Nou espai, noves terrasses?

«A mi, personalment, dignificar una zona degradada ja em sembla més que pertinent, obligatori»

per Albert Ventura, 16 de novembre de 2017 a les 10:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa uns mesos, l’Ajuntament de Tarragona va decidir que calia intervenir al carrer Sant Domènec i al carrer Salines: amb aquesta intervenció es posarà fil a l’agulla a l’eliminació del cablejat aeri, embornals vells i a deficiències al paviment que són visibles a simple vista. Alhora, aquesta obra posarà fi al carrer tal com el coneixem fins a data d’avui, amb voreres estretes a banda i banda, asfaltat i espai previst per a l’estacionament de vehicles a mà dreta del carrer en el sentit que mena a la plaça dels Sedassos. Fins aquí, podríem dir que està bé tot allò que millori el dia a dia d’un carrer que necessitava —i necessita— una intervenció que el dignifiqui. No pel carrer, sinó per les persones que el transiten diàriament en tant que veïns, treballadors, propietaris de negocis o simples passavolants —això inclou els turistes d’AirBnB que es troben amb el mòbil als dits i la mirada perduda entre la balconada. Perduts, però no com a Lost.

Tanmateix, en un espai com aquest, posar fi a la circulació de vehicles comporta, d’entrada, un seguit de neguits que possiblement són compartits. Fins ara, aquest carrer el transitaven essencialment motocicletes i vehicles que ho fan per motius professionals. Al carrer o a la plaça del final hi ha més d’un lampista, un serraller, persones que tenen aparcaments o algun propietari de negocis propers. No és estrany veure-hi el peixater de la plaça de la Font, que d’altra banda no té cap accés diferent per les restriccions que té l’altre espai. Més enllà d’aquestes persones, per la mobilitat generalitzada a tota la Part Alta, poc més hi ha a dir.


La qüestió que es pot plantejar seguidament és: ¿aquestes persones tindran l’accés garantit a l’espai o, per contra, hauran de fer una marrada considerable per seguir treballant? A tot això, hi llenço encara un dubte que m’amoïna més: si és de vianants, hi haurà permisos d’ocupació de la via pública? Traduït, per si en queden dubtes, hi faran una altra zona plena de terrasses i de cadires, a còpia d’impostos i taxes, si ho voleu, però tal com ja s’ha fet a la plaça de la Font? Cal recordar que més enllà de les places —Font i Sedassos— tot el conjunt antic ja és ben ple de terrasses. Al Fòrum, a la plaça del Rei, als quatre cantons, al Pla de la Seu, al carrer de Santa Anna… i ben sovint interferint directament amb el pas de la gent. Cotxets, carros d’anar a comprar, o persones amb diversitat funcional han esdevingut experts en fer una ziga-zaga digna del millor esquiador, amb uns eslàloms que trencarien el maluc a la persona més treballada en aquesta disciplina.

A mi, personalment, dignificar una zona degradada ja em sembla més que pertinent, obligatori. Si ho voleu, digueu-me que crido al mal temps, però tremolo cada vegada que veig la possibilitat que dos pams de terra, del sòl públic de tots els tarragonins, pugui acabar privatitzat (temporalment) i ni tan sols s’hi pugui passar de passejada, o fent allò més comú del món: viure.

 

Albert Ventura
Llicenciat en filologia catalana, escriptor i doctorand en literatura catalana de l'exili. Ha estat professor de creació literària, de llengua i literatura catalanes i assessor lingüístic, entre d'altres.

 
16/11/2017

Nou espai, noves terrasses?

26/08/2017

​Seure i veure la vida passar a Tarragona

Participació