ERC i el PDECat reclamen a Iglesias que s'impliqui en el referèndum de l'1 d'octubre

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, exhibeix sintonia amb el líder de Podem i recorda que "només els marcs mentals fraqnuistes poden presentar el referèndum com un cop d'estat" | Carles Campuzano, cap de files del PDECat, retreu a Iglesias que "massa vegades l'esquerra espanyola ens ha fallat"

13 de juny del 2017
Actualitzat el 14 de juny a les 9:24h

Joan Tardà, portaveu d'ERC. Foto: Europa Press


Els partits sobiranistes han reclamat a Pablo Iglesias que doni suport al referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya. Ho han fet aquest dimarts en el debat de la moció de censura de Podem contra el govern de Mariano Rajoy. Amb un to i un discurs molt diferents, mostrant complicitats ideològiques, en el cas de Joan Tardà, d'Esquerra Republicana. En el de Carles Campuzano (PDECat), des d'una posició d'abstenció i expressant desconfiança envers un Iglesias que, més enllà de la retòrica, és més jacobí del que sembla, segons el portaveu.

Joan Tardà ha intervingut, en nom d'ERC, en el debat de la moció de censura. El dirigent republicà ha començat adreçant-se al "company Pablo Iglesias" i fent una referència als valors republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Tardà ha explicat que quan un electe del partit pren possessió, ho fa sempre per imperatiu legal, perquè no reconeix la legitimitat plenament democràtica de la Constitució espanyola, "que ens va endossar la monarquia borbònica patrocinada pel dictador". Amb una intervenció plena de referències emocionals i històriques, Tardà ha dit que "només els marcs mentals franquistes poden presentar la demanda de referèndum com un cop d'estat".   

Tardà ha recordat que la Constitució nega el dret d'autodeterminació, i que el republicanisme català se sent solidari amb l'antifeixisme espanyol i ha reconegut a Podem de ser l'esquerra alternativa. Ha criticat la supèrbia dels partits del règim, que els impedeix reconèixer la magnitud de la indignació catalana.


Buscant complicitats

Ha proclamat que "per primer cop existeixen uns partits que qüestionen el règim polític del 78, el de la segona Restauració". "Per això estem orgullosos de donar-vos suport", esmentant la tradició de Pi i Margall i Companys, i mostrant simpatia pels republicans espanyols Nicolás Salmerón, Ramón y Cajal i Giner de los Ríos. "Fem nostra la vostra moció de censura", ha afirmat el portaveu d'ERC.  En un discurs que ha insistit en la búsqueda de complicitats de cara al procés, Tardà ha mostrat confiança en què sobiranistes i autodeterministes puguin anar junts, no per votar "sí", sinó per poder votar. També ha expressat que ERC no renuncia a sumar i a trobar-se amb totes les branques del catalanisme, "inclòs el PSC", de qui ha elogiat el suport a la normalització de la llengua.  
 
El dirigent republicà ha saludat la moció de censura al govern del PP i al règim de la Restauració borbònica de 1978, igual de corrupció com la primera, ha afirmat, per assegurar: "És un règim convertit en un femer". Ha citat un seguit de casos de corrupció: Gürtel, Púnica, Bankia, Caixa Catalunya-Narcís Serra, ERE's andalusos, casos Arena Palma, Pretòria, Millet, Pujol, Alierta... "Mentre no es reconegui que la corrupció és un mal congènit del règim del 78, no hi haurà solució", ha clamat des de la tribuna.
"La causa de la decadència de l'actual règim és la impunitat moral i penal del franquisme", ha asseverat Tardà, al crear un clima d'impunitat que fa creure a les elits que tot està permès. La moció de censura es dirigeix contra un règim "irreformable". "No som d'eixe món", ha dit, rememorant Raimon.

Tardà ha explicat que ha estat la gran mobilització popular la gran impulsora del procés sobiranista. Ha dit que el sobiranisme i els partidaris de l'autodeterminisme conformen aquest 80% que defensa el dret a decidir, que a Catalunya vol dir desobediència contra la tirania. "La desobediència culminarà l'1 d'octubre". "Ens ha fet desobedients la indefensió", ha exclamat el diputat. "No ens rendirem" i ha conclòs dient "¡Viva la República catalana!, visca la Tercera República espanyola!".
 

Carles Campuzano, portaveu del PDECat. Foto: Europa Press


Carles Campuzano: "Ens recorda Zapatero"

Pel PDECat, ha intervingut en el debat de la moció de censura Carles Campuzano, qui ha recordat a Iglesias que la moció de censura és, també, una investidura del candidat. L'ha criticat perquè no s'ha fet un esforç per sumar més forces. Campuzano ha dit que aquesta moció no servirà ni per derrotar Rajoy ni per fer viable un referèndum a Catalunya, per la qual cosa ha anunciat la seva abstenció.

Campuzano ha destacat que ells són partidaris de foragitar el PP del govern. "Si del que es tracta és de construir una majoria alternativa per canviar el govern d'Espanya, poden comptar amb nosaltres", però ha de donar resposta al que demana Catalunya. En un moment determinat, li ha etzibat a Iglesias que li recorda Rodríguez Zapatero, rememorant la promesa de l'antic líder socialista de defensar l'Estatut. "En la història del catalanisme, massa vegades l'esquerra espanyola ens ha fallat", tot citant el Pacte de Sant Sebastià de 1930, que va dur la República.

El portaveu del PDECat li ha reconegut la retòrica sobre la plurinacionalitat, però el seu discurs traspua jacobinisme en molts àmbits. "Valorem el seu esforç -ha dit- però deixi'm ser escèptic". Sobre l'anunci de referèndum a Catalunya, ha acusat de confusió al líder de Podem: "Han d'aclarir si estaran amb les institucions catalanes" en els propers mesos.
El diputat català ha esmentat les llacunes en política econòmica del candidat, i ha citat els països escandinaus, que aposten per l'estat del benestar i alhora per ser competitius en un mercat global.

Pel que fa a Catalunya, Campuzano ha explicitat que "hem de convèncer el PSOE". Sobre el referèndum, ha proclamat que "ens empara el principi democràtic". "Catalunya se sent nació, com a nació actuarà, com a nació decidirà el seu futur". Ha demanat que les forces democràtiques espanyoles acompanyin aquest camí, ja que "la qüestió catalana continua sent la qüestió democràtica a Espanya".     

Pablo Iglesias, en la seva rèplica, ha recordat el vincle de sectors de la dreta catalana amb el franquisme i el suport donat per Francesc Cambó al bàndol del general Franco. Això ha permès que Campuzano li recordés l'origen antifranquista de Convergència Democràtica, dels fundadors d'Òmnium Cultural al catolicisme que es va enfrontar a la dictadura.