Cada català hauria de treballar un any gratis per eixugar tot el deute públic

El nombre de llars sense ingressos i nens a càrrec creix a Barcelona, l'Estat atorga zero euros en ajudes a joves a l'estranger, Espanya és l'estat de la UE on menys gent viu en cases, quatre mesos de neteja de les dependències de la Guàrdia Reial a la Zarzuela costen 87.120 euros... entre altres dades ocultes de la setmana

Algunes organitzacions, com la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute de València, s'han mobilitzat per auditar i no pagar part del deute públic.
Algunes organitzacions, com la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute de València, s'han mobilitzat per auditar i no pagar part del deute públic. | Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute de València
15 d'abril del 2017
Actualitzat el 17 d'abril a les 18:49h
La hipoteca en forma de deute públic que ha inflat la crisi econòmica i les polítiques d'austeritat és enorme. I costarà molts anys que torni a una situació suportable, en especial davant les dificultats que patirà l'Estat en el moment en què el Banc Central Europeu apugi els tipus i el cost dels interessos del deute es disparin. Ara bé, si es volgués eixugar tota aquesta llosa de cop -en part, creada arran de polítiques costoses i controvertides com el rescat bancari, infraestructures majestuoses o indemnitzacions al Castor-, hi hauria una via. Tan senzill com que cada català treballés un any gratis, cedint a l'administració tots els seus guanys. Així, Catalunya ja deixaria a zero la factura del deute autonòmic i la part proporcional de l'estatal. Tan simple com inverossímil, en tot cas.

Aquesta és una de les xifres d'aquesta setmana, la qual ve acompanyada per altres conseqüències nefastes de la crisi, com l'augment del nombre de cases sense cap tipus d'ingrés i menors vivint-hi. Un fet que ha obligat molts joves a emigrar i aquests, tot i que el govern espanyol va obrir una línia de subvencions per a ajudar-los, van veure com de cop se'ls tancava la porta a aquests recursos, els quals es van reduir a zero durant el 2016. En canvi, sí que hi ha partides per condecorar policies o per netejar les dependències de la Guàrdia Reial a la Zarzuela.

I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies:

Arxivat a