Les 24 hores del servei d'hemodinàmica són un clam a TGN

Vora dues mil persones participen d'una marxa que ha partit de la farmàcia de l'home que va morir d'infart la nit de Nadal després de ser traslladat a Barcelona

per Josep M. Llauradó , Tarragona, 17 de gener de 2015 a les 21:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Columna dels barris de Ponent. Foto: Josep M. Llauradó


Important desplegament ciutadà el que s'ha vist aquest dissabte a Tarragona per reclamar l'ampliació del servei d'hemodinàmica a l'Hospital Joan XXIII. Si a la concentració de divendres tots els partits menys CiU -al govern- i la CUP -que ha participat de la marxa d'avui- no aconseguien reunir més d'un centenar de persones, la manifestació «blanca i sense banderes» convocada pel Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha sumat uns dos milers d'assistents. Ja des de dos quarts de cinc la columna dels barris de Ponent enfilava des de la farmàcia del darrer mort, Enrique G., a Torreforta. Ha trigat a sortir perquè no arribava la pancarta inicial, però amb pas ferm s'han plantat a la carretera de València direcció el centre de la ciutat tallant primer un sentit de la via i després tots dos. En total, per l'avinguda Roma hi arribaven unes 350 persones vingudes de Bonavista, la Floresta, Torreforta, Camp clar, l'Albada, Riu Clar, la Granja i molts altres. «La mort d'Enrique ens ha motivat», deia Antoni Peco, de la FAVT, abans de sortir, que durant el recorregut ha anat informant als veïns en què consisteix l'hemodinàmia. En aquest moment de la marxa, tot i ser menys, cridaven més que no pas a la segona part, un cop incorporats els del centre. «No somos ganado de mercaderia», deien, i també cridaven «amb la sanitat no s'hi juga».


Sense moment per descansar tot i haver caminat uns tres quilòmetres, la columna ha confluït amb la convocatòria de nombrosos centenars de manifestants que ja s'esperaven a la plaça Imperial Tàrraco. De manera molt ràpida, han canviat les persones que durien la pancarta, que havien de ser totes pacients de la unitat d'hemodinàmica, i han enfilat avinguda Lluís Companys avall. A l'alçada de les botigues, alguns han cridat «menys comprar i més manifestar» i és que, al centre, a diferència dels barris de Ponent, molts vianants s'ho miraven des de la distància, alguns amb bosses i d'altres passejant en família.

En arribar a l'Hospital Joan XXIII, la marxa, que ha reunit vora dues mil persones, sis-centes segons els Mossos d'Esquadra, ha escoltat atentament el manifest del Grup de Treball. «La mort d'Enrique Guerón és una de les moltes conseqüències directes d'aquesta política criminal que el Govern de Convergència i Unió ha accelerat, però a la que han contribuït la resta de grups polítics que han passat per la Generalitat», deien, demanant la dimissió dels «responsables», tal com llegia la pancarta. Els han anomenat: Boi Ruiz, Josep Mercadé, Joaquim Nin i Dolça Cortasa i, en acabar de llegir, han cridat «Boi dimissió, Mercadé tu també». Han tingut paraules alhora pel «Consorci Sanitari encobert» que, segons el manifest, «pretén enfonsar l'Hospital Joan XXIII i permetre que la Xarxa sanitària Santa Tecla s'apropiï del pressupost destinat a la sanitat pública tarragonina».


Després del manifest, Conchi de Tera, implicada en la tancada als Serveis Territorials de Salut i membre del Grup de Treball, ha explicat l'acció que estan duent a terme des de dijous passat. Ha afirmat que mantindran la tancada «indefinidament» a banda de per conèixer la data concreta, «cada vegada que activem el codi infart, ho fem al nostre hospital, que és el que hem de defensar i no traslladar els pacients cap a Barcelona i no esperarem fins al dia 29». Finalment, la també portaveu de la secció sindical de CGT al centre, ha demanat als assistents realitzar una marxa fins a l'edifici ocupat per demanar «avui, no esperarem» una reunió amb els delegats Joaquim Nin o Josep Mercadé.

Per acabar els parlaments, una de les pacients, que va ser intervinguda l'any 2009, segons ha explicat ella mateixa, ha demanat de manera emotiva als partits unitat en aquesta reivindicació i que «no es barallin», «tots vau estar al govern i no vau fer res», ha afegit. Després d'ella, Antoni Peco ha recordat que la convocatòria de mobilitzacions s'allargarà fins a la visita de Boi Ruiz, cada dissabte amb la mateixa marxa des de Torreforta.

 

Els pacients han dut la pancarta en el segon tram de la marxa. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació