L'Aran també reclama el seu «dret a decidir»

"És del tot respectable, només faltaria", assegura el portaveu del Govern, Francesc Homs

| 30/10/2012 a les 11:39h
Arxivat a: Política, Val d'Aran, Aran, Occitància
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/10/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Conselh Generau d'Aran ha aprovat una moció a favor del dret a decidir de la Val d'Aran, com a poble diferenciat i territori amb caràcter nacional. Aquesta resolució s'ha aprovat per unanimitat de totes les formacions i demana decidir el seu encaix amb Catalunya en cas que sigui un nou estat. La moció l'ha presentat el grup Unitat d'Aran i ha rebut el suport de Convergència Democràtica Aranesa. La moció recull l'actual reconeixement que l'Estatut fa de la singularitat territorial d'Aran, dins de Catalunya, incidint en la identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, així com les seves institucions. La moció recull el reconeixement de la identitat i el pacte econòmic i polític per Aran.

La moció, aprovada aquest dilluns, exposa que, si Catalunya comença un nou camí nacional, la Val d'Aran, ''entitat territorial singular dins de Catalunya'' i ''realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles'', pugui obrir també una nova etapa del seu estatus especial per garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, el reforçament democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpia, impulsant un pacte social i econòmic.

El Conselh Generau d'Aran demana poder exercir també el dret per decidir el seu futur col·lectiu de forma lliure, democràtica i pactada.

Aquest acord es farà arribar a les institucions del Conselh Generau d'Aran, als ajuntaments de la Val d'Aran, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya. El portaveu del Govern, però, Francesc Homs, no ha esperat a rebre la comunicació per anunciar aquest migdia que veu la moció "respectable, com no podia ser d'una altra manera, si les coses van en aquesta direcció, ells decidiran".

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Normal
Anònim, 30/10/2012 a les 11:58
+45
-1
Be pues normal. Un cop siguem independents segurament haurien de decidir qui estatus voldrien amb catalunya. Per mi preferiria que volguesin seguir a catalunya, amb una gran autonomia. Pero en fi aixo es dels aranessos. Ara el que si que dic es que al aran dins españa seguira sent un 0 si volen ser algun dia lliures els hi interesa travellar per la independencia de catalunya, i despres ho tindran molt facil per decidir.
Tuf sospitós...
Anònim, 30/10/2012 a les 12:00
+17
-9
en aquets moments; tot i que els aranesos, com a occitans que són, tenen tot el dret a decidir, però ara un estat aranès no és viable, i a manca d'una Occitània independent el millor i més pràctic és viure associat amb Catalunya.
referendum diferent
Anònim, 30/10/2012 a les 12:02
+23
-3
Jo crec que que el referendum que farem a Catalunya (que el farem!) hauria de ser diferent per a ells, de forma que tinguin l'opció de quedar-se a Espanya encara que nosaltres en marxem. I si, segles després, tornen a votar que volen seguir al nostre costat, ja discutirem les formes, no? (no penso que puguin sentir por de falta de sensibilitat o de repecte per part nostra, arribats el cas)
L'Aran haurà de decidir el seu futur.
pepet grill, 30/10/2012 a les 12:23
+27
-0
Quan Catalunya assoleixi la sobirania plena, cal que els aranesos defineixin quin volen que sigui el seu futur, amb total llibertat i de manera democràtica.
Només faltaria!
Aran decideix
Anònim, 30/10/2012 a les 12:32
+29
-1
Evidentment que tenen tot el dret de decidir què, com i quan volen relacionar-se amb Catalunya. És el que passa quan dos pobles democràtics i respectuosos parlen.

Nosaltres, a diferència dels boinapitecus mesetàrius no els enviarem l'exèrcit, ni invocarem la Constitució catalana, ni els negarem l'ingrés a la UE, ni...
Viable
Vilanova, 30/10/2012 a les 12:32
+23
-0
Que Aran és viable, segur. Si ho és Andorra, per què no Aran? Potser així també espabilarien els occitans de França.
..
Xavier V, 30/10/2012 a les 12:36
+27
-1
No m'imagino cap català cridant com un histèric "ens prohibeixen retolar en català!", queixant-se contra una hipotètica immersió lingüística en aranès o espoliant-los irracionalment. Realment, penso que amb la independència de Catalunya, els aranesos no haurien de voler marxar. I si ho fan, bona sort: estaran en el seu dret.
E.U.C
Anònim, 30/10/2012 a les 12:48
+4
-3
Estats Units catalans: Catalunya, Andorra, Balears, Aran i Rosello!
Occitània
Anònim, 30/10/2012 a les 12:50
+9
-0
Occitània és una nació europea sense estat comprèn tot el territori de llengua occitana.
Inclou el terç sud de l'estat francès, la Vall d'Aran, les Valls Occitanes (Piemont) i Mònaco.

La Vall d'Aran pot optat per unir-se a la resta d'Occitània, però, Occitània no existeix políticament, una altra opció seria esdevenir un microestat occità, tal i com Andorra ho és català, una altra romandre dins l'estat català amb un estatus especial basats amb la Querimònia.
hmm
Tomppa, 30/10/2012 a les 12:52
+13
-0
Clar que sí. Vall d'aran podria convertir-se a un estat com Andorra ... perquè no, poden fer que volen, són una altra nació.
Aran
Anna G., 30/10/2012 a les 12:53
+4
-3
Evidentment que sí, si es volen quedar benvinguts i sino bon vent i barca nova. Ara bé reclamar "sobirania" quan qui els representa són dos apèndix de CiU i PSOE a mi em mosqueixa. Únicament parlen de més autogovern quan Catalunya també el reclama. A mi em sona tot a foc d'encenalls. Que vajin al tanto perquè els amics de la Chunta Aragonesista ja volen obrir oficina a la Val. Aquest territori no fa tant administrativament pertanyia a l'Aragó, si obren molt la capsa potser el que s'obre és la capsa de Pandora. Jo desitjaria que la Val deixes de ser administrativament Catalunya, tenim el perill que es convertèixi en un aliat de l'espanyolisme... no ho descarteu. Cuidadin, cuidadin...
Catalunya
Anònim, 30/10/2012 a les 12:55
+12
-0
Hi tenen dret a decidir. En una Catalunya estat, la Vall d'Aran i els seus habitants han de tenir garantit els seus drets. Amb una Catalunya independent els tenen garantits.
Ara cal que el proper dia 25 de novembre, majoritàriament el vot dels ciutadans i ciutadanes de la Vall d'Aran, sigui per a formacions independentistes catalanes. No si val votar com sempre han estat fent fins ara, al PP o al PSC. Aquest cop, ell ciutadans de la Vall d'Aran, també caldrà que es mullin, per una Catalunya independent.
Només l'Aran pot decidir
Anònim, 30/10/2012 a les 13:00
+21
-0
Només els aranesos poden dir el que volen.
I amb total llibertat. Si volen seguir a Espanya, continuar amb una Catalunya independent, integrar-se amb la resta d'Occitània o esdevenir un micro-estat com Mónaco, San Marino, Liechstenstein o Luxemburg (que no veig que siguin inviables).
i tant
Miracomploren, 30/10/2012 a les 13:01
+11
-1
completament d'acord, però crec que ara primer em t'estar tots a una. Un cop ja siguem independents podeu fer sense cap dubte el vostre referèndum i triar el voleu fer.

Crec que una possibilitat seria crear el menys tingut "països catalans", es ha dir una confederació de països amb cultural versemblant contant que cada pais te la seva llegua, cultura i tarannà propi, fer una unió per interessos mutu-os, tot i que cada un va per el seu cantó.
Es una opinió sense anim d'ofendre a ningú.
//*//
Diàleg entre dos iguals
Joan P., 30/10/2012 a les 13:15
+18
-0
Hi tenen tot el dret a decidir si volen seguir amb Catalunya o no, igual que nosaltres tindrem tot el dret a acceptar les seves condicions o no fer-ho, aquest és el tracte entre dos iguals: ells decideixen i nosaltres també si ho acceptem o no, si no ho acceptem cadascú per la seva banda i tant amics. Entenc que els aranesos no son culturalment i nacionalment catalans "estrictu sensu" i tenen tot el dret a decidir el seu futur però, naturalment, sense condicionar el nostre.
Normal
Fedor, 30/10/2012 a les 13:18
+17
-1
És lògic que vulguin decidir què volen ser, tal com nosaltres farem aviat. L'Aran pot ser un estat similar a Andorra, si bé la seva cultura i llengua és l'occitana.
QU'ÈM ÇÒ QUI ÈM
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:40
+9
-8
L'Aran avui en dia és inviable econòmicament, i no m'agradarie haver de protituïr-nos com a paradís fiscal per ser-ho...
ei atau !
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:48
+15
-1
L'Aran també ens pronunciarem el 25-N, segons el que sorti i la participació s'haurà de fer la lectura...
El que majoritariament reclamen és un respecte a la nostra llengua i cultura gascona-occitana,no volem ser una comarca més del Pirineu, som un País....i volem una gran i forta autonomia dins d'un Estat Català, perque puguem ser un exemple i mirall positiu a la resta dels, primer Gascons, i després la resta d'Occitans que l'imperialista Estat Francès oprimeix. Esperem que el fracàs i caiguda de l'imperialisme espanyol sigui el camí per l'alliberament de totes les altres Nacions oprimides a Euròpa..
qu'ac volem !
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:52
+13
-2
Si un Estat Català respecta i protegeix la cultura i llengua aranesa, donant-li una gran autonomia, i els recursos per desenvolupar-la, no ens cal altra estructura juridico-política...
ua auta
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:55
+14
-2
L'estat espanyol l'únic que ha fet amb nosaltres és marginar.nos e ignorar-nos, com si no existíssim..
Aran
Toni de Mèxic, 30/10/2012 a les 13:55
+12
-1
Aran té dret a decidir. I això vol dir que poden quedar-se dins de Catalunya, fer-se independents o, alerta que no ho diu ningú, quedar-se dins Espanya.

Els espanyols sempre diuen "entonces, si sois independientes, el Valle de Aran también tiene derecho a su independencia", com per fotre. No seria d'estranyar que juguessin la carta d'Aran per fer una Catalunya més feble.

Amb el Tribunal Constitucional dient que donar tracte preferencial a l'aranès és anticonstitucional, ja veuríem si els aranesos se'n refien d'Espanya, però és obvi que tenen el dret a decidir. I això inclou un mínim de tres opcions: unir-se a la independència catalana, quedar-se a l'Espanya espanyola com a comunitat autònoma, o fer-se independents.

Altres possibilitats serien ser un estat lliure associat de Catalunya i/o Espanya, ser un principat d'un, dos o més estats, passar a formar part d'Aragó, fer-se francesa (que no respectarien els seus drets però passariem a ser part d'un estat del primer món)... D'opcions no en manquen.

El que està clar és que els polítics catalans han d'estar a l'alçada (ja sé que és demanar un impossible) i que el Parlament ha de reconèixer aquest dret ara mateix.
Atau qu'ei!
ARANÉS, 30/10/2012 a les 14:02
+8
-0
Molts Catalans del Principat teníu algunes confusions amb el tema Occità....El territori Occità fa 800 anys que el començaren a anexionar-lo a la corana francesa del nòrd, i aquests 500 anys més d'ocupació es noten molt...
Parlar del Principat de Calalunya seria més o menys equiparable de parlar de la Gascunya, paraula i territòri que es barreja massa sovint amb el d'Occitania tota, que és un territori molt extens...
I parlar d'Occitània, seria comparable més o menys que parlar dels Països Catalans...aquí també podríem parlar de Països Occitans...
germà
Miracomploren, 30/10/2012 a les 14:20
+6
-0
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:40
sols donem el parer sobre les vostres inquietuts, tant mateix ets completament lliure d'expressar-te tu i els aranesos.
//*//
L´unica alternativa
Anònim, 30/10/2012 a les 14:58
+9
-3
per preservar l'Aran, ara per ara, és fer el camí junts: federats amb Catalunya i amb tots els drets interns possibles.
A occitània no s'hi `poden integrar
Anònim, 30/10/2012 a les 14:59
+9
-2
perquè està invadida per França. Per resistir s'han d´aliar amb Catalunya.
viva l´independencia
Anònim, 30/10/2012 a les 16:44
+4
-2
Potse com Andorra.
Evidència
Anònim, 30/10/2012 a les 17:37
+5
-0
Un estat Aranès o l'únic federalisme que hi haurà a tota la península; la del Principat i l'Aran, amb tots els drets del món civilitzat i democràtic, i no se'ls hi prohibirà parlar en occità a les institucions Europees, i al món
espanyolistes potencials
Vasador, 30/10/2012 a les 18:52
+4
-1
L'Aran també reclama el seu «dret de decidir».....d´anar cap a Espanya.
Partim d'una bona base...
Sèrgi, 30/10/2012 a les 19:46
+4
-2
Si Catalunya vol ser coherent amb aquesta part de la nació gascona, l'Aran hauria de decidir, en referèndum si vol seguir formar part d'Espanha o declarar-se independent (de tots).

Posteriorment, Aran hauria de tenir la possibilitat de negociar amb Catalunya una confederació: Catalunya i Aran / Aran e Catalonha, en la que la sobirania residís única i exclusivament en els aranesos.

Tanmateix, siguem realistes, hi ha molts residents a Era Val que se senten sols espanhols...

Adishatz a toti
Posats a fer.
Anònim, 30/10/2012 a les 20:34
+4
-13
Soc Barceloni, i una vegada tingem la independencia, vull que barcelonai areea metropolitana, tinguin mes a decidir que la resta de catalunya, com fa molts dies es parlaba, dos catalunyes Bcn una, i la resta l´altra, que no tenen res que veure, paguem mes impostos i mes cars a BCN que els de la resta de Catalunya...
Posats a fer també demano l´independencia del meu poble
Anònim, 30/10/2012 a les 23:26
+1
-7
Villarriba i Villabajo.
Visca l´Independencia no tenim perqué pagar als gobernans d´Barcelona.
Per Sèrgi, 30/10/2012 a les 19:46
Anònim, 31/10/2012 a les 08:40
+2
-2
Sergi, el que dius primer es imposible, no serà posible fer un referendum exclusiu a l'Aran per preguntar si segueixen o no a España, ja que la consulta serà ilegal per españa. El que si es podrà fer es un cop independents, preguntar al aran quin estatus volen, en cas de voler ser independents ells mateixos podrán anexionar-se a España, cosa que dubto molt, pero molt. Jo cre que voldran quedar-se a Catalunya amb una gran autonomia, o bé independents.
Per l'Anònim, 30/10/2012 a les 20:34 dir que dius tonteries, ja que l'Aran es una nació, i Barcelona no al contrari que catalunya si que ho es. Pero tranqui tot es una qüestio de democracia, si la teva tonteria l'aconsegueixes que guanyi unes aleccions pues endevant. Fisn aquell dia calla.
El problema de l'Aran són els seus polítics
Anònim, 31/10/2012 a les 12:47
+0
-2
Si han sortit l'Atlas del Catalanisme fa dos dies... ja poden sortir l'Atlas de l'Aranesisme...
Molt de cuentu del bo, també.

Les coses clares: volem ser independents, sense comèdia!
A Aragón no lo metais en ésto
Anònim, 01/11/2012 a les 16:45
+0
-5
A pesar de la fuerte relación histórica entre el valle de Aran Y Aragón (era un valle aragonés hasta la división provincial de principios del XIX) Aragón no tiene ningún afán en expandirse por otras tierras (a diferencia de los neocolonistas pancatalanistas).

Os dejo enlace hacia un artículo interesante acerca de una asesina en serie del siglo de Oro, aranesa y aragonesa según el cronista de la érpoca.
ARAN NON EI CATALONHA
Raquel, 22/01/2014 a les 22:55
+0
-1
ARAN esta okupada por la Generalitat de Catalonha, intervenida y okupada por los mossos de escadra un personal muy protector de los araneses y la tribu de inspectores de todo pelaje de CiU multando, gravando con impuestos abusivos y tasas a mansalva.

Aran tiene lengua propia, cultura propia ehistoria y derechos historicos, para ser dentro de la LEGALIDAD ser una autonomia igual que la que disfruta catalunya, ceuta y las restantes.

La Generalitat NUNCA ha respetao ni ha dejado autogobernarse a los araneses, los consideran una colonia de segunda clase?
Un ente curioso.

Para proteger la Identidad aranesa ARAN tiene que ser una Autonomia plena con competencias y capacidad normativa, la 18a. autonomia

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 07:57 El clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart torna aquest dissabte a la tarda al carrer. La Taula de la Democràcia preveu una nova manifestació massiva de caràcter transversal per plantar cara a la repressió de l'Estat. La marxa transcorrerà des de la cruïlla entre Passeig de Gràcia i el carrer Aragó fins a l'encreuament amb la Gran Via.
 07:56 La Guàrdia Civil cita ara a declarar el propietari d'un restaurant de Calella pel missatge en una pissarra: "No servim a les forces d’ordre públic no autonòmiques".
 07:28 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans en vers Catalunya.
 07:20 PORTADES Les mesures del 155 contra Catalunya, a les portades de la premsa espanyola.
 07:20 L'Estat, a punt per controlar el nucli de l'autonomia per frenar el procés; per Oriol March. PP, PSOE i Ciutadans pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres. El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència.
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy, al Consell Europeu | Moncloa
Oriol March | 2 comentaris
01/01/1970
PP, PSOE i Ciutadans pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres | El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència
01/01/1970
"No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Jordi Cuixart, a l'Audiència Nacional espanyola | ACN
Isaac Meler | 7 comentaris
01/01/1970
L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 12 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 20 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma