El Consorci de la Tàrraco Romana es dissol pel deute de la Generalitat

El pla acaba un any abans del previst després que el Govern català hagi pagat només una de les anualitats

per Oriol Montesó / Tarragona Diari , 29 de maig de 2013 a les 13:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Maria Sabaté, alcalde de Constantí, Patrícia Antón, presidenta del Consorci Tàrraco Romana, i Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla. Foto: Tomàs Varga.

El Consorci de la Tàrraco Romana es dissol «per la manca de compromís del Govern de la Generalitat» que deu dues de les tres anualitats que s'han dut a terme. El Pla de Competitivitat de la Tàrraco Romana tenia prevista una aportació total de 4,2 milions d’euros en quatre anys —1,4MEUR a càrrec de l’Estat, 1,4MEUR de la Generalitat i els 1,4MEUR restants a càrrec del Consorci que estava format pels ajuntaments de Tarragona, Constantí, Altafulla i Roda de Berà, i pel Consell Comarcal del Tarragonès—.  Segons han informat els membres del Consorci, «tots els ens han respectat els pagaments tret de la Generalitat de Catalunya que deu 700.000€ pertanyents al segon i al tercer any». Patrícia Antón, presidenta del Consorci, ha explicat que «entre aquest deute i la previsió que els propers 350.000€ de la Generalitat per l’any que ve tampoc arribin, fan impossible desenvolupar la darrera part del projecte en el que es preveia construir la Porta Tàrraco».
 
Aquest havia de ser un espai de rebuda als turistes, ubicat al Camp de Mart, en el que es donaria la benvinguda als visitants i se’ls informaria sobre tots els atractius turístics de la Tàrraco Romana.
 
Anton ha lamentat que aquesta darrera fase del projecte no s’hagi dut a terme «per culpa del Govern català» i que «Tarragona, que és Patrimoni de la Humanitat, no es tingui prou present dins del mapa d'inversions català».
 
Amb tot, la presidenta del Consorci i els alcaldes de Constantí i d’Altafulla —Roda de Berà va sortir del grup després del primer any— s’han mostrat satisfets per la tasca realitzada durant els tres anys de vigència del pla i han apostat per mantenir la col·laboració entre els tres municipis. Els membres de la Tàrraco Romana han destacat la feina feta per unir tots els municipis i els espais monumentals amb els camins que s’utilitzaven fa 2.000 anys.
 
En total s’han invertit prop de 2,8 milions d’euros en tres anys, un 66% del que estava previst durant el quadrienni que havia de durar el Consorci. Aquesta despesa ha servit per crear el Tàrraco Ticket, l’Agenda de la Tàrraco Romana, pantalles tàctils arreu de la ciutat, senyalització dels monuments i la creació de l’itinerari de camins. A banda també s’ha donat suport a la promoció del Tarraco Viva, s’ha ajudat a arrencar el Mini Pop i s’ha realitzat l’activitat familiar «Secrets de Tàrraco».

 

Participació