Guanyem Tarragona, a les municipals només amb Podem?

Aquest dijous tenen una assemblea en què hauran de valorar si les adhesions de Podemos i del Procés Constituent són suficients per tirar endavant | ICV vol veure el programa i que les organitzacions hi participin com a tal i no s'hi dilueixin | La CUP espera a conèixer quin posicionament social i nacional adopta la candidatura

per Josep M. Llauradó, Tarragona | 22 de gener de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Anna Guasch, Carla Aguilar i Jordi Navarro, portaveus de Guanyem Tarragona. Foto: Oriol Montesó.

 

El moviment «ciutadanista i rupturista» Guanyem Tarragona decidirà finalment si la seva vocació electoral arriba a bon port o es queda a mig camí. Tot i que aquesta decisió s'havia de prendre inicialment a l'octubre i després al desembre, els ritmes dels partits, especialment de Podemos, han fet endarrerir els tempos i no serà fins aquest dijous que se sabrà el nombre de candidatures a l'esquerra del PSC que concorreran a les eleccions municipals.

El Procés Constituent va ser la primera de les quatre organitzacions amb qui van parlar els promotors, alguns dels quals ja formaven part també d'aquest altre moviment. Dels tres partits, només Podemos, que va votar aquest dissabte la seva adhesió amb la participació de 67 inscrits dels vuit-cents totals, ha manifestat la seva conformitat amb la candidatura. Es tractava de l'única sortida que li quedava al cercle de Toni Carmona, que a quatre mesos de les eleccions resultava difícil imaginar-se que una agrupació d'electors sense el nom del partit -prohibit pels documents aprovats al novembre- pogués obtindre bons resultats. 


Però fins aquí. L'assemblea, que se celebrarà aquest dijous a les set del vespre a la sala d'actes de l'IMET, al carrer Ramon i Cajal, només podrà valorar aquests dos suports que, a la pràctica, no complirien l'objectiu marcat pels promotors, que era ajuntar totes les candidatures d'esquerres a l'Ajuntament per «guanyar» la institució. Precisament les que encara no s'han decidit són les que es van presentar per separat en els comicis de 2011: CUP i Iniciativa. Pel que fa a Podemos, acabat de formar el Consell Ciutadà local, la condició de no parlar en termes d'«esquerres» sembla que ha estat acceptada pel grup promotor de Guanyem i no tenen cap problema a afegir-se a un projecte que tan sols compta amb un manifest i un codi ètic.

Guanyem a Tarragona s'ha construït d'una manera diferent a Barcelona


Les darreres informacions sobre les negociacions entre ICV, Guanyem i Podem al Cap i casal barceloní han generat força rebombori, sobretot pel que fa al finançament de la campanya, a la computació dels vots o a la conformació de les llistes. Aquests debats ja es van evitar des d'un principi a Tarragona quan el grup promotor va acordar tirar endavant una candidatura de persones i no una coalició. Aquest és el principal escull de l'adhesió d'Iniciativa a aquest procés, ja que, segons explicava Arga Sentís, regidora actual del partit, «és important saber el qui, el què i el com». Sentís, que a diferència d'alguns companys seus de partit encara no s'hi ha adherit, opta per «un model com el de Barcelona, en què les organitzacions preexistents es reconeixen les unes a les altres» al mateix temps que destaca que «encara no es coneix el programa».

El programa és una de les altres diferències que allunya els dos projectes que, tot i avalats per Barcelona, han funcionat de manera distinta. Mentre a Barcelona ja han fet nombroses jornades de debat programàtic, a Tarragona a penes n'han convocat una sobre codi ètic i un parell d'assemblees en alguns barris per explicar-se. ICV assegura que «nosaltres ens presentarem i volem fer-ho amb el màxim nombre de gent possible» i, mentre no es decideixen sobre Guanyem, afirmen que ja treballen per construir una candidatura de la coalició d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Tarragona per al maig de 2015.


La CUP s'espera a conèixer el posicionament social i nacional

Alhora que a Iniciativa hi ha impediments per a l'acord no només pel contingut, a la CUP semblen estar d'acord amb la forma i tan sols demanen que Guanyem tingui el debat sobre quin model social i nacional vol defensar al saló de plens. En un comunicat previ a l'assemblea remarquen la importància que té per a ells la «lluita al carrer» al marge de les institucions i que la ruptura és «en tots els sentits possibles, incloent la ruptura amb aquelles organitzacions que han facilitat activament o passiva la perpetuació del sistema», en clara al·lusió als ecosocialistes.

Si el posicionament d'«esquerres» o «anticapitalista» podria suposar un llarg debat dins del moviment municipalista, la posició al voltant del fet nacional podria generar fins i tot trencament. És per aquest motiu que Guanyem fins ara ha evitat tractar-ho ja que, a banda de Podem, que retiraria el seu suport a la candidatura si aquesta es declarés independentista, també hi ha participants del moviment veïnal que no veurien amb bons ulls aquesta proposta.

Davant de tot plegat, Guanyem podria decidir ajornar novament la decisió, tot i que, segons Jordi Navarro, portaveu de Guanyem, «això es veurà a l'assemblea». Si finalment es manté tot tal com està i cap dels dos partits que ja s'han presentat a les municipals mou fitxa, el propòsit dels promotors del moviment podria girar-se en contra: de tindre una sola «candidatura d'esquerres» a Tarragona, es passaria a comptar amb tres d'elles, una més de les que es preveien el juliol de 2014, quan es van presentar.

 

Participació