El Festival Internacional de Pallasses del Circ Cric reuneix un centenar de clowns a Sant Esteve de Palautordera

La cita compta amb noms de prestigi com la suïssa Gardi Hutter i la francesa Catherine Germain (Arletti)

 Festival Internacional de Pallasses a Sant Esteve de Palautordera
Festival Internacional de Pallasses a Sant Esteve de Palautordera | Josep M Montaner
Redacció
20 de setembre del 2022
Actualitzat a les 9:59h
El Festival Internacional de Pallasses del Circ Cric arriba a la 9a edició la setmana del 26 de setembre. Tot i que tradicionalment el certamen se celebrava al juny, l'organització ha consolidat el canvi de dates que es va fer l'any 2020 per culpa de la pandèmia. En aquesta primera edició post-covid, passaran per Sant Esteve de Palautordera un centenar de pallasses d'arreu.

Entre els noms més destacats hi ha els de la suïssa Gardi Hutter i la francesa Catherine Germain, que dona vida a la pallassa Arletti. Totes dues participaran a les sessions de formació de la programació per a professionals, a més de presentar els seus espectacles. En el cas de Germain prepara un duet únic amb el Tortell Poltrona.
 

El públic general podrà gaudir dels espectacles del festival a partir de dijous 29 de setembre, però la cita acull ja des de dilluns un 'stage' d'artistes que s'ha convertit en tot un espai de debat, trobada i transferència de coneixement entre pallasses de tot el món. "Som un exèrcit de pau i de riure, amb el valor afegit de ser dones", explica la directora del festival i codirectora del Circ Cric, Montserrat Trias.

El festival, en essència, reivindica el riure com una eina de cohesió i, a més, la igualtat de gènere i la mirada femenina en el món clown. En aquest sentit, una de les integrants de Las Couchers, Elena Donzel, agraeix al Circ Cric que doni "espais de visibilitat i dignitat" a les pallasses que inicien la seva carrera.

La programació professional del festival, de fet, inclou un extensa oferta formativa amb cursos impartits per grans noms internacionals del sector, com Gardi Hutter, que orientarà altres pallasses en l'art de la improvisació. La francesa Catherine Germain (Arletti) impartirà una classe magistral sobre la consciència de l'"ésser intern" i Élise Ouvrier-Buffet oferirà un seminari que posa l'accent en l'humor físic i el gag accidental.

Pel al públic general, el festival transcorre essencialment als carrers i places de Sant Esteve de Palautordera, tot i que també es programen alguns espectacles en recintes tancats. El festival arrenca dijous 29 amb La rateta ja no escombra l'escaleta de Núria Clotet, un espectacle satíric sobre l'empoderament de la dona. La primera jornada inclou també Las Couchers, d'Elena Donzel i Mari Marcos.

Marató de Pallasses i cabaret

Els dos plats forts de la tarda vespre de divendres són la ja tradicional Marató de Pallasses, oberta a totes les artistes que vulguin participar amb intervencions de set minuts; i el cabaret Marta Carbayo, un espectacle de varietats amb artistes de renom, com la mateixa Gardi Hutter, Colette Gomette, Sari Mäkelä, Claudia Cantone o Flor. En aquest cabaret, a més, també hi participarà el Tortell Poltrona, que farà tàndem amb una altra de les caps de cartell del festival, Catherine Germain.

Durant el cap de setmana, els escenaris urbans de Sant Esteve de Palautordera s'obriran per a pallasses com Cristina Calvo, Mireia Peña, Lola Mento, Eva Q, Anna Montserrat, Les Penjades de Quina Gràcia, La Churry,Estefanía de Paz, Gardi Hutter, Fafá Franco, la companyia Open Smiles, Sari Mäkelä i Colette Gomette, que clourà el festival diumenge amb l'espectacle 'La Presidenta'.

Tres pallasses "empadronades" fan vida al poble

D'altra banda, durant tota la setmana, Sant Esteve de Palautordera conviurà amb tres pallasses "empadronades" al poble. Fanny Giraud, Marta Renyer i Peg visitaran els establiments i interactuaran amb els vilatans impregnant d'humor i d'absurd el dia a dia del municipi. "No són actuacions amb una hora i un lloc, sinó que apareixen per sorpresa al bar, a la pastisseria o a la carnisseria", expliquen Montserrat Trias i Tortell Poltrona.

La iniciativa es va estrenar l'any passat i la bona rebuda per part del municipi l'ha consolidat com a part de la programació del festival. "Faran actuacions espontànies i és maco veure la reacció dels veïns trobant-se amb el món de l'absurd passejant pel poble. Fins i tot la policia les espera, bromeja Tortell Poltrona.

Finalment, el Festival Internacional de Pallasses entrarà també a les escoles del municipi i farà passis especials per a alumnes de Primària, ESO i Batxillerat.