L'Aran també reclama el seu «dret a decidir»

"És del tot respectable, només faltaria", assegura el portaveu del Govern, Francesc Homs

| 30/10/2012 a les 11:39h
Arxivat a: Política, Val d'Aran, Aran, Occitància
El Conselh Generau d'Aran ha aprovat una moció a favor del dret a decidir de la Val d'Aran, com a poble diferenciat i territori amb caràcter nacional. Aquesta resolució s'ha aprovat per unanimitat de totes les formacions i demana decidir el seu encaix amb Catalunya en cas que sigui un nou estat. La moció l'ha presentat el grup Unitat d'Aran i ha rebut el suport de Convergència Democràtica Aranesa. La moció recull l'actual reconeixement que l'Estatut fa de la singularitat territorial d'Aran, dins de Catalunya, incidint en la identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, així com les seves institucions. La moció recull el reconeixement de la identitat i el pacte econòmic i polític per Aran.

La moció, aprovada aquest dilluns, exposa que, si Catalunya comença un nou camí nacional, la Val d'Aran, ''entitat territorial singular dins de Catalunya'' i ''realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles'', pugui obrir també una nova etapa del seu estatus especial per garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, el reforçament democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpia, impulsant un pacte social i econòmic.

El Conselh Generau d'Aran demana poder exercir també el dret per decidir el seu futur col·lectiu de forma lliure, democràtica i pactada.

Aquest acord es farà arribar a les institucions del Conselh Generau d'Aran, als ajuntaments de la Val d'Aran, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya. El portaveu del Govern, però, Francesc Homs, no ha esperat a rebre la comunicació per anunciar aquest migdia que veu la moció "respectable, com no podia ser d'una altra manera, si les coses van en aquesta direcció, ells decidiran".

També us pot interessar

Antonio Tejero Díez va ser apartat l'any passat després d'organitzar una celebració del 23-F en una caserna | Posteriorment, va ser ascendit a coronel
La policia es va emportar la documentació del contracte d’obra del Centre de Formació i Ocupació Baix Montseny Sax Sala, a càrrec de l'empresa Teyco

COMENTARIS

Normal
Anònim, 30/10/2012 a les 11:58
+45
-1
Be pues normal. Un cop siguem independents segurament haurien de decidir qui estatus voldrien amb catalunya. Per mi preferiria que volguesin seguir a catalunya, amb una gran autonomia. Pero en fi aixo es dels aranessos. Ara el que si que dic es que al aran dins españa seguira sent un 0 si volen ser algun dia lliures els hi interesa travellar per la independencia de catalunya, i despres ho tindran molt facil per decidir.
Tuf sospitós...
Anònim, 30/10/2012 a les 12:00
+17
-9
en aquets moments; tot i que els aranesos, com a occitans que són, tenen tot el dret a decidir, però ara un estat aranès no és viable, i a manca d'una Occitània independent el millor i més pràctic és viure associat amb Catalunya.
referendum diferent
Anònim, 30/10/2012 a les 12:02
+23
-3
Jo crec que que el referendum que farem a Catalunya (que el farem!) hauria de ser diferent per a ells, de forma que tinguin l'opció de quedar-se a Espanya encara que nosaltres en marxem. I si, segles després, tornen a votar que volen seguir al nostre costat, ja discutirem les formes, no? (no penso que puguin sentir por de falta de sensibilitat o de repecte per part nostra, arribats el cas)
L'Aran haurà de decidir el seu futur.
pepet grill, 30/10/2012 a les 12:23
+27
-0
Quan Catalunya assoleixi la sobirania plena, cal que els aranesos defineixin quin volen que sigui el seu futur, amb total llibertat i de manera democràtica.
Només faltaria!
Aran decideix
Anònim, 30/10/2012 a les 12:32
+29
-1
Evidentment que tenen tot el dret de decidir què, com i quan volen relacionar-se amb Catalunya. És el que passa quan dos pobles democràtics i respectuosos parlen.

