​Les orfeneses de la música

«Com reaccionaria un lector si llegís que la música està orfe? La societat està prou conscienciada de la situació legal d'un professional de la música?»

| 14/03/2017 a les 11:40h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Com reaccionaria un lector si llegís que la música està orfe? La societat està prou conscienciada de la situació legal d'un professional de la música? O, potser, no s'entendria prou bé què és allò que volem posar en relleu? Orfe de què?
Orfe de reconeixement, orfe de recursos econòmics i orfe de legislació adequada.

La primera dificultat amb què ens trobem és que no sabem detectar prou bé aquesta línia tan fina, quasi invisible, que separa les dues funcions socials de la música: l'entreteniment i la transmissió de coneixement. Les dues ben legítimes, per cert.
Reconeixement, provisió de recursos econòmics i dotar l'ensenyament musical d'una legislació correcta, ajustada i adequada. Aquestes són les tres orfeneses de la música.

Cal que ens fem conscients que la professió musical no està reglada com un estudi universitari. El lèxic que ara s'utilitza és: Estudis Superiors de Música o Grau Universitari. Són passos previs al doctorat, certament. Però no hi ha Universitats de Música a l'Estat Espanyol. Espanya és l’únic país de la UE on la titulació d’aquests estudis no equival a una llicenciatura d’universitat.

D'això no se'n parla gaire perquè, per una banda, no hi ha prou consciència social i política de la conveniència que la música hauria de ser una carrera universitària i, per l'altra, perquè canviar el sistema actual suposaria un trasmudament dolorós per als professionals de l’ensenyament musical. Alguns, fins i tot, s’hi negarien per por de perdre el seu Status Quo.

La música transmet coneixement, com la filosofia o les matemàtiques però no té el reconeixement (el nodriment) de l'alma mater, que com el lector ja sabrà és tota una metàfora de la Universitat. En l'entrevista que vaig fer a en Josep Borràs publicada a Sonograma Magazine, el director de l'Esmuc ja deixava ben clar que aquesta situació és «un garbuix oficial lamentable.»

Per tant ens hem de fer com més aviat millor aquestes preguntes: Qui legisla en contra de tota lògica i ens fica en un embull de convalidacions i no convalidacions que crea problemes a molts músics a l'hora d'homologar els títols a l'estranger? Qui supervisa aquestes competències musicals que impedeixen que, per exemple, des de l'Escola Superior de Catalunya no es puguin oferir doctorats? Com pot ser que un Centre d'Estudis Superiors depengui del Departament d'Ensenyament i no pas del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació? Qui n'és el responsable, d'aquest galimaties? Tot plegat són moltes les preguntes que volem posar davant el lector perquè encara no tenim, ni de llarg, les respostes.

I no són preguntes estèrils. Ens les fem cada dia perquè totes aquestes
irregularitats que es presenten en els ensenyaments musicals creen en la societat una gran confusió. Qualsevol alumne que vulgui ser un professional de la música, començarà els seus estudis en les Escoles de Música. Però cal dir que des d'aquestes escoles no hi ha la continuïtat desitjada fins i tot anhelada que els alumnes reïxin els seus estudis amb un doctorat al nostre país; és a dir, que no hagin de marxar fora. Saben els lectors el cost econòmic d'anar a estudiar a fora? Aleshores és quan la societat s'enutja, i amb raó, que els estudis musicals són elitistes.

Als alumnes que es matriculen a una Escola de Música, se'ls hi ha de donar el reconeixement, els recursos i les eines per cursar una carrera universitària que l'iguali a qualsevol altre professional llicenciat i doctorat de qualsevol altra matèria que té accés al coneixement. De moment no hi ha arguments sòlids (i solidaris) que expliquin perquè els estudis musicals no estan integrats al sistema universitari. És una realitat inapel·lable.

Donem veu als músics per conscienciar la societat en ple d'aquestes orfeneses. Els músics som els desterrats del món universitari, estem privats de la possibilitat de col·legiar-nos, i, malauradament, no podem treballar i compartir el coneixement a segons quin país europeu o nord-americà amb la titulació vigent.

Res justifica, tot i que ho podem comprendre, que al nostre país hi ha una carència excessiva de formació musical de la classe política (que són els qui legislen, precisament i injustament): no tot s'acaba portant als fills a una coral o fent quatre classes de guitarra. Amb això no n'hi ha prou, ni de bon tros.

Per a que una societat tingui un prestigi, una credibilitat i una capacitat de respondre assertivament i amb coratge als reptes que ens porta la vida, cal que donem als estudiants, que són el germen dels futurs professionals del vessant pràctic de la música, les eines per poder construir una realitat igualitària en drets. El llenguatge musical és el llenguatge de l'humanisme, de la sensibilitat, de l'art i, amb tota la passió del món, de la creació artística.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Gràcies...
Músic a l'exili, 20/03/2017 a les 13:35
+6
-0
...calen articles com aquest: efectivament, la situació del músic i de la música al nostre país és "d'inexistència", en el sentit de què no té gairebé cap reconeixement.

