La llengua a TV3

«Ja fa molt de temps que Televisió de Catalunya ha abandonat la llengua»

| 09/01/2016 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/01/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja fa molt de temps que Televisió de Catalunya ha abandonat la llengua. No ho ha fet de manera formal, perquè els seus lingüistes continuen treballant-hi, però aquests, com és lògic, només supervisen els textos que els arriben. Dels que no els arriben –i n’hi ha molts–, no en saben res, tant dels serveis informatius com de la resta de programes. Els dramàtics ocupen un altre espai i no hi entrarem. Aquest abandonament es podria raonar en el sentit que la major part dels professionals que avui treballen davant la càmera han estat escolaritzats en català i ja no cal fer-los el seguiment que exigirien els d’edats més grans. És lògic. A més, el domini absolut de la llengua nacional ha de ser un requisit bàsic de tot professional de la paraula, ja sigui redactor o presentador. Si no té cap sentit que un fuster desconegui l’ús del ribot, tampoc no en té que un periodista desconegui la llengua amb què treballa.

En la praxi, malauradament, no és així. La influència de la llengua espanyola és tan forta, tan invasiva, que els barbarismes són una constant, la sintaxi se’n ressent i l’arquitectura del català, en general, trontolla com una cabana infantil en un dia tramuntanat. El problema és que això, que és excusable en un fuster, en un forner o en un pastisser, no és admissible en professionals d’una televisió pública. I tanmateix dia sí i dia també sentim: “quallar” (per ‘reeixir’), “carrera” (per ‘cursa’), “cantera” (per ‘planter’), “despedida” (per ‘comiat’), “valiós” (per ‘valuós’), “vivenda” (per ‘habitatge’), “tombona” (per ‘gandula’), “verosimil” (per ‘versemblant’), “voltereta” (per ‘tombarella’), “els demés” (per ‘els altres’), “donat que” (per ‘atès que’), “no fugeix” (per ‘no defuig’), “majoria aplastant” (per ‘majoria aclaparadora’), “ningun equip” (per ‘cap equip’), “rendir homenatge” (per ‘retre homenatge’), “arrel d’un comentari” (per ‘arran d’un comentari’), “donar-se compte” (per ‘adonar-se’n’), “fer la vista grossa” (per ‘fer els ulls grossos’), “estic a l’estadi” (per ‘sóc a l’estadi’) “tothom de peu” (per ‘tothom dret’), “tassa” (per ‘taxa’), “a no ser que” (per ‘si no és que’), “sempre i quan” (per ‘sempre que’), “per suposat” (per ‘per descomptat’), “es van donar un petó” (per ‘es van fer un petó’), “em dóna la impressió” (per ‘em fa la impressió’), i així fins a l’infinit. Això sense oblidar la pronuncia espanyola de la ‘g’ de Los Angeles i la ‘c’ de San Francisco.

Aquests errades, lògicament, tenen noms i cognoms, però no es tracta aquí d’assenyalar ningú. És la direcció de TV3 qui ha d’actuar. És TV3 qui ha de ser conscient que el rigor lingüístic de la televisió nacional de Catalunya no pot ser inferior al d’una televisió local. Em temo, però, que aquest rigor serà impossible per la senzilla raó que el nivell de la direcció és el mateix que el dels autors de les errades, cosa que és lamentable, ja que Televisió de Catalunya constitueix, per si mateixa, un referent per a milions de catalans. Els mateixos milions de catalans que la tenen per una autoritat lingüística i que conclouen diàriament que “allò que diu TV3, està ben dit”. Però no, no està ben dit, perquè si els professionals que repeteixen dia rere dia les errades esmentades tinguessin el mateix nivell d’anglès que el que tenen de català no podrien treballar mai a la BBC. Només això ja hauria de fer reflexionar TV3 i pensar que el seu desistiment de responsabilitats traeix un dels principis fundacionals de l’emissora.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Tv3 i el catanyol
Anònim, 09/01/2016 a les 00:18
Interessant
+69
-2
Trobo a faltar aquells anys en els quals la televisió tenia cura de la llengua, i cercaven l'excel·lència
I les grolleries?
MontseC, 09/01/2016 a les 00:58
Interessant
+53
-1
Totalment d´acord. I ja no parlem de les paraulotes constants, realment fa malt de sentir-les, jo apart de trobar-les ofensives, trobo que aquests professionals mostren un nivell cultural molt baix.
De la mteixa manera la música EN català està prohibida
Anònim, 09/01/2016 a les 01:03
Interessant
+54
-4
es comenten els nous treballs de grups en anglès, en castellà etc però mai, mai de grups ue canten EN català

I això que la única raó d'esxistir de tv3 etc és la defensa de la la cultura EN català perquè les altres ja tenen els seus mitjans

I després parlen de què ens portaran a la Indep,
Baldament hom us faci cas!
Països Catalans, 09/01/2016 a les 01:41
+48
-6
Baldament fóssiu escoltat.
Molt encertat el vostre toc d'atenció. Només els pobrets carrinclons es pensen a resguard de les crítiques dels qui procurem enraonar com cal.
Se n'adonaran mai que fan el ridícul tot enraonant sotmesos a paràmetres aliens?
Si només fós a TV3
Anònim, 09/01/2016 a les 02:12
+19
-49
però a les joguines, als estris escolars i no escolars, als prospectes de les medecines, components dels aliments, cartes d restaurants, ... i tot això qui n'és responsable sinó el govern dels "millors" i el seu president.
Per això estic d'acord en que no l'investeixin president
Nació sense estat és malviure però estat sense nació seria morir
Jordi M , 09/01/2016 a les 02:17
+48
-5
Saps quan primen i són activistes del català? Només en dos casos. Quan ha de parlar un representant dels immigrants musulmans i en tot allò que pugui fer referència a Podemos (com ara dir-ne 'Podem', vinga talls d'intervencions en català de l'Errejón, etc.). Òbviament, en cap dels dos casos els mou cap interès de normalització del català sinó més aviat el contrari.
Totalment d´acord!
Berta., 09/01/2016 a les 02:34
+46
-3
I afegiria, "rentable" per rendible, esquenes per espatlles, "boca avall" per de boca terrosa i tot un reguitzell, però prefereixo deixar-ho aquí.
Per un català ben parlat
Anònim, 09/01/2016 a les 02:50
Interessant
+52
-2
Molt bon article! S'hauria d'aplicar una solució aviat.
Aquesta no és la TV3 per la que tant vam haver de lluitar contra les esquerres sucursalistes
Jordi M, 09/01/2016 a les 08:45
+37
-3
Així com els del Castelló són 'orelluts' i els de l'Espanyol, 'periquitos', els de l'Atlètic de Madrid eren, de tota la vida, 'els matalassers'. La cosa venia de quan les fundes dels matalassos de llana solien tenir ratlles com les de la seva samarreta. El malnom va quedar en desús, potser arran que els matalassos ja van deixar de ser d'aquella manera. Però, per alguna raó, m'imagino que deuria ser un periodista de Madrid concret que ho faria i després ja la resta l'imitaria, fa quatre o cinc anys van tornar a fer servir l'expressió 'colchoneros'. Automàticament, TV3 va fer-ne seguidisme però no per recuperar 'matalassers', no. Els locutors de la televisió dita 'nacional de Catalunya' en diuen també 'colchoneros'. Però ells encara podrien tenir l'excusa que són joves i per tant ignoraven la plena normalitat que havia tingut l'expressió 'matalassers' fins no fa pas tant. Qui no té excusa, és la cadena. La direcció. Els responsables de dalt. La TV3 dels inicis, a la primera vegada que hagués detectat un 'colchoneros' ja hauria donat ordre estricta de corregir-ho. I si algú hagués gosat referir-se a un Barça-Madrid com 'el Clàssic', vés que no l'haguessin amonestat i tot per hispanocèntric.
Periodistes que no cuiden el llenguatge en que s´expressen
Anònim, 09/01/2016 a les 08:52
+32
-3
Si estimen el seu ofici, n´haurien de cuidar els detalls, com a bons professionals. Però sospito que la seva aspiració és quedar-se en un nivell mitjanot o baix, només per anar tirant.
Periodistes que parles de bodega quan haurien de dir "celler", parlen de cates quan haurien de dir "tastos", de tacons en comptes de "talons", o diuen obrir la gana quan el vorrecte és "fer venir gana". I així fins l´infinit .... A fi de comptes només es tractaria de perfeccionar el llenguatge per enaltir el seu "estimat ofici" !
Deixats de la mà del déu...
Anònim, 09/01/2016 a les 09:33
+15
-21
el déu artur, es clar. És la mateixa deixadesa i manca de sentit d'estat que afecta tot el govern, exemples?
- conseller d'economia del Govern de Catalunya (!) dient " si m'haig d'agenollar davant montoro pel FLA, ho faré";
- els morts a les carreteres ( on són els mossos que abans te'ls trobaves arreu? );
- les males carreteres per deixadesa de l'estat i del nostre govern;
- madrid fotent-nos ( tenen govern en funcions!) l'Ebre i aquí "confiant" en Europa;
- rodalia renfe, autopistes amb peatges, el cinema ( sense ) català, els insults i menyspreus de les TV privades..
- les subvencions a premsa anticatalana ( la vanguardia, el periodico, 8TV… )
- la submissió a la gran banca anticatalana ( lacaixa, bbva, santander…)
molt d'embolicar-se amb la nostra bandera i molt poc sentit d'estat i de servei al País.
un altre error molt comú
Anònim, 09/01/2016 a les 09:58
+28
-1
és dir "de peu" en lloc de "dret". Per exemple, l'home es va posar de peu.

