La llengua a TV3

«Ja fa molt de temps que Televisió de Catalunya ha abandonat la llengua»

| 09/01/2016 a les 00:01h
Ja fa molt de temps que Televisió de Catalunya ha abandonat la llengua. No ho ha fet de manera formal, perquè els seus lingüistes continuen treballant-hi, però aquests, com és lògic, només supervisen els textos que els arriben. Dels que no els arriben –i n’hi ha molts–, no en saben res, tant dels serveis informatius com de la resta de programes. Els dramàtics ocupen un altre espai i no hi entrarem. Aquest abandonament es podria raonar en el sentit que la major part dels professionals que avui treballen davant la càmera han estat escolaritzats en català i ja no cal fer-los el seguiment que exigirien els d’edats més grans. És lògic. A més, el domini absolut de la llengua nacional ha de ser un requisit bàsic de tot professional de la paraula, ja sigui redactor o presentador. Si no té cap sentit que un fuster desconegui l’ús del ribot, tampoc no en té que un periodista desconegui la llengua amb què treballa.

En la praxi, malauradament, no és així. La influència de la llengua espanyola és tan forta, tan invasiva, que els barbarismes són una constant, la sintaxi se’n ressent i l’arquitectura del català, en general, trontolla com una cabana infantil en un dia tramuntanat. El problema és que això, que és excusable en un fuster, en un forner o en un pastisser, no és admissible en professionals d’una televisió pública. I tanmateix dia sí i dia també sentim: “quallar” (per ‘reeixir’), “carrera” (per ‘cursa’), “cantera” (per ‘planter’), “despedida” (per ‘comiat’), “valiós” (per ‘valuós’), “vivenda” (per ‘habitatge’), “tombona” (per ‘gandula’), “verosimil” (per ‘versemblant’), “voltereta” (per ‘tombarella’), “els demés” (per ‘els altres’), “donat que” (per ‘atès que’), “no fugeix” (per ‘no defuig’), “majoria aplastant” (per ‘majoria aclaparadora’), “ningun equip” (per ‘cap equip’), “rendir homenatge” (per ‘retre homenatge’), “arrel d’un comentari” (per ‘arran d’un comentari’), “donar-se compte” (per ‘adonar-se’n’), “fer la vista grossa” (per ‘fer els ulls grossos’), “estic a l’estadi” (per ‘sóc a l’estadi’) “tothom de peu” (per ‘tothom dret’), “tassa” (per ‘taxa’), “a no ser que” (per ‘si no és que’), “sempre i quan” (per ‘sempre que’), “per suposat” (per ‘per descomptat’), “es van donar un petó” (per ‘es van fer un petó’), “em dóna la impressió” (per ‘em fa la impressió’), i així fins a l’infinit. Això sense oblidar la pronuncia espanyola de la ‘g’ de Los Angeles i la ‘c’ de San Francisco.

Aquests errades, lògicament, tenen noms i cognoms, però no es tracta aquí d’assenyalar ningú. És la direcció de TV3 qui ha d’actuar. És TV3 qui ha de ser conscient que el rigor lingüístic de la televisió nacional de Catalunya no pot ser inferior al d’una televisió local. Em temo, però, que aquest rigor serà impossible per la senzilla raó que el nivell de la direcció és el mateix que el dels autors de les errades, cosa que és lamentable, ja que Televisió de Catalunya constitueix, per si mateixa, un referent per a milions de catalans. Els mateixos milions de catalans que la tenen per una autoritat lingüística i que conclouen diàriament que “allò que diu TV3, està ben dit”. Però no, no està ben dit, perquè si els professionals que repeteixen dia rere dia les errades esmentades tinguessin el mateix nivell d’anglès que el que tenen de català no podrien treballar mai a la BBC. Només això ja hauria de fer reflexionar TV3 i pensar que el seu desistiment de responsabilitats traeix un dels principis fundacionals de l’emissora.

COMENTARIS

Tv3 i el catanyol
Anònim, 09/01/2016 a les 00:18
Interessant
+58
-2
Trobo a faltar aquells anys en els quals la televisió tenia cura de la llengua, i cercaven l'excel·lència
I les grolleries?
MontseC, 09/01/2016 a les 00:58
+49
-1
Totalment d´acord. I ja no parlem de les paraulotes constants, realment fa malt de sentir-les, jo apart de trobar-les ofensives, trobo que aquests professionals mostren un nivell cultural molt baix.
De la mteixa manera la música EN català està prohibida
Anònim, 09/01/2016 a les 01:03
+46
-3
es comenten els nous treballs de grups en anglès, en castellà etc però mai, mai de grups ue canten EN català

I això que la única raó d'esxistir de tv3 etc és la defensa de la la cultura EN català perquè les altres ja tenen els seus mitjans

I després parlen de què ens portaran a la Indep,
Baldament hom us faci cas!
Països Catalans, 09/01/2016 a les 01:41
+42
-5
Baldament fóssiu escoltat.
Molt encertat el vostre toc d'atenció. Només els pobrets carrinclons es pensen a resguard de les crítiques dels qui procurem enraonar com cal.
Se n'adonaran mai que fan el ridícul tot enraonant sotmesos a paràmetres aliens?
Si només fós a TV3
Anònim, 09/01/2016 a les 02:12
+18
-43
però a les joguines, als estris escolars i no escolars, als prospectes de les medecines, components dels aliments, cartes d restaurants, ... i tot això qui n'és responsable sinó el govern dels "millors" i el seu president.
Per això estic d'acord en que no l'investeixin president
Nació sense estat és malviure però estat sense nació seria morir
Jordi M , 09/01/2016 a les 02:17
+44
-5
Saps quan primen i són activistes del català? Només en dos casos. Quan ha de parlar un representant dels immigrants musulmans i en tot allò que pugui fer referència a Podemos (com ara dir-ne 'Podem', vinga talls d'intervencions en català de l'Errejón, etc.). Òbviament, en cap dels dos casos els mou cap interès de normalització del català sinó més aviat el contrari.
Totalment d´acord!
Berta., 09/01/2016 a les 02:34
+41
-2
I afegiria, "rentable" per rendible, esquenes per espatlles, "boca avall" per de boca terrosa i tot un reguitzell, però prefereixo deixar-ho aquí.
Per un català ben parlat
Anònim, 09/01/2016 a les 02:50
+46
-2
Molt bon article! S'hauria d'aplicar una solució aviat.
Aquesta no és la TV3 per la que tant vam haver de lluitar contra les esquerres sucursalistes
Jordi M, 09/01/2016 a les 08:45
+32
-3
Així com els del Castelló són 'orelluts' i els de l'Espanyol, 'periquitos', els de l'Atlètic de Madrid eren, de tota la vida, 'els matalassers'. La cosa venia de quan les fundes dels matalassos de llana solien tenir ratlles com les de la seva samarreta. El malnom va quedar en desús, potser arran que els matalassos ja van deixar de ser d'aquella manera. Però, per alguna raó, m'imagino que deuria ser un periodista de Madrid concret que ho faria i després ja la resta l'imitaria, fa quatre o cinc anys van tornar a fer servir l'expressió 'colchoneros'. Automàticament, TV3 va fer-ne seguidisme però no per recuperar 'matalassers', no. Els locutors de la televisió dita 'nacional de Catalunya' en diuen també 'colchoneros'. Però ells encara podrien tenir l'excusa que són joves i per tant ignoraven la plena normalitat que havia tingut l'expressió 'matalassers' fins no fa pas tant. Qui no té excusa, és la cadena. La direcció. Els responsables de dalt. La TV3 dels inicis, a la primera vegada que hagués detectat un 'colchoneros' ja hauria donat ordre estricta de corregir-ho. I si algú hagués gosat referir-se a un Barça-Madrid com 'el Clàssic', vés que no l'haguessin amonestat i tot per hispanocèntric.
Periodistes que no cuiden el llenguatge en que s´expressen
Anònim, 09/01/2016 a les 08:52
+28
-2
Si estimen el seu ofici, n´haurien de cuidar els detalls, com a bons professionals. Però sospito que la seva aspiració és quedar-se en un nivell mitjanot o baix, només per anar tirant.
Periodistes que parles de bodega quan haurien de dir "celler", parlen de cates quan haurien de dir "tastos", de tacons en comptes de "talons", o diuen obrir la gana quan el vorrecte és "fer venir gana". I així fins l´infinit .... A fi de comptes només es tractaria de perfeccionar el llenguatge per enaltir el seu "estimat ofici" !
Deixats de la mà del déu...
Anònim, 09/01/2016 a les 09:33
+14
-17
el déu artur, es clar. És la mateixa deixadesa i manca de sentit d'estat que afecta tot el govern, exemples?
- conseller d'economia del Govern de Catalunya (!) dient " si m'haig d'agenollar davant montoro pel FLA, ho faré";
- els morts a les carreteres ( on són els mossos que abans te'ls trobaves arreu? );
- les males carreteres per deixadesa de l'estat i del nostre govern;
- madrid fotent-nos ( tenen govern en funcions!) l'Ebre i aquí "confiant" en Europa;
- rodalia renfe, autopistes amb peatges, el cinema ( sense ) català, els insults i menyspreus de les TV privades..
- les subvencions a premsa anticatalana ( la vanguardia, el periodico, 8TV… )
- la submissió a la gran banca anticatalana ( lacaixa, bbva, santander…)
molt d'embolicar-se amb la nostra bandera i molt poc sentit d'estat i de servei al País.
un altre error molt comú
Anònim, 09/01/2016 a les 09:58
+24
-0
és dir "de peu" en lloc de "dret". Per exemple, l'home es va posar de peu.

