OPINIÓ

Com es negocia amb un trampós?

«Negociar amb Madrid pot donar fruits, però requereix una habilitat molt difícil: tractar amb qui enganya i incompleix i no acabar escaldat»

per Germà Capdevila, 5 de desembre de 2021 a les 20:00 |
Un estudi de la Universitat de Michigan de 1999 va demostrar que la meitat dels negociadors menteixen quan tenen el motiu o l’oportunitat de fer-ho sigui quina sigui la naturalesa de la negociació. Si aquest estudi es fes a la Moncloa, al Congrés o al Senat, estic segur que el percentatge augmentaria de forma notable.

La negociació entre ERC i el PSOE per la llei de l’audiovisual per incloure quotes de protecció per a la llengua catalana ha tornat a fer palesa la dificultat que sempre han tingut els partits catalans a l’hora de negociar amb els partits d’àmbit estatal. Els enganys, les mentides i els incompliments són una constant que no varia sigui qui sigui el llogater de la Moncloa.


Diu la llegenda que quan CiU va negociar amb Aznar l’augment de la participació catalana en la cistella d’impostos, immediatament després l’Estat va augmentar el cos d’inspectors d’Hisenda a Catalunya per augmentar la recaptació i recuperar els diners cedits a la Generalitat. Se non è vero, è ben trovato i serveix per explicar unes maneres de fer que semblen immutables. 

N’hi ha un munt, d’exemples en el mateix sentit. També la cessió de la titularitat sobre els ports a la Generalitat va anar seguida d’una reforma de la legislació estatal per buidar de contingut les competències transferides. Quan es va pactar la transferència de Rodalies, poc després vam descobrir que la cessió no incloïa ni els tres, ni les vies, ni les estacions, ni el personal. 


L’episodi de la llei de l’audiovisual porta aquesta realitat fins al ridícul. Es negocia una quota i l’endemà s’anuncia que només afectarà les plataformes amb seu a l’Estat espanyol. La trampa i l’engany portats a la màxima expressió. La història recent ens mostra, tanmateix, que també es poden obtenir resultats de la negociació amb un trampós. Els Mossos d’Esquadra en són una bona mostra. 

L’actual conjuntura política espanyola atorga als partits bascos i catalans una capacitat negociadora important, car els seus vots són vitals per tirar endavant qualsevol iniciativa parlamentària, des l’audiovisual als pressupostos, i això pot donar fruits si són capaços de fer una cosa molt difícil: negociar amb un trampós i no sortir escaldat. 

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
16/01/2022

L’exemple de Jordi Cuixart

09/01/2022

Enguany passaran coses

02/01/2022

L’any de la cultura

26/12/2021

Aquest any, sí!

19/12/2021

Estat d'opinió contra el català

12/12/2021

La contraofensiva

05/12/2021

Com es negocia amb un trampós?

28/11/2021

Tornar a la militància

21/11/2021

Esquerdes pressupostàries

14/11/2021

La mort de Montesquieu

Participació