​Guanyarem

«Aprendre que els actors polítics miren pels seus interessos és un pas vers la majoria d'edat»

| 10/01/2016 a les 23:40h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/01/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"És escrit a les parets", diu una cançó de Brams. I durant tres mesos, semblava que la pintada havia quedat mig esborrada. Però no. Aquest diumenge, dia 10 de gener del 2016, l'independentisme ha canviat l'esprai pel martell i l'escarpa, i ha deixat inscrit el camí de la victòria a les parets del Parlament, amb la investidura de Carles Puigdemont. Junts pel Sí i la CUP han demostrat que, en el moment més inesperat, la història pot capgirar-se. 

Les negociacions, per definició, són tenses. La tensió és directament proporcional a la transcendència del que es negocia. I el que tenien entre mans els partits sobiranistes era quelcom tan poc trivial com la llibertat d'un país. Hi ha hagut errors, i també interès partidista per totes les bandes. Però els errors s'han de convertir en virtuts i, en el camí cap a la maduresa d'un poble que no té estat, aprendre que els actors polítics miren pels seus interessos és un pas vers la majoria d'edat. 

El que queda, a partir d'ara, és encara més difícil del que s'ha fet. No sabem com reaccionarà l'estat espanyol, que per primera vegada a la història ha quedat amb el peu canviat davant d'una Catalunya que ha deixat de devorar-se a ella mateixa per construir una unitat d'acció. Tampoc no sabem si els països que tenim al voltant sabran estar a l'alçada. L'únic que és clar és que, per assolir la independència, s'ha de construir un estat modern i just. S'ha de tenir en compte a tothom, i s'ha de fer des del respecte. Amb aquests ingredients, es tardarà més o menys, però el triomf està a l'abast de la mà. "Ja hi pots pujar de peus". 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ja T'hi pots posar de peus
Anònim, 11/01/2016 a les 01:38
+18
-26
si es fan les coses comptant amb tothom, respectant tothom.
S'ha comptat fins ara amb tothom, s'ha respectat tothom???
I les "Gabrieles"?
Pep S Berga, 11/01/2016 a les 01:39
+31
-20
Les més bel·ligerants i que estaven disposades a tirar-ho tot claveguera avall continuen?. Anna Gabriel i Gabriela Serra?. Si Mas ha estat més un problema que una solució (des de la seva òptica), el més just i coherent, es que tinguin el mateix gest elles i facin un pas al costat. O es que el que val/s'imposa per uns no val per altres?.
I si, guanyarem, de fet ja hem començat a guanyar.
OK, bon raonament general excepte...
Anònim, 11/01/2016 a les 07:16
+17
-8
... que SI sabem com reaccionarà l'estat espanyol: Doncs amb el TC, lleis preventives (compte amb la revisió de la Constitució!), article 155, i... si tot això falla pot haber-hi un simil de cultura espanyola clàsica: "utilizar los huevos", matitzat ara per la pertenecia a Europa (es cuidaràn de que sembli que "Africa empieza en los Pirineos"), ara bé si no fos per això...

Sr Gendrau, amb referència a les reaccions de l'estat espanyol els catalans hem d'apendre moltes coses encara, i una d'elles es saber fer INGENIERIA INVERSA. M'explico per on vaig: Un dels problemes mes grossos que tenim es el de "se rompe España" i això es mentida strictu senso. L'error esta produit esencialment perquè des-de la resta de l'estat ens veuen com si fossim igual que Asturias, Cantabria, Castilla La Mancha.... Que vull dir: Ens veuen com si fossim igual a ells, amb el mateix origen, es a dir, com si haguessim format part de la corona de Castella des-de sempre, i nosaltres no hem format mai part de la corona de Castella sino de la d'Aragó, i aquestes dues corones eren MOLT diferents tant en l'aspecte territorial com en el dels furs. Això NO es una minucia, el problema es que la nostra comprobada falta d'amplitud de mires, combinada amb l'estulticia de molts "historiadors" catalans no ens deixa veure els camins de sortida per executar l'ingenieria inversa: Nosaltres formavem part de la corona d'Aragó, la cual, MANU MILITARI al 1714 va ser absorvida per la Corona de Castella e inmediatament reconvertit tot en "Espanya", o sigui, la gran Castella amb nom diferent com DEMOSTREN les paraules de Felip V dins de l'apartat referent a Catalunya del Tractat d'Utrecht, i això no son interpretacions sino proves. Que vull dir? Doncs que tant Catalunya, com Aragó, com Valencia i Balears tenim SOLAMENT una conexió DINASTICA amb Espanya, NO politica perque aquesta va ser produida per la força, sense consentiment. Les tonteries nacionalistes catalanes fomentades per "historiadors" de revisteta semanal desactiven això degut al seu exclusivisme nacionalista català, lo que, CURIOSAMENT i ESTUPIDAMENT ens ENGANCHA més a Espanya: el tret surt per la culata. S'ha de fer ingenieria inversa amb aquesta diferenciació que no es exclusiva de Catalunya. Vist internacionalment això te IMPORTÀNCIA per fonamentar el dret d'autodeterminació; lo mateix val per la resta de la corona d'Aragó, clar, però l'unic territori que demana el dret a decidir es Catalunya, lo que els hi agradi als nostres antics socis no ens importa ni te perquè importar-nos.
S'entén
Qui , 11/01/2016 a les 08:23
+16
-2
Hem d'admetre que per a ells españa és un conjunt de pobles conquistats per Castella i que alguns d'aquests pobles -els països catalans- subvencionen i vitalitzen els altres, Castella inclosa-.Quan marxem nosaltres s'els trenca la componenda.
Qüestió de supervivència. S'entén que tots els partits espanyols coincideixin en el pànic.
Descrèdit del procés
Anònim, 11/01/2016 a les 10:35
+15
-13
Crec que és la primera vegada que un govern europeu es rendeix al xantatge d'una minoria radical. No entenc l'alegria (voluntarisme?) de molts. Potser per que visc al nord d'Europa des de jove, veig les coses diferent, però és inaudit, també que els catalans no s'adonin que no es pot començar un projecte de llibertat, retallant-la, violant-la, impossant la seva, com han fet els comunistes en les darreres setmanes, amb el covard beneplacit dels partits i associacions. No tot val, no a qualsevol preu. Comencen vostès malament, veurem com acaben, però han perdut credibilitat, al menys a Europa. Veig per les cites constants que el seu referent segueix sent Espanya, també per els radicals, però és Europa qui assenyala el camí. I aqui les coses es fan com les fa Artur Mas, no Varoufakis.
Cap un "nou" govern liberal-capitalista
Anònim, 11/01/2016 a les 11:35
+10
-19
NO anem per bon camí !!!!
Per molts anys
Anònim, 11/01/2016 a les 12:01
+3
-5
«Aprendre que els actors polítics miren pels seus interessos és un pas vers la majoria d'edat», dius?
Doncs apa, ara que ja tens 18, ja pots votar!
Que guanyarem...???
Anònim, 11/01/2016 a les 12:27
+6
-10
Aquets govern donara feina a la gent catalana, que porta anys sense treballar, ja que els de fora passen a devant, fara una declaració contra la corrupció i la perseguira a tort i a dret, so.lucionara el problema de la sanitat o se la carregara del tot, te molta feina dificila i ha perdut molt pero molt temps, veurem si esta pels problemes reals del pais, o tot voltara entorn de la independencia no mes independencia i solament independencia, així mira si te feina, ara que ja s´han carregat l´esquerra independentista catalana.
Guanyareu??????
Ganxet botiflerot, 11/01/2016 a les 13:53
+4
-16
Si amb el "conducator" Arturet Mas podíeu anar poquet pel mon, amb el Puignosequé aquest, com a molt tindreu el reconeixament de Rumania ( i basicament per allò de que "el roce hace el cariño)
Para Anònim, 11/01/2016 a les 07:16
f b, 11/01/2016 a les 14:21
+5
-14
¿Y dónde ponemos el límite? Porque, por ejemplo, anteriormente Zaragoza (Saraqusta) había sido una importante taifa (o reino) independiente entre los siglos XI y XII, basada en una ciudad que incluso había negociado con Carlomagno en el siglo VIII y que ya había sido importantísima ciudad en el reino visigodo, junto con Sevilla y Toledo, así como en la Hispania romana. ¿Independizaremos pues Zaragoza? Parece que derecho, tiene.

Y si nos vamos más atrás, nos encontraremos con que el reino visigodo en el siglo V, cubría no sólo la casi totalidad de la península ibérica (salvo el reino de los suevos), sino que se extendía por toda la Occitania, con capital en Toulouse (reino visigodo de Tolosa), para luego pasar en el siglo VI a ser el reino visigodo de Toledo -con breve capitalidad en Narbona y Barcelona- donde ya las posesiones occitanas se han reducido a la Septimania (Languedoc-Rosellon) , y en el que la posesión peninsular es completa y la unión política total.