llengua oficial
Anònim, 09/01/2016 a les 09:59
+37
-1
Malhauradament el que dius sobre TV3 podriem aplicar-ho a tot el teixit cultural del país. Fins que el català no sigui l'única llengua oficial de CAT, continuarem a lamentar-nos de la seva mort lenta i anunciada...en la cursa amb l'espanyol tenim el partit perdut, per raons obvies: no de qualitat, sinó de massa.
Pobre llengua!
Anonim, 09/01/2016 a les 10:00
+36
-2
Estic completament d'acord amb la denúncia que fa l'articulista sobre la llengua a TV3. Encara s'hi podrien afegir els aspectes fonètics. Hi ha molts locutors que no pronuncien ni una vocal neutra. És un escàndol!
Unes observacions
Anònim, 09/01/2016 a les 10:14
+38
-0
Benvolgut senyor Alexandre,

llegeixo habitualment a seva columna, que trobo sempre encertada i punyent. A la d'avui, però, li vull fer un parell de comentaris -tot i acceptant d'entrada que té més raó que un sant- que, sens dubte, l'ajudaran a entendre això que denuncia. tv3 ha abandonat la llengua. L'han abandonat, en primer lloc, la direcció de la casa (que, encara que faci declaracions públiques del seu compromís, en realitat se l'in fot de la virolla); i, en segon lloc, alguns professionals (caps de departament, etc.) que hi presten servei i que són indiferents que els seus subordinats trinxin literalment l'idioma, sobretot en els programes en directe. Em refereixo principalment als programes d'esports, grau zero de l'escriptura i de la mínima competència lingüística exigible. A tv3 (qui firma això hi ha treballat uns quants anys i sap de què parla) hi ha uns professionals encarregats de vetllar perquè tot això no passi. Al CEI (Centre Emissor d'Informatius) i al CPA (Centre de Producció d'Audiovisuals). Professionals d'una competència més que demostrada i amb experiència als mitjans. Però poca cosa poden fer si no tenen el suport explícit i contundent de la direcció i dels anomenats "càrrecs intermedis". I això és difícil quan aquests càrrecs són tan ignorants -i, per tant, indiferents- com els periodistes que denunciava més amunt. Jo -i naturalment els meus excompanys de tv3- sé molt bé què s'hauria de fer per acabar amb aquesta situació. És molt senzill. Però em temo que tot això depassa l'espai destinat al comentari. En tot cas, només li volia fer arribar que si la seva denúncia té fonament, el problema té solucions. Bastaria plantejar-se-les seriosament. I aplicar-les, com és natural.
Només un exemple:
TVMG, 09/01/2016 a les 10:36
+23
-4
Diuen: "Pel què fa a..." en comptes de "Pel que fa a..." i així estan dient aquesta absurditat: "Pel quina cosa fa a...".
Posem-hi remei, sisplau, senyors del Temps, Francinos, etc!
I les emissores ?
Josep Ramon i Coll, 09/01/2016 a les 11:03
+23
-0
Tot i això el català a la televisió és de Fabra si el comparem amb el de les emissores, la grolleria hi és present en tot moment l'academicisme totalment absent , senyors i senyores la crisi del periodisme és real.
En vies d'extinció
Racs, 09/01/2016 a les 11:26
+30
-5
El català està en franc retrocés tan social com culturalment. Ho veig a diari. Les xarxes socials han sigut un gran impuls per al castellà i per l'anglès, i el català ha perdut prestigi i valor. Ara molta gent ja no considera que el català sumi i ajudi a millorar socialment, sembla que ens n'haguem d'avergonyir. No està fent falta un Franco per dilapidar una cultura de mil anys, amb el twiter, el facebook i una oferta televisiva super extensa en castellà n'hi ha hagut prou. Si essent independents ho tindrem complicat ja no us dic res de com acabarà tot plegat dins l'Espanya eterna. Només tenint un estat propi podriem fer quelcom, sinó, el català te els dies comptats.
Desde comarques......
Anònim, 09/01/2016 a les 11:45
+19
-0
Molts cops,masses,hem d'abaixar el volum de l'altaveu i ignorar les notícies totalment fins que intuïm que faran el temps.Barcelona i la seva àrea s'ha convertit en un problema linguïstic dels grossos.O espabilen o els treurem la capitalitat.
fins i tot els consellers i el President
Alerta, 09/01/2016 a les 11:49
+13
-2
Deixen anar barbarismes. És el [no] país que tenim, una colònia que acabarà parlant crioll, com un dialecte de registre vulgar i informal de la llengua de la metròpoli.

No hi ha remei ni amb la independència. Mireu i escolteu sinó a Andorra.
Parem compte
Anònim, 09/01/2016 a les 11:54
+9
-0
@ Països Catalans:

