Jordi Baiget, un home fidel a Mas víctima d'un atac de sinceritat

L'exconseller d'Empresa i Coneixement es veu obligat a deixar el Govern per expressar dubtes sobre el referèndum després d'una llarga trajectòria dins del PDECat | Va ser secretari de l'executiu amb Mas i va arrencar la trajectòria dins de CDC a principis dels noranta com a assessor de Miquel Roca

Jordi Baiget, en una imatge d'arxiu
Jordi Baiget, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
03 de juliol del 2017
Actualitzat el 04 de juliol a la 13:54h
Jordi Baiget (Balaguer, 1963) era un d'aquells consellers prudents, poc amants dels micròfons, més de treballar al despatx que de parlar en públic. Davant dels mitjans oferia un perfil moderat, sense estridències, amb poques concessions al titular fàcil. La primera declaració fora de la norma li ha costat el seu lloc com a titular d'Empresa i Coneixement. El president Carles Puigdemont li ha retirat la confiança després que, en una entrevista al diari El Punt Avui, dubtés de la celebració del referèndum i emetés crítiques cap a la manera de fer de Puigdemont. "Ha estat víctima d'un atac de sinceritat", ressalta un dirigent governamental consultat per NacióDigital. "No ha fet res més que verbalitzar el que pensa molta gent", soté una altra veu de l'executiu. Un dels homes més fidels a Mas, doncs, fa les maletes.

La seva trajectòria està especialment lligada a l'expresident de la Generalitat. És qui el tria com a director general de coordinació interdepartamental quan aterra a Palau, l'any 2010, i és qui l'ascendeix a secretari del Govern el 2012. Un detall serveix per exemplificar el pes que tenia Baiget a Palau: era un dels presents a la reunió en la qual Mas dissenyava la campanya electoral de Convergència per a les eleccions catalanes que s'havien de celebrar el 6 de març del 2016 per superar el bloqueig en què s'havia entrat des del 27-S. Aquells comicis no es van dur a terme perquè l'expresident va decidir plegar. I Baiget va ser un dels primers en assabentar-se -assegut des de la localitat que té al Camp Nou durant un Barça-Granada- que l'exlíder de CDC tenia intenció de deixar el càrrec.

Baiget formava part del nucli dur de Mas a Palau i va ser ascendit a conseller per petició seva quan ja havia cedit pas a Puigdemont

Immediatament després de plegar, Mas va seguir supervisant la confecció de l'executiu de Carles Puigdemont, triat per acabar amb la lluita fratricida instal·lada en l'independentisme. Una font coneixedora del procés de càsting dels consellers recorda aquesta escena: "L'expresident el va definir com el membre del Govern més fidel que tindria dins l'executiu". Al llarg dels primers mesos de mandat va agafar el cotxe en nombroses ocasions per visitar empreses a l llarg del territori, i també va mirar de teixir complicitats dins l'establishment. El seu equip sempre assenyalava que era més bo en les distàncies curtes que fent discursos al Parlament, on sovint se'l veia llegir les respostes. Amb el temps ho va anar polint.

Dins de l'executiu se'l considerava proper a Joan Vidal de Ciurana, secretari del Govern i que també va ser -com ell- director general de coordinació interdepartamental. Vidal va ser cap de gabinet de Mas al Govern i, segons almenys cinc fonts consultades, la seva relació amb Puidgemont no és la millor. "Hi ha malestar", defineix un dels consultats. Baiget, fins ara, havia estat considerat "fidel" tant al president com al PDECat, on té una llarga trajectòria que arrenca en l'etapa de Convergència. De fet, hi entra a principis dels noranta com a assessor del grup parlamentari a Madrid comandat per Miquel Roca.

Molest per no disposar d'informació

Últimament, en cercles governamentals, ha crescut el malestar pel fet de no tenir informació concreta sobre el referèndum. "Això genera el que genera", considerava Baiget en l'entrevista fatídica a El Punt Avui. Baiget era dels partidaris que la signatura de tots els procediments relacionats amb la consulta vinculant caigués sobre les esquenes de Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. Tampoc és cap secret que a l'extitular d'Empresa no li feia cap gràcia haver de compartir camí sobiranista amb la CUP, de qui se sentia especialment separat en termes ideològics.
 

Artur Mas i Jordi Baiget, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


Amant de la música, col·leccionista compulsiu de discos i pare de dues filles, està casat amb la directora de serveis del departament de Governació. Li agrada fer la compra en persona sempre que pot, especialment en dissabte, el dia que aprofita per sopar, si pot, al costat de la família. La seva sortida del Govern és la primera que protagonitza un conseller des que hi va haver la crisi motivada pel trencament de CiU. Aquest cop és el referèndum el que tensa les costures d'un executiu que encara amb una sacsejada forta la fase final del procés.