Y dos apreciaciones: el emperador Carlos I de España y V del Sacro Imperio Romano Germánico, nieto del rey de Aragón Fernando el Católico, ya era conocido en toda Europa como rey de España y España era vista como una unidad política en todo el mundo conocido.

Y dos: el hecho de que Felipe V eliminara los fueros de la Corona de Aragón (salvo los del valle de Arán, que se puso incondicionalmente al lado del bando borbónico, por sus lazos con Francia) es debido a que la Corona se posicionó mayoritariamente con el otro candidato de la casa de Austria, que fue el que perdió la contienda. Cuando previamente Felipe V fue aceptado como monarca por las cortes catalanas, juró acatar las constituciones catalanas. Pero todo esto cambió cuando los catalanes cambiaron de opinión y se pasaron decididamente al bando austracista. Esta traición hacia el Borbón y el hecho de que Barcelon sirviese de base para los ejércitos internacionales, aliados del Austria, hizo que las represalias fueran mayores en Cataluña -en concreto en Barcelona-. No obstante, tras la guerra, y a pesar de todo, los privilegios -fundamentalmente económicos- que recibieron los catalanes de Felipe V, fueron importantes. De hecho la población catalana pasó de los 600.000-700.000 habitantes en 1717 al 1.000.000 ó 1.200.000 en 1797. Un crecimiento extraordinario, parejo al crecimiento económico que se produjo en ese intervalo de tiempo en Cataluña. Esto no parece ser el resultado de una subyugación del pueblo catalán, como se pretende hacer ver.
No,tot el que ha de fer és ser democràtic
Anònim, 11/01/2016 a les 15:36
+3
-0
Deixeu-se de romanços i de retrets i de recances.Catalunya serà si les forces polítiques són capaces d´adonar-se que necessitem una Catalunya més democràtica,que és la clau per eixamplar el procés i l´escut i la legitimitat devant Espanya i Europa.I per això fa falta "regeneració" i llei electoral
"S'ha de tenir en compte a tothom" dius....
un, 11/01/2016 a les 16:54
+1
-1
Doncs alguns, que fins ara tenien la paella pel mànec, no semblen estar massa d'acord amb tú.

"Un cap israelí val el que déu caps palestins" ha confessat l'Anna Gabriel, que va dir, a les acaballes ja de la negociació, l'ex Astut Mas, decidit a vendre ben cara la seva pell. I a lluitar fins al final (el seu, de final, és clar). I és, resulta que, que al final, s'ha demostrat que, potser, d'astut no ho era tant. I ha passat de ser llebre a conill de corral. I és que resulta que li han ben be fet el llit, les esquerres d'aquest pais, amb el Jonqueres i una bona part de la Cup al capdavant. A aquest si que l'han agafat ben bé amb el pas canviat. Com va dir unaltre dirigent cupaire (al que em perdonareu que no recordi el nom): "Hem enviat a l'Artur Mas a la paperera de la Història. I amb ell, als Puig, Boi Ruiz, etc....). Totalment d'acord, encara que esperem, que la paperera aquesta no sigui de reciclatge (que ja se sap, que aqueses, amb tal de donar-li al restaurar, tornen els docmen ts a la seva posició original, sense cap mostra visible d'hacer estat el-liminats.

Evidentment, els del mocador palestí, l'han ben fumut. Ai, pobre Artur. Com tú molt bé vas dir, en el teu-discurs-retret de semidespedida (perque no va quedar ben clar si t'en vas, per sempre, per tornar, o nomès t'apartes al costat, però nomès una miqueta. Lo just per permetre`t estirar la cama, quan convingui, i fer la traveta als que t'han guanyat, aquesta batalla, que no la guerra). Doncs això, que com deies l'altre tarde, la del dissabte, la vida és dura. I ara t'hauràs de dedicar a la tan dura i desagraïda tasca de voltar pel mon (Nova York, Londres, París, Berlín, Roma, Moscú, Tokio, Sidney, Atlanta, etc..etc...) allotjat en hotels de luxe, i pagats per tots nosaltres, via impostos recaptats per la Generalitat, per explicar als incrèduls que és això del prusés, i com es menja. Ai, cap israelí, no saps la pena que em fas. I que dura és la tasca aquesta que t'has autoadjudicat. Tan, que si se't fa massa feixuga, desde aqui em comprometo a ser el teu humil esclau, i a portar-te les maletes (cobrant, és clar) per a tot arreu allà on vagis. I és que, compara't amb això teu, lo meu d'estar a l'atur és una autèntica festa. I de debò, estic disposat a deixar-ho, si tú m'ajudes. Et passo el meu mail, i parlem?.
Guanyareu?
Anònim, 11/01/2016 a les 18:59
+1
-2
Como no sea la copa de S.M. el Rey...
és un bon començament per a desemmascarar-los
Anònim, 11/01/2016 a les 22:11
+0
-0
La discussió entre l'Anònim, 11/01/2016 a les 07:16, i f b, 11/01/2016 a les 14:21, ja és un bon començament per a avançar la disucció. Llavors, fb no nega que hi ha hagut annexió, dóna les justificacions usuals del ultral-reialisme borbònic per el trencament de la constitució com a "represàlies" a "traïdors", tot això embellit per un temps de prosperitat econòmica. I no s'adona d'algunes coses molt importants:

1. que totes les comparacions amb la taifa de Saragossa o coses semblants no són prou convincents, per què es tracta d'entitats desaparegudes des de molt de temps, mentre que Catalunya i el poble català continuen a existir.
2. que el argument democràtic - reclamar el respecte del dret a decidir dels catalans - queda intacte, independentment de tota la argumentació històrica; l'argumentació històrica és important per què fa veure que l'entitat qui reclama el seu dret no és una invenció recent, sinó va ser un subjecte reconegut del dret internacional durant molt de temps i va perdre tal estatus per una infracció del dret, i això és una cosa que fb no ha pogut negar.
3. que per a fb i persones semblants és una cosa tot normal que un monarca recorri a repressàlies col.lectives contra tot un país i tot un poble per venjar-se per el crim de "traïció".
4. que per f b la qüestió de la legitimitat de l'ordre polític ja no importa, si hi ha un poc de prosperitat econòmica, aquella prosperitat legitimant doncs tot tipus de tirania.
5. que els arguments de f b mencionat als punts 3. i 4. són els mateixos que va utilitzar el règim franquista per a justificar la seva dictadura, a Catalunya com a tota Espanya.

Amb tot això, és justament aquesta discussió que cal obrir al nivell internacional per què el món vegi que la Espanya una, grande y libre d'avui es queda la mateixa del segle passat:
No pot negar que ha actuat i continua actuant de manera il.legal del punt de vista del dret històric i de manera il.legítima del punt de vista de la democràcia contemporània, però diu que això ha de fer-se així contra els "traïdors" per què així s'ha fet sempre.
Para Anònim, 11/01/2016 a les 22:11
f b, 12/01/2016 a les 12:50
+0
-0
1 "mentre que Catalunya i el poble català continuen a existir."

Y Zaragoza y el pueblo zaragozano también. Y como entidad importante y diferenciada dentro de la región.

2 "l'entitat qui reclama el seu dret no és una invenció recent, sinó va ser un subjecte reconegut del dret internacional durant molt de temp"

El derecho internacional (que no existía) del que hablas no reconocía Cataluña, sino la Corona de Aragón. El sujeto político más importante de la Corona, era el reino de Aragón, con el rey a la cabeza.

3 "i va perdre tal estatus per una infracció del dret"

Todos los estados europeos se van a formar en las edades antiguas mediante conquistas de unos territorios sobre otros. Pero da la casualidad que uno de los proto-estados más antiguos de europa es el que conformaba el reino visigodo de Toledo. La infracción de derecho tal como la quieres dar a entender no era algo que estuviese vigente en el siglo XVIII. No es aplicable para la época, en la que todo se dirimía por la fuerza.

4 "que per a fb i persones semblants és una cosa tot normal que un monarca recorri a repressàlies col.lectives contra tot un país i tot un poble per venjar-se per el crim de "traïció"."

No es que sea lo normal para mí, es que era lo normal en la época de la que se habla. Querer trasladar el espíritu del mundo actual al tiempo en que sucedieron esos hechos, es un ejercicio de ingenuidad flagrante.

5 " que per f b la qüestió de la legitimitat de l'ordre polític ja no importa, si hi ha un poc de prosperitat econòmica, aquella prosperitat legitimant doncs tot tipus de tirania."

