espectacles

Una experiència personal de maltractaments reivindica la igualtat al Festival de Pallasses del Circ Cric

La companyia fa d'altaveu de propostes professionals i novells de dones còmiques

per Redacció, Sant Esteve de Palautordera, Catalunya | 2 d'octubre de 2021 a les 16:01 |


El Festival Internacional de Pallasses torna a Sant Esteve de Palautordera que acaba demà 3 d'octubre de la mà del Circ Cric per vuitè any consecutiu per seguir reivindicant "des de l'humor" el paper de la dona a la societat. "Volem empoderar les dones que fan aquesta professió, donant visibilitat als seu projectes", afirma la directora del festival, Montserrat Trias. Un dels noms destacats del cartell d'enguany és la còmica andalusa Pamela Palenciano, que porta a l'escenari la seva pròpia història de maltractaments i abusos amb No solo duelen los golpes. Rosie Volt, Cristi Garbo i Anna de Lirium són altres dels noms destacats del cartell.

 
"Cada vegada són més potents i tenen més nivell", assegura Trias sobre l'auge de les còmiques després de set edicions del Festival de Pallasses. La vuitena vol ser ara una nova oportunitat per oferir espais a les pallasses, tant professionals com novells, perquè continuïn progressant. "El nivell s'agafa treballant", sentencia.

El Festival compta amb més de mig centenar de pallasses d'arreu del món que durant uns dies conviuran a la carpa del Circ Cric i traslladaran els seus espectacles a carrers i places de Sant Esteve de Palautordera. Des del sentit de l'humor reivindicaran els valors d'igualtat entre homes i dones, justícia i sentit comú.


En paral·lel, a més de la programació adreçada al públic, el Festival compta també amb un circuit professional de cursos, tallers i estades per a dones pallasses. "De pallasses n'hi ha poques, per això volem potenciar-les i engrescar a noves i futures pallasses", asseguren des del Circ Cric.

Mirada feminista


A més de la plataforma de llançament que suposa el festival per al sector, el seu contingut també incideix en alguns temes complexos. És el cas de l'espectacle No solo duelen los golpes, de Pamela Palenciano. La còmica andalusa va patir maltractaments durant una relació tòxica de la seva adolescència i la seva història és ara protagonista del seu show.

"Ha portat la seva vida a l'escenari amb un to d'humor àcid i volent donar valor a l'amor i a la relació d'igual a igual", detalla Montserrat Trias. Palenciano va començar explicant la seva història en un taller adreçat a joves, després ho va convertir en monòleg i ara és ja un espectacle dirigit per Dario Valtancol.

Palenciano tracta aquesta problemàtica "de manera directa", però en la resta d'espectacles "traspua" també la mirada feminista de manera més o menys explicita, segons detalla la directora del Festival. L'objectiu és conscienciar tot tipus de públics i la programació inclou també propostes per a nens a partir de 2 anys.

L'espectacle Yadéwatts de la francesa Rosie Volt; Alive! in concert, de l'austríaca Anna de Lirium, o ¡Qué buen día!, de Maite Guevara, són altres de les propostes de renom de l'edició d'aquest any. A diferència d'altres edicions, com ja va passar l'any passat, enguany no hi haurà cercaviles i tots els actes es faran es espai perimetrats.

Degut a les limitacions de la pandèmia, d'alguns espectacles s'han programat dobles sessions i per a tots ells caldrà entrada. En els espais a l'aire lliure es cobra també un preu simbòlic de tres euros per fer la reserva de localitat per evitar cadires buides. L'aforament màxim permès és de fins a 200 persones als espais més grans.

 

Participació