La vespa asiàtica es consolida al Baix Montseny

El darrer niu que se'n té constància s'ha localitzat a la urbanització Can Coll de Sant Celoni

Niu de vespa velutina (asiàtica) localitzat a Can Coll
Niu de vespa velutina (asiàtica) localitzat a Can Coll | Antoni Armengol / Anura Montseny
Redacció
10 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:56h
Des del moment que l'any passat es van detectar els dos primers nius de vespa velutina (vespa asiàtica) a Sant Celoni i Gualba ja se sabia -pel comportament que té aquesta vespa- que la invasió i la seva presència al Baix Montseny seria imparable. Dit i fet, com era previst el seu acomodament  cada dia que passa és més gran i notòria. Des del novembre passat, Antoni armengol, de l'empresa de sant Celoni Anura Montseny i estudiós del comportament de la vespa velutina, ha anat anunciat la troballa de nius primaris i nius més formats en diversos indrets i a municipis diferents d'on es van localitzar els primers.

El darrer ha estat al carrer Manantial de la urbanització celonina de Can Coll, a la banda del Montnegre, és a dir a l'altra banda de la carretera d'on es va trobar el primer niu a Sant Celoni a la zona del Pertegàs. Aquest estiu, però, se n'han localitzat més tant a Gualba com a Sant Celoni, però també a Riells i Viabrea. Antoni Armengol recomana a l'Ajuntament de sant Celoni que ara és el moment d'actuar "És molt important eliminar-lo ara", ha dit.

Anura Montseny recomana que quan algú detecti un niu, és molt important notificar-ho o bé a una empresa especialitzada en la retirada de nius de vespa Velutina o bé a l’ajuntament corresponent perquè en gestionin la retirada. També podem aprofitar a participar a l'APP VESPAPP de participació ciutadana, enviant fotografíes de les vespes o els nius per a la seva geolocalització, i on també hi ha informació per a poder identificar correctament la "Nigotrax", el nom científic d'aquesta vespa d'origen asiàtic.

I sobretot recorda que la vespa Velutina en situació de vol o quan cerca menjar o aigua, es mostra molt més tranquila amb els humans que la vespa comuna, però és molt important no posar-se mai a sota de nius que estiguin penjats, i ni acostar-se als que es puguin detectar a terra, en marges, o arbres baixos, "les vespes podrien interpretar que les volem atacar i prendrien la iniciativa elles", recorda AAntoni Armengol. I encara menys, intentar destruir o recollir un niu per compte propi, les tasques de retirada suposen un risc molt alt de patir picades i no n’hi ha prou amb la protecció dels equips que fan servir els apicultors, ja que el fibló de la vespa fa 7mm de llarg.

 

 

Al Montnegre el 2 de setembre ja s'havia localitzat aquest altre niu Foto: Antoni Armengol / Anura Montseny