La residència okupa autoritzada per Colau comença a prendre volada

Un grup de joves anarquistes de la UB va okupar al març un edifici abandonat a la plaça Universitat | Ara preparen una sèrie d'activitats educatives i lúdiques per dinamitzar el barri | L'Ajuntament de Barcelona els va comunicar que no els denunciaria però que hi havia projectada una escola de música en el local

L'edifici es troba al número 9 del Passatge de Sant Bernat, al costat de la plaça Universitat
L'edifici es troba al número 9 del Passatge de Sant Bernat, al costat de la plaça Universitat | Sergi Santiago
24 d'agost del 2016
Actualitzat el 27 d'agost a les 17:26h
Al març, un grup de joves anarquistes de la Universitat de Barcelona va decidir okupar un edifici al passatge Sant Bernat. El local és molt espaiós, té cinc plantes i està situat a prop de la plaça Universitat i a pocs metres del CCCB i el MACBA. Fins a l'any 2008, va acollir l'escola d'adults Francesc Layret però va quedar en desús per suposats danys a l'estructura. Ara, cinc mesos després de l'okupació, el projecte comença a enlairar.

És la una del migdia. Una mare amb un nadó als braços i un nen de deu anys passeja pel Raval. La dona vol roba per les criatures i el nano, que té el cap rapat, una gorra per ell, així que piquen a la porta de la residència. Després d'insistir prou, un jove obre la porta i al cap d'una estona la família surt amb una bossa plena de roba. El nen demana si tenen alguna joguina, però li diuen que, ara mateix, no n'hi ha cap.

La Residència Estudiantil Autogestionada (REA) organitza cada diumenge un mercat de roba, on acostuma a anar gent sense llar o amb pocs recursos. Ara, a l'agost, l'han deixat de fer perquè molts dels okupes són fora, però el reprendran al setembre. Serà a partir de l'inici del curs escolar quan finalment comencin a realitzar totes les activitats que tenen pensades: classes d'urdú, lliçons d'arts marcials, reforç escolar per la canalla del barri o un cinefòrum.
 

L'edifici té cinc plantes, tres dedicades a la residència i dues pel centre social Foto: ACN

 

En total, hi viuen 19 joves però no tots estudien a la UB. Ho explica a NacióDigital un dels membres de la REA. Ell estudia a Granada, on aviat haurà de tornar per fer els exàmens. "Si no fos per la residència, jo no tindria on viure", assegura. Els mesos inicials van ser els més complicats. "No teníem aigua, ni llum, ni nevera i vivíem vint persones en una mateixa habitació", indica. Ara ja han aconseguit tenir aigua calenta i electricitat –no detalla com–. De les cinc plantes de l'edifici, tres estan destinades a la residència i dos a l'activitat del casal.

El 16 de març, un tècnic de l'Ajuntament de Barcelona s'hi va presentar i els va comunicar que no tenien cap intenció de denunciar-los, però que s'havia d'estudiar la seguretat de l'edifici. Els bombers van determinar que era "parcialment habitable". El consistori els va fer saber que en aquell local hi havia projectada una escola de música pel barri, però que no era imminent. De moment, els joves okupes no pensen en la possibilitat que algun dia els puguin fer fora i treballen per enfortir els lligams amb les entitats del barri i altres centres okupats.