«Així no, Sa Majestat»: el resum d'aquest dimecres

La resposta de Puigdemont a Felip VI, els intents d'aconseguir una mediació internacional, una Europa que dona suport a Rajoy

04 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 22:50h

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el discurs institucional Foto: Jordi Bedmar / Govern


24 hores després del contundent missatge de Felip VI aplanant el camí a l'article 155, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost amb un "així no, majestat". El president ha acusat el monarca de posar-se al costat de les polítiques "catastròfiques" del PP i insistint en què és necessària una mediació per resoldre el conflicte. Des que es van saber els resultats del referèndum, la mediació internacional ha estat a l'ordre del dia. Puigdemont hi ha insistit diverses vegades i davant s'hi ha trobat la negativa, no només de l'Estat, sinó també d'Europa. Avui, en un debat extraordinari al Parlament Europeu, els grans grups han donat suport a la doctrina Rajoy. També han condemnat (amb la boca petita) la violència policial que ha ocupat portades arreu del món. El diàleg, doncs, sembla complicat.

Paral·lelament, l'ofensiva judicial no s'atura i aquest matí han estat citats a declarar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per un presumpte delicte de sedició. I malgrat la judicialització i les amenaces de l'Estat, el procés també tira endavant i ja hi ha convocat el pròxim ple: serà dilluns i Puigdemont haurà de traslladar a la cambra els resultats de l'1 d'octubre. 

Aquí us deixem les principals notícies del dia:

Puigdemont acusa Felip VI d'assumir les polítiques «catastròfiques» del PP

Les tres grans famílies europees fan costat a Rajoy contra Catalunya

De Kosovo a Colòmbia: els precedents de la mediació que demana Catalunya

Colau convoca els cònsols europeus a Barcelona per buscar una mediació després de l'1-O

L'Audiència Nacional cita Trapero, Sànchez i Cuixart per sedició

Puigdemont portarà dilluns al ple del Parlament l'aplicació del resultat de l'1-O