En vots o en escons?

«A banda dels deshonestos, hi hauria també un problema tècnic ja que no hi ha cap reglamentació que determini a partir de quan guanya el "sí"»

| 08/09/2015 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/09/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb l’arribada de les primeres enquestes que assenyalen una victòria de les candidatures independentistes en escons, els opinadors contraris al procés s’han llençat en tromba a alertar que una victòria en escons i no pas en vots no seria legítima per iniciar el camí cap a la independència. Al sobiranisme, no li ha de fer gens de por entrar en aquest debat. Al contrari, cada vegada que algú qüestiona la victòria per escons, està acceptant el caràcter plebiscitari d’aquestes eleccions i per tant dóna legitimitat als resultats del referèndum del 27-S.

Aquest debat, però, pot tenir algunes trampes. La primera és que molts dels que retreuen que els independentistes vulguin comptar escons en comptes de vots, si es guanyés en vots (ben possible, per cert) aleshores dirien que no n’hi ha prou i exigirien una “majoria qualificada”. Alguns d’aquests mateixos, és clar, si hi hagués majoria qualificada dirien que aquestes eleccions no són un referèndum i que caldria pactar-ne un de “legal i acordat amb l’Estat”. I probablement, molts d’aquests van ser els mateixos que després que l’independentisme fes esforços sobrehumans per pactar-la amb l’Estat, van acabar dient amb to de suficiència que “ells ja havien previst” que la convocatòria no seria possible perquè era il·legal.

A banda dels deshonestos, hi hauria també un problema tècnic ja que no hi ha cap reglamentació que determini a partir de quan guanya el "sí". Estaríem parlant de la meitat més un dels vots emesos? Estaríem parlant de la meitat més un dels vots vàlids, traient el vots nuls? (33.140 el 2012). Estaríem parlant, potser, de la meitat més un dels vots a candidatures descomptant també els vots blancs (52.898 del 2012)? O potser estaríem parlant de la meitat més un dels vots a candidatures que tinguin un posicionament sobre el tema territorial? La suma de blancs, nuls, animalistes, Pirates, Escons en Blanc, etc. van ser l’any 2012 de gairebé 170.000 vots (un 4,5% dels emesos). I tot això assumint que tots els vots de la CSQEP, que finalment s’ha quedat sola negant el caràcter plebiscitari de les eleccions, els poséssim directament al sac del "no". No és pas un tema menor, precisament el 2012 la suma de vots de CiU, ERC, CUP i SI va fregar el 50% i si no hi va arribar va ser per aquest 4,5% de vots que no es van posicionar ni a favor ni en contra en el debat territorial.

Vist això, els dirigents de Junts pel Sí fan bé de demanar una majoria “el més gran possible” i també de posar ells, que han d’iniciar el procés, el llistó mínim per tirar endavant la creació del nou estat. I qui cregui que s’han de comptar només els vots, que convenci l’Estat de fer un referèndum amb regles clares i consensuades. Això sí, que pugui fer-se en un termini breu i no d’aquí a dues generacions com insinuava el líder de l'única força que no percep el 27-S com a plebiscitari.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Una victòria en escons és legítima per començar el procés
Anònim, 08/09/2015 a les 00:22
Interessant
+59
-2
Si no hi estan d'acord, doncs haver permès un referèndum.
DELIRANTE
Anònim, 08/09/2015 a les 02:01
+12
-56

Se dice que " no hi ha cap reglamentació que determini a partir de quan guanya el "sí".
Caramba no hay reglamento , claro que no como va a haber un reglamento en este sentido si no estamos ante un referéndum y las elecciones plebiscitarias no existen en la ley.
Al soberanismo lo que no le falta es inventiva y fantasía.
Desde la perspectiva seria cuanto menos deberían obtenerse mas de 90 escaños porque con menos ni se puede reformar el estatut.
Un article molt Intel.ligent!
Anònim, 08/09/2015 a les 05:01
+40
-1
Efectivament, demanar la victòria del sobiranisme en vots dins d'unes eleccions que no han estat dissenyades com a referèndum sinó com a elecció per a una cambra de representants seria un disbarat: l'unica forma racional de valorar el resultat es comptar escons, que es pel que es va dissenyar el procés electoral. Una observació molt Intel.ligent i que aclarirà molts debats, moltes gràcies Roger!
No us poseu pedres al fetge !!
Anònim, 08/09/2015 a les 08:12
+37
-3
No us poseu pedres al fetge. Els espanyolistes mai acceptaran els resultats encara que fossin el 99% dels vots a favor de la independència. Que segueixin bramant i nosaltres a la nostra. Ho tenen fotut aquest vegada !!
Parlant clar i realista.
Anònim, 08/09/2015 a les 08:25
+16
-7
Primer de tot lo que diu el primer comentari s'ha de tindre en compta seriosament. L'independentisme ja volia fer les COSES BE amb un referendum que inclús ERA NO VINCULANT, però com no han deixat fer res de res, dons si es guanya en escons ja s'ha guanyat. Per qué hem de ser més papistes que el Papa!