Em sembla que no coneixes els significats de «baldament»
Tant de bo, Alexandre, que això fos el més greu!
Jordi M, 09/01/2016 a les 11:59
+22
-1
Ben mirat, a desgrat que l'articulista té tota la raó, preocupar-nos perquè un locutor de TV3 progre i hispanocèntric cau en la castellanada o prima sempre la forma més propera al castellà ('digerir' en lloc de 'pair'), em sembla com si els jueus dels camps d'exterminis s'haguessin queixat per la mala olor de les instal·lacions. Vull dir que, home, Alexandre, tant de bo que aquest fos el problema més greu. La primera TV3 es va negar a cedir en l'idioma davant una tipa que va telefonar per un concurs sense entendre el català. Pretenia que la presentadora canviés d'idioma. Mira que ella ja va dir-li que parlaria poquet a poquet, però ni així. Que no, que no, que en castellà. Sempre he pensat que aquella trucada no era autèntica. Que era una jugada política orquestrada des de Nicaragua mateix. Et parlo d'uns temps que diputats d'ERC i CiU marxaven del Parlament cada cop que algú hi parlava en castellà, en senyal de rebuig. Som a anys llum d'aquell Parlament, d'aquella TV3, d'aquella ERC, d'aquella consciència nacional. No fa res, que ERC s'ha presentat a les eleccions amb un cap de llista que no parla en català ni quan el conviden a TV3. I tan horrorós és si no ho fa perquè no li dóna la gana, com si realment no en sap prou tot i haver rebut l'ensenyament ja en temps de teòrica immersió.
La gran solució dels partits "nacionals" catalans
Víctor, 09/01/2016 a les 12:00
+16
-1
És garantir la continuïtat de la imposició del castellà a l'estat català mitjançant la seva oficialitat. Amb aquest sentit de nació qui necessita Werts?
Al de les 2:50
Anònim, 09/01/2016 a les 12:12
+11
-0
Aplicar una solució? SI!! quan siguem independents!
Fàstic de "govern autonomista"!
I no poden faltar també, castellanades com...
david80scat, 09/01/2016 a les 12:39
+13
-0
el dequeïsme de que (no s'usa en català), tindra (tenir), tenir que o tindre que ... (haver de...), degut a (a causa de...), etcètera.
Que no només a la televisió, sinó també a la societat. I això fa un mal a les orelles quan escoltes aquestes castellanades.
No ens preocupem
Anònim, 09/01/2016 a les 13:07
+9
-5
Que l'Anna Gabriel i els seus ho arreglaran dins d'Espanya. Per que ja sabem que la preocupació de les CUP pel català es ben conegut per tothom.
I tant!
Anònim, 09/01/2016 a les 15:30
+14
-1
A més, us heu fixat que cada cop hi ha més anuncis en castellà? També reculem en això. Amb l'excusa del bilingüisme, suposo. Quin poc respecte a la llengüa pròpia
Baste i clapes
Oïdor, 09/01/2016 a les 17:15
+26
-1
En Basté i en Clapés parlen un català inacceptable, i els seus col·laboradors igual.