Esto es poner en boca de los catalanes de la época algo que os habéis sacado de la manga desde la Reinaxença. La mayoría de los catalanes prosperaron en esa época, por lo que se infiere que su visión de la monarquía borbónica no fue exactamente la de una tiranía. Todo lo demás es accesorio.

6 "que els arguments de f b mencionat als punts 3. i 4. són els mateixos que va utilitzar el règim franquista per a justificar la seva dictadura, a Catalunya com a tota Espanya."

Los puntos 3 y 4 son realidades que ocurrieron en los siglo XVI al XVIII, no hechos ficticios. No son argumentaciones, sino exposición.

7 "Amb tot això, és justament aquesta discussió que cal obrir al nivell internacional per què el món vegi que la Espanya una, grande y libre d'avui es queda la mateixa del segle passat"

Te animo a que lo hagas. El ridículo (más si cabe) estará asegurado.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Pere Gendrau
Cap de Política a NacióDigital. Trobareu els seus articles cada dilluns, dimecres i divendres. Autor de L'Estatut. Km 0 i de Carles Campuzano. El Patriotisme a peu de carrer. A Twitter: @peregendrau.
Mariano Rajoy, aquest dimecres al Congrés | Europa Press
01/01/1970
Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy | Si Puigdemont atén la petició de la Moncloa, els comicis podrien ser el 17 de desembre | ERC i Romeva descarten aquesta possibilitat, mentre que Forn apunta que caldrà estudiar-la
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
 12:48 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, evita referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas del 2016. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes.
 12:29 VÍDEO Gabilondo: "Fi de trajecte". “S'imaginen una comunitat autònoma intervinguda i una república independent alhora?”, es pregunta el periodista.
 12:03 L'oferta de rendició de Moncloa: que Puigdemont convoqui eleccions per frenar el 155. Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy.
 11:43 Hisenda preveu substituir Junqueras per un perfil tècnic si aplica el 155. El Ministeri creu que encara pot incrementar el control sobre els comptes catalans.
 11:42 Iceta nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics. El primer secretari del PSC creu que la presó preventiva és "desproporcionada" i considera que no van cometre un delicte de sedició.
 11:29 Romeva demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. El conseller d'Afers Exteriors denuncia a Brussel·les la negativa "irresponsable" del govern espanyol: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions".
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
 10:44 
 09:49 Els diputats de Podem, PDECat i ERC mostren al Congrés cartells per a l'alliberament dels "presos polítics" en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha reclamat que els baixin. "Aquí no es fa espectacle", afirma.
 09:43 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, eludeix concretar les mesures que implicarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a 24 hores de vèncer el termini perquè Carles Puigdemont contesti el segon requeriment de l'executiu.
 09:39 L'Ajuntament de Barcelona confirma dues denúncies contra la policia espanyola per abusos sexuals l'1-O. L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies.
 09:31 Santamaría demana igualtat davant la llei i defensa que el govern espanyol no té incidència davant la justícia.
 09:28 "En nom de la nostra llibertat, els dic que defensarem cívicament i pacífica les nostres institucions, model social i democràcia", diu Tardà, tot reclamant "que parin màquines i triomfi el diàleg".
 09:26 Torn per Tardà, que demana a Santamaría si acceptarien la proposta de Puigdemont de les converses amb caràcter bilateral. La vicepresidenta espanyola recorda que al Congrés ja hi ha bilateralitat, on "porta 13 anys com a diputat".
 09:26 Albert Rivera mostra el seu suport al govern espanyol "per la Constitució i la defensa d'Espanya".
 09:23 Sáenz de Santamaría desgrana les accions del 155 si Puigdemont demà no contesta al requeriment. "Del que es tracta és que els catalans i el conjunt dels espanyol puguin confiar en les institucions de Catalunya", explica.
 09:22 Torn per a Albert Rivera, que també toca el tema català. "Demano que el govern recuperi l'autonomia de Catalunya". "Aplicar la Constitució ja no és una opció, és una obligació", afegeix, tot demanant l'aplicació del 155.
 09:20 Rajoy: "Demano a Puigdemont que actuï amb sensatesa. I que respongui si ha declarat o no la independència de Catalunya". 
 09:18 Xuclà exigeix el cessament del ministre d'Exteriors per les declaracions sobre l'educació a Catalunya. "No s'atreveixin a tocar un sistema educatiu que ens ha educat en la llibertat", afegeix.
 09:16 El diputat del PDECat, Jordi Xuclà, demana a Rajoy sobre els empresonats Sànchez i Cuixart. Rajoy: "El Parlament porta un mes tancat i els catalans no poden demanar a Puigdemont si ha declarat o no la independència".
 09:15 Rajoy contesta Pablo Iglesias i li retreu el suposat finançament de Podem procedent d'Iran i Veneçuela.
 09:12 Pablo Iglesias demana a Rajoy que tornin a la legalitat i a la llei, i "potser canviar de seu perquè no estigui finançada amb diner negre".
 09:10 Torn per Podem, que demana explicacions pel cas Gürtel i les possibles donacions i finançament del PP.
 09:07 El PSOE retreu al president espanyol que només s'hagin aprovat dues lleis des que governa. Rajoy repassa tota la feina feta pel PP.
 09:07 Comença la sessió de control al govern de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats.
 08:58 Íñigo Méndez de Vigo, que també és ministre d'Esports, considera que la lliga espanyola de futbol sense el Barça seria "una lliga descafeïnada". Defensa que "a molts seguidors l'actitud dels dirigents del club no els ha agradat gens" pels seus pronunciaments sobre el procés català.
 08:57 EN DIRECTE Podeu seguir en vídeo el ple del Congrés dels Diputats, que comença a les 9 del matí.

 08:49 Íñigo Méndez de Vigo remarca que a Europa "no hi ha un sol govern que doni suport a la secessió de Catalunya".
 08:40 Íñigo Méndez de Vigo assegura que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "presos polítics no són" i afegeix que "són persones que estan sotmeses a l'imperi de la llei". Segons Méndez de Vigo,el govern espanyol "no té absolutament res a veure" amb l'empresonament dels líders sobiranistes.
 08:39 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, defensa a RNE que "el que la gent vol és llei i ordre", i demana a Carles Puigdemont que torni a la legalitat.
 08:22 
 07:43 La Diagonal de Barcelona està tallada a causa de la cera que hi ha a terra que dificulta el trànsit, després de la concentració d'ahir de suport a Cuixart i Sànchez. Els manifestants portaven espelmes.
 07:35 PORTADES «El Govern del PP planeja dirigir les conselleries des de Madrid», a la portada de «La Vanguardia». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:27 ENTREVISTA Àngel Colom: «S'han dit moltes coses de la CUP, però està actuant amb una enorme responsabilitat»; per Pep Martí. L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat". "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma.
 07:17 VÍDEO Guardiola dedica la victòria del City a Sànchez i Cuixart. “Tant de bo surtin aviat; és com si tots estiguéssim allà”, diu l'exentrenador del Barça.
 07:14 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 18 d'octubre: impàs en tensió. "Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova.
 00:09 VÍDEO Joan Mena dona una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
Entrades anteriors »
Els operaris de neteja retiren la cera de la Diagonal | ACN
01/01/1970
El consistori assegura que no ha tingut marge per evitar els embussos durant la neteja de les restes d'espelma de la concentració en suport a Sànchez i Cuixart | Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 12 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy | Flickr PP
Joan Serra Carné | 13 comentaris
01/01/1970
Sectors del PP flirtegen amb la possibilitat d'activar una doble cita electoral a mig termini per diluir la força de l'independentisme si prenen el control de la Generalitat | La Moncloa, amb el suport del PSOE i Ciutadans a la butxaca, contemporitza a l'espera de visualitzar esquerdes en el bloc sobiranista
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
Isaac Meler | 3 comentaris
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | Adrià Costa
Roger Tugas | 3 comentaris
01/01/1970
Els líders de l'ANC i Òmnium han sabut mantenir la capacitat mobilitzadora d'aquestes entitats mentre s'acomodaven també a una tasca d'acompanyament i fiscalització del Govern
Joan Vintró | Adrià Costa
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional i membre del Col·lectiu Praga creu que "la dissolució del Parlament pel govern espanyol seria inconstitucional" | Es mostra convençut que "si es pretén desactivar el sentiment independentista amb una boirosa reforma constitucional, l'Estat s'equivocarà"
Rafael Vallbona, autor de «La casa de la frontera» | ACN
Esteve Plantada
01/01/1970
L'escriptor publica "La casa de la frontera", darrera novel·la guanyadora del Premi BBVA Sant Joan | "L'organització d'aquest país s'ha fet a partir d'un pacte entre la burgesia emprenedora i la classe obrera organitzada", explica l'autor en aquesta entrevista amb NacióDigital