llengua oficial
Anònim, 09/01/2016 a les 09:59
+32
-1
Malhauradament el que dius sobre TV3 podriem aplicar-ho a tot el teixit cultural del país. Fins que el català no sigui l'única llengua oficial de CAT, continuarem a lamentar-nos de la seva mort lenta i anunciada...en la cursa amb l'espanyol tenim el partit perdut, per raons obvies: no de qualitat, sinó de massa.
Pobre llengua!
Anonim, 09/01/2016 a les 10:00
+30
-1
Estic completament d'acord amb la denúncia que fa l'articulista sobre la llengua a TV3. Encara s'hi podrien afegir els aspectes fonètics. Hi ha molts locutors que no pronuncien ni una vocal neutra. És un escàndol!
Unes observacions
Anònim, 09/01/2016 a les 10:14
+31
-0
Benvolgut senyor Alexandre,

llegeixo habitualment a seva columna, que trobo sempre encertada i punyent. A la d'avui, però, li vull fer un parell de comentaris -tot i acceptant d'entrada que té més raó que un sant- que, sens dubte, l'ajudaran a entendre això que denuncia. tv3 ha abandonat la llengua. L'han abandonat, en primer lloc, la direcció de la casa (que, encara que faci declaracions públiques del seu compromís, en realitat se l'in fot de la virolla); i, en segon lloc, alguns professionals (caps de departament, etc.) que hi presten servei i que són indiferents que els seus subordinats trinxin literalment l'idioma, sobretot en els programes en directe. Em refereixo principalment als programes d'esports, grau zero de l'escriptura i de la mínima competència lingüística exigible. A tv3 (qui firma això hi ha treballat uns quants anys i sap de què parla) hi ha uns professionals encarregats de vetllar perquè tot això no passi. Al CEI (Centre Emissor d'Informatius) i al CPA (Centre de Producció d'Audiovisuals). Professionals d'una competència més que demostrada i amb experiència als mitjans. Però poca cosa poden fer si no tenen el suport explícit i contundent de la direcció i dels anomenats "càrrecs intermedis". I això és difícil quan aquests càrrecs són tan ignorants -i, per tant, indiferents- com els periodistes que denunciava més amunt. Jo -i naturalment els meus excompanys de tv3- sé molt bé què s'hauria de fer per acabar amb aquesta situació. És molt senzill. Però em temo que tot això depassa l'espai destinat al comentari. En tot cas, només li volia fer arribar que si la seva denúncia té fonament, el problema té solucions. Bastaria plantejar-se-les seriosament. I aplicar-les, com és natural.
Només un exemple:
TVMG, 09/01/2016 a les 10:36
+18
-4
Diuen: "Pel què fa a..." en comptes de "Pel que fa a..." i així estan dient aquesta absurditat: "Pel quina cosa fa a...".
Posem-hi remei, sisplau, senyors del Temps, Francinos, etc!
I les emissores ?
Josep Ramon i Coll, 09/01/2016 a les 11:03
+20
-0
Tot i això el català a la televisió és de Fabra si el comparem amb el de les emissores, la grolleria hi és present en tot moment l'academicisme totalment absent , senyors i senyores la crisi del periodisme és real.
En vies d'extinció
Racs, 09/01/2016 a les 11:26
+24
-5
El català està en franc retrocés tan social com culturalment. Ho veig a diari. Les xarxes socials han sigut un gran impuls per al castellà i per l'anglès, i el català ha perdut prestigi i valor. Ara molta gent ja no considera que el català sumi i ajudi a millorar socialment, sembla que ens n'haguem d'avergonyir. No està fent falta un Franco per dilapidar una cultura de mil anys, amb el twiter, el facebook i una oferta televisiva super extensa en castellà n'hi ha hagut prou. Si essent independents ho tindrem complicat ja no us dic res de com acabarà tot plegat dins l'Espanya eterna. Només tenint un estat propi podriem fer quelcom, sinó, el català te els dies comptats.
Desde comarques......
Anònim, 09/01/2016 a les 11:45
+12
-0
Molts cops,masses,hem d'abaixar el volum de l'altaveu i ignorar les notícies totalment fins que intuïm que faran el temps.Barcelona i la seva àrea s'ha convertit en un problema linguïstic dels grossos.O espabilen o els treurem la capitalitat.
fins i tot els consellers i el President
Alerta, 09/01/2016 a les 11:49
+9
-2
Deixen anar barbarismes. És el [no] país que tenim, una colònia que acabarà parlant crioll, com un dialecte de registre vulgar i informal de la llengua de la metròpoli.

