La veu de Nació

Sense por

«El president Puigdemont l'ha encertat: els catalans hem perdut la por. Les amenaces de l'Estat ja no tenen cap efecte desmobilitzador»

| 20/03/2017 a les 22:04h
Durant l'acte de commemoració dels 40 anys del retorn del 125è president de la Generalitat, Josep Tarradellas, l'actual president, el 130è, va resumir en una frase la clau de l'èxit d'un procés de construcció nacional que només pot acabar amb el naixement de la República: la Catalunya actual està alliberada de la por.

Quan un moviment social i polític aconsegueix una hegemonia com la que ha assolit el sobiranisme a Catalunya, només la por fer fracassar els seus objectius. No és el cas de la majoria independentista del Parlament, que representa la voluntat dels milions de catalans que des de fa anys es mobilitzen per reclamar la independència.

És per això que, mentre s'insisteix en la voluntat d'assolir un acord, el govern català continua avançant per fer realitat el mandat democràtic atorgat el 27-S. Perquè les amenaces polítiques i la repressió judicial cada dia que passa tenen menys efectes dissuasius.

Cada dia està més clar que l'alternativa a la República Catalana no és l'statu quo actual, sinó l'anihilació de l'autogovern i la dissolució de la identitat catalana dins l'Estat unitari de matriu castellana. L'Estat no vol negociar –en això no enganya– sinó que cerca la rendició incondicional.

La ciutadania catalana, però, fa temps que ha perdut la por. Ha comprovat que podia votar per decidir el seu futur fins i tot amb un Estat tan fort com l'espanyol en contra. Des d'Arenys de Munt fins al 9-N, s'ha demostrat que l'autodeterminació ja no fa por.

L'Estat farà servir totes les eines al seu abast per impedir que el referèndum del setembre sigui una realitat, però la carta de la por ja no podrà jugar-la. Els líders del procés estan decidits a anar endavant tot i les querelles, els judicis i les inhabilitacions, i els ciutadans estan preparats per mobilitzar-se per defensar el seu dret a decidir. És per això que, tot i les dificultats, això sortirà bé.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Sense por, perquè: no hi ha color!
Anònim, 21/03/2017 a les 10:52
+21
-2
La independència és l'únic escenari capaç de posar a les mans del poble de Catalunya el dret a decidir-ho tot per ell mateix i de rescabalar alhora els seus recursos per dur a terme les seves decisions; és a dir, l'únic escenari que posa a mans del poble català les regnes del propi destí com a nació. Cap alternativa -ni l'uniformisme, ni l'autonomisme, ni el federalisme- supera això!
Qui, podent ser independent, prefereix romandre depenent?
Heu vist mai que cap pais que hagi assolit la seva independència hi hagi renunciat després?
Si per Alemanya, França, Finlàndia, EE.UU. o Suissa, o fins i tot per Espanya, la independència es bona, per què no ha de ser-ho per Catalunya?
Cap argument preval davant els avantatges i la dignitat de ser independents! (Mentalitat inconfessable de dominadors o de mesells la dels que s'hi oposen!)
L'estat contra la seva pròpia població
Anònim, 21/03/2017 a les 10:54
+21
-2
Quin estat de "dret" és aquest que prohibeix a la població que el paga un referèndum que reclama el 80% d'aquesta població? No és un estat "de dret", és una dictadura il·legítima que s'ha apoderat d'aquest estat i s'aferra a una legalitat desfasada que la gent no vol, per a encastellar-se en el càrrec i conservar els seus privil·legis! Però per a això existim els ciutadans, per a conquerir els canvis democràtics vencent la resitència dels immobilistes autoritaris i reaccionaris, d'aquells que s'oposen als avenços democràtics i a l'apoderament de la gent! Els alts funcionaris governamentals espanyols (i alguns europeus) li tenen por al poble mobilitzat que els paga i al servei del qual haurien d'estar... El poble està en marxa!
Ja han perdut
Anònim, 21/03/2017 a les 10:57
+19
-2
Espanya mostra la seva por i la seva feblesa! I fa evident la nostra fortalesa: la força de la mobilització pacífica i de la democràcia! Dispararan contra un poble que reclama democràcia i vol votar? Impossible a l'Europa actual (i fins i tot a l'Espanya actual)! És evident: ja han perdut! Cal difondre arreu aquest error garrafal de l'estat espanyol, que a ell l'afebleix encara més i a nosaltres ens enforteix, aqui i davant el món!
ja, ja, ja,
Anònim, 21/03/2017 a les 14:58
+2
-13
sin miedo no , ja, ja, cagaos estan los TRES%. porque ahora se les imputara por malversacion y prevaricacion.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Puigdemont, Colau, Sáenz de Santamaría, Felip VI i Letícia assisteixen a l'ofrena floral | ACN
Sergi Santiago | 11 comentaris
01/01/1970
Puigdemont i Colau convoquen la marxa per al pròxim dissabte 26 d'agost i afirmen que el lema "l'ha posat la ciutadania" | Sortirà dels jardinets de Gràcia i anirà fins a la plaça Catalunya a partir de les 18 hores
La Marta i l'Uri, de 21 i 17 anys, són cosins i viuen a Barcelona | S. Santiago
Sergi Santiago
01/01/1970
L’Uri, de 17 anys, i la Marta, de 21, han improvisat una cançó per canalitzar el seu dolor | Han creat amb guixos de colors un "llibre de condol" efímer al terra del passeig
Aplaudiment espontani als Mossos d'Esquadra | Twitter
01/01/1970
Desenes de vehicles homenatgen les víctimes dels atemptats amb ofrenes a Canaletes | Els taxis han recorregut la via tocant el clàxon enmig dels aplaudiments de les persones
Marina Garcés, una de les veus més respectades del pensament actual | Jordi Jon Pardo
Esteve Plantada | 4 comentaris
01/01/1970
L'aclamada filòsofa forma part de "La gran regressió", un llibre que planteja un debat a través de pensadors com Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser o Ivan Krastev, entre d'altres
Corals cantant a la plaça de la Vila | Fundació Festa Major de Gràcia
Bernat Surroca
01/01/1970
Entre els actes de commemoració s'ha volgut reivindicar elements del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular| Davant d'una celebració cada cop més concorreguda, el repte dels graciencs és seguir-ne sent els protagonistes
Un jove beu aigua de la font de Canaletes sense baixar d'una plataforma elèctrica | Adrià Costa
Jordi Bes | 18 comentaris
01/01/1970
El govern d'Ada Colau prohibeix els patinets elèctrics, "segways" i "trixies" de lloguer a Ciutat Vella, excepte en alguns carrers amples, perquè està "molt saturat" | Entre les empreses hi ha qui veu una resposta de l'Ajuntament als atacs a interessos turístics: "Ha de donar algun tipus de raó per parar-ho"
Àgata Roca, en una escena d'«E.V.A.», de la companyia T de Teatre | David Ruano
Esteve Plantada
01/01/1970
La popular companyia celebra el quart de segle al Teatre Romea amb "E.V.A.", una obra amb la vivència del dolor com a protagonista