Opinió

Sense estrès

«Deu ser això, que gestionem pitjor l’estrès perquè obrim les 24 hores, malgrat les vacances»

| 08/08/2017 a les 22:01h
Ara que molta gent pot gaudir d’un temps de relax (o de vacances, que no tothom pot tenir) s’evidencien els rols de gènere, si és que alguna vegada no eren prou evidents, i té una translació directa als temps de vida.

Es parla d’horaris limitats, de repensar els horaris laborals, gastronòmics, infantils… però l’estiu evidencia que no només és un tema horari sinó de com el temps es viu segons el gènere, les responsabilitats familiars, les tasques invisibles que la majoria de mares i pares hem d’assumir de forma quotidiana. Si bé l’estiu sembla un moment en que el temps s’atura per a les persones que tenen dependents a càrrec és un contínuum. No hi ha temps propi sinó un horari d’atenció sense marges. Cert que el temps laboral s’atura, però l’acaba omplint la doble jornada invisible la resta de l’any.

Però dir persones no s’ajusta a la realitat, cal parlar (malgrat qui diu que no seria correcte desdoblar la llengua per gèneres) de la utilització del temps d’homes i dones. Podria utilitzar estadístiques, trobar-ne moltes que ho demostren, però em limitaré a observar l’entorn.

Les dones, de forma general i majoritària, cobreixen la cura de fills i filles, seguiment de les tasques escolars d’estiu, trucades de control a familiars, tasques de cuina, de manteniment del rebost, de neteja general, neteja i ordre de la roba, plou a la nit? Despenja la roba, tanca finestres… La percepció del temps (per la majoria tot i que no de la totalitat) dels homes és diferent, un exemple d’entorn: agafa la bici o fes running a primera hora, arriba a casa amb les criatures ja esmorzades, lidera l’excursió planificada amb el dinar que ja han preparat, fes migdiada mentre algú endreça els estris, llegeix… Ja em perdonareu, i em permetreu, la generalització,  però per molts i moltes això és una realitat.

I tot plegat em porta a la gestió de l’estrès, com uns i altres gestionem l’estrès i com es genera. Un enginyer de Google afirma que la manca de lideratge de les dones al sector tecnològic és per factors biològics i, entre moltes altres perles, afirma que les dones tenim més ansietat i menys capacitat en llocs de treball estressants. Després de llegir-ho he quedat bocabadada.

El sistema políticament correcte (però ple de normes conservadores i patriarcals) ens ha portat a parlar amb generalitzacions, a negar diferències evidents, a tendir als neutres i no a desdoblar per poder fer visible allò obvi. Un sistema que ens porta a parlar de reforma horària enlloc d’ús del temps. Un sistema que naturalitza diferències biològiques sense fer possible viure la diferència. Un sistema que treu valor al que es feminitza. Un sistema que dona més valor a les eines que a les persones. Un sistema que programa normes fetes per blancs, adults, heterosexuals que volen perpetuar privilegis. Per això, es nega el valor d’allò invisible (però essencial), es tolera la diferència (però no es respecta) i es naturalitza la discriminació negant l’acció positiva cap a persones i col·lectius que acumulen greuges, tenint en compte, especialment, que la majoria social (el 51% que som les dones) resta discriminada i negada en la majoria d’àmbits.

Deu ser això, que gestionem pitjor l’estrès perquè obrim les 24 hores, malgrat les vacances.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

una reflexió imprescindible
Anònim, 09/08/2017 a les 20:07
+1
-2
Carme, si us plau, fes un esforç i obre’t a el què explico.
Aquí, fa molts anys, uns ignorants i uns perversos assassins, no volien reconèixer que els homosexuals son diferents des de néixer. Insistien que ho eren perquè volen i per vici i per tan es podia “curar”. Els ignorants s’ho creien i els perversos sabien que no és així però tenien odi als homosexuals.
Per culpa d’això aquest col•lectiu ha hagut de sofrir molt, en èpoques passades.
Actualment, Carme, el mateix tipus de gent està fent una gran injustícia en no voler reconèixer, quan li interessa, cap tipus de diferència entre homes i dones. Biològica. No cultural.
T’ho deuen haver ensenyat que els humans som animals mamífers. (No sé si has anat a un col•legi de monges ni sé si ho deixaven gaire clar això), potser ho ignores, però els humans, per molt que tinguem més intel•ligència, tenim incorporats els mateixos instints que la majoria de mamífers. Potser hauràs vist que aquests mamífers tenen uns instints primaris que no es poden treure de sobre, que és la de la criança dels fills. Potser hauràs vist que és la femella la qui els cria. Ho ignoraves? O directament ho vols negar? No t’ho han dit que no t’acostis a una preciosa cria de porc senglar perquè si ve la mare et matarà? (la mare, no pas el pare).
Potser no ets capaç de negar una cosa tan evident. Però com que segurament tota la vida has defensat el què dius en aquest article, hauràs de negar alguna cosa: “en els animals si, però en els humans no” ens diràs, de forma més conscient o no.
Un cop dos mamífers del gènere humà s’han aparellat i tenen cadells, com que probablement els dos treballen, han de decidir com s’ho munten per criar-los. Molt sovint s’arriba a la conclusió que algú dels dos ha de fer mitja jornada. Llavors es donen pràcticament sempre quatre situacions:
A) Ella prefereix fer menys feina a fora per estar més amb els fills. (I el salari dels dos se’l reparteixen. No m’ho facis buscar però les enquestes diuen que la immensa majoria de parelles comparteixen el salari. Segur que a Idescat ho pots trobar). En aquest cas A) per a tothom (menys per les feministes) queda claríssima la solució que s’adopta.
B) Ni ell ni ella prefereix fer menys hores a fora per la criança. Però no se si saps gaires matemàtiques però en una parella, les decisions o son per unanimitat (2 a 0) o queden en empat (1 a 1). Les que son per unanimitat cap problema, les d’empat, si son prou assertius sabran valorar a qui li ve més gran aquest canvi. Quasi sempre a ell li ve molt més gran que a ella la criança. Ell hi te menys motivació com a herència mamífera, que ella. Si s’estimen (en general al primer fill, encara s’estimen molt) i son assertius, ella serà la que farà jornada partida, i ell ja trobarà altres formes per compensar-ho.
C) Ni ell ni ella ho prefereix però a ella li ve més gran que a ell. Hi ha de tot a la vinya del senyor i aquest cas, molt minoritari, també passa. La resposta idèntica a l’anterior. No hi ha cap raó real que ella o ell imposi més.
D) Ell prefereix fer jornada partida per criar els fills. Existeixen els casos però son molt pocs. La natura ens ha fet així, com a mamífers que som. Però en aquests pocs casos, queda clar que ell criarà els fills.

No et sembla que aquestes son les solucions més lògiques? No et sembla que els resultats seran aquests?

Hi pot haver la possibilitat que encara ho dubtis, o simulis dubtar-ho, i diguis que si ella és la que els cria majoritàriament, és perquè l’home li ho imposa. Això és molt típic de les feministes, que consideren a tots els homes dolents i dictadors i a totes les dones (excepte elles) unes estúpides que es deixen dictar.
Vinga va! Suposem que elles crien els fills en contra de la seva voluntat perquè el marit les hi obliga. Que faran quan es divorciïn?
Llavors ja no hi ha excusa que el marit les obligui: ells volen custòdia compartida i elles, majoritàriament, la volen al 100% per a elles. Molts pocs homes la volen al 100%.
Tant és així, que fins i tot estan disposades a fer una denúncia falsa de maltractaments per obtenir aquesta custòdia única.
Queda clar qui te necessitat de la criança.
Tot i així, actualment, al voltant del 40% de les feines de la llar i criança, les fa l’home, malgrat que fa de mitjana moltes més hores fora de casa.
De la suma de les hores fora de casa i de casa, en resulta més hores per l’home que per la dona. Vaig veure un estudi feminista que tot i reconeixent aquest 40% arriba a la conclusió que la dona fa més hores en total a costa d’inflar el nombre d’hores que es treballa a casa. Deien que una llar amb dues persones, significa una feina de 6 hores diàries (comptant 365 dies l’any). Jo ho tinc ben comptat, això. 1,6 hores-persona diàries per a una llar de dues persones (o 0,8 hores cadascú). Ep, i per vacances, que ells no treballen aquest 40% de mitjana puja.
Carme, no és just que segueixis dient que les dones son unes esclaves i que els homes els hi manen (i elles mai manen). Els números no manipulats diuen que és el contrari.
Carme, encara que et faci ràbia que l’instint faci que els homes i les dones tinguem gustos i instints diferents, hauries d’assumir-ho. Sinó voldràs imposar coses que van contra el què ens fa feliços tan a homes com a dones i això em porta a l’inici amb la injustícia contra els/les homosexuals.

