Filípides o Suárez

«Duran no em preocupa, em preocupen els milers de militants convergents que estan tremendament il·lusionats i implicats amb aquest procés»

| 14/06/2013 a les 00:03h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/06/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La història és coneguda i s’ha explicat milions de vegades com a exemple de sacrifici personal en benefici d’una causa major i col·lectiva. Agost del 490 aC. Els perses desembarquen a la plana de Marató amb la intenció de conquerir Atenes. Els atenesos decideixen sortir a combatre sense esperar l’ajut dels espartans, i després d’una batalla heroica, aconsegueixen fer embarcar els perses de tornada al seu país. Un soldat atenès, Filípides, rep l’encàrrec de córrer cap a la ciutat per anunciar la victòria. Filípides compleix les ordres, però exhaust, cau mort just després d’haver aconseguit la seva missió.

Des de l’enquesta d’El Periódico de la setmana passada em rondava pel cap la figura de Filípides per mirar de traçar una analogia amb Artur Mas, però aleshores ha aparegut Francesc Marc Àlvaro amb una comparació molt més lúcida, concreta i propera. Artur Mas no seria com Filípides sinó com Adolfo Suárez, el líder espanyol sortit de l’establishment d’un règim determinat que decideix encapçalar des del poder una reforma rupturista (o una ruptura reformista) que permeti passar a un ordre democràtic i constitucional nou. Suárez va aconseguir el seu objectiu, però en el camí el seu partit polític (la UCD) va desaparèixer i ell va quedar tan socarrimat que ja no va tornar a fer res rellevant en política. Un home (i un partit) que se sacrifiquen per una causa major.

A Duran Lleida no li fa cap gràcia el tema, i ahir mateix ho va tornar a demostrar en una entrevista incendiària i tremendament deslleial amb Mas a can Cuní. Per a ell, que és un polític normal, la prioritat no és la causa major sinó que Convergència i Unió continuï sent el pal de paller del catalanisme. Em sembla comprensible, i més quan sempre ha estat un polític sense causa major. Duran no em preocupa, em preocupen els milers i milers de militants convergents d’arreu del país  que estan tremendament il·lusionats i implicats amb aquest procés i que veuen que, efectivament, com més aprop estem de l’objectiu, més s’empetiteix la seva força política. Estan fent una demostració de patriotisme que no sé si es valora prou, i m’agradaria pensar que en els seus barris, pobles i comarques no reben burles d’aquells a qui les coses sí que els van bé, sinó suport moral, empatia i admiració.

I és que el país bull, la situació crema. Teatres i auditoris s’omplen a vessar per escoltar els predicadors del canvi, es diguin Junqueras, Forcades, Forcadell o fins i tot Sala i Martin (ahir a Valls). Surten a la venda 60.000 entrades per a un concert reivindicatiu i s’exhaureixen en dues hores. A les places dels pobles es fan estelades humanes, estelades amb espelmes i a veure quin és el pròxim format. Quim Nadal i Antoni Castells diuen que votarien sí. Montserrat Tura participa en actes de l’ANC i ja parla d’ERC com el nou partit hegemònic dels progressistes catalans. Els degoteig de regidors socialistes a les comarques que pleguen del partit és constant. Les enquestes anuncien un terratrèmol politicoelectoral de proporcions desconegudes. I tot plegat, enmig d’una crisi econòmica dramàtica que genera situacions personals desesperades, ens mina la moral col·lectiva i ens empobreix com a país. El senyals són pertot: hi ha un gran bloc social, cada dia més majoritari i cada dia dia més escorat cap a l’esquerra, que ha dit prou i demana la ruptura democràtica per fer un país més lliure i més just.

