​Decisió històrica: qualsevol ciutadà podrà saltar als plens de la Patum

L'Ajuntament de Berga sortejarà 149 dels 400 salts | Totes les persones interessades hauran de presentar una instància, i els menors de 16 anys també hauran de tenir una autorització

La Guita Xica a la Patum de Berga
La Guita Xica a la Patum de Berga | Martí Albesa
08 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:16h
L'Ajuntament de Berga ha fet pública una decisió històrica: qualsevol ciutadà que ho desitgi podrà optar a saltar als plens de la Patum, un fet que fins ara estava restringit. Les persones interessades participaran en un sorteig.

Així, l'Ajuntament gestionarà, aquesta propera Patum, una de les més polèmiques de la història, un total de 149 salts de plens, que seran els que entraran al sorteig, segons ha informat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, aquest dijous en una roda de premsa. Del total dels 400 salts, doncs, la resta es distribuiran de la següent manera: 220 seran per a la comparsa, 10 per a cadascun dels 22 membres de la plantilla de manera homogènia; els 31 salts que no se sortejaran i que també gestionarà l'Ajuntament, es repartiran entre els 11 regidors, les quatre parelles d'Administradors i el personal del consistori a qui, històricament, se li donaven. En el cas dels salts de la CUP, han anunciat, ja s'inclouen dins del grup de 149 que van a sorteig. 

Pel que fa al repartiment, 37 salts seran pel primer de dijous, 37 pel segon, 37 pel primer de diumenge i 38 pel segon de diumenge. 

Tots els ciutadans que ho vulguin, ha destacat la regidora de Patum, Mònica Garcia, podran optar al sorteig a través d'una instància genèrica, que podran entrar electrònicament a través de la pàgina web o a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) des d'aquest divendres a les 00:01 hores i fins dimarts a les 15.00 hores. En aquest formulari s'haurà d'indicar el motiu de la instància i, a més, s'haurà d'acompanyar d'un escanejat o fotocopiat del DNI. En aquest cas, ha remarcat l'alcaldessa, les persones de Berga no tindran preferència per sobre de la resta. 

El sorteig, ha especificat la regidora, es farà a partir del número de la primera instància entrada al registre. El sistema es dividirà en dues fases. En primer lloc, se sortejaran els dos salts de dijous, i després els de diumenge. Per fer-ho, s'utilitzaran 10 boles numerades del 0 al 9. Aquestes s'introduiran en una bossa i, posteriorment, se'n trauran quatre de forma consecutiva. Aquestes formaran el número de registre corresponent a una sol·licitud.

A partir d'aquest número, doncs, es calcularan 74 salts, que seran els que saltaran dijous, i 75 més, que seran els que sortiran diumenge. Els propers números a partir de l'últim -havent comptat 74 o 75-, quedaran en reserva, per si hi ha renúncies o baixes d'última hora. En aquest cas, les persones que entrarien serien les correlatives als números de registre següents. Si al sorteig no s'hi apuntessin 149 persones, ha especificat Garcia, els salts s'adjudicarien directament i per ordre d'entrada. És a dir, la primera persona apuntada saltaria al primer salt de dijous. La resta de salts, ha explicat, s'entregarien als vestidors de la comparsa, a qui es repartirien equitativament.

El sorteig es realitzarà de forma pública i oberta el proper dimarts 13 a les 19.00 hores a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga, amb diversos membres i tècnics del consistori, així com responsables del Patronat de la Patum. A més, també es publicaran els resultats a la pàgina web i al taulell d'anuncis el mateix dimarts. 

Per altra banda, els salts es repartiran el mateix dia de la Patum completa, i les persones hauran d'anar a buscar el tiquet amb el DNI a la zona dels vestidors de plens, de les 19.00 a les 20.00 hores. Aquest val, (que portarà el seu nom i serà intransferible), també s'haurà d'entregar, conjuntament amb el DNI i amb l'acompanyant a la taquilla on es va a buscar la roba, en el moment de vestir-se. Per altra banda, els menors de 16 anys hauran de presentar, ja en el moment de la instància, una autorització del tutor legal, on s'indiqui que autoritza el salt de plens. 

Com és habitual, han recordat, els membres de la comparsa es reservaran el dret de no deixar saltar qualsevol persona, si les seves condicions no són les òptimes, tal com passa amb totes les colles. 

Un procediment legal

Segons l'alcaldessa, s'ha escollit un sistema "que pugui garantir l'accés a aquelles persones que vulguin participar a la festa". Un procediment, ha especificat, que s'havia d'adaptar als requisits legals demanats a l'administració pública, i que s'ha presentat aquest mateix dijous a la resta de grups municipals, en una reunió de junta de portaveus. En aquest cas, doncs, es tracta d'una decisió de la CUP davant de la situació d'extrema urgència que s'ha viscut, i de les "mancances" que, segons la regidora, s'han pogut veure que hi ha en aquesta comparsa, tot i que també en tantes altres. 

"Esperem anar fent avenços significatius al llarg dels anys", ha declarat Garcia. De moment, però, aquesta mesura és un primer salt per la democratització de la festa, tot i que, tal com ha indicat Venturós, l'objectiu seria que cada comparsa pogués gestionar els seus salts d'una manera equitativa, i permetent l'accés d'aquests a la ciutadania. A més, ha puntualitzat, l'equip de govern continua considerant que la tasca que realitzen els membres de les comparses s'ha de compensar amb salts. 

Aquesta decisió s'ha pres després que, durant el ple de l'Ascensió, l'Ajuntament informés que es feia càrrec de la gestió de la comparsa, deixant fora de lloc, temporalment, la figura del cap de colla. De fet, va explicar Venturós, aquesta era una de les poques possibilitats legals que podien adoptar des del Patronat de la Patum, ja que aquest òrgan no tenia funcions executives i fiscalitzadores sobre les comparses, sinó només administratives. 

Unes traves legals que també van haver d'assumir en el darrer ple municipal, on es van estimar les sis impugnacions realitzades pels caps de colla dels plens, de la Guita Grossa i del Tabal, així com dels tres nous vestidors que entraven a la plantilla per substituir els expulsats, per declarar nuls els acords del Patronat de la Patum extraordinari, que demanaven que els tres expulsats es reincorporessin a la comparsa dels Plens, i que totes les colles haguessin de redactar nous reglaments de règim intern, fent una ratificació, també dels caps de colla.
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la regidora de Patum, Mònica Garcia. Foto: Aida Morales