Només parla un català genuí el senyor Virgili que fa d'avi com si el català correcte fos cosa de vells i del passat. Lamentable. Catalunya ràdio tampoc se salva. 10-15 incorreccions per minut 24 hores al dia. Em fa vergonya tenir aquests mitjans de comunicació. Si parléssim igual de malament el castellà a Rne o la Ser els fotrien al carrer al dia següent.
Per fi!
Alcorta Anònima, 09/01/2016 a les 17:57
+18
-0
Finalment he vist algú que pensa com jo! Milers de vegades he pogut comprovar com feien aquestes errades, però el que sí que em treu de polleguera és que es deixin els pronoms febles. És que sempre se'ls deixen!
Sincerament penso que una persona que estigui de cara al públic i que, per tant, representi la televisió pública de Catalunya ha de tenir més cura de la llengua i mirar-s'hi més.
Visca la terra!
Altres idiomes
Francesc J., 09/01/2016 a les 18:33
+18
-0
Per desgràcia a la societat passa igual o pitjor. Una altra cosa que em treu de polleguera és alló de: Ja ho deia el Kennedy: "No preguntes lo que el estado puede hacer por tí..." Collons, si el Kennedy parlava en anglès. És el pa de cada dia a RAC1, per exemple. Recordo que una vegada em vaig queixar a l'emisora i em va trucar a casa la Tatiana Cisquella (ACS) per preguntar-me que volia dir exactament amb la meva queixa.
Amb aquest espai mediàtic tot serà debades
Jordi M, 09/01/2016 a les 19:26
+13
-0
El que a mi particularment se'm fa repugnant fins el vòmit, és que tots aquests progres hispanocèntrics que infesten els 'nostres mitjans' rebessin el més mínim requeriment de polir la llengua, entre ells mateixos, per descomptat que el maleït Col·legi de Periodistes, tothom ho convertiria en l'atemptat més gran a la llibertat d'expressió d'ençà que es va rumorejar la possibilitat que li canviessin l'horari al progre hispanocèntric Ramon Pellicer. I ja dic, que és de vòmit, perquè aquests que apel·len tant a la llibertat quan d'ells se n'espera un mínim de sintonia amb la nació o almenys amb la llengua, després són uns cucs que s'arrosseguen bavosos davant tots i cadascun dels diktats dels seus. Sigui avançar la notícia de la malaltia de Pasqual Maragall, sigui de cop i volta dir-ne 'mòduls prefabricats' i 'aportacions en origen' dels barracons i transvasaments, sigui la composició de qualsevol escaleta de TN i la orientació ideològica progre de tots i cadascun dels ínputs.
Doblatge
Llengua viva, 09/01/2016 a les 22:54
+12
-3
Deixeu-me dir que almenys el doblatge sí que està molt controlat, i que hi ha un equip ferm i experimentat de traductors i lingüistes al darrere. És una excepcionalitat que cal protegir en pro de la normalització de la nostra llengua, per molt detractor del doblatge que hom pugui ser.
"Limpia, fija y da esplendor"
Anònim, 09/01/2016 a les 23:00
+3
-11
Cito amb molta ironia allò que diuen els de la Real Academia.

