L'escola Augusta, un microcosmos de la zona alta

Jorge Fernández Díaz vota en un col·legi que ha estat fins ara un feu convergent | Una dona convida el ministre de l’Interior a imitar Cameron

Una senyora demana la dimissió de Jorge Fernández Díaz mentre aquest atén els mitjans de comunicació, aquest matí a l'Escola Augusta
Una senyora demana la dimissió de Jorge Fernández Díaz mentre aquest atén els mitjans de comunicació, aquest matí a l'Escola Augusta | Adrià Costa
26 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:00h
El ministre de l’Interior d’Espanya, Jorge Fernández Díaz, ha votat aquest matí al Col·legi Augusta de Barcelona, a la zona alta, a tocar del Turó Parc. Sarrià-Sant Gervasi és tot un món i menys homogeni del que pot semblar amb ulls de fora. El col·legi electoral, l’escola Augusta, un antic palauet finisecular que avui acull un centre concertat, està situat al barri de Galvany, conformat per carrers com Calvet i Laforja, on es preserva la identitat de barri, molt comercial, i on CiU dominava clarament. Convergència confia a mantenir la seva força aquí. Molt a prop, entorn el Turó Parc, amb carrers com Beethoven, Bori i Fontestà, Pau Casals, el Partit Popular domina. És on viu el ministre.

Concepció, apoderada i militant de CDC, ens explica que ell veu d’una hora lluny com són els votants de cada partit: “Convergència té majoria en les zones menys pijes del barri. Fa gràcia veure les diferències entre els de Ciutadans i el PP. Aquests solen ser gent més gran, matrimonis madurs, mentre els més joves s’han inclinat per C’s i ens miren a nosaltres amb més mala cara”.
 

Jorge Fernández Díaz s'acomiada de les apoderades del PP, aquest matí a l'Escola Augusta. Foto: Adrià Costa


La Rosa, una apoderada del PP, confia que avui recuperaran alguns vots que Ciutadans els va prendre, segons ella, el 20-D. En un racó, interventors del PP i de Ciutadans semblen confraternitzar. El del partit taronja argumenta a favor d’Albert Rivera: “Ha fet una jugada d’escacs. Va apostar per un govern amb Sánchez per impedir una aliança entre socialistes i Podem”. Més enllà, els d’En Comú Podem fan tertúlia amb els del PSC. Una senyora gran, aliena als neguits dels representants dels grans partits, diu que ve a votar pel PACMA: “És que em fan molta pena els animals”.
 
Una ciutadana contra Fernández

Fernández ha exercit el seu dret enmig de l’expectació, que es notava des de les nou del matí, quan han arribat els primers periodistes, tot i que l’arribada del ministre es preveia a les onze. Més d’un votant s’ha espantat davant l’allau de gràfics que han pres posició entorn la urna que havia de rebre el sufragi ministerial.

Al sortir de votar, un home l’ha escridassat: “Un gran demòcrata!”, ha cridat, i una dona ha clamat “dimissió!”, el que ha fet intervenir un apoderat de Ciutadans en defensa del ministre del PP: “Senyora, es protesta votant, no així”. L’home semblava molest.

Fernández Díaz s’ha aturat uns moments per fer les declaracions habituals a la premsa: crida a la participació, “en una democràcia el veredicte que val és el de les urnes”, i “Espanya és una democràcia”. S’ha referit també al Brexit per advertir contra els populismes. El Brexit serveix aquests dies pel que convingui.   
 

Jorge Fernández Díaz vota a l'Escola Augusta. Foto: Adrià Costa


Uns metres més enllà, una dona ha començat a cridar: “Dimissió”, “Volem una democràcia europea” i “Fernández, imita Cameron”. Tota una altra interpretació del Brexit. Ha cridat l’atenció que, de nou, l’interventor de Ciutadans hagi demanat a la ciutadana que protestava que aquell no era lloc per fer-ho. Tota l’estona, el de Ciutadans semblava més decantat que els mateixos interventors del PP. Una dona del PP ha dit: “Estos que gritan son los de CiU (ha dit això, CiU), que están cabreados porque se ha descubierto la corrupción”. “Es que se está limpiando España. Esto no lo hizo Zapatero”, ha arrodonit una altra.
 

Fernández Díaz no s’ha trobat amb Xavier Trias, que havia votat en anteriors eleccions en el mateix col·legi electoral. Haguessin pogut comentar les darreres informacions aparegudes a Público. Però avui no hi havia perill. L’exalcalde de Barcelona ha votat a un col·legi de la Via Augusta. Molt a prop, això sí. Els dos Sant Gervasis, el catalanista i el més hostil al procés, ja no es troben.

Un districte en disputa

Què votarà avui Sant Gervasi? Junts pel Sí va guanyar aquí el 27-S, amb un 43% (més de 38.000  vots), seguit de Ciutadans (21%, 9.000 sufragis) i el PP (11%, fregant els 10.000 vots). Unió va treure un 7%, però la CUP, amb el seu 6%, va superar el PSC, amb un 5,3%. El 20-D, Democràcia i Llibertat va imposar-se amb un 25% enfront el 19% del PP, que va superar C’s en aquest cas. En Comú Podem va obtenir el 12%, el seu pitjor resultat a Barcelona. Serà interessant de veure com queda avui el pols entre el PP i C’s en la zona alta.
 

Electors a l'Escola Augusta Foto: Adrià Costa