No hi ha una demanda social més enllà del consum ràpid de productes comercials -és a dir, fets precisament per a aquest consum- i hom pensa que la música és això i res més.
Però, efectivament, la música, com tot l'art, és una manera de pensar i de transmetre pensament, coneixement. Em sembla que va ser en Picasso qui va dir que l'art és una mentida que ens mostra la veritat.
Els nostres governs, però, mai no s'hi han preocupat.
I és la societat la que es troba orfe: orfe de beutat, de coneixement, de la riquesa que no es mesura en diners -és a dir, de la veritable riquesa-.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Carme Miró
Carme Miró. Compositora, pianista i directora. Actualment, és directora de la revista de pensament musical, Sonograma Magazine. @sonogramaMGZN
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 01:39 "Els Mossos d'Esquadra a qui representen?", es pregunten els manifestants.
 01:31 Els antiavalots dels Mossos fan un cordó davant de la conselleria d'Economia per facilitar la sortida de la Guàrdia Civil. 
 01:30 "No us mereixeu la senyera que porteu", criden els congregats, que llancen proclames de "vergonya" dirigides als Mossos.
 01:30 L'arribada dels Mossos provoca la reacció irada de part dels manifestants, que han llançat objectes de vidre.
 01:05  La megafonia dels Mossos queda ofegada pels xiulets dels manifestants.
 01:05 "Mossos d'Esquadra, ens heu de defensar", criden els manifestants davant del desplegament de la policia catalana.
 00:52 Els treballadors i treballadores del departament d'Economia surten entre aplaudiments de l'edifici. També hi ha crits de "venuts" i "botiflers" als Mossos d'Esquadra.
 00:45 "No els feu la feina bruta", canten els manifestants davant dels Mossos i en referència a la Guàrdia Civil.
 00:44 Els manifestants intenten dissuadir els antiavalots dels Mossos de que intervinguin i alguns els escridassen: "No us mereixeu la senyera que porteu".
 00:43 Jordi Sànchez torna a ser dins de la conselleria per parlar amb els responsables de la Guàrdia Civil.
 00:41 Els organitzadors reclamen que es deixi sortir amb calma els treballadors d'Economia, que porten moltes hores dins l'edifici.
 00:41 Set furgonetes d'antiavalots dels Mossos arriben per intentar dissoldre la concentració.
 00:38 Jordi Sànchez parla personalment amb manifestants per demanar-los calma a les portes d'Economia.
 00:20 Jordi Sànchez torna al departament d'Economia per parlar amb la Guàrdia Civil.
 00:19 Julian Assange: "Espanya ha perdut Catalunya aquesta nit".
 00:15 Dirigents de Demòcrates, entre els quals Antoni Castellà i Carles Sala, segueixen a la concentració a les portes de la conselleria d'Economia, que encara no es dissol.
 00:06 Navàs aplega un miler de persones contra les actuacions del govern espanyol.
 00:03  La Guàrdia Civil segueix dins la conselleria d'Economia. Els agents esperen al vestíbul.
 00:01 Mentre sona de nou l'Estaca, els diputats de Junts pel Sí marxen cap a casa amb evidents dificultats per la gran congregació de manifestants.
 00:01 "No s'acabarà res fins que els detinguts siguin a casa", sosté el president d'Òmnium.
 00:00 Cuixart atén les càmeres de TV3. "L'autonomia està suspesa", constata, al mateix temps que crida a la "mobilització permanent".
 23:57 Els dos dirigents sobiranistes baixen del cotxe de la Guàrdia Civil i els manifestants entonen els Segadors.
 23:56 Sànchez demana "abandonar" la mobilització a les dotze de la nit, però els manifestants insisteixen: "Ni un pas enrere". "Que ningú ens digui que estem fent un pas enrere, només volem agafar força per aquest diumenge, amb tothom davant dels ajuntaments", diu.
 23:55 Sànchez aclareix que cap agent de la Guàrdia Civil ha sortit del departament d'Economia.
 23:55 "No ens hem de deixar endur per aquells que només entenen només de llei i ordre. Només volem una llei, la del Parlament, i un ordre, el que sortirà de l'1 d'octubre", ressalta Cuixart.
 23:52 "Ni el TC, ni Rajoy ni la Guàrdia Civil. Nosaltres, avui, hem vingut perquè tenim un objectiu: l'1-O votarem".
 23:50 Torn per a Jordi Sànchez, que ja pateix símptomes d'afonia. "Avui hem escrit una pàgina de dignitat en la història d'aquest país", sosté. "A Europa, avui, hi ha una espurna de llibertat", recalca.
 23:49 "Premsa espanyola, manipuladora", clament els manifestants. Cuixart demana que ningú "posi en dubte" el compromís de les entitats.
 23:48 "Nosaltres ens quedem, vosaltres aneu a casa", insisteixen els manifestants.
 23:48 Cuixart reclama als manifestants que hi vagin amb tendes de campanya i també demana "dissoldre" la manifestació actual. Els congregats protesten: "Ni un pas enrere".
 23:47 El TSJC informa que tenen constància de cinc habeas corpus (tres a Barcelona i dos a Martorell). Un s'ha resolt a Martorell i ha estat desestimat.
