La mida importa

| Actualitzat el 24/05/2012 a les 19:30h
Arxivat a: Un salsassec amb bolets..., gastronomia, Salsassec
L'afició pels macarrons de l'àvia és inversament proporcional a la que tenim per les matemàtiques. És una regla bastant incontestable i cal buscar molt i molt per trobar l'excepció que la confirma: un nen que prefereix les interioritats de la cuina molecular de Ferran Adrià a la pasta italiana amb salsa de tomàquet faria el fet. És el cas del jove gal·lès Luke Thomas. Als quatre anys tombava per la cuina de casa enfilat dalt d'un tamboret i als dotze dedicava caps de setmana i vacances a millorar les habilitats per a la cuina d'avantguarda. Després de passar pels fogons del The Fat Duck de Heston Blumenthal, el xef del País de les Meravelles que cuinarà la primera hamburguesa in vitro, o d'estar a les ordres de Thomas Keller en un pop up de The French Laundry –un d'aquests restaurants temporals model bolet que últimament s'han posat de moda- Luke Thomas agafa ara el timó de la seva pròpia cuina al Luke's Dining Room. Aquest jove amb cara de nen ofereix un menú amb només 18 plats que buscar modernitzar –i prestigiar?- la cuina del Regne Unit. Tota una declaració d'intencions, podeu comprovar-ho en aquesta entrevista. I té només 18 anys!

El límit quan “x” tendeix a l'infinit podria ser un macarró de l'àvia! Hi ha un altre amant de la precisió que ha trobat el punt de contacte entre la trigonometria i la pasta italiana. En aquest cas és un arquitecte, Georges L. Legendres, autor del llibre Pasta by Design, un anàlisi matemàtic i molt visual del volum de 92 tipus de pasta classificada en un arbre evolutiu. Cadascuna inclou la seva equació, la representació gràfica i fotogràfica, i una proposta de salses a combinar. Podeu consultar-ne alguns exemples al New York Times. La idea va sorgir, segons explica l'autor, el dia que el Marco, un amic que també és arquitecte, el va convidar a fer uns espaguetis amb all. La deformació professional va convertir el fer sinònim de cuinar en un construir. Assegura que tot i la simplicitat inicial, la pasta més interessant matemàticament són els fagottini, i en tot el procés fins i tot ha creat una nova forma. Són els ioli, anomenats així per la seva filla, i són una espiral enroscada en sí mateixa, a l'estil d'una cinta de Moebius. Atenció: els que anàveu a l'examen de setembre, no cliqueu aquest últim enllaç buscant un còmic o agafareu mania als macarrons!

La pasta també és un món per a les lletres, més enllà de la sopa òbvia amb que enganyem als nens. Sense anar més lluny un llibre de cuina tan original com el de Georges L. Legendres i fins i tot més nutritiu. L'ha creat un estudi de disseny alemany, Korefe, i les seves pàgines són gastronomia al 100%. En diuen el veritable llibre de cuina, The Real Cookbook, i a cadascuna de les làmines hi ha les instruccions per fer una deliciosa lasanya que hauria fet les delícies del mateix Pellegrino Artusi. Aquest comerciant, a qui a Itàlia consideren el pare de la cuina moderna, és l'autor del clàssic receptari La scienza in cucina e l'arte di mangiare bene. És un volum centenari i necessari que només trobem a les llibreries en versió castellana. Algun editor entomaria el repte?

A França tenen nou president i nou forner oficial de l'Elisi. Si a François Hollande li han calgut dos diumenges de votacions, Sébastien Mauvieux ha hagut de fer la millor baguette d'entre les 169 que optaven al Gran Premi del Pa de París. Té 37 anys i un petit forn-pastisseria al número 159 del carrer Ordener de la capital francesa. D'aquest obrador, i durant tot un any, en sortirà el pa que abastirà el Palau presidencial, una tasca que, juntament amb un xec de 4.000 euros, és el premi del concurs. El Sébastien explica que l'any passat el pa li va quedar massa cru i aquest any l'ha deixat al forn una mica més. Voilà! La barra guanyadora feia 56 centímetres i pesava 270 grams. Preguntat pels periodistes, reconeixia que ell no és un gran amant de la baguette i que si a casa seva n'hi ha a l'hora de dinar és per la seva dona. Ell s'inclina més per altres coses: “És amb un flam que es pot jutjar un bon pastisser!”.