No hi ha remei ni amb la independència. Mireu i escolteu sinó a Andorra.
Parem compte
Anònim, 09/01/2016 a les 11:54
+7
-0
@ Països Catalans:

Em sembla que no coneixes els significats de «baldament»
Tant de bo, Alexandre, que això fos el més greu!
Jordi M, 09/01/2016 a les 11:59
+14
-1
Ben mirat, a desgrat que l'articulista té tota la raó, preocupar-nos perquè un locutor de TV3 progre i hispanocèntric cau en la castellanada o prima sempre la forma més propera al castellà ('digerir' en lloc de 'pair'), em sembla com si els jueus dels camps d'exterminis s'haguessin queixat per la mala olor de les instal·lacions. Vull dir que, home, Alexandre, tant de bo que aquest fos el problema més greu. La primera TV3 es va negar a cedir en l'idioma davant una tipa que va telefonar per un concurs sense entendre el català. Pretenia que la presentadora canviés d'idioma. Mira que ella ja va dir-li que parlaria poquet a poquet, però ni així. Que no, que no, que en castellà. Sempre he pensat que aquella trucada no era autèntica. Que era una jugada política orquestrada des de Nicaragua mateix. Et parlo d'uns temps que diputats d'ERC i CiU marxaven del Parlament cada cop que algú hi parlava en castellà, en senyal de rebuig. Som a anys llum d'aquell Parlament, d'aquella TV3, d'aquella ERC, d'aquella consciència nacional. No fa res, que ERC s'ha presentat a les eleccions amb un cap de llista que no parla en català ni quan el conviden a TV3. I tan horrorós és si no ho fa perquè no li dóna la gana, com si realment no en sap prou tot i haver rebut l'ensenyament ja en temps de teòrica immersió.
La gran solució dels partits "nacionals" catalans
Víctor, 09/01/2016 a les 12:00
+8
-1
És garantir la continuïtat de la imposició del castellà a l'estat català mitjançant la seva oficialitat. Amb aquest sentit de nació qui necessita Werts?
Al de les 2:50
Anònim, 09/01/2016 a les 12:12
+7
-0
Aplicar una solució? SI!! quan siguem independents!
Fàstic de "govern autonomista"!
I no poden faltar també, castellanades com...
david80scat, 09/01/2016 a les 12:39
+10
-0
el dequeïsme de que (no s'usa en català), tindra (tenir), tenir que o tindre que ... (haver de...), degut a (a causa de...), etcètera.
Que no només a la televisió, sinó també a la societat. I això fa un mal a les orelles quan escoltes aquestes castellanades.
No ens preocupem
Anònim, 09/01/2016 a les 13:07
+8
-5
Que l'Anna Gabriel i els seus ho arreglaran dins d'Espanya. Per que ja sabem que la preocupació de les CUP pel català es ben conegut per tothom.
I tant!
Anònim, 09/01/2016 a les 15:30
+12
-1
A més, us heu fixat que cada cop hi ha més anuncis en castellà? També reculem en això. Amb l'excusa del bilingüisme, suposo. Quin poc respecte a la llengüa pròpia
Baste i clapes
Oïdor, 09/01/2016 a les 17:15
+20
-1
En Basté i en Clapés parlen un català inacceptable, i els seus col·laboradors igual.
Només parla un català genuí el senyor Virgili que fa d'avi com si el català correcte fos cosa de vells i del passat. Lamentable. Catalunya ràdio tampoc se salva. 10-15 incorreccions per minut 24 hores al dia. Em fa vergonya tenir aquests mitjans de comunicació. Si parléssim igual de malament el castellà a Rne o la Ser els fotrien al carrer al dia següent.
Per fi!
Alcorta Anònima, 09/01/2016 a les 17:57
+12
-0
Finalment he vist algú que pensa com jo! Milers de vegades he pogut comprovar com feien aquestes errades, però el que sí que em treu de polleguera és que es deixin els pronoms febles. És que sempre se'ls deixen!
Sincerament penso que una persona que estigui de cara al públic i que, per tant, representi la televisió pública de Catalunya ha de tenir més cura de la llengua i mirar-s'hi més.
Visca la terra!
Altres idiomes
Francesc J., 09/01/2016 a les 18:33
+13
-0
Per desgràcia a la societat passa igual o pitjor. Una altra cosa que em treu de polleguera és alló de: Ja ho deia el Kennedy: "No preguntes lo que el estado puede hacer por tí..." Collons, si el Kennedy parlava en anglès. És el pa de cada dia a RAC1, per exemple. Recordo que una vegada em vaig queixar a l'emisora i em va trucar a casa la Tatiana Cisquella (ACS) per preguntar-me que volia dir exactament amb la meva queixa.
Amb aquest espai mediàtic tot serà debades
Jordi M, 09/01/2016 a les 19:26
+9
-0
El que a mi particularment se'm fa repugnant fins el vòmit, és que tots aquests progres hispanocèntrics que infesten els 'nostres mitjans' rebessin el més mínim requeriment de polir la llengua, entre ells mateixos, per descomptat que el maleït Col·legi de Periodistes, tothom ho convertiria en l'atemptat més gran a la llibertat d'expressió d'ençà que es va rumorejar la possibilitat que li canviessin l'horari al progre hispanocèntric Ramon Pellicer. I ja dic, que és de vòmit, perquè aquests que apel·len tant a la llibertat quan d'ells se n'espera un mínim de sintonia amb la nació o almenys amb la llengua, després són uns cucs que s'arrosseguen bavosos davant tots i cadascun dels diktats dels seus. Sigui avançar la notícia de la malaltia de Pasqual Maragall, sigui de cop i volta dir-ne 'mòduls prefabricats' i 'aportacions en origen' dels barracons i transvasaments, sigui la composició de qualsevol escaleta de TN i la orientació ideològica progre de tots i cadascun dels ínputs.
Doblatge
Llengua viva, 09/01/2016 a les 22:54
+9
-0
Deixeu-me dir que almenys el doblatge sí que està molt controlat, i que hi ha un equip ferm i experimentat de traductors i lingüistes al darrere. És una excepcionalitat que cal protegir en pro de la normalització de la nostra llengua, per molt detractor del doblatge que hom pugui ser.
"Limpia, fija y da esplendor"
Anònim, 09/01/2016 a les 23:00
+3
-9
Cito amb molta ironia allò que diuen els de la Real Academia.

Les llengües es mouen, i qui en dicta els moviments són els parlants, no les gramàtiques prescriptives ni els IECs. No cal obrir la porta a tot, evidentment, però aquesta fòbia als barbarismes (alguns dels quals porten ja dècades amb nosaltres) l'únic que aconsegueix és que el català s'estanqui i sigui impossible mantenir una conversa amb naturalitat.

