Una aplicació permetrà tractar la fibromiàlgia a distància

Està enfocada a abordar aquesta malaltia en edats joves en què és difícil que es diagnostiqui

per Josep M. Llauradó , Tarragona, 10 de febrer de 2015 a les 17:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aquest matí s'ha presentat l'aplicació, que servirà per cobrir les necessitats terapèutiques dels malalts de fibromiàlgia. Foto: Josep M. Llauradó


Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels joves que pateixen fibromiàlgia i les seves famílies, la URV ha impulsat la creació d'una aplicació per a dispositius mòbils que permet fer tractaments a distància. De moment, està en fase de prova, amb un assaig per al qual necessitaran persones d'entre 14 i 24 anys amb dolor crònic, «l'ideal seria aconseguir trenta persones per recollir prou dades estadístiques», diu la doctora Rocío de la Vega, que va començar aquest projecte arran de la seva tesi.


A partir d'aquí, el seu recorregut pot ser molt ampli. La fibromiàlgia i el dolor crònic són malalties poc diagnosticades als joves perquè se sol confondre amb dolors propis del creixement, «la majoria ni van a la consulta», ha afirmat el professor Jordi Miró. Aquesta és la segona de les aplicacions el mateix projecte, amb el painometer, que calcula la intensitat del dolor. Aquesta nova eina permetrà implantar un «tractament validat i rigorós» que, sense substituir la tasca del metge, ajudarà al pacient a millorar la seva qualitat de vida. Això serà possible gràcies al material que hi ha penjat - com ara vídeos i àudios -, a la llibertat de poder seguir al ritme que es vulgui el tractament, i a la monitorització que podrà fer el mateix professional des d'una aplicació web.

És una iniciativa innovadora, com també ho és l'enfocament d'aquesta malaltia en una franja d'edat tan jove: «no hi ha cap unitat de dolor infantil a l'Estat espanyol», ha dit Miró. En dues setmanes ja es podrà descarregar per a sistemes iOS i esperen poder-lo desenvolupar aviat per a Android. Mentrestant, testaran el producte amb l'horitzó que en un temps no gaire llunyà sigui una eina recomanada pels professionals de la sanitat. 

 

Participació