La inquisició ja la van haver de viure les nostres avantpassats.
Gràcies.
Privilegis?
Anònim, 10/08/2017 a les 11:55
+1
-1
Dius: "Un sistema que programa normes fetes per blancs, adults, heterosexuals que volen perpetuar privilegis".
En el cas dels suposats privilegis dels homes respecte les dones m'ho hauries d'explicar bé. Que els masclistes franquistes commutessin les penes de mort quasi bé només a les dones? I també les cadenes perpètues?
Que només els homes poguéssim morir a la guerra?
Que les feines dures només eren "cosa d'homes"(no les que necessiten força. Les situacions dures les aguanten igual homes i dones). Fer carreteres de sol a sol, treballar al fons de les mines, etc?
Que "las mujeres y niños primero" a salvar-se quan el vaixell s'enfonsa?
Que els homes ho tinguin entre 2 i 3 vegades més difícil de poder tenir un càrrec polític per culpa de les quotes? (Les dones, voluntàriament, militen poc als partits, però elles han de ser el 40% de candidates com a mínim).
Perdona, però jo tota la vida he lluitat contra el masclisme, una raó era la de l'estupidesa d'aquest costum, una altra raó era perquè això perjudica a dones i homes i la raó més potent és perquè perjudicava molt més greument als homes.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Carme Porta
Tècnica en imatge fílmica, he treballat principalment en l’àmbit audiovisual i periodístic. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i del PEN Català. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Diputada al Parlament de Catalunya en la VI i la VII legislatura. A Twitter: @carmeporta.
Carles Puigdemont, al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
El president de la Generalitat respon a l'ultimàtum de la Moncloa i clarifica que el dimarts 10 d'octubre no es va declarar l'estat català
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
 13:48 El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu. El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid.
 13:33 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de França, Emmanuel Macron, tindran aquesta nit una reunió bilateral al marge de la cimera europea que se celebra a Brussel·les, durant la qual podran abordar la crisi política a Catalunya.
 13:23 Joves de Societat Civil Catalana es reuneixen amb Ciutadans al Parlament. 
 

Membres de SCC amb C's al Parlament.  Foto: Sara González.

 13:16 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, descarta un «corralito» a Catalunya. De Guindos veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits.
 12:55 El PNB avança que votaran en contra del 155 si el govern espanyol el porta al Senat. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, entén que Puigdemont respon que no hi va haver independència i reclama diàleg.
 12:44 Josep Fèlix Ballesteros considera que aplicar el 155 és «el següent pas del fracàs del diàleg i la política». L'alcalde de Tarragona expressa que no s'hauria d'haver arribat a prendre aquesta mesura perquè no agrada a ningú. Informa Jonathan Oca.
 12:44 Els socialistes eslovens creuen «fermament» que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El secretari general Dejan Levanič diu que “els vertaders socialdemòcrates fan costat als catalans”.
 12:36 El líder del PSC, Miquel Iceta, afirma que Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al govern espanyol que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. En la seva opinió, aquesta actitud "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució".
 12:35 Així s'aplica l'article 155. La mesura necessita pocs dies perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- doni llum verda a un ampli ventall de poders per intervenir la Generalitat.
 12:32 Fachin recorda que el seu programa recull el procés constituent i que aquest pot ser el seu "punt de trobada" amb els independentistes.
 12:29 Fachin: "No som partidaris de la declaració d'independència, però estenem la mà per buscar la manera d'evidenciar un front democràtic”.
 12:27 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, lamenta la "incomprensió lectora" del govern espanyol i l'insta a acceptar el diàleg que ofereix Puigdemont.
 12:27 La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155. La diferència del bo espanyol a 10 anys amb el seu equivalent alemany ja supera els 120 punts.
 12:22 «Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats»: gran manifestació dissabte a les 17.00 al passeig de Gràcia.
 12:21 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fa "quasi impossible" el diàleg. "Si el que es vol es que la societat catalana s'humiliï i es rendeixi això no és acceptable, continuar amb la línia del càstig no és el que toca", ha manifestat.
 12:06 PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155, per Pep Martí. Els socialistes es posen al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 12:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp a la Comissaria Regional de Mossos a Lleida per buscar documents sobre l'1-O, informa Àlvar Llobet. Una comitiva judicial s'ha personat a la caserna aquest dijous al matí.
 12:05 El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que recórrer a l'article 155 és "posar més llenya al foc". En la seva opinió, "l'aplicació de l'article 155 després que no hi hagi hagut declaració d'independència conduirà a una situació d'involució democràtica".
 11:56 Diverses personalitats de Mèxic reclamen la llibertat de Cuixart i Sànchez. El manifest de la Fundació per a la Democràcia defensa el dret a decidir del poble català.
 11:56 El suport del PSOE a l'aplicació del 155 posa en escac Jordi Ballart. L’alcalde de Terrassa ha estat la veu pública més contundent i va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Sergi Ambudio.
 11:55 Avui a les 22h, Crida per la Democràcia donarà indicacions via WhatsApp per a la primera «acció directa pacífica» per reclamar l'alliberament de Cuixart i Sànchez.
 11:51 Tardà recorda que al Parlament hi ha una majoria «legal i legítima» per declarar la independència. En Comú Podem titlla d'«irresponsabilitat brutal» que el gov6ern espanyol activi el 155.
 11:47 El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat Carles Puigdemont i a Mariano Rajoy que deixin de "jugar al gat i al gos". "Prou de jugar a 'com pitjor, millor'", ha ressaltat amb una piulada. Coscubiela té així un to diferent del que ha mantingut el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el qual ha criticat només al govern espanyol.
   
 11:37 El CDR Terrassa torna a mobilitzar l'independentisme per una nova manifestació aquesta tarda. El Comitè convoca la ciutadania aquest dijous, a les 20h, davant l'Ajuntament de Terrassa.
 11:35 El Comitè en Defensa del Referèndum de Manresa confirma la concentració contra l'aplicació de l'article 155 a les 12 a Sant Domènec.
 11:25 Denuncien quatre guàrdies civils per arrencar senyeres i estelades de l'Ajuntament i cases particulars d'Espoll. Els Mossos d'Esquadra han aturat la furgoneta on anaven a quarts d'una de matinada després de rebre l'avís d'un veí.
 11:13 Rivera diu que «serà graciós veure la Guàrdia Civil posant urnes als col·legis». El líder de Ciutadans exigeix a Mariano Rajoy que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 11:13 La Guàrdia Civil fotografia les estelades dels edificis d'un municipi d'Osona. Acció de l'institut armat a Sant Quirze de Besora.
 11:10 Junts pel Sí i la CUP estan reunits en el Parlament per abordar la declaració d'independència de Catalunya, després que el govern espanyol hagi anunciat que el dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per avançar en l'aplicació del 155.
 11:11 En Comú Podem considera que és una "irresponsabilitat brutal" que el govern espanyol apliqui el 155 quan "no s'ha produït una declaració d'independència"
 11:06 El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, demana a Mariano Rajoy que "deixi el 155 en stand by" i l'insta a seure a parlar amb Carles Puigdemont. Diu que Puigdemont ha "ratificat la voluntat de dialogar" a la seva carta i considera que és "una llàstima" que l'Estat "perdi una oportunitat" per negociar.
 10:52 Íñigo Méndez de Vigo es queixa de la "flagrant violació de la Constitució i l'Estatut" durant els plens del Parlament del 6 i 7 de setembre, i fa "responsables únics" a la Generalitat de l'aplicació del 155.
 10:49 Íñigo Méndez de Vigo s'ha limitat a afegir alguns detalls al comunicat que ja havia emès el govern espanyol en una compareixença sense preguntes.
 10:46 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, afirma que Carles Puigdemont no ha atès el requeriment de Mariano Rajoy, i que aplicaran el 155 per "protegir l'interès general dels espanyols i els catalans, i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma".
 10:45 El líder de Ciutadans, Albert Rivera, afirma que Espanya "no va acceptar el xantatge del 23-F ni del terrorisme d'ETA", i afegeix: "No acceptarem el del senyor Puigdemont".
 
 10:39 El PSOE i el govern espanyol estan reunits per explorar com aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.
 10:30 Rajoy obvia el diàleg i activa l'aplicació del 155. Dissabte se celebrarà un consell de ministres extraordinari per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya.
 10:26 ÚLTIMA HORA El govern espanyol celebrarà un consell de ministres extraordinari el dissabte al matí per activar l'article 155.
 10:22 El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, critica que Carles Puigdemont "ha decidit provocar la voladura de l'autogovern de Catalunya", i adverteix del fet que el govern espanyol "està legitimitat per restablir-lo".
 
 10:19 La fins ara diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant expressa el seu acord amb la carta de Carles Puigdemont quan diu que el poble català va decidir la independència. Segons la "cupaire", la resta és "ramonetisme", en referència a l'expressió de fer la puta i la ramoneta.
 
 10:12 Tarragona torna a sortir al carrer aquest dijous per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. S'ha convocat una nova concentració davant de la subdelegació del govern espanyol, a les 19 h.
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'expresident i els exconsellers ja han abonat 2,2 milions i però van demanar una pròrroga del termini per pagar els tres milions restants
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 19 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 17 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma