Ripoll s'incorpora finalment a la Xarxa de Museus Etnològics

L'Ajuntament de Ripoll ja en va reclamar l'entrada el 2008 quan es va crear

Redacció
17 de juliol del 2013
El Museu Etnogràfic formarà part de la Xarxa de Museus Etnològics. Foto: Adrià Costa

El Museu Etnològic de Ripoll s'incorporarà finalment a la Xarxa de Museus Etnològics. Es tracta de la primera xarxa temàtica que preveia el Pla de museus de Catalunya per ordenar aquest sector. El pla defineix tres grans eixos d'actuació: el treball en xarxa, una nova política de subvencions i l'aplicació de noves tecnologies. Tot plegat pretén millorar la qualitat dels centres i coordinar les polítiques dels museus nacionals amb les dels museus locals.

La Xarxa de Museus Etnològics de Catalunya es va crear el març de 2008 amb set equipaments: Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Comarcal del Montsià, Museu de la Pesca de Palamós, Museu de la Val d'Aran, Museu Etnològic de Barcelona i Museu Etnològic del Montseny-La Garbella. Posteriorment, s'hi va afegir el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.

Ja aleshores, en plenes obres del nou Museu Etnogràfic, l'Ajuntament de Ripoll va reclamar formar-ne part recordant que es tractava del primer equipament d'aquestes característiques del país. En aquest sentit es va aprovar per unanimitat una moció reclamant al Departament de Cultura la seva integració. Una demanda que es va intensificar el 2011 després de la reobertura i que, finalment, ara ja és pràcticament una realitat. De fet, tot i que resta formalitzar la signatura, ja s'ha assistit a una reunió de la xarxa.