Tardà adverteix Rajoy que el Parlament ratificarà Forcadell si és inhabilitada

El dirigent republicà assenyala que, si no es pacta el referèndum, es farà a través de la legalitat europea | Avança que Catalunya no participarà en les negociacions pel sistema de finançament | Rajoy ironitza amb l'oferta de diàleg de Catalunya i acusa els polítics independentistes de la judicialització del procés: "Són ells els qui s'han situat fora de la llei"

Joan Tardà, al debat d'investidura
Joan Tardà, al debat d'investidura | Congrés
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:35h
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha arrencat la seva intervenció en la investidura de Mariano Rajoy amb les paraules que van protagonitzar la qüestió de confiança de Carles Puigdemont: "O referèndum, o referèndum". Tardà ha insistit que la via de la "força bruta" que promou el PP contra el procés sobiranista no li servirà per sortir-se'n, perquè "ja no estem a la dècada dels anys trenta". En aquest sentit, ha advertit que el Parlament ratificarà Carme Forcadell en el càrrec si és inhabilitada. "No acceptarem la castració química de la cambra", ha ressaltat, al mateix temps que determinava que els electes catalans "assumiran totes les conseqüències penals" que recaiguin sobre ells.

"El camí autoritari té molt poc recorregut. Nosaltres no confiem en les seves conviccions democràtiques", ha apuntat el portaveu dels republicans, que ha comparat la manera de fer de Rajoy amb Turquia i la Sèrbia dels anys noranta. Referint-se a la via pactada per fer el referèndum, Tardà ha posat com a exemple David Cameron, primer ministre britànic que va acordar el referèndum amb Escòcia, i ha apuntat que la distància existent entre el futur president espanyol i Cameron "és la mateixa que entre Winston Churchill i Franco".

La legalitat del referèndum

Tardà ha destacat que, si el referèndum no se celebra per la via pactada, acabarà fent-se sota l'empara de la legalitat internacional. "Més que demòcrates, vostès són nacional-constitucionalistes", ha apuntat el dirigent republicà, que ha apuntat que la monarquia espanyola actua contra els interessos dels catalans. "Es nega el dret a decidir de les nacions. Sap vostè per què? Perquè la política espanyola sempre ha estat incapaç de resoldre els conflictes nacionals", ha determinat.

El portaveu d'ERC a Madrid ha insistit que la façana democràtica del PP és, simplement, per "tenir reconeixement internacional", i ha retret als populars l'absència de dirigents de les institucions espanyoles a la conferència que va fer Puigdemont fa dues setmanes a Madrid, en la qual va oferir a l'Estat establir els termes del referèndum sempre i quan s'acordi.

En el torn de contrarèplica, Tardà ha desafiat els poders de l'Estat a impedir la consulta vinculant. "Ens vindran a buscar a casa? Si això passa, haurem guanyat per golejada", ha apuntat el dirigent republicà, que s'ha preguntat: "Què diran al món si empresonen Puigdemont?". "Vostès han entrat en una espiral de repressió", ha apuntat Tardà, que ja des del seu escó ha destacat l'empoderament de la ciutadania. "Davant d'això, hi ha dos camins. El primer, acceptar com resoldre políticament el conflicte, o bé un camí que et porta al fracàs del sistema democràtic", ha insistit.



En el torn de rèplica, Rajoy ha començat irònic, destacant el caràcter "amable" i "generós" de la intervenció de Tardà. "Això sí que és diàleg", ha apuntat sobre la proposta de "referèndum o referèndum" que les institucions catalanes promouen des de fa exactament un mes. "Si el faran igual, per què el volen pactar?", s'ha preguntat el futur president del govern espanyol, que ha promès "atendre les necessitats" i "fer complir la legalitat" durant els propers quatre anys.

"És imprescindible que alguns abandonin la política de confrontació", ha ressaltat Rajoy, que ha acusat els dirigents independentistes de promoure la judicialització del procés en la mesura que "s'han situat fora de la llei". "Jo no vull guerracivilisme, ni divisions entre catalans o amb la resta d'espanyols", ha assenyalat. L'única proposta que ha fet és la de desafiar els dirigents independentistes a reformar la Constitució.

"La llei s'ha de complir, encara que alguns diputats vulguin que això sigui la llei de la selva", ha apuntat. "Els mandats democràtics ho han de ser dins la norma. Sense llei no es pot parlar de democràcia", ha apuntat Rajoy ja des del seu escó.

Model de finançament

Tardà, que ha desitjat l'obertura d'un procés constituent a l'Estat que acabi amb la proclamació d'una tercera república estatal ben avinguda amb la catalana, ha deixat clar que la Generalitat "no participarà" en les negociacions pel model de finançament. "Hi ha un xoc de legalitats, però la que val sempre és l'última voluntat", ha apuntat sobre el conflicte jurídic existent sobre el procés. "Ja ens han pres prou vegades el pèl", ha argumentat.

El dirigent republicà ha apuntat que el sistema de finançament que Catalunya necessita és l'agència tributària "de la República catalana", que segons Tardà ja està en marxa.