La veu de Nació

La gran mentida

«Cal desmentir la fal·làcia més gran de l'unionisme: el referèndum és legal"

| 11/06/2017 a les 22:04h
Un dels mantres de l'Estat espanyol i de l'unionisme en general és el que diu que el referèndum és il·legal i que no cap dins de la constitució de 1978. Es repeteix que Escòcia va poder celebrar un referèndum perquè el Regne Unit no té una constitució escrita, però que en Espanya és impossible. "No puedo y no quiero", en paraules de Mariano Rajoy.

Cal desmentir categòricament aquesta afirmació. El referèndum d'autodeterminació de Catalunya troba cobertura legal dins del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Social i Cultural, adoptat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1966 i signat pel Regne d'Espanya el 1976. Un tractat internacional que després de la seva publicació en el BOE del 30 de abril de 1977 va quedar incorporat dins l'ordenament jurídic espanyol.

Com tots els tractats internacionals ratificats per l'Estat, gaudeix de la força passiva que els atorga l'article 96.1 de la constitució. És a dir que és d'obligat compliment per part de tots els òrgans de l'Estat i han de ser aplicats pels tribunals. Encara més, cap llei no pot contradir-los, car només poden ser modificats pels procediments establers en els mateixos tractats.

"Tots els pobles tenen el dret a la lliure determinació. En virtut d'aquest dret estableixen lliurement la seva condició política". Això és el que disposa l'article 1.1 d'aquest tractat que és llei vigent a Espanya. 


Una part de la doctrina assegura que aquest tractat només es refereix als territoris colonials. És una interpretació que força la literalitat de la norma per mantenir situacions d'injustícia històrica i política. Vegem que disposa l'article 1.3: "Els Estats Part en el present Pacte, inclosos els que tenen la responsabilitat d'administrar territoris no autònoms i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret de lliure determinació, i respectaran aquest dret de conformitat amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides".

El Pacte és claríssim. Si només es referís als territoris colonials, no faria servir el mot "inclosos". Queda clar que es refereix a TOTS els estats signants del tractat. Tots ells, inclosos els que administraven territoris colonials, però també els altres. Qualsevol altra interpretació és fer dir al Pacte el que no diu.

Se'ns dirà que el Pacte contradiu disposicions constitucionals, com la que consagra la indissoluble unitat de la nació espanyola. És indubtable. Però aquestes incongruències existeixen en tots els ordenaments jurídics. De fet la Constitució espanyola consagra de manera solemne la igualtat de tots els espanyols, i pocs articles després estableix la inviolabilitat penal d'un espanyol per sobre de tots els altres i fa miques aital igualtat. 

Per això, una de les feines de la política és interpretar i aplicar les normes d'un Estat de manera de solucionar aquestes incongruències. Els govern aprofiten la flexibilitat que permeten aquests normes aparentment divergents per oferir solucions als problemes dels seus ciutadans. És el que hauria de fer el govern d'Espanya en el cas català.

El que queda fora de dubte és que l'exercici del dret a l'autodeterminació està emparat per la legislació espanyola. És més, gaudeix d'una garantia legal superior a qualsevol llei o norma de rang estatal. L'Estat no pot impedir el referèndum sense violar el Pacte signat pel rei Joan Carles I l'any 1977. Convé explicar-ho aquí, a Espanya i al món.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Noticia!
Jan Original, 11/06/2017 a les 23:36
+16
-117
Així deduieixo que: els de l'Aixample de Barcelona també tenim dret a l'autodeterminació. Això cada dia es posa mes interessant!
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 11/06/2017 a les 23:54
Interessant
+81
-7
Pero si el problema gros no es que sigui legal sino que, tot i ser legal, una dotzena de fulanos que no ha triat ningu es poden passar el resultat per les gonades l'endema mateix.
Interpretació tramposa
Quin pais!, 12/06/2017 a les 00:57
+20
-82
El dret d'autodeterminació no es limita a la independència, sino que també pot prendre els formes de autogovern, govern local, federalisme, confederalisme o unitarisme, i en cap cas es pot fer servir per violar altres drets, com per exemple el de sobirania o el de integritat territorial; ho diu ben clar l'article 5:

Artículo 5

1. Ninguna disposición del presente Pacto podrá ser interpretada en el sentido de reconocer derecho alguno a un Estado, grupo o individuo para emprender actividades o realizar actos encaminados a la destrucción de cualquiera de los derechos o libertades reconocidos en el Pacto, o a su limitación en medida mayor que la prevista en él.

