Consells bàsics per mantenir les patates en bon estat i evitar-ne el fastigós estat de putrefacció

Una patata podrida és de les coses més desagradables que us podeu trobar en una cuina, us donem uns consells perquè les conserveu en bon estat

per Redacció
Et disposes a fer una simple truita de patates perquè per fi ve la veïna a sopar. Obres l'armari de la cuina, on guardes els tubercles, les cebes, i alguna altra verdura que ja no s'identifica i... oh! olores una putrefacció màxima. Fins i tot veus un líquid sospitós que regalima d'una patata per la caixa. Se t'han podrit, i creu-me, no hi ha cosa més fastigosa que aquesta. La ferum de patata podrida trigarà a marxar, has d'afanyar-te molt, llençar l'orgànic i pensar com ventiles la cuina (consell: fregir ceba, si no se t'ha podrit també, que sempre fa bona olor, i optar per una truita de ceba, sense patates, òbviament). 

Les condicions de conservació de les patates determinaran també la seva qualitat. On les guardeu i com és crucial perquè no perdin aigua, s'arruguin, se us grillin amb dos dies o, el que és pitjor, se us podreixin. Poca broma, ingerir una determinada quantitat d'aquest aliment en mal estat pot arribar a ser tòxic (conté solanina, un glucoalcaloide el consum del qual en excés no és gens recomanable).
 

5 consells fàcils (i de bastanta lògica) per guardar les patates1. La nevera no és una opció

Amb el fred, el midó es pot convertir en sucre i la patata pot acabar sent dolça i amb una textura similar a la sorra. Compte!, si les heu rentat i pelat, poseu-les a la nevera (poc temps!) preferiblement amb aigua.

2. No les deixem dins la bossa de plàstic

Mal negoci també deixar-les dins una bossa de plàstic. Necessiten aire. La millor opció és en una caixa de fusta amb paper de diari. Nota: si comprem patates 'baby' ja preparades per anar al microones, normalment ja venen amb un plàstic i seria bó no treure-les.

3. Guardeu-les en un lloc fresc i sense llum directa

Sabeu què és la clorofil·la? Doncs això, la llum estimula la síntesi d'aquest compost i fa que les patates es tornin verdes i es grillin. La calor també les farà malbé més ràpid. Guardeu-les en un rebost, garatge, habitació o lavabo (compte amb les olors!). On us doni la gana, però que sigui fresc i fosc.

4. Les patates, soles

Si no tens un problema greu d'espai, intenta no guardar les verdures amb les patates. Emeten etilè (un gas) quan maduren i com que cada vegetal porta un procés de maduració diferent, i una sensibilitat particular a l'etilè, si les fruites estan juntes aguantarà menys temps que si es conserven per separat. 

5. No les renteu fins que no les consumiu

Que les patates estan brutes? Que tenen terra? És igual, guardeu-les així. Si les renteu, les  restes d'humitat podrien afavorir-ne la germinació o la putrefacció. Renteu-les només abans de consumir.
Participació