Nova bufetada del TC al català

Sentencia que no pot ser "un requisit" per als funcionaris que l'exerceixen a Catalunya, sinó només "un mèrit", en tant que la justícia és una competència de l'Estat

| 19/10/2012 a les 18:30h
Arxivat a: Política, justícia, català, Tribunal Constitucional
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/10/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Seu del Constitucional.

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) acaba de sentenciar que la justícia és una competència espanyola i que, per tant, els funcionaris de justícia tenen caràcter estatal. Ergo , no se'ls pot requerir que coneguin el català, no pot ser un requisit per a treballar a Catalunya; com a màxim, un mèrit.

És en aquest sentit que l'Alt Tribunal ha desestimat un recurs d'inconstitucionalitat presentat l'any 2004 pel Parlament en contra de l'última reforma de la llei orgànica del Poder Judicial. A partir d'ara, doncs, el català només serà un mèrit a la justícia, i no pas un requisit.

El Parlament va recórrer contra més de 30 punts de la llei orgànica del Poder Judicial, que havia reformat un any abans el govern de José María Aznar, en considerar que envaïa competències de la Generalitat. Segons el TC, però, Catalunya només té competències en el personal no judicial de Justícia.

El Tribunal Constitucional, en una sentència del 20 de setembre feta pública aquest divendres, recorda que l'article 149.1.5 de la Constitució atribueix a l'Estat la competència exclusiva sobre l'administració de Justícia. Segons afirma a la interlocutòria, la sentència de l'Estatut ja establia que les competències només es refereixen al personal no judicial.

Això afecta el català. La sentència deixa clar que en les convocatòries per a llocs de treball de les comunitats autònomes amb competències assumides i que tinguin una llengua oficial "es valorarà com a mèrit el coneixement oral i escrit" d'aquesta llengua. Només en determinats llocs de treball, "quan de la naturalesa de les funcions se'n derivi l'exigència" la llengua podrà "considerar-se requisit exigible".

A més, recorda que el caràcter "nacional" del cos de funcionaris "impedeix la designació dels membres dels tribunals qualificats per part de la Generalitat de Catalunya".

La Generalitat només té competència sobre el personal no judicial al servei de l'Administració de Justícia, fet que inclou la regulació de l'organització del personal en cossos i escales, el procés de selecció, la promoció interna i la formació, la provisió de destinacions i ascensos, les retricuions, la jornada laboral, etc.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Una nova Constitucio i sen se que els militars i diguin ni piu.
Cartanya, 19/10/2012 a les 18:37
+11
-2
Aquesta Constitució no es valida. S`ha de fer una nova Constitució per que la que ara ens encotilla, va estar redactada per la cúpula militar de la època, per tan nul•la atots els efectes. Lla Constitució que varem votar, la creiem redactada per els que ens a semblava que n`eren el pares, ara han resultat ser uns cagats que varen acceptar la coacció militar.!!!.
Espanya a la desesperada. No els hem de fer cas
Anònim, 19/10/2012 a les 18:39
+19
-0
De fet són les últimes fuetades d'Espanya. Estem a punt de marxar, i ells ho saben, i ja no ens haurien d'importar les seves sentències, comentaris amb mala llet, insults, mentides i malifetes contra el nostre poble. Espanyols, som Catalans i aviat ens tindreu de veïns com un nou estat.
Independència ja!
Anònim, 19/10/2012 a les 18:41
+19
-0
Si no agafem el nostre camí i fem un país, la nostra cultura i llengua quedaran reduïdes a cendra. Serem menys del que ja hem estat sempre, i seguirem pagant la resta de les nostres vides als qui ens hauran matat la nostra identitat, aquest és el futur que ens espera dins d´espanya.
A que coi estem esperant? semblem tots plegats tontos.
Previsible
Anònim, 19/10/2012 a les 18:48
+37
-1
L'estat farà tot el possible per dir-nos (a través del TC i el congrés) que poden aixafar-nos quan vulguin. És el seu missatge, ja ho sabem. Per això cada vegada és més necessari marxar.

