Des de l'emotiu comiat que li va fer el poble aleshores, Viladés viu a Solsona. Aquest dissabte ha agraït el reconeixement posant l'accent en la feina conjunta feta per molts a l'Àmbit de Recerques del Berguedà, entitat que ell va impulsar i que edita la revista l'Erol. 
 
Ramon Viladés amb el guardó. | Pilar Màrquez

Preservar i difondre el teixit cultural
 
La consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra, també ha ressaltat aquesta tarda de dissabte que els premis han estat concebuts per donar impuls i visibilitat a totes aquelles persones, entitats o associacions que contribueixen activament en el teixit cultural de la comarca innovant, creant, assajant diferents formes d’expressió i que contribueixen a configurar una identitat pròpia i ens identifica com a berguedans. "Al mateix temps, que els premis serveixin com a reconeixement a totes aquelles persones que, amb la seva tasca, han contribuït a preservar i difondre la cultura popular berguedana arreu, donant lloc a un fons cultural extens, notable i de qualitat. També a tots aquells que, de forma anònima, la mantenen viva als pobles de la comarca", ha subratllat Serra.

En els moments finals de l'acte hi ha intervingut també Lluís Serarols, director dels Serveis Territorials del departament de Cultura a la Catalunya Central, que ha tingut unes paraules per elogiar la posada en valor de la cultura i del patrimoni "en uns moments històrics difícils com els actuals". Serarols també s'ha referit a la forçada absència del conseller cessat Lluís Puig. "Li hagués agradat molt ser aquí avui en persona", ha comentat. "Gràcies a les persones que treballen amb curiositat i esperit per servei per la cultura, la vida se'ns fa més amable, més integradora i més atenta a la història", ha dit Serarols, destacant el patrimoni romànic del Berguedà. 

Per acabar les clarinetistes Judit Marmi i Laia Pujol, amb l'actor Ivan Otaola, han interpretat un fragment de l'espectacle 'On la tempesta deixà una pau intensa' basat en la vida i obra del poeta Màrius Torres i amb menció final per "Valtonyc, Hasel, els Jordis, l'Oriol i el Quim i a tots els represaliats per expressar-se lliurament".