El «consorci» sanitari podria ser una realitat al Tarragonès i al Baix Penedès

Faria que la Xarxa Sanitària Santa Tecla, l'ICS i GiPSS compartissin serveis, dades, llistes d'espera i treballadors

per Josep M. Llauradó, Tarragona | 4 de març de 2015 a les 22:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Laia Estrada i Conchi de Tera, del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó


Tot i la campanya iniciada el passat mes de novembre per denunciar el «consorci sanitari encobert» dels plans funcionals, el mateix conseller Boi Ruiz va assegurar de manera rotunda el passat 29 de gener en la seva visita a Tarragona que no estava d'acord amb la creació de cap consorci al Camp de Tarragona. Tanmateix, les darreres declaracions del director del GiPSS, Albert Pons, van precisament en el sentit contrari i, juntament amb els documents fets públics aquest dimecres pel Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, es comença a intuir un camí diferent al plantejat.


Per començar, la transparència és un element clau. D'una banda, la còpia del conveni facilitada als mitjans diu que s'unificaran les llistes d'espera però no diu com es gestionaran els pacients que provenen de la sanitat pública, la concertada i la privada. Amb el pla funcional, que no comptarà de moment amb un ens jurídic, tant l'ICS, GiPSS, com la Xarxa Sanitària Santa Tecla treballaran conjuntament en la prestació de serveis. En aquestes empreses, segons ha explicat Conchi de Tera, del Grup de Treball, «es perd la transparència perquè encarreguen les auditories a empreses seves». 

Donat el cas, afirma que el servei «ja no serà de titularitat pública» i que «hi haurà prestamisme laboral que ja són itinerants i amb tres preus diferents». Quan es van reunir amb el delegat terriorial, el doctor Josep Mercadé, els va emplaçar a anar a Barcelona a conèixer com s'estaven dissenyant aquests plans. Després de presentar preguntes al Parlament dirigides al mateix conseller, diuen que «a dia d'avui no ha sabut respondre».


Un conveni centrat en dues comarques

El Baix Penedès i el Tarragonès comparteixen dos consorcis sanitaris des de 2004 i 2005 en la gestió de centres d'atenció primària, els hospitals de Santa Tecla, a Tarragona i el Vendrell, i en diferents centres sociosanitaris. Aquests consorcis, amb majoria de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, compten amb la representació també en els seus consells rectors dels dos consells comarcals i dels dos ajuntaments de les dues capitals. Xavi Milian, membre de la CUP de Reus, ha exemplificat el «secretisme» dels consorcis amb la reduïda informació pública de què es disposa quant a la seva gestió i el pressupost, totalment desconegut.


Aprofitant aquestes dues estructures, els plans funcionals tirarien endavant primer en aquestes dues comarques a l'espera que s'ampliï. Milian creu que si no ha afectat de Reus per avall és pel procés judicial en què es troba l'empresa que ho gestiona, Sagessa, pel famós cas Innova.

Venda de dades personals a empreses privades i increment de la mortalitat


Preguntada per les conseqüències que podria generar l'aplicació del conveni, Conchi de Tera ha assegurat que quan les empreses privades entren en la gestió d'aquest servei «el cost és sempre major i la taxa de mortalitat és més elevada». En el mateix sentit anava Laia Estrada, portaveu de la CUP de Tarragona, que apuntava que «només es pot fer benefici a costa de la qualitat del servei i de les condicions laborals dels treballadors». Pel que fa a la cessió de dades personals a empreses sanitàries privades, cosa que contempla el conveni, de Tera apunta que «les empreses podran vendre les dades i poden decidir no assegurar-te perquè no surts rendible veient l'historial mèdic».

Veuen «contradicció» en el PSC

La presència del consistori tarragoní en un consell rector així com l'acte d'homenatge que el plenari li va oferir a la Fundació de l'Hospital Sant Pau i Santa Tecla el passat 15 de desembre fa que la CUP, integrada en aquest Grup de Treball, vegi contradictòria l'actitud dels socialistes en la qüestió dels plans funcionals. Tant és així que mentre el diputat del PSC Xavier Sabaté protesta al Parlament, als plenaris la Candidatura denuncia que s'ha trobat amb el rebuig del mateix partit a les mocions presentades. Laia Estrada ha demanat a Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, que «aclareixi el paper que vol tenir». «L'Ajuntament ara mateix és un convidat de pedra, no està fent res», ha afegit.

 

Participació