A París també hi ha un dofí deliciós, el bistrot del cuiner basc Iñaki Aizpitarte. Diuen que la paraula bistrot es va incorporar al francès a principis del segle XIX, durant les guerres napoleòniques, i que el culpables en són els mariners russos que entraven amb presses buscant menjar a les tavernes del port de Marsella: “Bistro, bistro!”, reclamaven. Fa temps que guardo aquest vídeo d'Oskar Alegria com una petita joia i crec que una festa de cuina i matemàtiques es un bon moment per lluir-lo. Són sis deliciosos minuts on gastronomia i arquitectura es donen la ma mostrant amb delicadesa la reforma del local d'Aizpitarte. Gaudiu-lo sense presses, que val la pena...



Si teniu algun comentari o un bloc de cuina o un esdeveniment que vulgueu fer arribar a aquesta secció, ho podeu fer a l'adreça salsassec@me.com o, via Twitter, a @annamurgadas.

P.D. Aquesta setmana a l'escola Joviat estan d'aniversari. Han fet 25 anys. Felicitats des del Salsassec! Un quart de segle no es fa cada dia...

També us pot interessar

Els Mossos d'Esquadra busquen proves a la zona del tiroteig. | ACN
7 comentaris
Els fets han succeït en un hotel del carrer Pintor Fortuny| Un gran dispositiu policial està cobrint la zona del Raval a la recerca dels dos atacants
Xavier García Albiol, amb Andrea Levy i Alicia Sánchez Camacho
38 comentaris
Andrea Levy, un dels valors emergents del partit, serà la número 2 de la candidatura del 27-S | Camacho continuarà com a presidenta fins al 2016 | "No he perdut mai", avisa l'exalcalde de Badalona

COMENTARIS

Que penita me dais. . . .
CATALONIA IS SPANAIR, 25/05/2012 a les 21:51
+1
-10
ME ALEGRO QUE LA PITADA AL HIMNO DE ESPAÑA Y AL PRINCIPE FELIPE OS SIENTE BIEN. OS LO MERECEIS.


OS LO MERECEIS PORQUE ULTIMAMENTE NO TENEIS NI UNA SOLA BUENA NOTICIA, CON LOS MALOS RESULTADOS DEL SNP DE ALEX SALMOND EN ESCOCIA, QUE PRACTICAMENTE DICEN ADIOS A CUALQUIER POSIBILIDAD DE INDEPENDENCIA ALLA, QUE OTEGUI NO PODRA PRESENTARSE A LAS ELECCIONES EN LAS VASCONGADAS, CON LA NACIONALIZACION DE LAS CATALANISISMAS CAIXACATALUNYA Y UNNIM , CON LAS DECLARACIONES MERIDIANAS CONTRA EL INDEPENDENTISMO Y EL PACTO FISCAL DE DURAN (UDC) Y NAVARRO (PSC), CON EL DESEO DE PUYOL DE CUMPLIR , COMO MINIMO, LOS 100 PARTIDOS EN LA SELECCIÓN ESPAÑOLA DE FUTBOL, CON LA SUPLICA D EMAS DE QUE ESPAÑA LE AYUDA A PAGAR LAS NOMINAS A FIN DE MES, CON LAS MAYORIAS ABSOLUTAS DEL PP EN ESPAÑA, VALENCIA Y BALEARES, CON LAS PREVISIONES DE QUE SOLIDARITAT (SI) DESAPARECERA DEL PARLAMENTO REGIONAL CATALAN Y QUE CIUDADANOS AUMENTARA SU PARTICIPACION HASTA TENER GRUPO PARLAMENTARIO PROPIO, ES QUE NO TENIAIS NI UNA SOLA ALEGRIA.

