L'AMI i l'ACM impulsen una taula de coordinació en defensa de les institucions

Les dues entitats municipalistes també acorden que una delegació d'alcaldes viatjarà a Brussel·les dimarts per internacionalitzar el procés

03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:49h

Neus Lloveras (AMI) i Miquel Buch (ACM), en la roda de premsa d'aquest divendres. Foto: Roger Tugas


Les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis (ACM) i Associació de Municipis per la Independència (AMI) impulsaran una taula de coordinació en defensa de les institucions. És una de les decisions que han pres les cúpules de les dues entitats aquest divendres arran de l'empresonament del vicepresident català i set consellers i que han explicat el president de l'ACM, Miquel Buch, i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, a la qual se li sumen un viatge dimarts vinent a Brussel·les o el suport a les mobilitzacions dels propers dies.

Així, Buch ha condemnat "enèrgicament aquest empresonament il·legal del Govern de Catalunya", ha mostrat "el suport a les famílies dels consellers i conselleres que estan reclosos a presons de Madrid" i ha agraït el seu esforç "perquè aquest país pugui decidir el seu futur". Igualment, ha explicat que els ajuntaments i el món locals són les institucions "més properes al territori" i, per això, han decidit que els consistoris, els consells comarcals i les diputacions impulsaran aquesta taula de coordinació, oberta a tothom, tant a l'ANC, Òmnium o els membres de la Taula per la Democràcia i "amb qui vulgui estar coordinat en defensa del país". Tot i això, no ha avançat cap tasca concreta d'aquest òrgan, el qual decidirà el seu propi pla de treball.

De la mateixa manera, ha exposat que dimarts que ve una delegació d'alcaldes aniran a Brussel·les per internacionalitzar la denúncia i explicar la seva versió d'un procés que no va començar l'1-O, tot i que, des de llavors, "l'estat espanyol ha multiplicat la repressió". Així mateix, les dues entitats donaran "suport a qualsevol aturada de país que es convoqui" i que gaudeixi d'un "ampli consens". En relació a la vaga general del dia 8 convocada per la Intersindical-CSC, han condicionat el suport del món local a que sumi abans altres suports. De fet, ha explicat que la Taula per la Democràcia ja està debatent si s'hi suma.

Per altra banda, aquestes associacions tornaran a viatjar dijous a Madrid per estar al costat dels membres de de la mesa del Parlament que declararan al Tribunal Suprem i participaran "activament" a la manifestació convocada diumenge de la setmana vinent a Barcelona.

El registre de càrrecs electes és vigent

Al seu torn, Lloveras ha lamentat que "hi ha un Govern legítimament escollit a la presó en un país suposadament democràtic", motiu pel qual el món local sobiranista ha segellat el "ferm compromís d'estar en contacte constant per coordinar-se i fer front a la situació que viu el país". Igualment, ha recordat que "el registre de càrrecs electes existeix i és vigent", i no ha descartat que aviat es pugui creure "que és convenient reunir-los per conjuntament decidir quines cal emprendre". En un principi, aquest registre es va idear per ostentar la representació de la ciutadania si se suspenien institucions catalanes com el Parlament o el Govern.

De la mateixa manera, la presidenta de l'AMI ha asseverat també que els representants del món local volen expressar "el compromís inequívoc amb la democràcia i dir clar i alt" que només reconeixen "el Parlament escollit a les urnes" i el Govern de Carles Puigdemont i exigeixen "els presos polítics que hi ha en aquest país". "Espanya va deixar de ser definitivament un país democràtic i exigim a la comunitat nacional que deixi de mirar cap a una altra banda", ha afegit.