Opinió

No som una concessió

«L’estratègia de generalització del sistema autonòmic arreu de l’Estat tenia un objectiu evident: rebaixar, diluir i neutralitzar el pes nacional de Catalunya com a comunitat política»

| 10/01/2018 a les 22:01h
Tothom sap, a hores d’ara, que l’estratègia de generalització del sistema autonòmic arreu de l’estat, el 1977, tenia un objectiu evident: rebaixar, diluir i neutralitzar el pes nacional de Catalunya com a comunitat política. En realitat, el Principat era l’únic territori que, abans del franquisme, havia disposat d’un govern i un parlament propis, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia conegut com a Estatut de Núria, dit així pel lloc on va ser redactat. Aquest Estatut va ser aprovat el 26 de juliol de 1931 per 1.063 municipis (el 98% del total) i, una setmana després, el diumenge 2 d’agost, també per 595.205 vots favorables (99%) i 3.286 en contra,  amb un 75% de participació dels electors masculins. Les dones, que no tenien encara dret a vot, van dur a terme una campanya de suport que recollí prop de 400 mil signatures, lliurades al president Macià.  La Generalitat de Catalunya, però, fou restaurada deu mesos abans de l’aprovació de la constitució espanyola republicana. Era, per tant, el doble resultat d’uns fet consumat (la República Catalana proclamada per Macià) i l’existència d’una comunitat nacional diferenciada, de llarga tradició històrica.
 
Fins a l’esclat de la guerra de 1936-1939, doncs, només hi havia dos governs i dos parlaments en el territori de l’estat: l’espanyol i el català, cap ni un més. Però, a partir de l’estiu de 1936, les noves circumstàncies van fer possible que Catalunya assumís un seguit de competències i facultats fins llavors exclusives de l’estat i que, clarament, desbordaven el marc constitucional vigent. Així, en un període que podríem qualificar d’independència de facto, el president Companys exercí el dret d’indult, reservat al president de la República; la Generalitat assumia el control de fronteres i totes les competències en matèria d’ordre públic amb comandament sobre tots els cossos de seguretat (guàrdia civil i guàrdies d’assalt), a més dels mossos; creava una Conselleria de Defensa i organitzava una Escola Popular de Guerra per a la formació d’oficials; promovia una indústria de guerra i establia els seus propis fronts de guerra i objectius militars (Aragó i Balears), mentre els consolats amb seu a Barcelona esdevenien ambaixades oficioses davant el govern català, en uns moments on la majoria de cancelleries europees estaven convençudes de la conversió imminent de Catalunya en un estat independent.
 
Pel que fa a Galícia, el plebiscit per l’estatut va tenir lloc el 28 de juny de 1936 i, un cop aprovat pels electors, fou presentat al president de les corts republicanes el 15 de juliol de 1936. Tres dies després començava l’aixecament franquista, Galícia quedava en el bàndol dels militars franquistes i no va ser fins al febrer de 1938 que les corts, traslladades a Catalunya, van admetre’n a tràmit un text que mai no es va debatre ni aprovar i, en conseqüència, que mai no entrà en vigor, ni es disposà de cap govern o parlament gallec. Pel que fa al País Basc, el seu Estatut d’Autonomia fou aprovat no pas en referèndum, sinó per les corts republicanes, també traslladades aquí, a València, l’1 d’octubre de 1936, limitat a tres de les quatre províncies basques del sud, sense Navarra, doncs. El primer govern, presidit pel Lehendakari Agirre, va constituir-se el 7 d’octubre i actuà en territori basc només durant sis mesos, fins al 30 de març de 1937. En conseqüència, ni el País Valencià, ni les Balears, ni Navarra, van poder dotar-se de cap poder polític autònom.
 
Només a Catalunya es bastí una veritable arquitectura institucional pròpia, amb una legitimitat que arriba fins als nostres dies. És per això que, assassinat el president Companys per l’exèrcit espanyol ocupant, els mecanismes successoris van desenvolupar-se amb normalitat, segons la legalitat catalana. Companys fou succeït per Josep Irla el 1940 i aquest per Josep Tarradellas, el 1954. Quan Tarradellas, després de mantenir la institució a l’exili, torna al país, ho fa com a president de la Generalitat de Catalunya i és reconegut com a tal, no sols pel poble català i els seus representants polítics, sinó també pel govern espanyol, el qual avala amb el seu retorn la legitimitat catalana republicana. I ho fa 14 mesos abans que entri en vigor la constitució espanyola de desembre de 1978, reconeixent així que l’existència de Catalunya com a comunitat política és prèvia a la mateixa constitució i no n’és, per tant, una conseqüència, un resultat o una concessió.
 
D’altra banda, hi ha una continuïtat històrica que no pot oblidar-se en cap moment, perquè és aquella que dóna sentit i rigor a la nostra existència com a poble. Efectivament, el 1359, a Cervera, va néixer la Diputació del General o Generalitat de Catalunya, institució que, llevat dels períodes habituals de dictadures espanyoles, ha perdurat fins als nostres dies. Pocs països, a Europa i al món, poden exhibir una tan llarga tradició institucional. I, encara menys, ben pocs poden referir-se al seu president com el president número 131, començant, posem per cas, per Espanya. Per això, per més que Rajoy, Sáez, Montoro, Méndez, Dastis, Rivera, Sánchez i tutti quanti pretenguin  disminuir el pes nacional i polític de Catalunya, ficant-la al sac de la barreja de 17 comunitats autònomes i 2 places africanes, referint-s’hi sempre com a “comunitat autònoma” o, fins i tot “regió” (volent ignorar que segons el bloc constitucional és una “nacionalitat”), la història i la realitat s’alcen contra la falsedat i la manipulació de què fan gala. Però també s’hi alça, encara més, la consciència dels catalans d’avui, conscients que no som una concessió de ningú sinó la voluntat d’un poble. I, contra una voluntat de ser, no hi ha manipulacions que guanyin.

COMENTARIS

Historia contada para los catalanes
Cortes de León 1188, 11/01/2018 a les 08:18
+0
-0
Así es. Ya desde los tiempos de Adán y de Eva todo está encaminado a tocarles las narices a los catalanes. Por si no lo sabíais, Adán y Eva eran de un petit poble de la Conca de Barberá. Fueron expulsados del Paraíso por comer higos del Valle del Jerte y cordero aragonés. Por cierto, la serpiente era pucelana. Jodid... castellanos...
Ya en la Edad Media todo se enredó más con aquello de Wilfredo, los Condados Catalanes, el invento de la Corona Catalanoaragonesa y un largo etcétera de villanías. Y no hablemos de las "Dictaduras españolas" que siempre contaron con el beneplácito de la burguesía catalana. Eso ya es harina de otro costal...
Ho aconseguirem
Bibliotecari, 11/01/2018 a les 08:42
+0
-0
Senyor Carod, no tinc cap dubte que ho aconeseguirem, consolidarem la nostra República i farem un pais més fratern i més just, estic convençut. Hem fet molt però encara ens queda molt per fer, falta sumar més gent i fer-ho sense dates i preses.
Cortes de Leon
Anònim, 11/01/2018 a les 13:35
+0
-0
Vostès tenen un esperit que sembla incapaç de qualsevol consideració que no sigui ofendre, humiliar....... com si així s’arribès a la convivència..... i a les ganes de formar part del mateix estat. Un estat en la que l’escola és capaç d’ educar humans amb una tal manca de valors es normal que no tothom si trobi bé.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Cambrils, 1952. Llicenciat en Filologia Catalana, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat conseller en cap i vicepresident del govern de Catalunya, diputat al Parlament i diputat electe al Congrés de Diputats d'Espanya. Autor d'una quinzena de llibres, els darrers títols són: La passió italiana, 2014, Les religions a Catalunya i Història del protestantisme als Països Catalans. Membre de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i de l'Agència Catalana de l'Arengada (ACA), li agrada la mar, llegir, escriure, l'allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots de la Montserrat Coll, la ironia i l llibertat. És pare de dos fills i una filla i avi de dos nét i una néta.
Diferents autobusos de l'EMT | EMT
01/01/1970
La reivindicació d’una pujada salarial i de la millora de la flota ja afecta alguns serveis durant aquest dimarts i dimecres
Presentació del cicle Primavera Musical de Vistabella | Cedida
01/01/1970
L’Església del Sagrat Cor serà l'escenari principal d'aquest cicle ple de concerts
Diferents autobusos de l'EMT | EMT
01/01/1970
Els treballadors reivindiquen una pujada salarial i una la millora de la flota.
Manuel Valls, amb el líder de Cs, Albert Rivera i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol | ACN
01/01/1970
L'aposta de Ciutadans per l'ex-primer ministre francès sacseja l'escenari a Barcelona a un any de les eleccions i obliga a moure fitxa | Colau prova de reil·lusionar després d'una legislatura plena d'entrebancs i l'independentisme torna a debatre la millor fórmula per presentar-se
01/01/1970
Es tracta d'una iniciativa que reivindicar l'idioma com a element de cohesió social a la societat catalana
01/01/1970
Terricabras es queixa al portaveu i director de comunicació Jaume Duch per la informació "errònia" i "esbiaixada" que s'ha ofert sobre una denúncia per "discriminació lingüística" al Comitè de Peticions