POR TODO ESO Y MUCHAS OTRAS COSAS SUCEDIDAS EN LOS ULTIMOS MESES, OS MERECEIS UNA ALEGRIA. DISFRUTARLA. . .. . QUE TARDAREIS MUCHO EN TENER OTRA. . . . .
Cataluña (hispaniola) is spanair
Quina pena fas..., 29/05/2012 a les 14:55
+1
-0
Una Catalonia hispaniolisada, solament pot far una causa: banca rota.

Hispania: lo sol país del mond, ont una Bankia s'arruina sens invertir ni haber speculat al temps de la construccion immobiliària!

Inversemblant, ans veridic.
El director del Festival Grec, Ramón Simó, i la comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, a la roda de premsa de balanç del festival d'enguany | ACN
Cap comentari
El festival creix fins als 90.000 espectadors en els muntatges de pagament, amb 9.000 espectadors més i un augment del 13,5% | Els quatre concerts de Joan Manuel Serrat, l'espectacle amb més seguiment amb un 100% d'ocupació
La ciutadania ha aprofitat el dia de portes obertes per descobrir el metro de Terrassa | Cristóbal Castro
Cap comentari
El primer tren amb passatgers circularà per les vies poc després de les quatre de la matinada de dimecres 29 de juliol | Artur Mas ha demanat perdó al veïns i retreu a l'Estat que ha invertit en Rodalies la meitat del que el Govern
2 comentaris
Les ajudarà a l'hora de recórrer unes sancions que el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, troba "desproporcionades"

Carregant les notícies...
15 comentaris
El líder d'Unió es mostra molest pel tractament que el "Telenotícies" ha fet de la presentació de Martín Rodríguez Sol com a número 2 de cara al 27-S
Cap comentari
L'exalcalde de Badalona i Andrea Levy han rebut aquest dimarts la confirmació que lideraran la llista del PP als comicis del 27 de setembre | Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català fins al 2016
Cap comentari
El número 4 de Podem li havia adreçat una carta oberta recordant el cas del Consorci Sanitari de Lleida
8 comentaris
Dilluns vinent, 3 d'agost, és l'últim dia en què es pot fer | Rajoy té el mateix termini si vol fer coincidir les espanyoles amb les catalanes | Mas compareixerà dimarts per fer balanç
Rodríguez Sol, amb Espadaler i Duran | ACN
23 comentaris
Martín Rodríguez Sol serà el número 2 de Ramon Espadaler el 27-S | "Els bitllets per anar a Itaca encara es venen a Madrid", assegura
Una dona travessant la Meridiana, a la zona de la Sagrera | Adrià Costa
5 comentaris
Els veïns de la Sagrera reclamen menys carrils, un canvi d'arbrat i limitació de velocitat | El Parc de la Pegaso, una lluita encara per completar per dotar el barri d'equipaments | Tercer reportatge sobre la Meridiana, un històric lloc de pas que acollirà la Via Lliure de la Diada 2015
1 comentari
Els extrems són els trams més plens dels 5,2 quilòmetres de recorregut
El punter humà gegant a Lleida | ANC
4 comentaris
Un miler de persones participen en el quart dels deu actes de la campanya d'estiu de l'ANC pel territori
Jordi Sànchez, al congrés nacional d'ERC | ACN
6 comentaris
El president de l'ANC afirma que en l'acte de l'Onze de Setembre a la Meridiana "tothom hi té cabuda"
2 comentaris
Lluís Llach, Sílvia Bel, Albert Sánchez Piñol o Isona Passola, els primers
7 comentaris
El president de l'AMI i l'alcalde de Girona qualifica de tripijoc la possible moció de censura del PP Català contra Artur Mas per frenar les eleccions