Els maçons independentistes es presenten en societat

Àgora Maçònica reuneix membres de les principals associacions maçòniques | També existeix Francmaçons per la Independència, sectorial de l’ANC | La maçoneria ha tingut gran tradició a Catalunya i el franquisme la va perseguir

Manifest fundacional de l'Àgora Maçònica
Manifest fundacional de l'Àgora Maçònica | Àgora Maçònica
09 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:12h
Maçons compromesos amb el procés sobiranista s’han aplegat en una associació, Àgora Maçònica, des d’on volen treballar per l’èxit del procés cap a la independència. L’entitat es va presentar fa uns dies a la Biblioteca Arús. Neix de la trobada que van tenir maçons diversos durant la campanya de les eleccions catalanes del 27-S. Existeix també una sectorial de l’ANC anomenada Francmaçons per la Independència.

Jaume Salinas, coordinador d’Àgora maçònica i que n’ha estat un dels seus impulsors, ha explicat a NacióDigital que “el resultat final del procés és responsabilitat de la classe política, però els maçons, com a membres de la societat, també volem incidir en aquest debat com a ciutadans des dels nostres valors de tolerància i fraternitat”. Salinas recorda el paper determinant de la maçoneria en molts dels processos d’emancipació nacional, especialment els viscuts a Amèrica Llatina.

La maçoneria és un orde iniciàtic que defensa els valors de la democràcia i la fraternitat. Té una gran presència en els països de democràcia consolidada, com els Estats Units, França i el Regne Unit. També a Catalunya té una gran tradició i n’han format part figures com Anselm Clavé, Ildefons Cerdà, Ferrer i Guàrdia, Valentí Almirall i Lluís Companys. El franquisme la va perseguir sense descans.

Àgora Maçònica reuneix membres de les principals organitzacions maçòniques a Catalunya, com la Gran Lògia d’Espanya (masculina i d’influència anglesa), la gran lògia Simbòlica Espanyola (mixta i d’influència francesa) i el Gran Orient de Catalunya, entre d’altres. Com també recorda Salinas, “som una organització molt plural que respecta totes les opinions expressades amb respecte, i hi ha maçons que no comparteixen el nostre posicionament independentista”.