El que hem de fer és adreçar-nos a la justícia només en Català, tenim dret a fer-ho i si el jutge no l'entén que es busqui un traductor i que el pagui l'estat.
SI EL CATALÀ ÉS LYENGUA ESTRANGERA A ESPANYA, L'ESPANYOL TAMBÉ HO ÉS A CATALUNYA
Anònim, 19/10/2012 a les 18:58
+13
-0
Els espanyols ho tenen molt clar: a Espanya el català és una lyengua estrangera i doncs l'han de tractar com a tal. En exercici de la paritat de drets, reciprocitat de fets i equidistància de signes i presumpcions, com no pot pas ésser altrament en democràcia, doncs, aquest i no cap més cal que sigui el tracte de l'espanyol a catalunya, amb estat propi o amb sense. D'altra banda la nostra segona lyengua és la lyengua d'oc, és clar. Pot pas ésser d'altra.
ÉS NORMAL
Koliblor, 19/10/2012 a les 18:59
+6
-0
Normal això, ja que no som un país independent !!
2 telediris
fideli, 19/10/2012 a les 19:03
+12
-0
TC, li queden 2 telediaris
EL T C
angelets, 19/10/2012 a les 19:05
+24
-0
El Tribuna Constitucional és l´única eina que els queda als espanyols per poder anar contra el català a Catalunya. Al País Valencia i les Illes com que guanyen en les urnes, ja l´ataquen directament. Hem de fugir d´aquest infern, el més aviat possible, o acabaran definitivament amb el català.
La Generalitat
Anònim, 19/10/2012 a les 19:05
+23
-0
l'enganyifà més gran que ens en colat els darrers 30 anys.
la transsició va ser un "teatru", ves quina cosa, ningú se'ls hi va exigir responsabilitats. després, no és d'estrenyar, que en el cop d'estat del 81, tot quedes parat i reculant any darrera any. fins arribar on som ara, el no res. tenim alguna competencia?
ara aquests feixistes se'n tret la careta i no tenen vergonya de mostrar-se tal i com son i en estat sempre, no tenen por, a la transsició no els hi va passar res i ara és pensen que també se'n sortiràn.
el poble no recolarà. volem l'independencia i passarem per sobra dels nostres politics si cal.
Mars Attacks
Anònim, 19/10/2012 a les 19:18
+13
-0
Recorde que els marcians de MARS ATTACKS anaven matant terrícoles i als que fugien els deien "no fugiu, som els vostres amics"
Bé, jo no m'amoïnaria gaire
Anònim, 19/10/2012 a les 19:23
+9
-1
Aviat el TC espanyol serà un tribunal d'un estat estranger veí. No ens afectaran gens ni mica les seves resolucions perquè no tindrà competències sobre l'Estat català, com es ben obvi.

Que vagin redactant i vomitant estupideses....
Compromís amb la llibertat
Anònim, 19/10/2012 a les 19:28
+10
-0
Això implica que un jutge pot jutjar i dictar sentència sense entendre de què va la cosa. Absolutament DEMOCRÀTIC, oi? Si el demandant o el demandat s´expressen en català estan totalment indefensos, ja que el jutge "no té l´obligació" d´entendre què diuen. AQUEST ÉS LA JUSTÍCIA ESPANYOLA. Conclusió: cal que cadascun de nosaltres s´esforci, cada dia, per aconseguir que siguem un país lliure. Cada esforç, per petit que sigui, és vital. Llibertat o extinció. Més clar, l´aigua.
El setge s'estreny
Emma, 19/10/2012 a les 19:42
+18
-0
Aquesta és la resposta del conqueridor. Al vençut ni aigua. La nostra resposta ha de ser a les urnes. Si tenim dignitat, ni un sol vot per a cap partit que ens allunyi dels nostres objectius nacionals
Coherència, si us plau.
Anònim, 19/10/2012 a les 20:04
+5
-0
Doncs vinga català i castellà, oficials.
Quedaran moltes vacants en els jutjats, amb la independència?
O tot continuarà igual?
Els extrems, com els extremenys, es toquen
Jordi M, 19/10/2012 a les 20:07
+2
-0
No hi vegem mala intenció. Els espanyols ho fan pel nostre bé. Ho fan sabedors que normalitzar el català seria com tornar a la tribu i conscients que nosaltres estimem molt el castellà perquè significa una gran riquesa i ens dóna unes possibilitats brutals.
ES LA VOLUNTAT DELS CATALANS.
L´avi Guifré, 19/10/2012 a les 20:07
+8
-1
Cada dia Espanya fa més mèrits per a que, per plena majoria, els catalans li donguem el passaport definitiu. Catalunya serà independent !!!!
Tribunal Contraconstitucional
Jordi M, 19/10/2012 a les 20:20
+5
-1
Quan siguem lliures hauríem de crear un TC. Tribunal Contraconstitucional, s'entén. La seva funció seria analitzar cada llei vigent a Catalunya així com les noves que vagin aprovant-se i, si mai n'hi ha alguna que s'ajustaria a la Constitució espanyola, trametre-la amb caràcter d'urgència al legislatiu perquè la refaci. I si passa gaire sovint, amonestant els culpables severament.
Menyspreu d'Espanya
Anònim, 19/10/2012 a les 23:14
+13
-1
I alguns encara s'hi volen federar. Au va!
Desacat
Avalon, 19/10/2012 a les 23:47
+10
-1
Pot arribar un moment en que calgui no reconeixer cap tribunal de justícia espanyol, fins que Catalunya esdevingui una república i els jutges hagin jurat o promés la constitució de la República de Catalunya.
penso
Miracomploren, 20/10/2012 a les 01:20
+3
-0
crec que no em d'entrar al seu joc, jo ignoraria les seves declaracions, es a dir, s'expressa el tema als diferens mitjans i responem amb una estelada, així no ens podran anar dien res més,fins que sigui massa tard. //*//
No els queda gaire
Santi Capellera i Rabassó, periodista, 20/10/2012 a les 03:08
+2
-0
Queda poc, que ningú no s'esveri... els queda molt poc de fer-nos putades, i de ser la nostra Justícia!
Només hi ha un cami
catnegre, 20/10/2012 a les 06:57
+1
-0
Una més, ja no ens hauria de sorpendre
www.catnegre.cat
Sentència anticonstitucional
EnPositiu, 20/10/2012 a les 10:33
+5
-0
La sacrosanta constitucion diu molt clarament que ambdues llengües són cooficials aquí.

Per tant, aquesta sentència és anticonstitucional.

Si ells es passen la consti pel forro, nosaltres no serem menys, això ja ho poden tenir clar.
Segona lectura:
Anònim, 20/10/2012 a les 12:47
+3
-0
O sigui, que segons la "santa cotilla", en un judici a Catalunya, l'usuari de la justícia, és a dir el dèbil, la víctima o el que s'hi juga el seu futur, -que és ciutadà d'una nacionalitat històrica amb llengua pròpia segons la mateixa constitució-, no té DRET a un judici en la seva llengua. (...O te menys drets que el jutge a qui sí que se li respecta la seva llengua pròpia) D'això en dic jo una llei per al poble!
i què?!
Anònim, 20/10/2012 a les 17:43
+3
-0
total, pel que ens queda romandre a espanya... per mi com si volen prohibir el català. D´aquí molt poc temps les lleis i sentències espanyoles no tindran cap aplicació a catalunya
Genocidi cultural propiciat i emparat per la pota judicial
JVC ( Catalunya , proper estat d'Europa i de la Unió Europea), , 20/10/2012 a les 20:57
+2
-0
El genocidi cultural és un tipus de extermini que consisteix a l'eliminació, substitució o inutilització de la cultura d'un grup humà sense necessitat d'eliminar físicament a les persones que practiquen aquesta cultura. Aquest és un procés d'agressió en el qual s'imposa una nova cultura aliena (la dels agents agressors) en anar eliminant, substituint o inutilitzant els lligams socials que permetien les manifestacions culturals que el grup tenia inicialment, de forma tal que la llengua originària, l'art, les tradicions musicals, la literatura oral o escrita, les conviccions religioses, les conviccions morals, les institucions polítiques tradicionals i altri són extingides o absorbides dins de la nova cultura aliena. Aquest procés duu implementat la substitució d'una identitat cultural per una altra, però el fet que a la majoria dels casos no comporti una agressió física, fa que, sovint, no sigui percebuda com a tal pels membres de la cultura agredida .

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 11:27 Manresa comença a retirar les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda. Després d'haver-ho notificat a tots els propietaris dels habitatges on encara hi queden plaques, operaris de la brigada municipal ha iniciat els treballs per treure definitivament aquests elements del paisatge urbà.
 11:37 Albano Dante Fachin: "El partit socialista és la crossa imprescindible de la repressió del PP. Cal dir-ho clar. El PSC ha de donar explicacions: senyor Iceta, comparteix aquest total replegament amb el govern de Rajoy?"
 

Albano Dante Fachin, ensenyant una foto de Sánchez i Rajoy. Foto: Sara González.

 11:25 La mesa del Parlament no ha pres cap decisió sobre el proper ple, informa Sara González. Es manté que la junta de portaveus es reunirà, previsiblement, dilluns de la setmana que ve.
 11:10 Albiol demana a Trapero que deixi de ser major dels Mossos. El líder del PP de Catalunya considera que l'empresonament de Sánchez i Cuixart "és una mesura d'exemple per al conjunt de la societat".
 11:07 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp al 112 buscant gravacions de l'1-O. Una desena d'agents de paisà s'han personat a l'edifici central que gestiona les trucades d'emergències des de Reus.
 11:03 La Diputació de Girona suspèn el Ple d'avui en protesta pels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 10:56 VÍDEO El major Trapero, ovacionat avui en arribar al complex Egara dels Mossos.
 10:52 El líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, demana a Trapero que deixi el càrrec de major dels Mossos.
 10:36 El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián crida a la vaga general per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Afirma que l'entrada dels líders sobiranistes a la presó suposa "definitivament la fi de l'estat de dret a l'estat espanyol".
 10:28 La presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid, Victoria Prego, reclama mà dura contra l'independentisme: «El 155 és poca cosa».
 10:27 El Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) manté la concentració davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona aquest dimarts, a les 19 h. L'objectiu és oferir una alternativa a la gent que no pot anar a Barcelona.
 10:26 VÍDEO INÈDIT Així va votar Jordi Cuixart l'1-O a Sabadell. El president d'Òmnium va dipositar el seu vot a l'Escola Industrial, juntament amb l'alcalde, Maties Serracant, i l'exalcalde, Juli Fernàndez.
 10:13 Pablo Iglesias acusa el PP i el govern espanyol de destruir la democràcia: "Corruptes del PP lliures; independentistes catalans presos".
 10:12 L'Íbex 35 torna a obrir en negatiu per la crisi política entre Catalunya i l'Estat. La prima de risc es manté en els 120 punts i amb una rendibilitat de l'1,5% en el bo a deu anys.
 10:07 La líder del Plaid gal·lès veu "vergonyós" i "horrible" l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Leanne Wood lamenta que hi hagi "presoners polítics a Europa".
 10:03 Josep Mayoral demana la dimissió de Mariano Rajoy per les detencions de Sànchez i Cuixart.  L'alcalde de Granollers (PSC) diu que "acusar de sedició als líders de les mobilitzacions més massives i pacífiques que s’han vist mai a Catalunya és un absolut despropòsit".
 09:46 El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va ordenar lliurar la medalla al mèrit policial a la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, uns dies abans que es fes càrrec de la investigació per sedició del  president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
 09:41 L'Ajuntament de Barcelona suspèn la Comissió de Drets Socials que havia de començar a les 09.30 h en resposta a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El consistori celebrarà una Junta de Portaveus per decidir sobre les altres tres comissions previstes entre aquest dimarts i dimecres.
 09:36 Enric Millo adverteix a Carles Puigdemont que, si desaprofita la darrera oportunitat per comunicar que no ha declarat la independència, "efectivament el govern d'Espanya no tindrà cap altre remei" que activar l'article 155 de la Constitució. Millo assegura que les mesures que s'adoptin a partir de llavors "tindran com a objectiu garantir la vigència de l'autogovern de Catalunya".
 09:29 Enric Millo considera que Carles Puigdemont no va contestar el requeriment de Mariano Rajoy. Segons Millo, "si el contesta, canvia tot", i és que si diu que no ha declarat la independència "queda oberta la porta al diàleg".
 09:25 Enric Millo afirma que "no sap ningú" si Catalunya és independent. "No creu que tenim dret a saber si som una comunitat autonòma o una república independent?", es pregunta.
 09:25 Enric Millo afirma que està treballant "per tots els canals" perquè Carles Puigdemont comuniqui a Mariano Rajoy que el 10 d'octubre no es va proclamar la independència de Catalunya.
 09:20 Enric Millo responsabilitza Carles Puigdemont dels incidents del diumenge del referèndum per mobilitzar persones malgrat que la votació "no es podia portar a terme".
 09:20 Enric Millo reitera que l'actuació de la policia espanyola l'1-O va ser "proporcionada", i afirma que es van produir 30 incidències en els 2.300 col·legis electorals.
 09:14 Enric Millo afirma que ha demanat el llistat de ferits durant l'1-O però el Departament de Salut no li ha facilitat.
 09:08 Enric Millo insisteix que l'1 d'octubre "no hi va haver referèndum". Segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, "no es donava cap dels requisits necessaris per anomenar referèndum el que va passar el dia 1".
 09:01 Enric Millo considera que l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "ni ajuda ni deixa d'ajudar" per afavorir el clima de diàleg, i demana "separar" l'acció judicial de la política.
 09:01 Enric Millo considera que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van mobilitzar persones "amb l'objectiu que la policia judicial faci la seva feina", i aquest fet està tipificat com a delicte de sedició, remarca.
 08:58 Enric Millo assegura que "els tempos polítics i judicials no van acompassats", i afegeix: "Si algú es pensa que els jutges actuen per ordres polítiques s'equivoca molt".
 08:52 Enric Millo afirma que "no es pot qualificar d'actuació pacífica i cívica" el fet que el 20 de setembre davant el Departament d'Economia quedessin tres cotxes de la Guàrdia Civil "absolutament destrossats".
 08:50 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, afirma que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no són presos polítics, i que estan en presó provisional "no per les seves idees, sinó pels seus actes", afirma en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.
 08:36 L'ANC convoca concentracions a l'exterior:
- A les 17 hores, a Berlin davant de la comissió europea
- A Budapest a les 18:30 davant de l'ambaixada espanyola
- A Londres a les 19.00 davant de l'ambaixada de l'Estat espanyol
- A Brussel·les a les 12:30 a la plaça de Luxemburg
 08:42 Pastas Gallo trasllada la seu social de Granollers (Vallès Oriental) a El Carpio (Còrdova), on té la fàbrica més gran.
 08:33 El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, assegura que s'ha de tenir en compte la possibilitat que les entitats independentistes siguin "il·legalitzades"
 08:33 El president en funció d''Omnium Cultural, Marcel Mauri, demana al Govern que apliqui el "mandat democràtic" de l'1-O
 08:21 El Govern es reunirà a partir de les 9 del matí per decidir què farà arran de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
 08:17 El conseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura que l'Estat espanyol ha "dinamitat" el diàleg i que a partir d'ara prendran decisions 
 08:26 
 08:16 Jordi Turull assegura que no hi ha relacions "oficials" amb l'Estat espanyol