2. No podrá admitirse restricción o menoscabo de ninguno de los derechos humanos fundamentales reconocidos o vigentes en un país en virtud de leyes, convenciones, reglamentos o costumbres, a pretexto de que el presente Pacto no los reconoce o los reconoce en menor grado.


Es a dir, tant de dret te Catalunya de decidir si vol ser independent, com el te Espanya de decidir si vol o no renunciar a la seva sobirania sobre Catalunya i dividir el seu territori. El Dret es un carrer de dues direccions; si una part té dret de dir que si, l'altre l'ha de tenir de dir que no -per això cal posar-se d'acord.


i per cert, al Regne Unit es ilegal que cap Parlament que no sigui el d'Anglaterra convoqui un referendum, tret que el parlament d'Anglaterra aprovi (com va aprovar) una llei per la qual demanava a la Reina que el dret es transferís temporalment al Parlament escocès per efectuar un referèndum d'independència. Si fa no fa, arribar al punt de aprovar aquesta llei i preparar el referèndum va trigar 7 anys... i això que al Regne Unit no es ilegal que els regnes impugnin el tractat d'unió si es posen d'acord en no denunciar-se per trencar-lo.
Collons, Capdevila!
Anònim, 12/06/2017 a les 08:25
+10
-23
Haver-ho dit abans!!
I no hauriem perdut 6 anys marejant la perdiu!!!
al hàbil manipulador a les 00:57
Anònim, 12/06/2017 a les 09:56
+53
-5
Tu sí que fas trampa, nen!

Aquest problema que planteges ja està resolt, de forma fefaent, en la sentència de la Cort Suprema del Canada.

Aquesta sentència recull el teu argument, en forma d'obligat compliment per part del Quebec com a part de la federació, alhora que en reconeix el dret unilateral de decidir el seu destí com a poble. Per això diu que en cas d'haver-hi una majoria a favor de la secessió, això obliga a ambdues parts a negociar *els termes de la separació* (però NO el dret a separar-se, unilateral, del Quebec).

La raó de ser d'aquesta sentencia consultiva venia arran que la constitució del Canadà TAMBÉ "prohibia" la secessió. Escac i mat! Game over, escòria CNItera!

Bon article, Germà!
per trampos tu artiste
Frans Kastell, 12/06/2017 a les 10:45
+43
-5
.
Del tractat es dedueix claríssimament que l'estat espanyol no pot privar als catalans de drets humàns fonamentals, com el d'autodeterminació i dret a votar pe decidir el seu futur, "ninguna disposición del presente Pacto podrá ser interpretada en el sentido de" ( trampos, ull de viu el que aquí diu) reconocer derecho alguno a un Estado(espanyol) , grupo o individuo para emprender actividades o realizar actos encaminados a la "destrucción" de cualquiera de los derechos o libertades reconocidos en el Pacto," (de la nacio ocupada catalana) i
. No podrá admitirse( com españa preten) restricción o menoscabo de ninguno de los derechos humanos fundamentales ( dels catalans) reconocidos ( per la ONU al habitants de Catalunya) o vigentes en un país en virtud de leyes, convenciones, reglamentos o costumbres, a pretexto de que el presente Pacto no los reconoce o los reconoce en menor grado. Si el tractat no els reconeix, tampoc diu que no es puguin exercir els drets humans dels pobles ocupats per la força de les armes, cas de Catalunya des de fa més de 300 anys
@ 00:57 Felicitats
Anònim, 12/06/2017 a les 12:58
+21
-2
Pel teu encertat comentari, que desemmascara i deixa amb el cul a l'aire al trol manipulador uniópata "Quin país".
Pel Jan Original de les 23.06
Garriguenc, 12/06/2017 a les 13:30
+21
-2
El dia que sàpiga escriure bé el nom del veïnat on ens vol fer creure que viu, en podem començar a parlar.
Interpretacions tramposes (i 2)
Quin pais!, 12/06/2017 a les 15:18
+3
-9
Com que sembla que la essència del missatge s'ha perdut una mica, anirem al gra, a veure si així s'entèn mllor.

Els drets que la Declaració reconeix als catalans no permeten violar els drets que té l'altra part, és a dir, els espanyols. I com que ambdós drets entren en conflicte, la única solució LEGAL es la negociació i l'acord.

Confio que no calgui explicar el dret a la sobirania i la integritat territorial del teu pais, i que el dessitg d'independència de una part del país (o el dessitg d'un pais estranger d'anexionar-se una part) entren en conflicte amb aquests drets.

Confio, també, que s'entengui que la única solució legal als conflictes entre drets es la negociació i l'acord, i que quan una part ho rebutja, l'unic camí legal es insistir fins que s'avingui a negociar (p.ex. en el conflicte no resolt del tot entre els drets del nasciturus i els de la mare).

Ara bé: el camí legal es inviable si corre pressa i no hi ha temps d'explicar a Espanya i els espanyols per què haurien de negociar amb els catalans. I ara si que em permetreu que demani a qualsevol quina pressa hi ha i si aquesta pressa es dels de baix o dels de dalt...
Puntualització
Ferran López, 12/06/2017 a les 16:43
+11
-1
Molt ben dit, Germà! Caldria insistir molt a aclarir aquest punt: l'autodeterminació és legal d'acord amb el Dret internacional, i aquest principi està inclòs en l'ordenament legal espanyol; per tant, l'Estat espanyol reconeix el dret d'autodeterminació; en conseqüència, està obligat a respectar el nostre referèndum. Dit això, permet-me una puntualització: no és veritat que l'article de la CE sobre la intangibilitat territorial estigui en contradicció amb el principi d'autodeterminació; segons el consens actual del Dret internacional, el principi d'intangibilitat territorial només vigeix quant a la relació entre estats. És a dir: l'Estat francès no podria annexionar-se la "provincia de Gerona", ni l'Estat espanyol l'Alentejo.
Este ven apanyats...
Anònim, 12/06/2017 a les 17:46
+0
-2
Dupteu vosaltres mateixos del referemdum, i voleu que internacionalment, i la gent indecisa, us faiguin cas, us esta passan igual que el plan Ibarretxe, mireu no més veure una mobilització de 30000 mil persones ahir, que la TV3 va baixar fins a 6000 mil, es que ja ho heu dit tot, més a més les critiques que ha rebut el Guardiola per part de la premsa Alemana, i Anglesa, no els hi passa com un entrenador de futbol, es posi en política, ja ho veieu la diferencia que hi ha...
La gran veritat...
Anònim, 12/06/2017 a les 18:13
+0
-1
Suport de Vic davant de menys de 100 persones al referemdum, negativa frontal i directa de LLeida, Cornella contra el referemdum, no més 30000 mil persones per donar suport el referemdum, Guardiola criticat per la prensa Anglesa i Alemana, veritat al cantarles es perden les amistats, aneu be per vestir sants els de la menjadora independentista...
La constitució espanyola no defineix Espanya
Anònim, 12/06/2017 a les 18:38
+0
-0
Per cert, la constitució espanyola no defineix Espanya, no descriu ni límits físics ni concreta quins pobles la formen. Si els catalans volen marxar d'Espanya perquè no se senten espanyols, de fet estan fent que la constitució es compleixi.
El gobierno lo sabe
Pitarra, 12/06/2017 a les 20:42
+1
-0
El gobierno de españa esta atrapado y lo sabe. No podra oponerse al 1-O como no lo hizo al 9-N porque la legalidad internacional no le ampara. Lo unico que puede hacer es crear confusion y miedo, que es la estrategia que esta siguiendo. Pero llegado el momento tendra que acatar la legalidad EU, y esta es la carta de Puigdemont. Pondra todas las trampas que pueda, pero nada mas. Sabe que si nos lo pone facil, las otras comunidades seguiran a Cataluña.
Vaya cacao mental que tenéis
Ramoníssim, 12/06/2017 a les 22:02
+0
-4
Ahora los separatas, todos juristas e "interpretando" tratados y jurisprudencia de otros países je,je. Es que son más papistas que el Papa.
Haver-ho dit abans (?)
Francesc Fabre, 20/06/2017 a les 10:09
+0
-0
Algú retreu a l'autor de l'article que no ho hagi dit abans. No sé si ho ha dit ell abans o no, però molta gent sí que ho ha dit i hi ha insistit des que un informe encarregat abans del 2012 per la Generalitat (Artur Mas) a un col·lectiu de juristes va deixar-ho meridianament clar. Aquest informe (pagat per tots) no solament no se'n va fer cas sinó que es va fer desaparèixer sense fer-lo públic mai. Des d'aleshores molt principi democràtic, molt dret d'expressió i d'inviolabilitat parlamentària i, sobretot, molts 9Ns i moltes plebiscitàries, però ni una sola invocació de l'art. 96.1 (ni del 10.2 que dóna preeminència al dret internacional sobre qualsevol lectura interessada de la constitució) i, encara menys, cap intent de dur aquest incompliment flagrant dels Tractats i de la CE als organismes internacionals o als Tribunals que estan per sobre del TC espanyol, membre consagrat del règim franquista i principal corruptor i perversor de la constitució que se suposa que hauria de defensar i complir.
Per què aquest oblit per part de la Generalitat, dels Partits, de l'ANC i les altres associacions, dels mitjans, dels savis del Consell per a la Transició, dels autors i de les patums i, en general, de tot l'independentisme durant aquests llargs sis anys?
Algun dia algú ho haurà d'explicar per dolorós que resulti. Però ja comença a ser hora que aquest tema, que molt pocs hem mantingut viu durant tot aquest temps, es tingui definitivament en compte.
Gràcies, Germà Capdevila, per tornar-lo a posar sobre la taula. Espero que tinguis més sort que jo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Enric Juliana | Adrià Costa
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
El periodista creu que en els propers mesos es plantejarà una reedició de Junts pel Sí i no descarta que Puigdemont torni a ser candidat i que Rajoy negociarà quan li convingui: «La política és molt freda» | El director adjunt de "La Vanguardia" sosté que Madrid, construïda per l'Estat, és ciutat de motins mentre que Barcelona ho és de revoltes i ha viscut totes les utopies d'Occident
01/01/1970
La dona de 53 anys i veïna de Manresa va ser traslladada a l'Hospital Mútua de Terrassa
01/01/1970
Josep Cruanyes, qualifica la proposició de llei de reparació jurídica de "fet històric"
Els joves es concentren a la plaça del Sol de nit i beuen alcohol | Veïns de la plaça del Sol i entorns
01/01/1970
L'atracció que exerceix aquest indret per seure amb una cervesa no l'han revertida Hereu, Trias ni Colau, i els veïns denuncien la impunitat: "Fins aquí hem arribat, prou" | Un projecte europeu ha instal·lat sonòmetres en 12 habitatges que revelen que de nit hi ha més soroll en aquest indret que en un carrer transitat com la Ronda Mitre
Recull de premsa internacional
01/01/1970
Les principals capçaleres d'arreu del món segueixen amb interès l'actualitat política de Catalunya i la seva aspiració sobiranista | La recent editorial de suport al referèndum de "The New York Times" inquieta l'unionisme