Nosaltres, a diferència dels boinapitecus mesetàrius no els enviarem l'exèrcit, ni invocarem la Constitució catalana, ni els negarem l'ingrés a la UE, ni...
Viable
Vilanova, 30/10/2012 a les 12:32
+23
-0
Que Aran és viable, segur. Si ho és Andorra, per què no Aran? Potser així també espabilarien els occitans de França.
..
Xavier V, 30/10/2012 a les 12:36
+27
-1
No m'imagino cap català cridant com un histèric "ens prohibeixen retolar en català!", queixant-se contra una hipotètica immersió lingüística en aranès o espoliant-los irracionalment. Realment, penso que amb la independència de Catalunya, els aranesos no haurien de voler marxar. I si ho fan, bona sort: estaran en el seu dret.
E.U.C
Anònim, 30/10/2012 a les 12:48
+4
-3
Estats Units catalans: Catalunya, Andorra, Balears, Aran i Rosello!
Occitània
Anònim, 30/10/2012 a les 12:50
+9
-0
Occitània és una nació europea sense estat comprèn tot el territori de llengua occitana.
Inclou el terç sud de l'estat francès, la Vall d'Aran, les Valls Occitanes (Piemont) i Mònaco.

La Vall d'Aran pot optat per unir-se a la resta d'Occitània, però, Occitània no existeix políticament, una altra opció seria esdevenir un microestat occità, tal i com Andorra ho és català, una altra romandre dins l'estat català amb un estatus especial basats amb la Querimònia.
hmm
Tomppa, 30/10/2012 a les 12:52
+13
-0
Clar que sí. Vall d'aran podria convertir-se a un estat com Andorra ... perquè no, poden fer que volen, són una altra nació.
Aran
Anna G., 30/10/2012 a les 12:53
+4
-3
Evidentment que sí, si es volen quedar benvinguts i sino bon vent i barca nova. Ara bé reclamar "sobirania" quan qui els representa són dos apèndix de CiU i PSOE a mi em mosqueixa. Únicament parlen de més autogovern quan Catalunya també el reclama. A mi em sona tot a foc d'encenalls. Que vajin al tanto perquè els amics de la Chunta Aragonesista ja volen obrir oficina a la Val. Aquest territori no fa tant administrativament pertanyia a l'Aragó, si obren molt la capsa potser el que s'obre és la capsa de Pandora. Jo desitjaria que la Val deixes de ser administrativament Catalunya, tenim el perill que es convertèixi en un aliat de l'espanyolisme... no ho descarteu. Cuidadin, cuidadin...
Catalunya
Anònim, 30/10/2012 a les 12:55
+12
-0
Hi tenen dret a decidir. En una Catalunya estat, la Vall d'Aran i els seus habitants han de tenir garantit els seus drets. Amb una Catalunya independent els tenen garantits.
Ara cal que el proper dia 25 de novembre, majoritàriament el vot dels ciutadans i ciutadanes de la Vall d'Aran, sigui per a formacions independentistes catalanes. No si val votar com sempre han estat fent fins ara, al PP o al PSC. Aquest cop, ell ciutadans de la Vall d'Aran, també caldrà que es mullin, per una Catalunya independent.
Només l'Aran pot decidir
Anònim, 30/10/2012 a les 13:00
+21
-0
Només els aranesos poden dir el que volen.
I amb total llibertat. Si volen seguir a Espanya, continuar amb una Catalunya independent, integrar-se amb la resta d'Occitània o esdevenir un micro-estat com Mónaco, San Marino, Liechstenstein o Luxemburg (que no veig que siguin inviables).
i tant
Miracomploren, 30/10/2012 a les 13:01
+11
-1
completament d'acord, però crec que ara primer em t'estar tots a una. Un cop ja siguem independents podeu fer sense cap dubte el vostre referèndum i triar el voleu fer.

Crec que una possibilitat seria crear el menys tingut "països catalans", es ha dir una confederació de països amb cultural versemblant contant que cada pais te la seva llegua, cultura i tarannà propi, fer una unió per interessos mutu-os, tot i que cada un va per el seu cantó.
Es una opinió sense anim d'ofendre a ningú.
//*//
Diàleg entre dos iguals
Joan P., 30/10/2012 a les 13:15
+18
-0
Hi tenen tot el dret a decidir si volen seguir amb Catalunya o no, igual que nosaltres tindrem tot el dret a acceptar les seves condicions o no fer-ho, aquest és el tracte entre dos iguals: ells decideixen i nosaltres també si ho acceptem o no, si no ho acceptem cadascú per la seva banda i tant amics. Entenc que els aranesos no son culturalment i nacionalment catalans "estrictu sensu" i tenen tot el dret a decidir el seu futur però, naturalment, sense condicionar el nostre.
Normal
Fedor, 30/10/2012 a les 13:18
+17
-1
És lògic que vulguin decidir què volen ser, tal com nosaltres farem aviat. L'Aran pot ser un estat similar a Andorra, si bé la seva cultura i llengua és l'occitana.
QU'ÈM ÇÒ QUI ÈM
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:40
+9
-8
L'Aran avui en dia és inviable econòmicament, i no m'agradarie haver de protituïr-nos com a paradís fiscal per ser-ho...
ei atau !
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:48
+15
-1
L'Aran també ens pronunciarem el 25-N, segons el que sorti i la participació s'haurà de fer la lectura...
El que majoritariament reclamen és un respecte a la nostra llengua i cultura gascona-occitana,no volem ser una comarca més del Pirineu, som un País....i volem una gran i forta autonomia dins d'un Estat Català, perque puguem ser un exemple i mirall positiu a la resta dels, primer Gascons, i després la resta d'Occitans que l'imperialista Estat Francès oprimeix. Esperem que el fracàs i caiguda de l'imperialisme espanyol sigui el camí per l'alliberament de totes les altres Nacions oprimides a Euròpa..
qu'ac volem !
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:52
+13
-2
Si un Estat Català respecta i protegeix la cultura i llengua aranesa, donant-li una gran autonomia, i els recursos per desenvolupar-la, no ens cal altra estructura juridico-política...
ua auta
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:55
+14
-2
L'estat espanyol l'únic que ha fet amb nosaltres és marginar.nos e ignorar-nos, com si no existíssim..
Aran
Toni de Mèxic, 30/10/2012 a les 13:55
+12
-1
Aran té dret a decidir. I això vol dir que poden quedar-se dins de Catalunya, fer-se independents o, alerta que no ho diu ningú, quedar-se dins Espanya.

Els espanyols sempre diuen "entonces, si sois independientes, el Valle de Aran también tiene derecho a su independencia", com per fotre. No seria d'estranyar que juguessin la carta d'Aran per fer una Catalunya més feble.

Amb el Tribunal Constitucional dient que donar tracte preferencial a l'aranès és anticonstitucional, ja veuríem si els aranesos se'n refien d'Espanya, però és obvi que tenen el dret a decidir. I això inclou un mínim de tres opcions: unir-se a la independència catalana, quedar-se a l'Espanya espanyola com a comunitat autònoma, o fer-se independents.

Altres possibilitats serien ser un estat lliure associat de Catalunya i/o Espanya, ser un principat d'un, dos o més estats, passar a formar part d'Aragó, fer-se francesa (que no respectarien els seus drets però passariem a ser part d'un estat del primer món)... D'opcions no en manquen.

El que està clar és que els polítics catalans han d'estar a l'alçada (ja sé que és demanar un impossible) i que el Parlament ha de reconèixer aquest dret ara mateix.
Atau qu'ei!
ARANÉS, 30/10/2012 a les 14:02
+8
-0
Molts Catalans del Principat teníu algunes confusions amb el tema Occità....El territori Occità fa 800 anys que el començaren a anexionar-lo a la corana francesa del nòrd, i aquests 500 anys més d'ocupació es noten molt...
Parlar del Principat de Calalunya seria més o menys equiparable de parlar de la Gascunya, paraula i territòri que es barreja massa sovint amb el d'Occitania tota, que és un territori molt extens...
I parlar d'Occitània, seria comparable més o menys que parlar dels Països Catalans...aquí també podríem parlar de Països Occitans...
germà
Miracomploren, 30/10/2012 a les 14:20
+6
-0
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:40
sols donem el parer sobre les vostres inquietuts, tant mateix ets completament lliure d'expressar-te tu i els aranesos.
//*//
L´unica alternativa
Anònim, 30/10/2012 a les 14:58
+9
-3
per preservar l'Aran, ara per ara, és fer el camí junts: federats amb Catalunya i amb tots els drets interns possibles.
A occitània no s'hi `poden integrar
Anònim, 30/10/2012 a les 14:59
+9
-2
perquè està invadida per França. Per resistir s'han d´aliar amb Catalunya.
viva l´independencia
Anònim, 30/10/2012 a les 16:44
+4
-2
Potse com Andorra.
Evidència
Anònim, 30/10/2012 a les 17:37
+5
-0
Un estat Aranès o l'únic federalisme que hi haurà a tota la península; la del Principat i l'Aran, amb tots els drets del món civilitzat i democràtic, i no se'ls hi prohibirà parlar en occità a les institucions Europees, i al món
espanyolistes potencials
Vasador, 30/10/2012 a les 18:52
+4
-1
L'Aran també reclama el seu «dret de decidir».....d´anar cap a Espanya.
Partim d'una bona base...
Sèrgi, 30/10/2012 a les 19:46
+4
-2
Si Catalunya vol ser coherent amb aquesta part de la nació gascona, l'Aran hauria de decidir, en referèndum si vol seguir formar part d'Espanha o declarar-se independent (de tots).

Posteriorment, Aran hauria de tenir la possibilitat de negociar amb Catalunya una confederació: Catalunya i Aran / Aran e Catalonha, en la que la sobirania residís única i exclusivament en els aranesos.

Tanmateix, siguem realistes, hi ha molts residents a Era Val que se senten sols espanhols...

Adishatz a toti
Posats a fer.
Anònim, 30/10/2012 a les 20:34
+4
-12
Soc Barceloni, i una vegada tingem la independencia, vull que barcelonai areea metropolitana, tinguin mes a decidir que la resta de catalunya, com fa molts dies es parlaba, dos catalunyes Bcn una, i la resta l´altra, que no tenen res que veure, paguem mes impostos i mes cars a BCN que els de la resta de Catalunya...
Posats a fer també demano l´independencia del meu poble
Anònim, 30/10/2012 a les 23:26
+1
-6
Villarriba i Villabajo.
Visca l´Independencia no tenim perqué pagar als gobernans d´Barcelona.
Per Sèrgi, 30/10/2012 a les 19:46
Anònim, 31/10/2012 a les 08:40
+2
-2
Sergi, el que dius primer es imposible, no serà posible fer un referendum exclusiu a l'Aran per preguntar si segueixen o no a España, ja que la consulta serà ilegal per españa. El que si es podrà fer es un cop independents, preguntar al aran quin estatus volen, en cas de voler ser independents ells mateixos podrán anexionar-se a España, cosa que dubto molt, pero molt. Jo cre que voldran quedar-se a Catalunya amb una gran autonomia, o bé independents.
Per l'Anònim, 30/10/2012 a les 20:34 dir que dius tonteries, ja que l'Aran es una nació, i Barcelona no al contrari que catalunya si que ho es. Pero tranqui tot es una qüestio de democracia, si la teva tonteria l'aconsegueixes que guanyi unes aleccions pues endevant. Fisn aquell dia calla.
El problema de l'Aran són els seus polítics
Anònim, 31/10/2012 a les 12:47
+0
-2
Si han sortit l'Atlas del Catalanisme fa dos dies... ja poden sortir l'Atlas de l'Aranesisme...
Molt de cuentu del bo, també.

Les coses clares: volem ser independents, sense comèdia!
A Aragón no lo metais en ésto
Anònim, 01/11/2012 a les 16:45
+0
-5
A pesar de la fuerte relación histórica entre el valle de Aran Y Aragón (era un valle aragonés hasta la división provincial de principios del XIX) Aragón no tiene ningún afán en expandirse por otras tierras (a diferencia de los neocolonistas pancatalanistas).

Os dejo enlace hacia un artículo interesante acerca de una asesina en serie del siglo de Oro, aranesa y aragonesa según el cronista de la érpoca.


http://aragon1000.blogspot.com.es/2010/12/una-asesina-en-serie-aragones-del-siglo.html

ARAN NON EI CATALONHA
Raquel, 22/01/2014 a les 22:55
+0
-0
ARAN esta okupada por la Generalitat de Catalonha, intervenida y okupada por los mossos de escadra un personal muy protector de los araneses y la tribu de inspectores de todo pelaje de CiU multando, gravando con impuestos abusivos y tasas a mansalva.

Aran tiene lengua propia, cultura propia ehistoria y derechos historicos, para ser dentro de la LEGALIDAD ser una autonomia igual que la que disfruta catalunya, ceuta y las restantes.

