Un país en temps de liderats volàtils

El cas Palau obliga Artur Mas a donar explicacions mentre creix el debat sobre el seu futur com a líder del PDECat | Joan B. Culla i Pilar Rahola opinen en sengles entrevistes a NacióDigital sobre la figura de l'ex-president i el moment polític

Artur Mas en el congrés que va hibernar CDC i refundar-la com a Partit Demòcrata l'estiu passat.
Artur Mas en el congrés que va hibernar CDC i refundar-la com a Partit Demòcrata l'estiu passat. | Adrià Costa
11 de març del 2017
Actualitzat el 14 de març a les 7:04h
El procés català ja fa més de cinc anys que dura i ens ha acostumat a una cadència d'alts i baixos que fan anar de bòlit analistes i que, a una gran velocitat, envia els seus líders del cel a l'infern i a l'inrevés. És el que li ha passat aquesta setmana a Artur Mas. L'ombra del finançament irregular de CDC, que alimenten el judici del cas Palau i la instrucció del cas del 3%, han obligat el líder del PDECat a negar, de nou i amb la mateixa vehemència que en altres ocasions, qualsevol tipus d'irregularitat i a posar la mà al foc pels responsables de les finances de CDC. Ho ha hagut de fer pocs dies després de recollir mostres de gran suport popular arran del judici per haver posar les urnes el 9-N pel que encara espera la sentència del TSJC.  

Mas ha atribuït les acusacions a una estratègia personal dels acusats, en aquest cas Fèlix Millet i Jordi Montull, per sortir-se'n gràcies a un pacte amb la Fiscalia i a l'allargada mà dels poders de l'Estat,que, pels casos de corrupció que l'esquitxen, veurien en l'antiga Convergència la baula més feble d'una cadena que ajuda a que el procés no descarrili. Tot plegat, i en paral·lel a uns processos judicials de final incert, ha provocat que, dins i fora del partit, es debati si ell és ja el líder (i arribat el cas el candidat) més adequat per a un PDECat que es reclama allunyat de la corrupció i com a catalitzador de la renovació política de l'espai central.
 

Pilar Rahola i Joan B. Culla. Foto: Adrià Costa


Aprofitant que tots dos han tret llibres que, a ben segur, estaran entre els més venuts per un Sant Jordi que el bon clima d'aquests dies en fa sentir més a prop, NacióDigital publica aquest cap de setmana entrevistes de Pep Martí a l'historiador Joan B. Culla i d'Esteve Plantada a la periodista i escriptora Pilar Rahola, dues persones que coneixen bé el nostre ecosistema polític i que, des d'una posició de privilegi gràcies a la proximitat, opinen sobre Artur Mas i del procés. Del futur de l'expresident en tenen visions contraposades i de la resta de temes de la nostra història contemporània emeten opinions que val la pena escoltar.
 

Joan B. Culla: "El lideratge de Mas està semiamortitzat"

Pilar Rahola: "No concebo el procés sense la potència de la figura de Mas"