​Revertim les retallades a la universitat

«Accedir a la universitat és un dret universal, però existeixen murs econòmics, socials i culturals que dificulten l'accés en igualtat d'oportunitats als estudis superiors»

per Núria Marín i Rut Ribas , 24 de gener de 2020 a les 19:12 |
En el marc de les retallades socials ideològiques del període 2010-2012 vam veure com s'encaria l'accés a la universitat a tothom per igual, amb un augment dels preus públics d'un 66%. En el context d'una crisi econòmica greu, aquesta pujada va suposar una dificultat afegida addicional, si bé se n'han pretès dissimular les dades exactes.

Obviant que gent que era expulsada del mercat laboral tornava a estudiar, alguns defensors d'aquest encariment argumenten que ningú s'ha quedat al marge de la universitat per motius econòmics, explicant que no s'ha reduït la població universitària. En canvi, els sindicats estudiantils xifren en 10.000 els estudiants que s'han quedat fora de la universitat per aquesta causa.

 
Als joves ens han condemnat a viure immersos dins d'un espiral de precarietat estructural. Som la generació més preparada de la història i la primera en dècades que tenim un horitzó de futur pitjor que el de la generació anterior, la dels nostres pares. No tenim cap perspectiva d'estabilitat laboral, ens enfrontem a una elevada taxa d'atur juvenil i sous miserables. La possibilitat de decidir emancipar-nos queda barrada per l'abusiu cost de l'habitatge, sobretot a les zones més urbanes, o per la manca d'oportunitats adequades al nostre nivell d'estudis a les zones més rurals.

 
Però, a més, els joves catalans que vulguin començar a estudiar a la universitat hauran de pagar les taxes universitàries més altes d'Europa, un preu del transport públic abusiu i pagaments extra en dossiers i material d'estudi no inclòs en les matèries. I, després, realitzar pràctiques universitàries no remunerades i convertir-nos en mà d'obra gratuïta per a les empreses col·laboradores.

 
Aquesta realitat ha sigut el motor de lluita del moviment estudiantil dels darrers anys, amb la pedra angular de la reivindicació per la rebaixa de taxes del 30%. No hem demanat res forassenyat: es tracta de revertir les retallades ideològiques neoliberals i tornar al punt de partida per, a partir d'aquí, seguir avançant en un model d'universitat pública que no deixi ningú enrere per motius econòmics.
 
Aquesta rebaixa del 30% de les taxes universitàries és una mesura necessària i que repetides vegades ha estat reclamada pels estudiants, el professorat i els rectors universitaris a través comunicacions públiques, vagues, accions i manifestacions. En aquesta línia, assemblees, sindicats d'estudiants i organitzacions juvenils van decidir fer un pas més impulsant la ILP Universitats, que ha centralitzat la demanda i que, després de recollides massives als carrers i a les facultats, ha aconseguit l'èxit de més de 70.000 signatures en menys d'un any.
 
Així doncs, anys de lluita estudiantil ara comencen a donar resultat també amb l'anunci per part del departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda del Govern d'incloure la rebaixa de taxes universitàries del 30% als pressupostos de la Generalitat pel 2020. Tal com fixa l'avantprojecte, el Govern les reduirà un 30%, destinant-hi 57 milions d'euros extres. En aquest sentit, el pressupost corrent universitari serà de 881 milions anuals, 130 milions més que en els últims comptes.  Això, si finalment el Parlament de Catalunya els acaba aprovant, cosa que depèn d'una majoria de grups polítics que fins ara s'han mostrat favorables a aquesta demanda.
 
Alhora, serà imprescindible l'aprovació de la ILP #RecuperemLaUniversitat al ple del Parlament de Catalunya per tal de blindar un finançament digne de les universitats públiques i els preus de les matrícules en el llindar més baix. Cal que aquests elements deixin de fluctuar depenent del govern de torn i de la situació econòmica del moment. Perquè cap país es pot permetre no abocar tots els esforços a garantir el millor accés a l'educació a les seves generacions de joves. Almenys, no aquells països que vulguin assegurar un present i un futur de llibertat, justícia i oportunitats per a tothom.

 

Núria Marín i Rut Ribas
Núria Marín és portaveu d'Universitats per la República i Rut Ribas és diputada al Parlament per les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC).
24/01/2020

​Revertim les retallades a la universitat

Participació