Les llengües es mouen, i qui en dicta els moviments són els parlants, no les gramàtiques prescriptives ni els IECs. No cal obrir la porta a tot, evidentment, però aquesta fòbia als barbarismes (alguns dels quals porten ja dècades amb nosaltres) l'únic que aconsegueix és que el català s'estanqui i sigui impossible mantenir una conversa amb naturalitat.

A llengües amb una actitud més flexible en aquest sentit, com l'anglès, no els ha anat pas malament,
Qualitat de la llengua
Anònim, 09/01/2016 a les 23:48
+16
-0
Totalment d'acord. La llengua és el pal de paller del país. Aquest és un tema que s'ha de prendre seriosament. No n'hi ha prou en augmentar el coneixement de la llengua, cal vetllar pel seu ús i, sobretot, per la seva qualitat. Hi ha el risc que acabem parlant un híbrid tan estrany que ja no sigui la nostra llengua. Els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat cabdal en aquest sentit.
El càncer de la mediocritat
Anònim, 10/01/2016 a les 08:29
+11
-0
L'esperit de superació i l'anhel d'excel·lència fa temps que s'han extingit a TV3 perquè no són el "bon rotllo"...
Caray! Dons els de C's pensen tot el contrari!
Anònim, 10/01/2016 a les 10:51
+4
-13
Com sempre, vosté es un exagerat, i s'ha de tindre molt en compte amb els exagerats perquè una forma de estimbar-se es volguer còrrer molt.

TV3 te la obligaciò de ajustar-se a la realitat, no ser una cadena per minories "excel.lents", ja que això es una estupidessa colosal.

Per cert, algú sap perquè el català es un IDIOMA i no un dialecte de l'occità? (que es lo que era fa més de mil anys).

Dons (o doncs ;o) degut a l'influència ibérica!!! Si, si, a l'influència "espanyola". Per això es va constituir en idioma, i per això hi han molts llinguistes que consideren que el català tindria que estar dins dels idiomes ibero-romances, tot i que la majoria de llinguistes, especialment els internacionals, consideren que es un idioma occità-romance degut a que conserva l'estructura interna de l'occità.

La p*** estética dels catalans que els fa perdre tota la força per minucies!!!

Fixeu-se amb els fets i lo material, dimoni! L'estetica es lo que es, molt poca cosa. Apreneu dels americans que tenen un "idioma" que cambia constantment, I PER AIXÒ s'adapta meravellosament als cambis d'epoca i tecnològics!