A llengües amb una actitud més flexible en aquest sentit, com l'anglès, no els ha anat pas malament,
Qualitat de la llengua
Anònim, 09/01/2016 a les 23:48
+11
-0
Totalment d'acord. La llengua és el pal de paller del país. Aquest és un tema que s'ha de prendre seriosament. No n'hi ha prou en augmentar el coneixement de la llengua, cal vetllar pel seu ús i, sobretot, per la seva qualitat. Hi ha el risc que acabem parlant un híbrid tan estrany que ja no sigui la nostra llengua. Els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat cabdal en aquest sentit.
El càncer de la mediocritat
Anònim, 10/01/2016 a les 08:29
+7
-0
L'esperit de superació i l'anhel d'excel·lència fa temps que s'han extingit a TV3 perquè no són el "bon rotllo"...
Caray! Dons els de C's pensen tot el contrari!
Anònim, 10/01/2016 a les 10:51
+4
-6
Com sempre, vosté es un exagerat, i s'ha de tindre molt en compte amb els exagerats perquè una forma de estimbar-se es volguer còrrer molt.

TV3 te la obligaciò de ajustar-se a la realitat, no ser una cadena per minories "excel.lents", ja que això es una estupidessa colosal.

Per cert, algú sap perquè el català es un IDIOMA i no un dialecte de l'occità? (que es lo que era fa més de mil anys).

Dons (o doncs ;o) degut a l'influència ibérica!!! Si, si, a l'influència "espanyola". Per això es va constituir en idioma, i per això hi han molts llinguistes que consideren que el català tindria que estar dins dels idiomes ibero-romances, tot i que la majoria de llinguistes, especialment els internacionals, consideren que es un idioma occità-romance degut a que conserva l'estructura interna de l'occità.

La p*** estética dels catalans que els fa perdre tota la força per minucies!!!

Fixeu-se amb els fets i lo material, dimoni! L'estetica es lo que es, molt poca cosa. Apreneu dels americans que tenen un "idioma" que cambia constantment, I PER AIXÒ s'adapta meravellosament als cambis d'epoca i tecnològics!

Es que rasques a un català i surt un francés, recoll**s, i això NO TINDRIA QUE PASSAR! Si hem de cambiar per anar cap al futur hem d'anar a ser com els anglos, que son gent altament adaptativa als cambis. S'entén? No? Doncs anem malament!
Demeritocràcia
Jordi M, 10/01/2016 a les 10:58
+3
-0
Una altra merda de les televisions és que rara vegada hi parla gent que valgui la pena d'escoltar-la. Sigui quin sigui el tema, el normal és que es faci una mesa de debat entre persones que opinen de tot sense saber-ne de res, que no ho fan amb especial gràcia, enginy ni brillantor, però sí que s'ajusten sempre a la correcció política progre hispanocèntrica. I quan va de política, hi van per quota de partit adequada a l'orientació de la cadena... però sense dir-ho!, tot i que és evident que es limiten a fer de lloros de repetició de l'argumentari del dia dels seus representats.
EL NOM DE LES COSES
Anònim, 10/01/2016 a les 13:09
+10
-0
Que malament sona a les meves orelles "fa un pas al costat" quan crec de millor sentit i realitat "s'aparta".
Submissió, afalac, espanyolització...?
Això no és a TV3 és a Nació Digital, Sr Alexandre, a qui prego dediqui també la seva atenció
El Terrat va començar amb el catanyol
Nin, 10/01/2016 a les 15:28
+10
-0
Quan TV3 va començar, la cura per la llengua era exquisida, la televisió era l'eina per recuperar un català malmès i castellanitzat per anys de marginació i persecució. Però tot va canviar quan arriben els Buenafuente, Toni Soler i companyia, que comencen a emprar el catanyol amb total desvergonyiment, i des d'aleshores que TV3 es va rendir a l'estratègia i la recuperació del català genuí se n'ha anat en orris.
totalment d'acord
Anònim, 10/01/2016 a les 16:48
+9
-0
Cal millorar molt i ser exigent amb els comunicadors si no sabem parlar i enraonar fora
Tambè cal evitar el gest graciós (habitual a RAC1 no tant a CATRADIO) de canviar del catala al castella, es patètic!
I els comentaristes?
Anònim, 12/01/2016 a les 09:47
+3
-0
A mi, el que més em regira l'estómac són els comentaristes, uns suposats professionals de la xerrameca que trinxen el català, l'esmicolen i es queden tan amples. Si us plau, que aquests senyors cobren, siguem més rigorosos.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, en una acte de campanya electoral | Flickr PSOE Andalusia
Sara González
01/01/1970
La presidenta andalusa presenta aquest diumenge la seva candidatura a liderar el PSOE abrigada per l'aparell del partit
Armament de guerra i munició intervingut per la Policia Nacional... tot i que ara no se sap ben bé on pot estar. | ACN
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El cost dels vigilants privats en presons, dels viatges del Consell de Seguretat Nuclear i de les cartolines de l'exèrcit, més de la meitat dels joves que ja viuen amb els pares, els aturats amb discapacitats, les taxes d'immigració europea... entre altres dades ocultes de la setmana
Albiol, Cospedal i Sánchez-Camacho. | PP/Flickr
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
L'ex-alcalde de Badalona presenta una candidatura amb vicesecretaries per a Manuel Reyes, Esperança Garcia, Alberto Villagrasa i Antonio Gallego, entre d'altres | La nova executiva aplega totes les sensibilitats en joc dins de la formació