Peró de cara a la comunitat internacional s'hauria de guanyar en vots, aixó esta clar! I també s'hauria de guanyar UNITARIAMENT, cosa que la CUP ha torpedinat.

Si sumem la falta parcial d'estrategia de l'independentisme + la tàctica de Rajoy de no apartar-se de la legalitat ni TAN SOLS PER PARLAR, lo que es una táctica molt astuta, dons el resultat serà discutible.

Ara bé, lo important es que l'independentisme ha vingut per quedar-se, i aixó, com interpreten molt bé a Madrid, es deu al senyor Mas que l'ha introduit dins la clase mitjana, i quan una cosa s'introudueix dins la clase mitjana al final sempre resulta imparable. Per això Mas pasarà a la historia de Catalunya: ha elevat l'independentisme desde una posició "chirucaire" i d'aficionats a una posició política i de professionals.
de la manera que em convingui
Jep dels Estanys, 08/09/2015 a les 08:43
+6
-12
no cal divagar, després faran el què els donarà la real gana. Si cal, diran que hi ha "tongo" i invalidaran el resultat ells mateixos. Diran que l'essència del vot és tal o pasqual i després faran els pactes post-electorals i santes pasqües... però, això és un article periodístic i parlar és gratis per tant, seguim engrandint les tintes del procés fent creure que qualsevol opinió té tanta validesa com un 3%. Així, sempre hi ha algun tonto que paga i algun altre que creu, honestament, que el fet ha estat un cas aïllat fruit d'un sol polític corrupte.
no u entenc
Anònim, 08/09/2015 a les 08:43
+4
-17
tindria que guanyar el que tingui mes vots, oi.
los votos ya están contados
Anònim, 08/09/2015 a les 09:03
+29
-4
Se contaron el 9N, me parece que el si ganó por gran mayoría. Los que no se tomaron la molestia de ir a votar no creo que tengan ningún derecho a protestar. Yo no he visto nunca que los votos de los que no van a votar se cuenten.
Exacte!
Anònim, 08/09/2015 a les 09:28
+18
-2
Un article extraordinari, una visió perfecta del tema. Completament d'acord en tot. Felicitats.
Delirant, senyor Delirant
Antitxulito, 08/09/2015 a les 09:50
+14
-1
Home senyor Delirante, vol dir que al soberanisme li cal fantasia? Si és així que li caldria a Espana l'imperi de l'immobilisme? Si fem les plebiscitàries, ...que no ho són, si guanyem, ...que no seran vàlides, i ara, que calen 90 escons (!!!????). Qui delira , senyor Delirante?
Declarem la D.U.I i la E.A.C.A.L.V. (Espana, a cagar a la Via) i abadonem d'una vegada els pais dels txulitos i els deixem sols amb la seva llegendària covardia, la que no vol veure res i sempre dóna la culpa als altres...
Adéu a la pàtria dels "huevos con chorizo"....
No nomès els unionistes
un, 08/09/2015 a les 09:56
+4
-19
En això crec que t'equivoques. De fet, jo, al primer que recordo que va parlar d'aquest tema, en públic, si més no, va ser el candidat de la CUP, en David Fernàndez. Un partit gens sopitós de ser unionista, més aviat, tot el contrari. Quan va dir que, per tenir legitimitat democràtica, una victoria de l'ndependentisme, s'hauria de guanyar en vots i en escons. I amb una majoria prou ample, faltaria més. Perque això són els referèndums. i si no és així, doncs no ho és, un referèndum. Són unes eleccions al Parlament. Com tantes d'altres n'hi han hagut, i prou. També tenia raó, crec jo, en Duràn i Lleida, quan deia que si per reformar l'Estatut calen dos terceres parts dels vots , quants vots caldria per fer quelcom com partir el pais en dos. I ja acabo, en quant a Europa i a la resta del mon, amb quina legitimitat creieu que podrieu justificar-li al mon, que partiu l'Estat i el pais en dos, si nomès podeu presentar l'aval democràtic de la majoria dels vots mas 1? o mes 10?.
No veig la brillantor enlloc
Raimon, 08/09/2015 a les 10:56
+5
-17
Dos comentaris:
- No em sembla legítim que en en un plebiscit el meu vot des de Barcelona hagi de valer menys que el d'algú de Lleida.
- No comparteixo que es divideixi els partits en "formats per independentistes" i "formats per espanyolistes", és una categoria artificial.


con lo que le han dejado a Catalunya
Anònim, 08/09/2015 a les 11:20
+5
-4
Catalunya realizara lo que pueda porque ya no le han dejado nada mas.
Es una tonteria de las mas grandes el devate si en votos o escaños . Se podria contar con los pelos de las piernas esto si no estas depilado.
Total manipulation
Anònim 16661, 08/09/2015 a les 12:29
+10
-14
El que sigui més adient als interessos dels Junts pel sí, faltaria més, en hi estem "acostumant" a la manipulació que en fan de tot plegat.
Segon paràgraf
Anònim, 08/09/2015 a les 13:11
+1
-0
Crec que el segon paràgraf és la clau de tot. De veritat.
No caiguem a la trampa Roger
Eduard Sant Celoni, 08/09/2015 a les 13:28
+0
-3
La verdadera trampa d'aquest nou argument submissionista és: A favor de quí hem de contar Csqep i UDC? A favors del sí o a l'abstenció? Perquè el que segur que no podem fer és comptar a favor del NO Csqep que es presenten reclamant un "procés constituent català sense ingerències" o UDC que va votar SÍ (els del NO van marxar) a participar en un procés constituent català sense límits. Cal recordar que UDC posava dos condicionants: No DUI (en principi finiqitarem l'estat, no farem DUI), i No fora d'Europa (tot apunta que ho tindrem tot ben lligat).

Per tant, aquí està la gran trampa. Els vots per aquestes formacions cal contar-los a favor del Sí. Per molt que tots sabem que si obtenen escons procuraran anar en contra del seu programa electoral.

Si m'estires molt, contem-los a l'abstenció.

Però mai a la vida podem permetre que, a nivell de vot i legitimitat democràtica, els vots recollits per candidatures que pregonen processos constituents siguin afegits als que volen que res canvii.
A veure si ens aclarim
Anònim, 08/09/2015 a les 13:31
+2
-6
Hi ha algú que no l'interessa un debat objectiu i intenta confondre el personal.

La llei electoral (crec que és l'única de l'estat que no s'ha reformat en més de trenta anys) fixa unes primes territorials que creen un desequilibri entre el vot popular i els resultats electorals. Admetem que això, que és qüestionable, pugui ser vàlid i ho sigui per a conformar la distribucions d'escons i, consegüentment, les majories parlamentàries. Tindria com a justificació que els possibles interessos de la concentració urbana de Barcelona no menystinguessin els de la resta del territori.

Ara però, les eleccions estan plantejades (encara que no convocades) en clau plebiscitària i en un plebiscit cal partir de la premissa de cada persona un vot.

Aleshores pretendre que la majoria que pugui formar govern (encara que no tingui una majoria de vots) pugui interpretar - fent trampes - que té un mandat per a la independència, és totalment qüestionable. almenys des del punt d'un punt de vista moral.

La independència a la que aspirem, com a mínim, ha de tenir el recolzament de la meitat dels votants. En la construcció del nou país caldrà sumar-hi una gran majoria (molts més dels que hagin votat les llistes que es presenten com a independentistes) i, per fer-ho legítimament, cal partir d'una base que sigui inqüestionable.
En escons
Anònim, 08/09/2015 a les 14:53
+9
-1
Qui vulgui comptar vots, que permeti un referendum. Si no es vol deixar fer un referendum perque la llei (el que fan a Madrid els del PP+PSOE) diu que és il.legal aleshores es fa en unes eleccions. I les eleccions es guanyen en escons, perque es voten partits i no opcions a blanc o negre.
Deshonestos per natura
Anònim, 08/09/2015 a les 15:10
+6
-1
Estimat Roger, tots sabem que cap govern espanyol acceptarà mai el resultat del 27S, ja sigui per vots com per escons. Només si guanyessin ells, dirien que es un referendum i que l'hem perdut. Acceptant que l'enemic és deshonest per natura, fem el que hem de fer i segons les seves regles. Ja que prohibeixen un referéndum, fem unes eleccions, on contaran com sempre els escons. El món (de fet, ja es llegeix així a la premsa internacional) ho entendrà: no ens han deixat altre sortida.
Espanya no pot dictar les regles de joc
Susana Rodríguez-Vida, 08/09/2015 a les 15:13
+11
-0
La qüestió "vots o escons" és una TRAMPA en si mateixa. Vots o escons... per a què? "Comptats" per qui i per a què? Els vots i la llei d'Hondt determinaran els escons per a cada llista, com a qualsevol elecció, i seran ELS DIPUTATS els qui votaran la declaració d'independència i, com a qualsevol votació parlamentària, guanyarà la majoria. I si ho fem així és perquè l'Estat espanyol no ens ha deixat cap altra sortida. Per tant, els mateixos que no ens deixen votar en un referèndum no tenen CAP autoritat ara per pretendre establir les regles de joc d'un referèndum.
Tard
Edgar D., 08/09/2015 a les 15:40
+6
-0
Algú diu aquí que calen 90 escons perquè això és el que es necesita per modificar l'estatut. Volia dir-li a aquest "lumbrera" que per modificar l'estatut català, aprovat i referendat per tot el poble català, Espanya va necessitar tant sols una dotzena de jutges del TC. Si volíeu comptar vots haurien d'haver permès el referèndum, on les opcions són SÍ o NO i cap persona parlaria de si està Mas o no a la llista.
La CUP no enten la lògica electoral
Anònim, 08/09/2015 a les 15:43
+4
-2
Respecto a la CUP per la feina que fan, però no els votaré perquè sense voler fan llenya de l'arbre caigut i els espanyols ho aprofitan. A la CUP no entenen que el 27S no és ni pot ser mai un referèndum, perquè no estàs votant Si o NO. Molta gent de CSEPOT votaria SI, per eixemple. Inclòs algun d'Unió o del PSC, però el 27S tots aquest possibles vots els perdem, lògic. Deixeu de marejar. El 27S són estrictament eleccions, amb lògica electoral, i només compten els escanys.
No és fàcil però està molt clar.
Anònim, 08/09/2015 a les 16:13
+5
-1
Cap problema. Amb escons-.
I com sempre es forma govern. I el govern passa a realitzar el seu programa. Si els guanyadors són Junts pel Sí, aplicarán el seu programa. Si els guanyadors són els unionistes ja podem anar fen via.....!!!!
El programa de Junts pel Sí és molt concret: El Parlament acabat de constituir aprovarà una declaració solemne en la qual es proclamarà que, en virtut del mandat rebut de la ciutadania, s’inicia el procés d’independència. La declaració es posarà en coneixement de les autoritats de l’Estat espanyol, de les europees i de la comunitat internacional l’inici d’aquest procés. La
declaració es clourà amb un mandat al Govern de la Generalitat per tal que adopti les mesures necessàries per implementar els acords precedents.

I això és tot. Visca la República Catalana!!!!!. Divendres tots a la meridiana!!!!!
Jo no he impedit res i vull dir la meva
Raimon, 08/09/2015 a les 17:09
+1
-4
A veure, jo no he impedit cap referèndum. De fet vull que es faci el referèndum, perquè el que em sembla un abús és que per a decidir si som o no independents, valgui més el vot d'una persona de Lleida que el d'una de Barcelona. És una trampa!
Vots+Escons
Red Barón, 08/09/2015 a les 18:59
+1
-1
Contar vots a España, determinen els tribunals ques és ilegal, perquè es sinonim de referendum, cosa que segons les seves propies LLEIS només pot organitzar l'estat. O sigui qui conti vots entrarà en una ilegalitat flagrant i es denunciable.
Llei electoral
un, 08/09/2015 a les 19:28
+0
-5
Crec que el comentari de les 13:31, el de: "A veure si ens aclarim", simplement, la clava. La llei electoral juga a favor dels interessos dels secessionistes. I això no és. Com sempre, en Mas i companyia, sense jugar net. Ara resultarà que per decidir si ens quedem a Espanya, o en marxem, el vot d'un pastor del Pallars Jussà valdrà el mateix que el de un treballador de banca de la Diagonal de Barcelona més el de un treballador de la Seat que viu a l'Hospitalet de Llobregat :

1= 1+1

Algú em pot dir si això te algún sentit, apart de l'evident d'afavorir (fent trampes, és clar) a la llista de Junts pel Sí? Això serveix, en tot cas, per formar Parlaments. Però no per fer referèndums d'independència.

I en quant a la cançoneta de que Espanya no ens ha deixat fer un referèndum legal, i tot això. és que és igual que entrar en una oficina de la Caixa, amb una "recortaà", i sortir-ne emprenyat perque el director de la mateixa no ens ha deixat sortir d'ella amb tots els calers de la caixa forta a dins d'un sac. Ara, això si, de bon rotllo, eh? No fos que acabèssim emprenyats, ara. Tú. I quan ho hagi fet, ja seguirem fent negocis amb Espanya, i invertint-hi, fins i tot. I sent bons veins. És como si, tornant al director de la oficina d'abans, li diguèssim, no es preocupi massa, senyor. Que encara que avui li he buidat la caixa forta, demà vinc i li obro un compte, o una llibreta Estrella. Ah, i sobretot no truqui a la policia, ara quan me'n vagi, eh? Que aquests van armats, i ja se sap que les armes les carrega el diable. I algú podria pendre mal. Fins i tot jo mateix. Absurd, del tot, oi?
ALERTA JOC BRUT ALS VOTANTS RESIDENTS A L'ESTRANGER!!!!.
Marenostrum, 08/09/2015 a les 20:36
+2
-0
El vot de l’estranger el 27-S perilla per la impugnació de candidatures
En escons, però...
Alert, 08/09/2015 a les 22:12
+0
-0
Dir que en un referendum la gent que vota CSQEP votaria "Sí" ja denota que les eleccions no serveixen d'equivalen al referèndum (que es prohibeix fer, no ho oblidem). Per tant només es poden comptar escons.

Ara bé, un cop desenvolupat el procés per desconnectar, el referèndum de ratificació constitucional és implicitament d'acceptació del nou estat independent. Allà és ratificarà la creació del nou estat, per tant, en segona volta escons,i en tercer i darrer terme, vots directes. Serà prou pulcre i democràtic, dins de les grans limitacions que imposa el Reino totalitari.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Alts càrrecs del Govern detinguts, amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell, a la Ciutat de la Justícia | Sergi Cámara
01/01/1970
Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos | El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 23:30 OPINIÓ «La taca creix», l'article de Jordi Bianciotto. 
 23:29 OPINIÓ «1-O: la millor aportació catalana al projecte europeu», l'article d'Aleix Sarri. 
 23:28 OPINIÓ «Televisions i pluralisme (2)», l'article de Gemma Ubasart. 
 23:26 LA VEU DE NACIÓ «Això va de decidir», l'article d'Esteve Plantada.
 23:15 CRÒNICA Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 
 22:47 Mediapro habilita un espai de premsa per la nit electoral de l'1-O.
 22:43 Una jutgessa de Saragossa suspèn la cessió municipal d'un local per fer-hi una xerrada pel dret a decidir.
 22:04 Puigdemont acusa l'Estat de comportar-se com una «dictadura» per frenar l'1-O. El president de la Generalitat, en un acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, desafia l'Estat a explicar el cost del desplegament policial.
 21:33 Pep Guardiola: "Quan un poble demana votar, demana fer ús de la democràcia".
 21:33 Jordi Turull a Sort: "El 1 d'octubre estem convocats per defensar la diginitat d'aquest país".
 21:07 Carme Forcadell, sobre la denúncia de la Fiscalia per sedició: "A Catalunya no n'hi ha ni n'hi haurà, de violència”.
 21:06 CCOO, UGT, ANC i Òmnium impulsen una plataforma cívica contra les «agressions» de l'Estat.
 21:03 Esquerra Berga afirma que l'empresa que havia de repartir el butlletí ha sofert «coaccions».
 20:54 Forn respon al ministre de l'Interior que «no és necessari cap reforç» per garantir la seguretat; per Joan Serra Carné. 
 20:41 El TC rep els escrits de renúncia dels membres de la Sindicatura Electoral. L'alt tribunal havia imposat multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres i als síndics territorials.
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Manuel Andrino està condemnat a tres anys i onze mesos pels fets de la Diada de 2013
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 8 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»