 08:05 L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han convocat per avui una sèrie de mobilitzacions per exigir la llibertat dels seus presidents, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament. A banda de les cassolades que ja s'han escoltat aquesta nit, per aquest dimarts a les dotze del migdia hi ha convocada una aturada davant dels llocs de feina.
A més, a les vuit del vespre, les entitats han convocat una concentració amb espelmes a Passeig de Gràcia amb Diagonal, a Barcelona, per reclamar la llibertat dels presos polític. D'aquesta manera, han cancel·lat les concentracions davant de les delegacions del govern espanyol.
 07:37 La líder de Ciutadans a Lleida justifica la presó per Cuixart i Sánchez perquè no és política, informa Àlvar Llobet. Ángeles Ribes assegura que a Espanya hi ha separació de poders i acusa l'independentisme de voler fer un relat èpic.
 07:36 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix la detenció dels «Jordis». Els incendis a Galícia i Portugal comparteixen portades amb l'empresonament de Cuixart i Sànchez, als diaris de paper catalans i espanyols.
 07:29 CRÒNICA L'empresonament de Sànchez i Cuixart retorna el procés al carrer i accelera la declaració d'independència; per Oriol March. El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores. Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela.
 07:12 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 17 d'octubre: no faltar al carrer, no fallar als presos. "A Espanya l'estat de dret es defensa escanyant l'estat de dret. L'empresonament de Sànchez i Cuixart per sedició implicarà més mobilitzacions, més pressió a Puigdemont i més legitimitat internacional", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes les espelmes, Cospedal, Junqueras, Iglesias, l'acció exterior i els Jocs del 92
 07:11 La reacció del periodista Jordi Évole a la detenció de Cuixart i Sànchez: “D'error en error fins al desastre final”.
 01:36 Més de 4.000 persones surten al carrer a Girona contra els empresonaments. La batllessa Marta Madrenas ha anunciat la presentació d'una denúncia contra l'Estat espanyol.
 01:12 Julian Assange, sobre els empresonaments: «Espanya acaba de fer els primers presos polítics per l'1-O». L'activista condemna la decisió de la justícia espanyola amb els dirigents sobiranistes.
 01:00 CANVI Les entitats convoquen una concentració amb espelmes dimarts a les vuit del vespre i anul·len les mobilitzacions davant la delegació del govern espanyol a Catalunya. 
 00:57 VÍDEO Òmnium demana «ajuda» al món davant dels empresonaments de Sànchez i Cuixart.
 00:31 La irònica reacció del Festival de Cinema de Sitges: "Pensàvem que el festival s'acabava ahir"
Entrades anteriors »
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 15 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Oriol March
01/01/1970
La coordinadora general del PDECat insisteix que la seva formació està "compromesa fins al final" amb el resultat del referèndum de l'1-O | La dirigent nacionalista nega haver posat sobre la taula la celebració de noves eleccions
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
Isaac Meler | 1 comentari
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | Adrià Costa
Roger Tugas | 3 comentaris
01/01/1970
Els líders de l'ANC i Òmnium han sabut mantenir la capacitat mobilitzadora d'aquestes entitats mentre s'acomodaven també a una tasca d'acompanyament i fiscalització del Govern
Joan Vintró | Adrià Costa
Pep Martí | 8 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional i membre del Col·lectiu Praga creu que "la dissolució del Parlament pel govern espanyol seria inconstitucional" | Es mostra convençut que "si es pretén desactivar el sentiment independentista amb una boirosa reforma constitucional, l'Estat s'equivocarà"
Rafael Vallbona, autor de «La casa de la frontera» | ACN
Esteve Plantada
01/01/1970
L'escriptor publica "La casa de la frontera", darrera novel·la guanyadora del Premi BBVA Sant Joan | "L'organització d'aquest país s'ha fet a partir d'un pacte entre la burgesia emprenedora i la classe obrera organitzada", explica l'autor en aquesta entrevista amb NacióDigital