Johan Cruyff i Danny Coster, a la Rambla l'any 1970 | ©Horacio Seguí/AFCB
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«El 1970 encara li quedaven coses importants a fer amb l’Ajax, guanyar tres copes d’Europa consecutives, per exemple, però ja sabia que el Barça era el seu destí. En blanc i negre lluminós se’l veu jove i feliç. Que maques són les fotos antigues»
Comiat de Johan Cruyff com a jugador del Barça | Arxiu EFE
Joan Serra Carné | 2 comentaris
01/01/1970
La personalitat de l'holandès va impactar en la vida de molts culers, que es van entregar a l'obra d'un revolucionari, capaç de modernitzar el futbol dos cops, a la gespa i la banqueta
Nigel Farage, durant la campanya del Brexit. | UKIP
Pep Martí | 6 comentaris
01/01/1970
Nigel Farage assegura que "tenim una cinquena columna en els països europeus" | Le Pen clama per controlar les fronteres i tancar mesquites, mentre la primera ministra polonesa diu que Varsòvia fa bé d'impedir l'entrada de refugiats
Xavi Pascual, director de l'Strenes | ACN
Esteve Plantada
01/01/1970
Del 24 de març al 30 d'abril, més de quaranta artistes passaran pels escenaris de Girona | "L'objectiu és conservar el que tenim i anar millorant les experiències de l'espectador", explica el director del certamen a NacióDigital
Saló de l'Ensenyament 2017 | Jordi Jon Pardo
Karma Peiró
01/01/1970
L'ITWorldEdu, coincidint amb el Saló de l'Ensenyament, debat sobre com les TIC poden millorar la tasca educativa | “En dos anys, la selectivitat hauria d’incorporar elements digitals per avaluar la prova", assegura el professor Jordi Musons
Zoo, en una imatge promocional | Xepo W.S.
01/01/1970
NacióDigital i Enderrock estrenem el nou tema de "Raval", el segon disc del col·lectiu musical de Gandia
El procés de preinscripció és un dels tràmits que han de superar els pares que volen inscriure els fills en una escola o institut per primera vegada | Adrià Costa
Jordi de Planell | 2 comentaris
01/01/1970
Aquest dijous s'obre el termini per presentar les sol·licituds, que es tancarà el 4 d'abril | Ensenyament ha introduït alguns canvis al procés, que incorpora noves mesures de control i modificacions en les llistes d'espera
Carlos Álvarez, Rigoletto, en ple exercici de poder vocal | Antoni Bofill
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Basada en "Le roi s'amuse" de Victor Hugo, l'òpera és un prodigi melòdic, tal com s'ha pogut veure en l'estrena d'aquest dimarts a la sala barcelonina | La producció compta amb un elegant vestuari renaixentista, obra de la guanyadora de tres premis Oscar Sandy Powell
Agustí Montal i Costa, en una foto d'arxiu | FCB
Pep Martí | 1 comentari
01/01/1970
El president que va fitxar Johan Cruyff va dirigir el club en els anys finals del franquisme | Va representar la burgesia catalanista al capdavant del club que seria derrotada per Núñez el 1978
El nou president del Constitucional, González Rivas, a l'esquerra | Europa Press
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
La magistrada catalana és premiada amb la vicepresidència després d'alinear-se amb el bloc més proper al PP | Un tribunal dividit afrontarà l'etapa decisiva del procés sobiranista