 23:46 Crits de "vaga general" dels manifestants després que les entitats els convoquin demà a les 12 davant l'Arc de Triomf i el TSJC.
 23:45 Cuixart convoca una "mobilització permanent" en defensa dels detinguts que no s'aturarà fins que estiguin en llibertat.
 23:45 "Aquells que ens volien violents, avui, estan emprenyats. I nosaltres no", ressalta el president d'Òmnium.
 23:42 Cuixart agraeix la feina dels partits i dona les gràcies als congregats, que esclaten en càntics de "votarem, votarem".
 23:42 Jordi Cuixart i Jordi Sànchez agafen un megàfon i, pujats a un cotxe de la Guàrdia Civil, es dirigeixen als manifestants.
 23:39 Més de 10.000 persones es concentren a Girona contra l'operatiu «de les clavegueres de l'Estat» i per l'1-O.
 23:37 VÍDEO Alguns dels guàrdies civils podrien intentar sortir pel Cinema Coliseum.
 23:20 Mossos d'Esquadra vestits de paisà surten d'Economia. Davant en llançament d'algun paper, la multitud crida: "Guanyarem sense violència".
 23:19 Cuixart crida a la mobilització, demà a les 12 del migdia, davant del Tribunal Superior de Justícia.
 23:19 Crits de "Llibertat, llibertat" en referència als setze detinguts per l'operatiu del referèndum.
 23:16 Cuixart agraeix a la ciutadania que s'hagi mobilitzat. "Votarem!", esclaten els manifestants, que porten hores fent costat als càrrecs sobiranistes detinguts o investigats.
 23:16 "Avui hem tornat a guanyar", assegura Jordi Cuixart, de nou a l'escenari situat a Rambla Catalunya amb Gran Via.
 23:11 CONTRACRÒNICA «Els carrers seran sempre nostres»; per Sara González. 
 23:06 "Així ha quedat el despatx del número dos de Junqueras després de 14 hores d'escorcoll". 
 23:02 FOTOS Les mobilitzacions a Vic per defensar el referèndum, en 10 imatges i vídeos; per Carles Fiter. 
 23:00 Crits de "Votarem" davant la sortida dels agents de la Guàrdia Civil, que es preveu imminent. Algun manifestant ha llançat objectes (lleugers) i les entitats demanen calma.
 22:59  Jordi Cuixart també parla amb agents de la Guàrdia Civil dins la seu d'Economia. Personal del departament, dirigents de les entitats i policies conviuen a la planta baixa.
 22:58 VÍDEOS «L'estaca» també ressona a la Puerta del Sol de Madrid.
 22:57 VÍDEO Més de 10.000 persones rebutgen el setge de l'Estat per l'1-O a Tarragona; per Jonathan Oca. 
Entrades anteriors »
Concentració massiva a l'exterior del Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
La Guàrdia Civil deté alts càrrecs i ocupa seus de conselleries per frenar el referèndum, i el sobiranisme civil respon amb una crida a la mobilització permanent | Milers de ciutadans condemen els actes de repressió amb una concentració davant del departament d'Economia, al centre de Barcelona
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»
Un mural per la independència a la carretera C-17 a Tona | Adrià Costa
Oriol March | 9 comentaris
01/01/1970
Les confiscacions de l'institut armat, que reben la resposta pacífica de la ciutadania a Terrassa, impacten en el material de les meses i el cens | L'executiu manté el rumb cap a l'1-O i garanteix "al 100%" que es podrà votar amb normalitat
Núria de Gispert, expresidenta del Parlament | Adrià Costa
Pep Martí | 19 comentaris
01/01/1970
L'expresidenta del Parlament i dirigent de Demòcrates assegura que "aquesta és una revolució feta també per gent d'ordre" | Afirma que "al president Puigdemont no el podran detenir perquè als cinc minuts tindrien milers de persones al carrer"
L'acte d'aquest dilluns d'Esquerres per la Independència | Esquerres per la Independència
Roger Tugas | 9 comentaris
01/01/1970
Esquerres per la Independència deixa petit el Casinet d'Hostafrancs en un acte pel "sí" en què reuneix dirigents d'ERC, CUP, Podem, EUiA, Procés Constituent, ANC i Súmate
La policia local de Mataró va identificar els autors d'un mural | ACN
Isaac Meler | 25 comentaris
01/01/1970
L'Associació Catalana de Municipis recorda que un conveni del 2015 limitava les funcions dels cossos municipals com a policia judicial | El president de Drets, Sergi Blázquez, veu "excés de zel" en la confiscació de material del referèndum i identificació de ciutadans
Carles Puigdemont, a l'Agència de Ciberseguretat | Govern
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
Experts en seguretat informàtica analitzen les possibilitats d'un atac informàtic en motiu del referèndum
Les escoles han alertat de l'ús problemàtic que fan molts joves del mòbil | Pixabay
Sergi Santiago | 1 comentari
01/01/1970
És una de les mesures del nou Pla d'Acció de Drogues que s'ha presentat aquest dilluns | L'alcoholisme continua sent la droga més prevalent, els joves fumen menys i es recullen menys xeringues, exepte al Raval