Es que rasques a un català i surt un francés, recoll**s, i això NO TINDRIA QUE PASSAR! Si hem de cambiar per anar cap al futur hem d'anar a ser com els anglos, que son gent altament adaptativa als cambis. S'entén? No? Doncs anem malament!
Demeritocràcia
Jordi M, 10/01/2016 a les 10:58
+5
-2
Una altra merda de les televisions és que rara vegada hi parla gent que valgui la pena d'escoltar-la. Sigui quin sigui el tema, el normal és que es faci una mesa de debat entre persones que opinen de tot sense saber-ne de res, que no ho fan amb especial gràcia, enginy ni brillantor, però sí que s'ajusten sempre a la correcció política progre hispanocèntrica. I quan va de política, hi van per quota de partit adequada a l'orientació de la cadena... però sense dir-ho!, tot i que és evident que es limiten a fer de lloros de repetició de l'argumentari del dia dels seus representats.
EL NOM DE LES COSES
Anònim, 10/01/2016 a les 13:09
+17
-0
Que malament sona a les meves orelles "fa un pas al costat" quan crec de millor sentit i realitat "s'aparta".
Submissió, afalac, espanyolització...?
Això no és a TV3 és a Nació Digital, Sr Alexandre, a qui prego dediqui també la seva atenció
El Terrat va començar amb el catanyol
Nin, 10/01/2016 a les 15:28
+19
-0
Quan TV3 va començar, la cura per la llengua era exquisida, la televisió era l'eina per recuperar un català malmès i castellanitzat per anys de marginació i persecució. Però tot va canviar quan arriben els Buenafuente, Toni Soler i companyia, que comencen a emprar el catanyol amb total desvergonyiment, i des d'aleshores que TV3 es va rendir a l'estratègia i la recuperació del català genuí se n'ha anat en orris.
totalment d'acord
Anònim, 10/01/2016 a les 16:48
+16
-0
Cal millorar molt i ser exigent amb els comunicadors si no sabem parlar i enraonar fora
Tambè cal evitar el gest graciós (habitual a RAC1 no tant a CATRADIO) de canviar del catala al castella, es patètic!
I els comentaristes?
Anònim, 12/01/2016 a les 09:47
+9
-0
A mi, el que més em regira l'estómac són els comentaristes, uns suposats professionals de la xerrameca que trinxen el català, l'esmicolen i es queden tan amples. Si us plau, que aquests senyors cobren, siguem més rigorosos.
Bingo!
jomateix, 26/01/2016 a les 16:47
+4
-0
Hi estic completament d'acord i em piten les orelles cada dos per tres mentre miro TV3. En canvi, a Catalunya Ràdio sembla que hi ha més control, en aquest sentit. És un escàndol, sobretot tenint en compte que TV3, en comptes de reflectir el català del carrer el que ha de fer és ensenyar la gent del carrer a parlar bé.
Massa pessimisme
Bastia, 28/01/2016 a les 19:33
+1
-9
Les expressions que comenteu són, efectivament, deplorables en un mitjà de comunicació públic i també privat, però discrepo del pessimisme de l'article i dels comentaris. El nivell general no em sembla tan horrorós i la feina de difusió la trobo excel·lent.
Totes les llengües evolucionen en contacte amb altres llengües. El model dels mijans ha de ser correcte però també proper a la realitat, un equlibri gens fàcil.
Per cert, ens indignem molt però som els primers a fer faltes.
Unes matisacions normatives i dialectals
Miquel Boronat Cogollos, 11/02/2016 a les 18:20
+1
-9
Pareix que és tradició de tots els temps i tots una queixa i una exigència: una queixa per la poca cura en l'estil lingüístic o literari; i una exigència de millora tant en l'expressió dels conceptes com en l'ús del vocabulari i les expressions considerades més adequades o més pròpies. En eixa som ben normals, doncs. Amb tot, convé recordar que les eleccions lèxiques (incloent-hi les expressions) tenen una relació convencional amb la qualitat, fins i tot una relació estètica que és discutible i canviant.
Estic segur que la proposta de Víctor Alexandre té molt de fonament i podria ser una bona guia per a uns criteris estilístics. Amb tot, em permetré completar la seua faena amb una petita recerca que mostra que uns quants dels «errors» assenyalats per l'autor de l'article són considerats vàlids o són usuals des de fa molt de temps i formen part d'eixes varietats expressives de què disposem en català:
«quallar» (per ‘reeixir’): DCVB, DNV
«carrera» (per ‘cursa’): DCVB, DIEC, DNV
«despedida» (per ‘comiat’): DCVB, DNV
«vivenda» (per ‘habitatge’): DCVB, DNV
«ningun equip» (per ‘cap equip’): DIEC, DNV, GDLC
«rendir homenatge» (per ‘retre homenatge’): DIEC, DNV, GDLC
«estic a l’estadi» (per ‘sóc a l’estadi’): [ús co¬l·loquial valencià; Tirant]
«a no ser que» (per ‘si no és que’): Ruaix
«sempre i quan» (per ‘sempre que’): Solà i Ruaix
«es van donar un petó» (per ‘es van fer un petó’): Diòcesi de Tortosa
Resposta a en Miquel Boronat
Vicenç Mengual, 12/02/2016 a les 14:57
+11
-0
No comentaré una per una les teues "trobades". Encara que l'última... Quina autoritat té l'església vaticana, en tot això? Només repetiré la frase del mestre Pompeu Fabra:
De dues paraules, de dues expressions igualment bones, val més emprar d'antuvi la més genuïna: l'altra sempre ens queda de recurs.