No sé si Artur Mas és Filípides o és Adolfo Suárez. Però si em llegeix, només li voldria dir una cosa. Tant Filípides com Adolfo Suárez han passat a la història i són estimats, reconeguts i homenatjats pels seus pobles. I això és exactament el que no li passarà a Josep Antoni Duran i Lleida.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No recordo que s'hagi presentat mai a les eleccions d'enlloc cap Partit per la Injustícia
Jordi M, 14/06/2013 a les 09:47
+0
-6
Sí, volem un país just. Però la democràcia consisteix precisament en escollir quina opció preferim a tal efecte. Hi ha qui troba justes unes coses i unes maneres d'organitzar-se, i hi ha qui troba justes les contràries. Identificar les anomenades esquerres amb 'la justícia' és tot el contrari de la democràcia. Quan siguem lliures no només podrem defensar millor la identitat catalana sinó que s'acabarà tanta hiperlegitimació esquerranista que ha estat del que ha anat tirant Espanya perquè aquí no podia venir-nos amb altre discurs ni disposava d'altra tropa per vehicular-lo. La por que em fa és que em temo que, per llei del pèndul, per reacció a tanta sobredosi i també per la taxa d'immigració, ens passem a l'altre extrem i siguem el país més radicalment i estructuralment dretà d'Europa Occidental. Confiem que no. Confiem que ni una cosa, ni l'altra.
Tal cual
Anònim, 14/06/2013 a les 11:03
+15
-1
chapeau!
Molt bo
Osvaldo, 14/06/2013 a les 11:09
+9
-1
La Història genera aquestes contradiccions, certament.
I en Duran ve a ser un dels generals (o coronels o com en diguessin llavors) dels grecs a Marató: algú sap com se deia?
[O potser és un general dels perses? Tant se val, històricament el resultat és el mateix]
URL enserio...
Anònim, 14/06/2013 a les 14:09
+1
-13
tots sabem que no hi demanen nota de tall a les universitats de Ramon Llull.
Molt encertat el final
Pepot, 14/06/2013 a les 18:26
+20
-1
Duran, d'aquí uns anys serà presentat per la història com el prototip de botifler modern, els seus descendents és canviaran el nom per no ser reconeguts de la vergonya que passaran,amb el pas del temps, quant ningú fora dels especialistes i estudiosos recordin el significat de la paraula botifler, en Duran restarà al oblit per sempre més.
Ui!
Jordi / Jorge, 14/06/2013 a les 19:22
+0
-7
Aquest article, sense versió castellana al costat, no val res.
La Malinche
Hornet, 14/06/2013 a les 20:40
+2
-0
Duran = La Malinche catalana.

Si no sabeu de que parlo. pregunte-ho a un mexicà...
Sense dignitat
Anònim, 14/06/2013 a les 21:09
+4
-0
No sabem com acabarà Mas, però sí que sabem com acabarà Duran. Perquè Mas té consciència històrica i, en canvi, a Duran la història li importa molt poc. Mentre els lobbis amollin, el Palace segueixi obert per a ell i UDC no piuli, ja li va bé tot. Que la vida són quatre dies -deu pensar.
Però sí a ell no li importa la sort de Catalunya, a molts de nosaltres, sí. Per això el combatem i el combatrem. Perquè va contra l´esperança de poder, finalment, construir un país pròsper i just. No només per a ell i els seus. Sinó per a tots els catalans.
Duran, fora!
Sí, ho farem !!!
Anònim, 15/06/2013 a les 08:44
+4
-0
La Consulta és INEL.LUDIBLE al 2014. I un cop DECIDIT EL QUE, S´HAURÀ DE FER EL SEGUENT PAS. HAUREM DE SER CONSEQUENTS, SENSE POR !!! Els polítics decidiran la manera de fer-ho !!! I nosaltres, darrera seu, RECOLZANT-LOS !!!
Dignitat.
Fastiguejat., 15/06/2013 a les 20:55
+1
-0
El Duràn n´és conscient del rebuig que genera, però ell, aferrat a la poltrona, només faltaria!. Si tingués un xic de dignitat, recordaria que "dimitir", com molt encertadament algú va escriure en una paret, no és un nom rus.
La petanca
Anònim, 16/06/2013 a les 00:52
+0
-0
En el proper estat de Catalunya la unica activitat que hi veig i desitjo per a aquest individu tant nefast com duran és d'un jubilat i ben jubilat, jubilat del tot i sense absolutament cap responsabilitat pública i molt menys política.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Eduard Voltas
Sóc de Barcelona (1970). Periodista i editor. Actualment professor de periodisme a Blanquerna (URL) i editor de Time Out Barcelona. Tuitejo compulsivament des de @eduardvoltas però no em busqueu a Facebook perquè no m'hi trobareu.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 07:17 VÍDEO Guardiola dedica la victòria del City a Sànchez i Cuixart. “Tant de bo surtin aviat; és com si tots estiguéssim allà”, diu l'exentrenador del Barça.
 07:14 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 18 d'octubre: impàs en tensió. "Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova.
 00:09 VÍDEO Joan Mena dona una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
 20:43 El secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural ja són a l'escenari. Agustí Alcoberro, vicepresident de l'Assemblea, transmet "l'escalf" de Sànchez i Cuixart als manifestants, que criden: "Llibertat, llibertat!".
 20:42 
Entrades anteriors »
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Ferran Casas
01/01/1970
Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 4 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 4 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 10 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat