OPINIÓ

Parlem del 10 d’octubre

«És ja una data a recordar en el calendari, pel fet d’haver-s’hi produït alguns esdeveniments notables, relacionats amb el procés d’emancipació i afirmació nacional»

per Josep-Lluís Carod-Rovira, 11 d'octubre de 2017 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dia 10 d’octubre és ja una data a recordar en el calendari, pel fet d’haver-s’hi  produït alguns esdeveniments notables, relacionats amb el procés d’emancipació i afirmació nacional. Aquest dia de 1707, Carles XII de Suècia condemnà al suplici de la roda Joan Reinald de Patkul, que hi morí i que és tingut per màrtir de la pàtria pels livonis, un petit grup ètnic establert a la part occidental de Letònia, l’antiga Livònia. L’idioma d’aquest poble s’extingí el 2 de juny de 2013, quan morí Grizelda Kristina, la seva darrera parlant. I, a milers de quilòmetres de distància, també un 10 d’octubre, l’any 1868, a l’“ingenio” de La Demajagua, hisenda colonial on es produïa sucre, rom i alcohol, a Cuba, va tenir lloc el conegut com a “Grito de Yara”, que representa l’inici formal de la guerra del poble cubà per la seva independència d’Espanya.

Va ser aquí on Carlos Manuel de Céspedes féu conèixer el Manifest de la Junta Revolucionària de l’Illa de Cuba, a favor de la independència nacional, així com la igualtat de blancs i negres, cubans o espanyols. El grup inicial era integrat per uns 150 homes lliures i uns 200 esclaus que, en poc temps, arribaren a comptar-se ja per milers. Setmanes abans, Céspedes havia afirmat que “el poder d’Espanya estava corcat i era caduc”, després de reconèixer que “per més de tres segles ho contemplàvem agenollats”. El “Grito de Yara” constitueix el referent simbòlic més destacat en l’imaginari nacional del poble cubà, ja que aquell dia s’inicià la revolta per la llibertat. 


En acabar la I Guerra Mundial, el territori de Caríntia va ser repartit entre Itàlia i el nou Regne de Serbis, croates i eslovens, mitjançant el Tractat de Saint-Germain. Però el 10 d’octubre de 1920, se celebrà un referèndum pel qual els carintis votaren a favor de formar part d’Àustria, per bé que el resultat no fou mai respectat i aquest territori, avui, és repartit entre Àustria (on és un estat federat), Itàlia (a la regió del Friül-Venècia Júlia) i Eslovènia (dins la regió de Koroska). En aquesta mateixa data, però del 1963, Tunísia, que s’havia independitzat de França el 1956, recuperà el control de la base naval de Biserta, fins llavors encara en mans de l’armada francesa. 

Sant Francesc de Borja va néixer el 10 d’octubre del 1510, a Gandia, d’on era duc, fou virrei de Catalunya i, finalment, general de l’orde dels jesuïtes. Va ser el darrer de la dinastia dels Borja a fer el testament en llengua catalana. Giuseppe Verdi, el gran compositor italià, va néixer aquest dia a Roncole, el 1813. Autor d’algunes de les òperes més conegudes, el seu prestigi coincidí amb tot el procés polític per la unitat d’Itàlia, culminat el 1870. Algunes obres seves, com el Nabucco, adquiriren una clara significació patriòtica entre el públic i per les parets sovintejaren les pintades amb la inscripció “Viva Verdi” que, en realitat, volien dir “Vittorio Emanuele Re D'Italia”.

L’escriptor Joan Maragall és també del 10 d’octubre, ja que hi va néixer a Barcelona, el 1860. Articulista i traductor, continua sent un dels poetes més populars del país. És autor de la coneguda “Oda a Espanya”, poema que té un final feliç en el darrer vers: “Adéu, Espanya!”. La narradora Mercè Rodoreda també va néixer aquest dia de 1908, mentre que Claude Simon ho féu el 1913 a Madagascar. Quan tenia només un any, Simon es quedà orfe de pare i s’establí amb la mare a ca l’àvia, a Perpinyà. Combaté contra el franquisme en la guerra de 1936-1939 i participà en la resistència francesa contra els nazis. Premi Nobel de literatura, el 1985, passà els darrers anys de la seva vida entre París i Catalunya, on residia a Salses.

El 10 d’octubre és la festa nacional de la República de Xina, celebració que també es duu a terme a Taiwan. A Finlàndia, coincideix amb el naixement d‘Alexis Kivi, el 1834, a Palojoki. Kivi és autor de “Seitsemän veljestä”, considerada la novel·la nacional de Finlàndia. Per aquest motiu, cada any, aquesta data es commemora el Dia d’Alexis Kivi i de la literatura finesa. Finalment, el 10 d’octubre de 1970, les illes Fiji, situades al pacífic sud, s’independitzen del Regne Unit de la Gran Bretanya, després d’haver-ne estat colònia des de 1874 i el 13 d’octubre ja ingressen a l’ONU. Disset anys després, el 1987, es converteixen en república. En l’actualitat, aquestes illes tenen una població que no arriba al milió d’habitants. 


També el 10 d’octubre, però de 1844, la guàrdia civil protagonitza la seva primera desfilada, amb motiu de la cobertura de les corts. Els mossos d’esquadra havien estat fundats 125 anys abans, 53 la gendarmeria francesa i 30 anys abans els carrabinieri italians. Però aquest i algun altre esdeveniment, en principi, no semblen tenir una relació directa amb l’emancipació nacional.

 

Josep-Lluís Carod-Rovira
Cambrils, 1952. Llicenciat en Filologia Catalana, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat conseller en cap i vicepresident del govern de Catalunya, diputat al Parlament i diputat electe al Congrés de Diputats d'Espanya. Autor d'una quinzena de llibres, els darrers títols són: La passió italiana, 2014, Les religions a Catalunya i Història del protestantisme als Països Catalans. Membre de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i de l'Agència Catalana de l'Arengada (ACA), li agrada la mar, llegir, escriure, l'allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots de la Montserrat Coll, la ironia i l llibertat. És pare de dos fills i una filla i avi de dos nét i una néta.
17/10/2018

La revolució pendent

10/10/2018

Recordant Llompart

03/10/2018

Va de Mossos

26/09/2018

L’home per la paraula

19/09/2018

Mercat del llibre català

12/09/2018

Presidenta Forcadell, locutori 37

05/09/2018

​L'Estatut impossible

29/08/2018

Eliminar la diferència

22/08/2018

Espanya té un problema

15/08/2018

Capvespre a Corti

Participació