Si sempre mirem de justificar les paraules o frases menys genuïnes, malament rai! A mi no m'hi trobaran, en aquest bàndol.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 23:06 OPINIÓ Rendir-se no és una opció. Article de Laura Pinyol.
 22:30 LA VEU DE NACIÓ Diguem no. Article de Germà Capdevila. 
 22:29 OPINIÓ Confrontació. Article de Jaume Barberà.
 22:28 OPINIÓ Eleccions o independència? Article de Quim Torra.
 22:13 Carod-Rovira demana a l'expresident de la Generalitat i actual senador José Montilla que no voti  «contra Catalunya».
 21:50 Rajoy pot controlar el Govern si no va impedir l'1-O? Cinc claus per a una setmana decisiva. Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular. El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència. Informen Ferran Casas Joan Serra.
 21:40 ERC arrasaria en unes noves eleccions al Congrés, segons una enquesta d'«El Periódico». Els republicans superarien amb claredat els "comuns" i el PDECat obtindria la mateixa representació que PP i Ciutadans.
 21:08 Ertzaines promouen un manifest a favor dels Mossos i Trapero. Els agents bascos surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix.
 20:40 L'independentisme tornaria a aconseguir la majoria absoluta d'escons al Parlament, segons una enquesta d'«El Periódico». ERC, PDECat i CUP també sumarien més vots que en els comicis del 27 de setembre del 2015.
 20:30 Els "comuns" reclamen un nou front constituent per aturar l'ofensiva de l'Estat, per Sara González. El partit de Xavier Domènech proposa a l'independentisme sumar esforços entorn a la Taula per la Democràcia sense convocar eleccions. "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", diu un dirigent de la direcció.
 19:59 L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat aquest diumenge, des de París, que unes eleccions a Catalunya convocades per l’Estat a partir del 155 “no serien una solució”. Tot i admetre que uns comicis “tard o d’hora” se celebraran, perquè “s’ha arribat a l’esgotament d’un procés”. Colau ha demanat una convocatòria a les urnes  amb “una normalitat institucional, sense una DUI i ni el 155”.
 19:45 Serret alerta que l'aplicació del 155 «posa en risc les polítiques agràries». La consellera d'Agricultura ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l'aplicació de l'article per part de Madrid.
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Un centenar d'agents de la policia basca surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"