Sabadell organitza una visita per conèixer les dones històriques de la ciutat

Agnés Armengol, Teresa Claramunt i Fidela Renom, entre les destacades

La poetessa Agnés Armengol a la seva casa del carrer de l’Escola Industrial, any 1925 (aprox.)
La poetessa Agnés Armengol a la seva casa del carrer de l’Escola Industrial, any 1925 (aprox.) | Francesc Casañas i Riera / AHS
Redacció
18 de març del 2017
El Museu d’Història de Sabadell (MHS) organitza aquest diumenge un itinerari gratuït en el marc del Dia Internacional de les Dones, sota el títol Què feien les nostres àvies. Es tracta d’un recorregut pel centre de la ciutat amb parades en llocs relacionats amb la vida d’unes quantes sabadellenques. Es donaran a conèixer històries d’algunes dones conegudes i d’altres que no ho són tant i de col·lectius que van donar molt de caràcter a la ciutat: des de les dones del tèxtil, fins a les pentinadores, manicureres, cotillaires, modistes, brodadores, planxadores, etc.

Entre altres, es parlarà de Lola Pairó –mare del doctor Miquel Crusafont–, que va ser una de les carnisseres que van inaugurar el nou edifici del Mercat; de Júlia Sabaté, que tot i ser de família humil, va poder estudiar Farmàcia, i de Gertrudis Artigas, que va professora i directora de l’Escola de Sargidores de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis.

També es parlarà d’algunes dones activistes, com Maria Gispert, que va formar part del Bloc Obrer i Camperol i va ser una de les primeres dones de Sabadell –i de Catalunya– que va participar activament en conferències i mítings, i de Teresa Claramunt, dirigent de tendència anarcosindicalista que va destacar en la vaga de les set setmanes i va organitzar a Sabadell el primer grup polític social femení.

També es tractarà Fidela Renom, que va ser la primera sabadellenca que va arribar a ser regidora; Agnès Armengol, poetessa; Carme Simó, mestra; Dolors Miralles, fundadora de l’Acadèmia que porta el seu nom; Narcisa Freixas, pedagoga, escriptora i compositora, i Antònia dels Ossos, reconeguda curandera que va exercir al carrer de la Font Nova.