La Generalitat NUNCA ha respetao ni ha dejado autogobernarse a los araneses, los consideran una colonia de segunda clase?
Un ente curioso.

Para proteger la Identidad aranesa ARAN tiene que ser una Autonomia plena con competencias y capacidad normativa, la 18a. autonomia

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
L'indret on va ser afusellat «Txiqu», a tocar del cementiri de Collserola | Fons de Josep Sellarès
El setembre de 1975 foren executats tres activistes del FRAP i dos d'ETA | Juan Paredes Manot, 'Txiqui', fou afusellat a tocar del cementiri de Collserola després d'un judici sense garanties | La dictadura vivia els seus mesos finals enmig del descrèdit i la condemna internacional
El gran èxode de refugiats, a l'autopista E-60 | Sergi Cámara
Unes 2.000 persones, fartes d'esperar a l'estació de trens, han iniciat aquest matí una marxa per l'autopista per arribar a Àustria | Divendres al vespre ja acumulen 18 km de caminada d'un total de 240 | Mentre molts veïns els ajuden, alguns conductors criden proclames racistes
El sindicat Semaf ha accedit a "concentrar" els serveis mínims en les hores anteriors i posteriors a la manifestació

Carregant les notícies...
"Com més àmplia i rotunda sigui la victòria, més pla serà el camí a recórrer", assegura Rull
Josep Rull, Marta Rovira, Carles Viver i Pi-Sunyer, Carme Forcadell, Muriel Casals i Carles Puigdemont, presentant el full de ruta de Junts pel Sí | Bernat Ferrer
Carles Viver i Pi-Sunyer planteja els passos a seguir: victòria al 27-S, declaració solemne, inici del procés constituent, govern de concentració, proclamació de la independència, llei de transitorietat, llei del procés constituent, eleccions constituents i redacció i aprovació de la Constitució catalana | Alerta que triar el moment en què es proclamarà l'Estat català serà "una decisió enormement complexa"
El candidat del PSC demana "ajuda" a progressistes i conservadors a Madrid per fer que "el sobiranisme fracassi" a les eleccions
Artur Mas durant l'entrevista a Onda Cero. | Onda Cero
El president de la Generalitat afirma que si pogués comptaria vots amb un referèndum | Descarta realitzar una DUI: "Hi haurà un procés de negociació"
El doctor en Economia Miquel Puig, a l'acte de La Pedrera | Ivan Giménez Costa/Nació Digital
L'economista desmunta l'argument que Catalunya quedaria fora de les institucions europees a causa dels interessos comunitaris al país | "Què diria la BMW, davant la tessitura que Catalunya quedés for de l'espai europeu?", es pregunta
Inés Arrimadas (C's), reunida amb el president de Societat Civil Catalana | Isaac Meler
Josep Ramon Bosch anuncia que l'entitat que presideix presentarà a l'Ateneu de Madrid "un memorial de la falta de qualitat democràtica a Catalunya" | La candidata de C's, Inés Arrimadas, considera que el CAC s'ha de tancar perquè és un " intrument de la Generalitat per controlar el que es diu en els mitjans"
El sindicat Semaf ha accedit a "concentrar" els serveis mínims en les hores anteriors i posteriors a la manifestació
Peret al Concert de la Llibertat
La versió que el pare de la rumba catalana va fer al Concert de la Llibertat serà interpretada per músics d'origens diversos | L'himne "Venim del nord, venim del sud" també sonarà al final de la mobilització
El president d'Òmnium, Quim Torra, Jordi Sánchez, president de l'ANC i Josep Sabaté, coordinador de mobilització de l'ANC | I.M.
Els organitzadors han fet una crida perquè 125.000 persones més s'inscriguin a la mobilització de l'11 de setembre | Jordi Sànchez remarca que "tots els indicadors reafirmen que la Meridiana tornarà a fer història"
Jordi Sànchez, president de l'ANC | I.M.
El president de l'ANC reclama "que ningú utilitzi la corrupció per danyar el procés sobiranista" | Valora les declaracions de Merkel com un fracàs de Rajoy perquè "en cap moment va dir que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea"
En el missatge final es llegeix: "Cap revolució s'ha fet des de casa. Sempre has estat important"
L'ANC explica que s'han venut 180.000 samarretes i que hi ha més de 2.000 voluntaris