Sabadell limitarà els regals als regidors en base a un còdi ètic

A més de regidors, regula coordinadors d'àrees, gerents d'empreses municipals, treballadors que formin part de meses de contractació, tribunals de selecció o comissions de valoració de subvencions i al Síndic de Greuges municipal | El seu incompliment preveu sancions des dels 300 als 3.000 euros

Elena Hinojo, presentant el nou pla
Elena Hinojo, presentant el nou pla | Norma Vidal
Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat el 01 de juny a les 19:05h
L'Ajuntament de Sabadell ha elaborat un codi ètic que regularà el comportament dels regidors, alts càrrecs o empleats del consistori vinculats amb meses de contractació o tribunals de selecció, entre d'altres. Es tracta d'una normativa que els diferents grups polítics amb representació al consistori (ERC, Unitat pel Canvi, La Crida, Guanyem Sabadell, PSC, CiU, C’s i PP) han elaborat de forma conjunta i que està previst que s'aprovi de forma inicial en el ple d'aquest dijous. Entre d'altres aspectes, fa referència a la gestió dels recursos públics d'acord amb principis d'austeritat o la forma com ha d'actuar un càrrec electe en cas que rebi un regal valorat en més de 50 euros.

Així mateix es crearà una comissió d'ètica pública de caràcter tècnic que s'encarregarà d'interpretar i avaluar aquest codi. La regidora de Transparència i Organització de Sabadell, Elena Hinojo, ha assegurat en cas que s'incompleixi la normativa s'iniciarà el procediment administratiu pertinent que d'acord amb la llei de transparència pot derivar en multes que van dels 300 als 3.000 euros.

La nova normativa és el resultat de mesos de treball i reunions en què han participat els representants dels diversos partits amb representació al consistori. "És el primer cop que els polítics reflexionem sobre ètica i integritat", ha afirmat Hinojo, que ha advertit que "no és un codi del govern, sinó de tota la corporació". Hinojo ha explicat que el text va més enllà del que estableix la llei de transparència i enlloc de fer referència només als alts càrrecs, que en el cas de Sabadell serien els regidors, s'amplia l'àmbit d'actuació a coordinadors d'àrees, gerents d'empreses municipals, treballadors que formin part de meses de contractació, tribunals de selecció o comissions de valoració de subvencions i al Síndic de Greuges municipal.

Regals de menys de 50 euros

Alhora ha assenyalat que la normativa s'ha dividit en sis àrees temàtiques que fan referència l'exercici del càrrec al servei de la ciutadania, la relació amb el personal de l'administració, la gestió dels recursos públics d'acord amb criteris d'austeritat, la contractació, la transparència o els cassos en què es produeixin conflictes d'interessos com quan els càrrecs electes reben regals. Fixa que s'abstindran d'acceptar regals i alhora estableix que en cassos de regals de més de 50 euros es retornaran o si la devolució és massa honrosa, s'incorporaran al patrimoni de l'administració.

La normativa també diu que les persones afectades per aquest codi no podran tenir una participació superior al 10% en empreses que percebin ajuts públics. Amb l'objectiu d'interpretar de forma adequada i avaluar aquest codi, es crearà una comissió d'ètica pública de caràcter tècnic que estarà integrada pel cap de transparència, el secretari general de la corporació i dos juristes designats pel cap de transparència.

En aquesta línia, la regidora ha explicat que en cas que es detecti algun incompliment o que sorgeixi algun dubte la comissió d'ètica alertarà el ple municipal. "El ple s'encarregarà d'incoar un expedient que posteriorment instruirà la comissió i les conclusions es faran arribar a la Generalitat que serà la que emetrà un informe perceptiu", ha detallat Hinojo que ha afegit que d'acord amb la llei de transparència en casos d'incompliment del codi ètic es preveuen multes d'entre 300 i 3.000 euros pels càrrecs electes.

Avançant en el pla d'Integritat

La regidora ha assegurat que aquest codi és només una "normativa" que no és "garantia de res". En aquest sentit ha posat èmfasi en la necessitat d'acompanyar-lo de polítiques d'integritat i mecanismes "que ajudin a millorar el comportament ètic de les persones que formen part de l'Ajuntament" i permetin a aquests professionals "tenir clares les actuacions que són correctes o no dintre de la institució". La regidora ha apuntat que en el marc del pla d'Integritat de Sabadell s'han fet accions de sensibilització a regidors i a més d'un centenar de caps directius de l'Ajuntament de Sabadell. "El següent pas és crear un mapa de riscos de corrupció, una qüestió sobre la qual estem treballant", ha comentat Hinojo.