opinió

Imparables

«L’independentisme no té fugues i arriba molt unit al tram final de la legislatura. Uns mesos en que tot s’accelerarà»

| 31/01/2017 a les 22:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 31/01/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa poc més d’un any, amb l’acord in extremis entre Junts pel Sí i la CUP, escrivia en aquest mateix espai l’article "Comença la partida. Esteu preparats?". En ell vaticinava l’acceleració del procés i que entraríem en una dimensió fins ara desconeguda pel que fa al xoc institucional. Un any després, quin balanç en podem fer?

L’esperada ofensiva politico-judicial de l’Estat ha arribat. Per una banda alguns atac durs, tot i que previsibles, intensificant la persecució per l’organització del 9-N, anul·lant acords dels Parlament, i atacant directament la presidenta Forcadell. Per altra banda, un reguitzell de situacions menys esperades en l’àmbit local on més de 400 municipis són investigats, sigui per haver donat suport al Parlament, com per penjar estelades o obrir els ajuntaments el 12 d’octubre. Hem hagut de veure situacions gravíssimes com la d’un regidor emmanillat per haver defensat al propi ajuntament una resolució aprovada al Parlament.

Davant d’aquesta ofensiva, s’han assajat respostes de mobilització ciutadanes. La més important la de les fonts de Montjuïc (13 novembre) i també altres de mida més modesta davant del TSJC, a les places de Berga i Vic o davant mateix del Parlament. Les concentracions sempre en proporció a la percepció de gravetat dels esdeveniments han generat escenes d’unitat civil i política de gran rellevància per al futur.

A part de les manifestacions reactives, és important constatar que la Diada de l’11 de Setembre de 2016 va ser novament espectacular tot i ser organitzada amb poquíssim temps i quan un mes abans no hi havia cap expectativa. En un moment particularment baix de l’independentisme, amb un govern sense pressupostos, les manifestacions van esdevenir novament estratosfèriques.

Pel que fa a la relació entre les diferents sensibilitats polítiques de l’independentisme s’han superat dos situacions que podrien haver resultat explosives. Una és la detenció per part dels Mossos d’una alcaldessa i un regidor de la CUP seguint ordres judicials. L’altra gran escull, els pressupostos, que van amenaçar en acabar la legislatura i per tant la possibilitat de proclamar la independència en aquesta dècada. Ambdues situacions, extremadament complexes, s’han acabat superant amb nota després que molta gent hi deixés esforç i imaginació.

També durant aquest any cal fer un esment a la peculiar relació entre l’independentisme i l’espai dels "comuns". Per una banda, molta agror a les xarxes socials i estranys episodis de confrontació com els del pregó de la Mercè i l’estàtua de Franco al Born que han generant situacions força surrealistes. Però al final la foto que queda és una altra. La cimera del referèndum amb el suport incondicional de tot el sobiranisme (tant independentista com federalista) i el suport dels diferents partits de l’espai dels comuns a tots i cada un dels actes de suport als independentistes perseguits judicialment.

L’any ens deixa moltes més escenes però val la pena ressaltar-ne dues més. En primer lloc l’airejament de l’"operació Catalunya" i per tant de la conspiració dels aparells de l’estat contra l’independentisme. A partir d’ara, qualsevol difamació o acusació a l’independentisme arribarà sota l’ombra del dubte. En segon lloc, la suma de petites victòries que assenyalen una tendència a anar guanyant posicions en la sensibilitat dels països i les opinions públiques internacionals.

En resum, l’independentisme no té fugues i arriba molt unit al tram final de la legislatura. Uns mesos en que tot s’accelerarà, tant l’ofensiva politico-judicial com les respostes ciutadanes, que com que sempre són en proporció, seran multitudinàries a mesura que es vagi concretant la convocatòria del referèndum i la conseqüent resposta de l’Estat.

El que passarà durant els propers mesos és imprevisible però sabem segur una cosa. Si l’independentisme manté la intel·ligència i la unitat d’acció mostrada en els seus millors moments del 2016, l’estat espanyol ho té molt i molt difícil per aturar la culminació del procés.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

NI UN MINUT MES D'ATENCIO A DEMOCRATES
Anònim, 01/02/2017 a les 06:22
+5
-18
fins que no es diguin cristians!
Ni un minut mes d'atencio a PDECat fins que es diguin liberals!!
El comentari de les 6:22
Anònim, 01/02/2017 a les 12:33
+1
-5
correspon a la noticia "PDECat-Demòcrates: una història de deteriorament progressiu" del 31/01/2017
intel·ligència i la unitat d’acció?
Anònim, 01/02/2017 a les 12:38
+1
-10
Això seria abans de destapar-se el tema jutge Vidal, o del xantatge de PDECat a les CUP per o pressupostos o no hi ha referendum, o pel suport d'uns o a uns altres segons siguin encausats nostres o vostres, o....
Suspensión de la Autonomía
Anònim, 01/02/2017 a les 13:08
+3
-9
Y si el estado español suspende la autonomía, cómo se va a culminar el procés? Acaso alguien piensa que se va a producir una reacción contra una decisión de ese tipo dentro del marco de la UE? No hay ningún país importante en la UE que denunciara dicha suspensión. No hay ningún interés en ello.

Es increíble que todavía haya gente que no se de cuenta.
Suspensión de la Autonomía
Anònim, 01/02/2017 a les 15:06
+4
-12
La culminació del procés se acaba el día que suspendan la autonomía y ningún país europeo grande se va a quejar de ello.
sisisisisisi
Anònim, 01/02/2017 a les 19:04
+3
-11
ja veuràs si Espanya ho té molt i molt difícil ja...deus ser dels que pensen que Espanya és un qualsevol al món, segueix somniant, segueix.
//*// Donec Perficiam //*//
Marc Culer, 02/02/2017 a les 00:39
+0
-1
Endavant fins a aconseguir la llibertat de Catalunya i els catalans!

No hi tenim cap més opció!

Visca Catalunya Lliure!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 07:17 VÍDEO Guardiola dedica la victòria del City a Sànchez i Cuixart. “Tant de bo surtin aviat; és com si tots estiguéssim allà”, diu l'exentrenador del Barça.
 07:14 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 18 d'octubre: impàs en tensió. "Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova.
 00:09 VÍDEO Joan Mena dona una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
 20:43 El secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural ja són a l'escenari. Agustí Alcoberro, vicepresident de l'Assemblea, transmet "l'escalf" de Sànchez i Cuixart als manifestants, que criden: "Llibertat, llibertat!".
 20:42 
Entrades anteriors »
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Ferran Casas
01/01/1970
Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 4 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 4 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 10 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy | Flickr PP
Joan Serra Carné | 13 comentaris
01/01/1970
Sectors del PP flirtegen amb la possibilitat d'activar una doble cita electoral a mig termini per diluir la força de l'independentisme si prenen el control de la Generalitat | La Moncloa, amb el suport del PSOE i Ciutadans a la butxaca, contemporitza a l'espera de visualitzar esquerdes en el bloc sobiranista
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
Isaac Meler | 3 comentaris
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats