Puigdemont respon la querella: «Arriscarem molt, el Govern no fallarà»

El president de la Generalitat, en un acte de l'ANC a Sant Joan Despí, reclama a la ciutadania que interpel·li els alcaldes per saber si permetran la cessió de locals | Jordi Sànchez, president de l'Assemblea, interpel·la implícitament a Colau i li demana que faciliti la votació de l'1-O

Carles Puigdemont, en un acte de l'ANC
Carles Puigdemont, en un acte de l'ANC | ACN
08 de setembre del 2017
Actualitzat el 09 de setembre a les 9:02h
Al costat d'un "sí" de grans dimensions situat a la Plaça de Catalunya de Sant Joan Despí, Carles Puigdemont, En aquests termes s'ha expressat durant un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en què ha estat flanquejat pel seu màxim dirigent, Jordi Sànchez, i per Xavier Vendrell, exdirigent d'ERC que forma part de l'estat major del procés. Puigdemont ha insistit que el Govern està "diposat a tot" per fer el referèndum tot i les querelles que ja estan arribant per part de l'Estat. "Alguns arriscarem molt i anirem fins al final. Us garantim que el Govern no fallarà", ha insistit Puigdemont, que de moment s'ha mostrat conciliador amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, que ha acatat el Tribunal Constitucional (TC) i demana a l'executiu una alternativa per obrir els locals de votació de l'1 d'octubre.

Puigdemont ha demanat a la ciutadania que s'acosti als representants institucionals dels ajuntaments i del Parlament i els pregunti si els deixaran votar o no. "La resposta només pot ser un sí o un no", ha destacat el màxim dirigent català, que ha evitat referir-se explícitament a Colau. "Això no va de dretes i esquerres, de l'àrea metropolitana contra la Catalunya rural", ha destacat Puigdemont durant la seva intervenció, que ha acabat amb "Els Segadors".

Retrets a Rajoy

Rebut amb crits a favor de la independència i de "president, president", el dirigent nacionalista ha recordat que falten 23 dies per fer el referèndum. "Veurem i viurem una cursa d'obstacles. De fet, ja portem una mica d'entrenament, i algunes coses ja no ens enganxaran tant de sorpresa", ha assegurat Puigdemont. "N'hi ha que diuen que estan disposats a tot per impedir l'1-O, però n'hi ha una que no estan disposats a fer. Estan disposats a anar a la Fiscalia, a les clavegueres de l'Estat. Però no fan política, no dialoguen, no reconeixen que hi ha un problema polític", ha assegurat.

"El problema els passarà pel damunt", ha destacat el dirigent nacionalista. "Hi haurà, també, una cursa de facilitats. Veureu una cursa de facilitats dels que estem disposats a tot perquè el dia 1 hi hagi un referèndum. Estem disposats a tot. No escatimarem cap esforç perquè pogueu votar", ha assegurat el president. "Vosaltres creieu que la democràcia està millor en mans de Mariano Rajoy que a les vostres mans?", ha preguntat el president de la Generalitat.

La intervenció de Puigdemont ha arribat poc després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admetés a tràmit querella de la Fiscalia en la qual demana aturar tots i cadascun dels preparatius del referèndum. El ministeri públic imputa tres possibles delictes a Puigdemont, que són desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Aquest últim implica penes de presó. El Govern no té intenció, segons fonts consultades, d'aturar cap preparatiu i seguirà emetent la campanya institucional de participació de l'1-O. I, de passada, Puigdemont ja escalfa motors per la Diada que enguany se celebra a Passeig de Gràcia i al carrer Aragó.


Sànchez, Colau i les urnes

"Aquests són moments de gran intensitat", ha arrencat Sànchez. "Fa tan sols 48 hores, una majoria de diputats ens han retornat la dignitat i la tranquil·litat per sortir a la propera Diada sabent que estem convocats per triar si volem que Catalunya sigui independent o una comunitat del regne d'Espanya", ha apuntat el president de l'ANC. Sànchez ha insistit que les entitats han demanat "compromís" a la classe política i que a vegades s'han "posat de perfil", però ara -diu ell- no hi ha cap diferència.

El dirigent independentista ha assegurat que la ciutadania estarà al costat dels polítics "ara que cauen les querelles", i ha demanat als municipis que "mirin als ulls" de totes aquelles persones que volen votar l'1 d'octubre. Sànchez ha insisitit que els agradaria que "cap alcalde o alcaldessa" no cedís locals pel referèndum, en referència implícita a la batllesa de Barcelona.

"Tenim un país fort i cohesionat. Hem de sortir al carrer amb el civisme que ens ha caracteritzat", ha assenyalat Sànchez, que ha elogiat Puigdemont per haver fet l'aposta del "referèndum o referèndum". Aquest anys, segons el president de l'ANC, la Diada de dilluns és per anar-hi "amb la joia que no hem tingut en altres ocasions" perquè "ara tot depèn de cadascun de nosaltres". "No tinguem por, no tinguem complexos. La democràcia sempre és on hi ha les urnes", ha apuntat Sànchez.

"Els qui no volen urnes, possiblement, el que no volen és la democràcia", ha insistit el màxim dirigent de l'Assemblea, que ha demanat "ser dignes del moment i de la història". "Hem tingut la fortuna de viure en un moment de la història en què els conflictes es poden dirimir a les urnes", ha assegurat Sànchez.

Intervenció encesa de Xavier Vendrell

Vendrell, que va ser el primer regidor independentista de Sant Joan Despí i que durant anys va ser un dels homes forts de la maquinària d'ERC, ha destacat que Catalunya travessa "moments històrics". L'exconseller ha recordat que l'any 1989 va protagonitzar un acte independentista al mateix lloc on s'ha celebrat el míting, i ha demanat no perdre de vista que en aquesta localitat del Baix Llobregat el PSC hi governa amb majoria absoluta. "Els independentistes no tenim cap problema en què una persona nascuda fora de Catalunya pot ser president d'aquest país", ha apuntat.

Es referia al seu vot afirmatiu a la investidura de José Montilla com a màxim dirigent del país i a una anècdota de fa 22 anys, quan una dona -la Carmen- li va dir que no el votaria a les municipals perquè "només faria política per als catalans". Vendrell ha dit que el "nou país" es vol construir amb "gent com la Carmen". "Votarem que sí pels nostres fills i les nostres filles, independentment d'on vinguem. Ho dic amb emoció", ha assenyalat Vendrell, que fins als 15 anys va parlar en castellà a l'escola.

L'exdirigent d'ERC ha carregat contra Joan Coscubiela, portaveu parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), que ahir va ser aplaudit per PP, PSC i Ciutadans. "Si a mi m'aplaudeixen, marxo del faristol", ha assegurat Vendrell, que ha carregat contra el paper "galdós" de Coscubiela. "Per l'amor de Déu, fins on hem arribat?", s'ha queixat visiblement encès Vendrell, que ha acusat el PP de voler "acabar amb el català".

"Juntament amb Ciutadans, volen que el català deixi d'existir, perquè és el nervi de la nació catalana, i la volen liquidar", ha destacat l'exconseller, que ha interpel·lat els votants d'esquerres del Baix Llobregat per fer costat al projecte independentista. "Ens recordarem de tots vosaltres", ha assenyalat.